31 x helemaal gratis in New York City

Gratis in New York City

New York City is niet goedkoop. Ik heb er zelf al heel wat centjes achtergelaten, maar als je goed uitkijkt hoeft een bezoek aan de stad je niet per se bankroet te maken. Je kan er stukken pizza eten voor 1 dollar, de dure taxi ruilen voor een metro pass en slapen in hostels in plaats van sjieke hotels. En met volgend gratis in New York lijstje zet ik je ook al een eind op weg.

If London is a watercolor,

New York is an oil painting.

Peter Shaffer, Engels auteur

100% gratis in New York

Gratis in Manhattan

In Washington Heights vind je het Hispanic Society of America. Een knap museum en bijhorende bibliotheek die gratis te bezoeken zijn.

De hoofdafdeling van de New York Public Library langs 5th Avenue kan je eveneens gratis bezoeken. Het prachtige gebouw (en dito interieur) dat dateert van 1895 herbergt enkele unieke exemplaren.

Naast de bibliotheek ligt Bryant Park. Een knap en gezellig parkje in hartje Manhattan, omgeven door wolkenkrabbers. Je kan er gratis boeken lezen in de mini-openlucht bib én er is gratis wifi.

In hetzelfde park kan je in de wintermaanden een ijsbaan terugvinden. Die is volledig gratis te gebruiken, maar het huren van schaatsen kost je wel enkele dollars.

Wandel rond op het Rockefeller Center complex. Op Rockefeller Plaza staat een standbeeld van Prometheus en in de winter is er een ijsbaan (die niet gratis is).

Ga naar de wijk Chelsea en spring even binnen bij de verschillende kunstgallerijen.

Ga in het publiek van een televisieshow (The Daily Show, Good Morning America, …) zitten! Een echte aanrader en meestal helemaal gratis.

Bezoek de Federale Reserve Bank in New York. Opgelet! Vooraf boeken (lang op voorhand).

Neem een kijkje in het New Yorkse modemuseum FIT. De tentoonstellingen zijn helemaal gratis.

Een klassieker in de gratis is New York lijstjes, maar absolute must-do: wandel door Central Park. Het kost je niets en je kan er makkelijk een halve dag ronddwalen.

Ga eens naar de African Burial Grounds. Een nationaal monument in Lower Manhattan ter ere van overleden Afrikaanse slaven.

Neem een kijkje in de rooms-katholieke Saint Patrick’s Cathedral tussen de dure winkels langs 5th Avenue. Je geraakt er makkelijk vanaf metrostop Rockefeller.

Wie in New York is voor de eerste keer MOET gewoon eens joggen of wandelen over de fantastische High Line, een in onbruik geraakte spoorweg enkele meters boven de grond!

Wandel rond in de Theodore Roosevelt Birthplace, een historische plek want hij was de enige Amerikaanse president die geboren werd in New York. Toegang is helemaal gratis. (Opgelet door renovatiewerken gesloten tot midden 2016).

Nog een klassieker: wandel van Manhattan over de iconische Brooklyn Bridge richting Brooklyn en geniet van het prachtige uitzicht voor of achter je. Wandel terug tegen zonsondergang en aanschouw een prachtige skyline!

Wist je dat je helemaal gratis kan kajakken (20 minuten) in de Hudson Rivier?

Verken de Grand Central buurt in zo’n 90 minuten helemaal gratis met gids! Iedere vrijdag van het jaar om klokslag 12u30 starten ze. Er is geen reservatie nodig, je moet gewoon opdagen.

Het MoMa (Museum of Modern Art) is volledig gratis op vrijdag van 16u tot 20u. Da’s een buitenkansje, maar wees gewaarschuwd voor de lange wachtrijen (tip: ga vanaf 18u).

Ook foodmarkets zijn super! Mijn favorieten in Manhattan: Gansevoort Market (52 Gansevoort Street), Gotham West Market (600 11th Avenue) en uiteraard Chelsea Market (75 9th Avenue).

Gratis in Queens

In de wijk Astoria vind je het Socrates Sculpture Park een outdoor museum (gratis toegang). Er vinden vaak activiteiten plaats.

Sluit de dag af met een zonsondergang! Ga voor een prachtige sunset naar het Astoria Park. Het is gelegen aan de East River en geeft een prachtig uitzicht op Upper Manhattan en de Queensboroen Hellgate Bridges.

Gratis in Brooklyn

Ga op visite bij de jongens van de Brooklyn Brewery en zie de oude magazijnen en pakhuizen van de Brooklyn Northside. In het weekend zijn er gratis tours, de biertjes zal je uiteraard moeten betalen.

Brooklyn -en zeker de wijk Bushwick- is dé place-to-be om street art te spotten.

Ook de Brooklyn Botanical Garden is een bezoek waard. Ga op dinsdag (hele dag) of zaterdag (10u tot 12u) en de toegang is gratis (ook tijdens alle weekdagen in de winter)!

Kuier rond langs Brooklyn Bridge Park en de promenade. Bewonder de skyline van Manhattan. Onbetaalbaar uitzicht, maar toch helemaal gratis.

Zoek een plekje op Long Meadow in ProspectPark. De gigantische weide is dé picknick hotspot van de Big Apple.

Een erg leuke rooftopbar met een prachtig uitzicht over Manhattan is Westlite rooftop bar. Je kan er een kijkje nemen en hoeft er niet per se iets te drinken.

Heel New York, maar vooral Brooklyn heeft (zeker in de zomermaanden) ontelbare flea en vintage marktjes die het bezoeken waard zijn (mijn favorieten staan hier).

Gratis in The Bronx

The Bronx Museum of Arts is volledig gratis te bezoeken! Met vooral hedendaagse kunst uit verschillende culturen die ook in de wijk terug te vinden zijn. Eén van de mooiste en gezelligste kunstmusea van New York als je het mij vraagt.

Stap langs de vele antiekwinkels en galerijen van beginnende kunstenaars.

Gratis in Staten Island

Neem de gratis Staten Island Ferry en geniet van een 25 minuten durende rit. De ferry vaart 24/24 en op de terugweg naar Manhattan krijg je een prachtige skyline te zien! Ze passeert uiteraard ook het Statue of Liberty.

Een local New Yorker als gids

Via de nieuwe Nederlandse startup Hi hi kan je een local boeken om je rond te leiden in New York. Een echte New Yorker brengt je -in samenspraak- naar de coolste plekjes van de stad. Je kan al gidsen vinden vanaf slechts 10 euro per uur.

Gratis New York Praktisch

In het boek van de Vlaamse New York-gids Patrick Van Rosendaal vind je massa’s coole hotspots voor je (eerste) trip naar de Big Apple. Kopen kan hier. Of lees mijn handig lijstje met alleen maar gratis dingen om te doen in NYC.

Heb jij nog enkele gratis in New York tips om mijn lijstje aan te vullen? Shoot!Bart
Bart
Hoi. Mijn naam is Bart, een dertiger uit Vlaanderen. Ik ben de globetrotter, schrijver en fotograaf achter Vetexbart, een travel blog gestart in 2013. Ondertussen bezocht ik meer dan 50 landen, maar mijn grote liefde blijft sowieso de Verenigde Staten. Ook voor toffe kortbijbestemmingen heb ik een serieuze boon. Niets leuker dan de trein te nemen voor een weekendje weg. In eigen land of net voorbij de landgrenzen.

6 Comments

  • Leuk blog. Ik hou van NYC. Ik ben er nu twee keer geweest en vind het geweldig. Inderdaad ook al redelijk wat van die gratis dingen gedaan. Mijn ervaring is je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Persoonlijk vind ik het wel een sport om de gratis dingen te ontdekken. ?

    • Heel erg bedankt voor de leuke feedback Chantal! New York is mijn favorietje 🙂 Als je een beetje uitkijkt met een citytrip NYC niet per se mee kosten dan een all in week naar Turkije..

  • Heel handige tips allemaal! Eind jaren ’90 ben ik een keer in NYC als onderdeel van een rondreis, maar toen was ik er slechts 2 verregende dagen 🙁
    Er zo veel te zien, misschien toch maar eens terug gaan naar New York.

Leave a Comment