/

Marrakesh: een sprookjesachtige citytrip

10 min.

‘t Is altijd leuk om nieuwe plaatsen te ontdekken en voor het eerst voet te kunnen zetten in een land waar je nog nooit eerder was. Hoe meer ik als blogger trips maak en hoe vaker ik het vliegtuig neem des te moeilijker het vaak als bestemming wordt om nog te verrassen. Ik was dan ook nogal behoorlijk uitgelaten toen TUI fly me onlangs vroeg om voor enkele dagen richting Marokko te trekken. Afgelopen weekend ging ik dus op ontdekkingstocht naar een Arabische sprookjeswereld in Marrakesh.

marrakech10
Ik vertrok vrijdagochtend erg vroeg in Brussel en kwam zondagnacht terug. Zo kon ik optimaal genieten van drie volle dagen in Marrakesh. Ideaal voor een verlengd weekend.

Het kloppende hart van Marrakesh speelt zich vooral af in de medina, volledig omringd door een bijna 20 kilometer lange stadsmuur. Een wirwar aan straatjes leiden je langs kraampjes, winkeltjes en riads doorheen de Rode Stad.

Dat er véél meer te zien en te doen valt in Marrakesh dan enkel rondslenteren in de medina probeer ik te bewijzen met deze blog. Tijdens onze drie dagen kwam ik ogen (en een beetje tijd) te kort. Enjoy!

Jemaa el Fna

Zoals alle wegen naar Rome leiden lijken ook alle kronkelende straten en steegjes van de medina uiteindelijk aan te komen op het wereldberoemde Jemaa el Fna-plein in het hart van Marrakesh. Je vindt er tientallen stalletjes terug met kruiden, sapjes en namaakspullen, maar ook slangenbezweerders die maar al te graag met je op de foto willen (in ruil voor enkele dirhams natuurlijk).

De drukte op het plein ervaar je uiteraard het beste wanneer je er middenin staat. Wil je het vanop een afstand bekijken?Ga dan iets drinken of eten op één van de rooftop terrassen. Zo heb je een erg mooi uitzicht op Jemaa el Fna (en de Koutoubia moskee) vanop het Grand Balcon. Je bent wel verplicht om er iets te drinken (20 dirham voor een frisdrank, ongeveer 2 euro).

wp-1479127754029.jpg

Koutoubia moskee

De grootste moskee van Marrakesh staat net naast het Jemaa el Fna-plein en is door zijn minaret van 69 meter hoog een echt herkenningspunt in de stad. Je ziet de toren vrijwel vanuit ieder plekje opduiken en is daardoor toch wel het symbool van de stad. De Koutoubia moskee zelf is niet toegankelijk voor (niet-moslim) toeristen.

wp-1479124106057.jpg

Marrakesh: Soeks

Of je nu uit hout gesculpteerde beeldjes, Arabische lampen of theepotten, slippers of sjaals of een beschilderde tajine als souvenier wil meenemen, de soeks zijn de place to be in Marrakesh. Verdwaal zoals in een labyrint langs de traditionele winkeltjes en geniet van de geuren en kleuren. Afdingen is hier de boodschap! Ohja, een stratenplan kan ook handig zijn.

Heb je honger gekregen van al dat wandelen? Breng een bezoek aan La Terrasse des Epices, een verborgen parel. Hoog boven de souks en de straten van Marrakesh kan je er genieten van een lekkere tajine. Ik nam er ééntje met rundvlees, vijgen en couscous (130 dirham, ongeveer 12 euro). Een kannetje muntthee kost je 15 dirham.

wp-1479127934090.jpg

wp-1479128422763.jpg

Majorelle

Deze intieme botanische tuin mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan Marrakesh. Dit kleine paradijs vind je niet in de medina, maar in de nieuwe stad. Het was de Franse schilder Majorelle die de tuin liet aanleggen in de jaren ’20. Echt beroemd werd Majorelle Garders echter pas nadat de Franse couturier Yves Saint Laurant het in 1980 kocht.

De kobaltblauwe elementen zorgen voor een knap contrast met de natuurlijke groene kleuren van cactussen, palm- en sinaasappelbomen. Erg fotogeniek, dus zorg voor een opgeladen batterij voor je camera!

Ook hier kan je lekker en gezellig eten. In de binnentuin van Café Majorelle koos ik voor een sapje met sinaas, wortel, banaan en munt (60 dirham) en een tajine met typische gehaktballetjes en ei. Voor 110 dirham mocht de portie wel iets groter.

Je betaalt 70 dirham entreegeld voor de tuin, en nog eens 30 dirham als je ook het kleine museum wil bezoeken. Trek ongeveer 1 uur uit voor deze bezienswaardigheid.

marrakech6

Maison de la photographie

Ik ben niet zo voor de musea. Zeker niet wanneer het buiten 25°C is. Fans van mijn blog zullen dat stilaan al wel weten. Reden om toch een kijkje te nemen in het Maison de la photographie was eerst en vooral het panoramisch dakterras dat fantastich zou zijn. Maar ook het museum zelf is best een pareltje. Op 45 minuten ben je er rond.

De toegang voor dit museum is 40 dirham. Voor een dagmenu betaal je bovenaan op het terras 100 dirham, een tajina kost je zo’n 60 dirham en een frisdrank 12 dirham.

wp-1479127763011.jpg

wp-1479127767120.jpg

Koranschool Ben Youssef

De rijkelijk versierde binnenkoer van deze prachtige oude koranschool staat in schril contrast met de schamele en armtierige kamertjes van de voormalige studenten. Voor 20 dirham kan je er een kijkje nemen. Je ziet er mooie mozaïeken, beschilderd en gesneden houtwerk en prachtige tegelvloeren. Je bent er rond op een klein uurtje.

marrakech11

Kasbah moskee & Saadi graftombes

Kasbah – gebouwd rond 1190 – is waarschijnlijk de tweede bekendste moskee in Marrakesh. Hij is een stuk kleiner en smaller dan zijn grote broer Koutoubia. Voor leuke foto’s kan je best terecht op het terras van Nid’ Cigogne. Met wat geluk kan je ook enkele ooievaars zien overvliegen of ze spotten op één van de daken iets verderop.

De moskee kan je niet bezoeken, maar voor 10 dirham neem je wel een kijkje bij de graftombes van de leden van de Saädische dynastie die hier begraven liggen. Trek voor je bezoek niet langer dan een half uur uit.

wp-1479121564328.jpg

marrakech12

Paleis de la Bahia

Dit voormalige paleis ligt niet ver van het Jamaa el Fna-plein. Je betaalt hier minder dan 1 euro entreegeld en daarvoor krijg je prachtige en goed onderhouden binnentuinen en pleinen, doorkijkjes, bewerkte plafonds en knap en kleurrijk mozaiek- en schilderwerk.

Tajine, couscous en muntthee

De Marokkaanse keuken is heerlijk! Een lekker kruidige stoofpot, couscous bij een groenteschotel of een typisch bladerdeeggerechtje met kip? Ik som heel binnenkort in een aparte blogpost mijn favoriete eetadressen in de stad op.

Slapen in een riad

Slapen in Marokko kan je doen in een hotel, maar wil je echt een authentiek gevoel beleven kies dan voor een riad. De traditionele huizen, vaak verscholen achter een grote houten deur, zijn echte pareltjes. Vele van de kleine paleisjes zijn eeuwenoud en wekken het echte gevoel op van de sprookjes van 1001 nachten.

Ik sliep twee nachten in Riad Chergui, vlak in de medina en op zo’n kwartier stappen van het Jamaa el Fna-plein. Oordeel zelf!

Praktisch

TUI fly vliegt zo’n drie keer per week vanuit Brussel naar de luchthaven van Marrakesh. Ze doen dat op sommige dagen met een tussenlanding op Agadir tijdens de heenvlucht. De vliegtijd bedraagt zo’n 4 uur. Voor de snelle beslissers die ook al naar heerlijke zonstralen snakken, denk eraan dat je voor Marokko een internationaal paspoort nodig hebt. TUI heeft het hele jaar door heel wat aanbiedingen naar Marrakesh.

Tjdens de publicatie van deze post was € 1 ongeveer 10 dirham (10,60). Je kan in Marrakesh in sommige restaurants alcohol verkrijgen, maar het is meestal erg duur omwille van de hoge taksen. Reken op 4 à 6 euro voor een glas bier en 25 euro voor een basic fles Chardonnay.

Wat denk je? Lijkt Marrakesh je wat?

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.