Beste panoramische NYC view: Empire State Building, Top of the Rock of One World Observatory?

Top of the Rock

Ik krijg best wel vaak dezelfde vragen over een citytrip naar New York. Is het er duur, kan ik er overal veilig rondlopen of in welk deel van de stad kies ik best mijn hotel? Eentje die ook vaak terugkomt is vanop welk gebouw je het mooiste panoramische uitzicht van de Manhattan skyline kan bewonderen. Die prachtige skyline zie je dan wel overal opduiken in brochures of op postkaartjes, je zal hem niet zomaar tegenkomen als je wat rondslentert in de straten van the Big Apple.

Beste panoramische NYC view: Empire State Building, Top of the Rock of One World Observatory?

Empire State Building ( ♥♥♥♥)

empire2

Facts

Ook al is het al decennia lang niet meer het hoogste gebouw ter wereld toch is het Empire State Building ongetwijfeld het meest iconische gebouw van New York. De wolkenkrabber opende de deuren in het jaar 1931 en is met zijn 102 verdiepingen 381 meter hoog. Iedereen herinnert zich wel de bekende scene uit de King Kong film met het Empire State in de hoofdrol.

empire4Praktisch

Je gaat na de uitgebreide veiligheidscontroles met de lift naar het Observatory Deck op de 86ste verdieping. Je kan zowel binnen als buiten genieten van het uitzicht van het Vrijheidsbeeld, Central Park of Brooklyn Brigde (bij mooi weer). Met een duurder ticket kan je ook naar het Top Deck op verdieping 102 (enkel binnen).

Het Empire State Building bevindt zich in Manhattan op de kruising van 34th Street en 5th Avenue.

Prijs: 32 dollar voor het Main Deck (86th floor) en 52 dollar voor het Main Deck & Top Deck (86th floor en 102th floor).

Top of the Rock ( ♥♥♥♥♥)

totr

Facts

Het uitkijkpunt Top of The Rock bevindt zich op het dak van het 30 Rockefeller Center. Een prachtig art deco gebouw dat met zijn 260 meter zeker niet de hoogste wolkenkrabber van NYC is. New Yorkers kennen het gebouw vooral als hoofdkantoor van televisiezender NBC.

totr3Praktisch

Met één van 60 liften ga je naar de 70ste verdieping voor een prachtig panorama op Central Park en het Empire State Building. Je kan naar boven tot 23 uur, ook een aanrader!

30 Rockefeller Plaza is gelegen aan 50th Street tussen 5th en 6th Avenue.

Prijs: 30 dollar voor een standaard ticket.

One World Observatory (♥♥♥)

Kai Brinker
Kai Brinker

Facts

Het One World Trade Center is met zijn 541 meter het hoogste gebouw van New York en met uitbreiding van het hele Amerikaanse continent. One World Observatory is pas geopend voor het publiek sinds mei 2015.

Praktisch

In de lift van het One World Observatory krijg je aan de hand van timelapse videofragmenten de geschiedenis van New York te zien. Bij aankomst heb je nog een kort filmpje waarna de wand omhoog gaat en je misschien wel het mooiste uitzicht van the Big Apple krijgt (verdiepingen 100, 101 & 102). Je kan hier wel op geen enkel moment naar buiten, alles speelt zich af in het gebouw achter glas.

One World Trade Center kan je vinden in Lower Manhattan op de hoek van West Street en Vesey Street.

Prijs: 32 dollar voor een standaard ticket.

[divider]Persoonlijke favoriet[/divider]

Uiteraard hebben de drie gebouwen allemaal hun eigen pluspunten om de beste te zijn. One World is het hoogst, Top of the Rock is het goedkoopst en the Empire State Building het meest iconisch. Toch zijn er voor mij persoonlijk enkele redenen om voor het ‘kleintje’ Top of the Rock te kiezen als favoriet.

 • Open air! Groot nadeel van het One World Observatory: je kan er niet buiten en je hebt dus niet het echte vrije gevoel bovenaan.
 • Geen tralies zoals het Empire State Building, maar doorzichtige wanden in openlucht. Ongetwijfeld het beste observation deck voor fotografen.
 • Met de nabijheid van Central Park geeft het park schitterende seizoenseffecten aan je foto’s.
 • Grootste pluspunt voor mij: je ziet het iconische Empire State Building (en dat view mis je natuurlijk als je zelf op z’n dak staat).
 • Je hebt er ook gemiddeld de kortste wachtrijen.
 • Een ticket is zo’n 2 dollar goedkoper.

Andere opties

New York zou New York niet zijn als je hier niet heel veel verschillende, leuke mogelijkheden zou hebben om de beste views te spotten. Zo zijn er ook de ontelbare rooftop bars van de grote hotels waar je met een (te dure) cocktail in de hand zal kan genieten van de formidabele panorama’s. Zo is er onder andere Le Bain van het hotel The Standard langs de High Line met een prachtig zicht op de Hudson.

Eten en rondjes draaien gaan meestal niet goed samen, maar in het New York Marriott Marquis kan je tafelen in het rooftop restaurant, dat ieder uur langzaam 360° draait.

newy2
Maar ook vanop de begane grond kan je prachtige foto’s nemen natuurlijk!
Wat is jouw favoriete spot in New York om een mooi panoramisch beeld te zien van de stad?


2 reacties

 • Mooie uitzichten vanaf elk gebouw! Alleen wát een hoge prijzen zeg… Een uitzicht vanaf Torre Colpatria in Bogotá is aanzienlijk goedkoper (1,80 euro) haha. Als ik het geld had zou ik denk de twee torens zonder glas opgaan. Zo een magisch uitzicht heb je ook niet elke dag natuurlijk 😀

  • Ja duur he :-/ Natuurlijk kan je ze met City Pass combineren, maar die is op zich ook al redelijk duur. Als je niet echt buiten kan mis je volgens mij ook echt het effect van zo hoog te staan.

   NYC is alleszins qua dollars niet te vergelijken met Bogota denk ik 🙂

Reageer mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *