Keukenhof is 8 weken per jaar mooiste park ter wereld (fotoblog)

Tijdens ons verblijf in Katwijk aan Zee planden we ook een uitstap naar Lisse. Dat dorpje zegt u als Vlaming waarschijnlijk niet veel, maar van de Keukenhof heeft u ongetwijfeld al wel eens gehoord. De bloemententoonstelling – met als headliner de Hollandse bolbloemen – is slechts acht weken per jaar open, en laat dat nu net tijdens onze trip naar Zuid-Holland zijn! Dit jaar zal de Keukenhof zijn deuren openen van 23 maart tot 21 mei. Plan daarom één van de volgende weken nog een uitstap naar dit fantastische lentepark.

Naar deze bloemententoonstelling kom je niet voor een half uurtje, maar je trekt er op zijn minst een halve dag voor uit. Dat moet ook wel wil je de 7 miljoen bloembollen bewonderen in zijn 1600 variëteiten. Die worden volgens onze gids aangeleverd door zo’n 100 ‘hofleveranciers’. Thema van dit jaar is Dutch Design, waarbij ook Mondriaan er wordt bijgehaald. Doorheen het park zie je nog eens een honderdtal kunstwerken en zijn er ook tal van inspiratietuinen te bewonderen. Zo is er de Groentetuin, de Proposal Garden, de Urban Beach Garden en de Delfts Blauwe tuin… Kwestie van ideetjes op te doen!

Weetje! In de 15de eeuw behoorde het terrein toe aan Jacoba van Beieren, een gravin. In de hof naast het slot werden kruiden verzameld voor de keuken, vandaar de naam Keukenhof.

De molen die je ziet is er eentje uit 1892 en werd in Groningen gebouwd. De Holland Amerika Lijn kocht hem en hij staat nu al ongeveer 60 jaar op Keukenhof. Je kan hem beklimmen, waardoor je de kleurrijke bloemvelden achter het park kan bekijken.

Na acht weken zullen zo’n 1 miljoen bezoekers rondgewandeld hebben in de Keukenhof, waarvan 3 op 4 uit het buitenland komt. Samen met de Amsterdamse grachten, Rembrandt en kaas is de tulp nog steeds een echt Hollands icoon.

En groot deel van de bloemen zijn ondergebracht in 4 grote paviljoenen (15.000m²). Zo showt het Willem Alexander Paviljoen honderden soorten tulpen en is er een grote lelietentoonstelling in de laatste week, met zo’n 15.000 lelies in 300 verschillende soorten. Meer geschiedenis over de tulp en informatie over de bollenteelt krijg je dan weer in het Juliana Paviljoen terwijl in het Beatrix Paviljoen onder ander orchideeën te bewonderen zijn. Het Orange Nassau Paviljoen tenslotte toont een wekelijks wisselende bloemententoonstelling.

Keukenhof praktisch

Het park is dit jaar open van 23 maart tot 21 mei. Voor diegene die een bezoek niet meer kunnen inplannen in 2017: volgend jaar gaat het park open op 22 maart en sluit het opnieuw op 21 mei 2018. In Keukenhof vind je 6 restaurants en 4 verkooppunten van bloembollen (bestellen).

Vanuit Antwerpen ben je op 2 uur in Lisse met de wagen (ongeveer 160 kilometer). Je kan ook met de Thalys vanuit Antwerpen naar Rotterdam sporen en daar met een IC-trein verder naar Leiden. Van daaruit zijn er regelmatig bussen naar de Keukenhof.

Toffe hotels in de buurt vind je hier.

Parkeren kan vlakbij. Een ticket om je wagen te parken op de grote parking vlak voor het nieuwe entreegebouw kost € 6. Er is plaats voor 4500 auto’s en zo’n 1000 autobussen. Een toegangskaartje voor Keukenhof kost € 16 (€ 8 voor kinderen) en kan je hier online kopen.

Ben jij al eens in Keukenhof geweest?9 reacties

 • Ik mag me schamen dat ik als Nederlander nog nooit de Keukenhof heb bezocht. Ook deze foto’s bewijzen weer waarom het echt de moeite waard is om een dag het tulpenparadijs te bezoeken in Lisse. Echt echt waar, ik ga snel ;)!

  • Ja onze gids zei dat veel Nederlanders eigenlijk de Keukenhof nog nooit hebben gezien. Mag ik dat vreemd vinden? 🙂

 • Zo mooi! Schandalig dat ik er nog nooit geweest ben, woonde er echt dichtbij 😛

 • Hier nog een Nederlander die nog nooit in de Keukenhof is geweest! Ziet er zo prachtig uit. Hier leeft alleen het beeld dat het altijd stik druk in is de Keukenhof.

  • Goh, het was druk maar zeker niet zo dat het enorm stoorde. Je moet er echt eens een keertje naartoe gaan hoor 🙂

 • Ik schaam mij diep.. ik ben er nog nooit geweest. Dit jaar wilde ik wel heel graag naar de bollenvelden, want ook die heb ik nog nooit gezien in de tijd dat ook de tulpen bloeien. Helaas waren de afgelopen weken enorm druk, gaan we komende week naar Riga en zal het daarna allemaal zo’n beetje uitgebloeid zijn… volgend jaar dus maar! Ik heb mijn zinnen erop gezet! Prachtige foto’s heb je er gemaakt Bart!

 • Super mooie foto’s van de Keukenhof! Ik ga morgen waarschijnlijk een tripje naar de bollenvelden maken, heb ik als Hollander nog nooit gezien 😉

  • Ik kom zo veel Hollanders tegen die er nog nooit geweest zijn..? Haha, ik snap dat niet zo goed eigenlijk 🙂

Reageer mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *