Tips

Hoe boek ik het best mijn vlucht?

De grootste hap uit je reisbudget is vaak de kost van je vliegticket. In deze blogpost probeer ik wat advies te geven dat ervoor kan zorgen dat je zeker niet té veel betaalt voor de prijs van je vlucht.

1. Check dagelijks, boek vooral niet té vroeg

Een vlucht met de beste voorwaarden boeken doe je niet op een kwartier tijd. Wil je de goedkoopste prijzen vinden dan check je de dagen en zelfs weken vooraf best dagelijks even hoe de prijzen evolueren op verschillende websites die tickets verkopen en/of vergelijken. Boek je ticket vooral niet té vroeg op voorhand, maar wacht ook niet tot de laatste week. De gouden regel is dat je een vlucht het best zo’n 7 à 10 weken op voorhand vastlegt. Natuurlijk kunnen er ook vroeger of later altijd bepaalde promoties of kortingen gelden die ook de moeite waard zijn.

2. Staar je niet blind op goedkoopste vluchten

De goedkoopste prijs voor een ticket vinden is vaak niet het enige dat belangrijk is. Ga altijd na of er extra kosten van toepassing zijn voor bijvoorbeeld het meenemen van je bagage. Je bent immers niets met een ‘goedkoop’ ticket van bijvoorbeeld 80 euro als je achteraf nog 50 euro moet spenderen aan de kost van je koffers, terwijl je bij die andere luchtvaartmaatschappij voor 99 euro je bagage wel gratis mag meenemen. Sommige maatschappijen bieden je gratis een ontbijt, lunch, diner en drankjes aan terwijl dit bij andere (meestal low-cost maatschappijen) vaak nog extra moet betaald worden.

3. Zoek naar de ideale vlieguren

Ga je op een drieweekse rondreis door India, neem je vijf weken de camper voor een tocht door het zuiden van Amerika of plan je een driedaagse shopping-trip naar Milaan? Iedere vakantie heeft andere behoeften en eisen. Wanneer je op zoek bent naar het goedkoopste ticket voor een korte citytrip van enkele dagen kan je toch het best een beetje meer centen neertellen voor een vlucht met de meest ‘ideale vlieguren’. Je wil immers zo veel mogelijk tijd spenderen in de stad waar je naartoe wil. Kies bij vertrek misschien het best voor een vroege vlucht en bij terugkomst voor een avondvlucht. Zorg er bij een korte vakantie ook altijd voor dat je non-stop kan vliegen, dus zonder tussenlanding. Is een tussenlanding toch noodzakelijk kies dan voor de kortst mogelijke tussenstop (met een korte lay-over), maar let er wel op dat je jezelf genoeg tijd geeft om je aansluitende vlucht te halen. Anders draait je citytrip gegarandeerd in de soep!

4. Kom uit je comfort zone…

Kijk ook eens naar een andere luchthaven in de buurt. Ben je het gewend om vanop Brussels Airport te vertrekken? Waarom eens niet zoeken op vluchten vertrekkende vanuit Luik, Antwerpen, Charleroi, Oostende, Eindhoven, Maastricht, Parijs, Amsterdam of Düsseldorf?

Vorig jaar was de goedkoopste vlucht in mei naar New York zo’n 740 euro vanuit Brussel. Vanuit Schiphol in Amsterdam was dit slechts 480 euro. Omdat we met 3 personen reisden was dit een gigantisch verschil van 780 euro. Voor die prijs kan je al eens een taxi of Thalys naar Amsterdam nemen.

5. Combineer verschillende maatschappijen

Waarom beperken tot één bestemming? Vaak zijn reizen naar verschillende steden, met verschillende maatschappijen financieel interessanter.

[box type=”info”]Ik geef je een voorbeeld![/box]

Een tijdje geleden ging ik voor het eerst naar de Letse hoofdstad Riga. Omdat ik het liefst (voor de kwaliteit, betrouwbaarheid en natuurlijk voor het verzamelen van de miles) met maatschappijen vlieg van de Star Alliance-group (Brussels Airlines, Lufthansa, SWISS, …) zocht ik eerst naar de logische connectie tussen Brussel en Riga. Retour zou dit ticket me 231 euro kosten met Brussels Airlines in de door mij gekozen periode. Door het ticket te combineren met een bezoekje aan een andere stad bleek ik zelfs voor enkele euro’s minder in Riga te geraken, én kon ik nog rond kuieren in een andere leuke stad. Ik ging ook naar Oslo (Noorwegen) in dit geval.

Ik kocht dus apart van elkaar drie single tickets. Ik vloog eerst met Brussels Airlines vanuit Brussel naar Riga (61 euro). Na enkele dagen ging ik van Riga naar Oslo met SAS (97 euro) en terugkeren deed ik twee dagen later van Oslo naar Brussel (69 euro). In totaal ben ik ‘slechts’ 227 euro kwijt, én kreeg ik er een extra citytrip naar Noorwegen (gratis) bij.

Door mijn verbinding tussen Riga en Oslo te maken met een lowcost aanbieder zoals Ryanair (20 euro) of Wizzair (27 euro) zou ik zelfs voor 150 euro kunnen reizen (€ 61 + € 20 + €69).

Je ziet het: al is het vaak puzzelwerk, combineren is de boodschap!

6. Waar moet ik beginnen?

Er zijn op het internet honderden sites en tools te vinden die je kunnen helpen bij het zoeken van de goedkoopste vlucht. De meest bekende is ongetwijfeld kayak. Je kan ook zijn handige iPhone en Android app downloaden. Verder kan je ook terecht op onder andere orbitzskyscanner of vliegtickets.

Voor low-cost vergelijkingen is lowcoastairline dan weer handig. Natuurlijk kan je voor vluchten binnen Europa ook terecht bij ryanairvuelingeasyjet en andere.

Je kan ook bij jetairfly, sunjets of thomas cook enkel je vlucht boeken zonder een verblijf. Check ook zeker deze website’s. Vaak hebben ze promoties en zijn de prijzen (naar vakantiebestemmingen) goedkoper dan met de klassieke lijnvluchten.

Een handige tool om de prijzen te ontdekken is matrix ITA (je kan wel niet rechtstreeks boeken). De app voor de smartphone kan je vinden als OnTheFly.

7. Rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij

Check ook altijd bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Zo kan je eens kijken op de website van bijvoorbeeld Lufthansa of Brussels Airlines. Zij hebben vaak een speciale promo zoeker. Bij andere, externe boekings- en vergelijkingswebsite moeten vaak extra dossierkosten en fees gegeven worden, waardoor rechtstreeks boeken bij de luchtvaartmaatschappij vaak, maar niet altijd, het voordeligst is.

8. Parkeer goedkoop je auto

Wat moet je met een goedkoop vliegticket wanneer je je blauw moet betalen aan een parkeerplaats voor je auto?

Kies voor een voordelige manier van vervoer naar de luchthaven. Vergelijk luchthavenparkings bij onder andere Charleroi en Zaventem via Parkos. Hier vind je de beste deals en reserveer je gemakkelijk een parking.

Bart
Hoi. Mijn naam is Bart, een dertiger uit Vlaanderen. Ik ben de globetrotter, schrijver en fotograaf achter Vetexbart, een travel blog gestart in 2013.

Leave a Response