Zomerideetjes: Dagje Olmense Zoo

Olmen4

Update (11/10/2017): Olmense Zoo moet sluiten door inbreuken op dierenwelzijn.

Verscholen langs het kanaal Dessel-Kwaadmechelen in een rustige deelgemeente van het Kempense Balen ligt het dierenpark Olmense Zoo. Het was een Antwerpse kapitein die midden jaren ’70 in Olmen terecht kwam tijdens één van zijn zoektochten naar een geschikte locatie om zijn privé-collectie aan dieren onder te brengen.  Oorspronkelijk enkel toegankelijk voor vrienden en kennissen van de eigenaar, maar in 1980 werden de deuren ook open gezet voor het grote publiek. De Olmense Zoo was born! Het was echter pas in 1995, bij de overname van de dierentuin door Charel en zijn gezin dat het park helemaal opfleurde en sindsdien een echte toeristische trekpleister is geworden.

Ik ben echt fan van dierentuinen! Onlangs trok ik opnieuw een keertje richting Olmen (de zoo ligt slechts 4 kilometer van mijn deur) en ik zag onmiddellijk dat er sinds mijn vorig bezoek, zo’n anderhalf jaar geleden, weer heel wat werk was verricht. Ondertussen huisvest het park meer dan 250 verschillende diersoorten.

Olmen11

Mijn favoriet van het park is ongetwijfeld het 4000 vierkante meter grote berenbos dat werd afgewerkt in 2008. Een drietal bruine beren zitten er samen met een aantal wolven. Je wandelt er op een soort van loopbrug enkele meters boven het bos waardoor je de dieren echt wel goed kan bekijken. Toen ik er was kregen de beren net hun lunch van de verzorgers..

Olmen14
Withandgibbons ©VELOfoto

Voor een stukje Afrika in de Kempen moet je even langs de Savanne passeren. De Afrikaanse olifanten leven er samen met gnoes, algazelles, zebra’s en antilopen. Via het wandelpad naar het verblijf van de beesten in het midden van de Savanne kom je best wel dicht bij de dieren. Tijdens mijn bezoek stonden de giraffen binnen. Misschien hadden ze wel schrik voor de regen 🙂

Olmen10
Vandaag op het menu van de diertjes: kip! 🙂

Nog een paradepaardje van de Olmense Zoo is de prachtige tropenhal die pas in 2012 werd geopend. Met zo’n 2000 vierkante meter aan oppervlakte is het een soort van tropische jungle waar kleurrijke vogels rondfladderen en schildpadden langzaam flaneren onder de warmtelampen. Aan een nieuw reptielenhuis, onder de tropenhal, wordt momenteel nog hard gewerkt.

In de wandelvolière kan je je dan weer laten omringen door onder andere ibissen, kraanvogels en een groep Chileense flamingo’s terwijl je vanop een bankje toekijkt.

De Olmense Zoo heeft een groot aantal katachtigen in het park. Je kan er in Casa Panthera gevlekte en zwarte panters of lynxen bekijken. Verder zijn er (witte) leeuwen, gestreepte hyena’s, tijgers en nevelpanters.

Volg zeker de bordjes van de wandelroute zodat je niets van het park mist.

Praktisch

De zoo is in de zomer (tot 7 november 2016) iedere dag open vanaf 10 uur tot 18u terwijl je er in de wintermaanden naartoe kan in het weekend tot 17u. Voor een standaard ticket betaal je €18 (€12,50 in de winter) en een abonnement kost je €60/jaar. Parkeren kan er voor €2 per dag, maar via het treinstation van Mol geraak je ook met een busverbinding tot aan de Olmense Zoo.

Uiteraard kan je ook lekker eten in het park. In het selfservicerestaurant Safari kan je terecht voor snacks en drankjes. De insectenburger was net iets te exotisch voor mij, maar ik kon toch niet weerstaan aan de geur van de Brusselse wafels (4 euro).

Ik kreeg mijn inkomticket voor dit bloguitstapje van de mensen van de Olmense Zoo, maar zoals steeds bevat deze post mijn eigen eerlijke mening.


Bart
Bart
Hoi. Mijn naam is Bart, een dertiger uit Vlaanderen. Ik ben de globetrotter, schrijver en fotograaf achter Vetexbart, een travel blog gestart in 2013. Ondertussen bezocht ik meer dan 50 landen, maar mijn grote liefde blijft sowieso de Verenigde Staten. Ook voor toffe kortbijbestemmingen heb ik een serieuze boon. Niets leuker dan de trein te nemen voor een weekendje weg. In eigen land of net voorbij de landgrenzen.

10 Comments

Leave a Comment