Voor de eerste keer naar New York? Zo plan je de trip!

Vrijheidsbeeld eerste keer naar New York

De eerste keer naar New York! Spannend! De mailtjes die ik het vaakst krijg van mijn blogbezoekers gaan voor een groot deel over de voorbereidingen en het plannen van reis naar New York. Vragen als waar boek ik de goedkoopste vlucht?, in welke wijk zoek ik best een hotel? of met welke paperassen moet ik allemaal in orde zijn? passeren wekelijks de revue. Tijd voor een blogpost met de belangrijkste antwoorden.

(dit is een geüpdatet artikel | 28/06/2017)

Hoe plan ik mijn eerste keer naar New York

Vliegtuigticket

Vanuit Brussel zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen die rechtstreekse vluchten naar New York aanbieden. De meeste vluchten komen aan op de luchthaven van JFK (John F. Kennedy) of die van Newark (EWR).

Naargelang de periode van afreizen is de gemiddelde prijs voor een retourticket naar NYC zo’n € 450 tot € 650. Drukke periodes zoals de zomermaanden of de kerstperiode kan de prijs de hoogte injagen. Soms kom je promoties tegen, maar minder dan € 400 zal je niet vaak betalen voor een retourtje Brussel-New York. Overweeg ook een vertrek vanuit een andere luchthaven dan Brussel zoals Amsterdam, Parijs of Frankfurt. Vaak is dit goedkoper. Check zeker de website van Connections, nog altijd dé marktleider voor reizen naar New York.

Douane

Amerikaans veiligheidspersoneel in de Amerikaanse luchthavens verkeert na de aanslagen van 9/11 (en de recente Europese gebeurtenissen) in verhoogde staat van paraatheid. Gehoorzaam, blijf kalm en maak zeker geen gevoelige grapjes.

Het is compleet normaal dat je gevraagd wordt om je vingerafdrukken elektronisch te registreren terwijl men ook nog snel even een foto van je neemt voor in de database. Zorg ervoor dat je het adres bij de hand hebt waar je de eerste dagen zal overnachten én wees in het bezit van je retourticket. Men vraagt je meestal ook naar de reden van je bezoek.

 • Als je van plan bent om je koffers op slot te doen gebruik je best een TSA slot. Daarvan heeft de Amerikaanse douane een loper zodat zij jouw gesloten koffer niet moeten openbreken.
 • Denk er ook aan dat je voor niet meer dan 100 dollar per persoon aan cadeaus mee mag meebrengen. Cash geld is beperkt tot 10.000 dollar, anders moet je het vooraf kenbaar maken.
 • Laat je camera achterwege in de luchthaven (en militaire sites).

eerste keer naar New York

Regel je ESTA (Visa Waiver Program)*

Belgen zijn verplicht om zich eerst elektronisch te registeren vóór vertrek. Vergeet dit zeker niet en doe het best zo’n 72 uur op voorhand (in principe kan het tot vlak voor vertrek, maar dan mag er natuurlijk niets misgaan).

Via de ESTA (Electronic System for Travel Authorization) mag je maximum 90 dagen in de Verenigde Staten blijven (niet verlengbaar). Men moet ook beschikken over een ticket voor de heen- en terugvlucht.

Registreren doe je hier (je krijgt meestal dadelijk een antwoord). De aanvraag kost je 14 dollar en is 2 jaar geldig. Ga je dus na een jaar nog eens naar de VS is je ESTA nog steeds geldig (als je paspoort in tussentijd niet is vervangen). Gegevens updaten kan altijd.

Je moet je ESTA aanvragen niet printen en meenemen naar de luchthaven, het is automatisch gekoppeld aan je paspoortnummer.

Een ESTA aanvragen met de hulp van professionals kan natuurlijk ook en is misschien wel handig als je een eerste keer naar New York trekt.

Reisdocumenten*

Buiten het regelen van je ESTA moet je ook beschikken over een geldig paspoort (het boekje, niet je identiteitskaart!) dat geldig is gedurende je hele reis. Verder moet je ook kunnen aantonen dat je de trip kan bekostigen. Dit kan door het meenemen van cash geld, cheques of bank- en kredietkaarten.

 • Ga je een auto huren in New York om de buurt te verkennen, zorg dan voor een internationaal rijbewijs (maar je hebt ook je nationaal rijbewijs nodig bij controle).
 • Wil je graag gebruik maken van je normale bankkaart (geen kredietkaart), laat deze dan voor vertrek deblokkeren voor reizen buiten de Europese Unie. Je kan wel niet overal in New York terecht met een gewone (Maestro) bankkaart. Neem minstens één kredietkaart mee zoals VISA of Mastercard want deze zijn echt onmisbaar in Amerika.

(*) Deze regels zijn van toepassing bij het samenstellen van deze blogpost op 1 januari 2017 en gelden voor mensen die New York willen bezoeken als toerist. Bekijk voor meer informatie steeds de website van Buitenlandse Zaken of de Amerikaanse ambassade.

Vlag USA eerste keer naar New York

Overnachting

Hotels in New York zijn duur! Daarom is het belangrijk om op voorhand een idee te hebben waar je gaat overnachten (in welke wijk) om zo online goede deals te vinden. Kies je voor een hotel, een hostel of misschien doe je liever een beroep op alternatieve online diensten zoals Couchsurfing of AirBnB? Uiteraard kan je ook bij een reisbureau terecht die je reis van A tot Z voor je zullen uitstippelen.

Hotel nodig? Kijk op de websites van Booking.com of Trivago.be 

Andere

 • Een reisgids om je eerste keer naar New York te plannen kan ook altijd handig zijn! Vind een overzicht hier.
 • Absoluut noodzakelijk is het aanschaffen van een goede reisverzekering met een degelijke dekkingslimiet.
 • Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien door mensen die voor het eerst naar de States reizen zijn adapters voor elektrische apparaten. De stroom in de VS is 110v en niet 220v zoals bij ons.
 • Zorg voor een kredietkaart als je naar NYC gaat, vaak heb je deze nodig als borg in je hotel! Geld wisselen naar US dollars kan vooraf bij een grote Belgische bank, maar het is misschien niet zo handig om met veel cash geld over straat te lopen. Betalen in een winkel of restaurant doe je het best direct met je kredietkaart, in plaats van eerst geld uit de muur te halen. De ATM’s (bancontact/pinautomaat) rekenen altijd (hoge) kosten aan (van 1 tot soms wel 5 dollar per transactie). Gebruik je toch de ATM? Kies dan direct voor enkele honderden dollars in plaats van iedere dag een klein(er) bedrag. Hier vind je een interessant artikel over betalingen in het buitenland.

Nog enkele interessante posts als je voor de eerste keer naar New York gaat

(dit is een geüpdatet artikel | 28/06/2017)3 reacties

 • New York is tijdens de periode december-februari elk jaar te boeken voor minder dan 300 euro. Vaak rond de 250 zelfs en geen error prijzen.

  • Wij overwegen in (begin)december te gaan voor de 1e keer, maar twijfelen n beetje ivm het weer. Vlug/vrieg donker en koud..
   Enige tips zijn welkom 🙂
   Grtjs, Greet

   • Ik zou niet twijfelen. Het is inderdaad winter in december, ook in New York, maar alles krijgt dan een leuk kerstsfeertje. Erg leuke periode om te gaan vind ik. In NYC kan je je ook in het donker amuseren.

Reageer mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *