Dit was mijn reisjaar 2015!

Als 2015 binnenkort helemaal achter de rug is zal ik tevreden kunnen terugkijken op mijn afgelopen reisjaar. Zonder ongelukken zal ik dit jaar kunnen afsluiten met 12 landen en 40 steden op de teller. Ik sliep 61 nachten op hotel, deelde 11 keer een kamer in een jeugdherberg en koos 4 keer voor een verblijf via AirBnB.

16 keer stapte ik in 2015 op of uit een vliegtuig – wat mijn ecologische voetafdruk jammer genoeg bijzonder groot maakt, ik beken – maar ik spoorde ook zo’n 1200 kilometer met de trein naar verschillende Belgische steden, deelde een autorit via BlaBaCar en nam onlangs voor het eerst (en zeker niet voor het laatst) een keertje een FlixBus.

Extreem ver gingen de uitstappen dit jaar niet. Zo kwam ik – voor het eerst sinds lang – in 2015 niet buiten de grenzen van Europa en leerde ik voor het eerst kennismaken met het verrassend leuke Nederland. Ik ging weekendjes naar Rotterdam, Utrecht, Texel en Valkenburg en toegegeven: ik wil ook in ’16 veel meer van mijn noorderburen te weten komen.

2015

Verder vloog ik enkele keren naar Barcelona en Madrid in Spanje, logeerde in de Franse steden Nice en Bordeaux, bracht een blitzbezoek aan ministaat Monaco en verkende Riga per fiets.

Dit jaar bracht ik voor het eerst de hele zomervakantie door in eigen land. In juli trok ik in 8 dagen van de ene naar de andere Waalse stad en de volgende maand verkende ik 5 jeugdherbergen in 5 Vlaamse steden.

Supporteren voor onze nationale voetbaltrots de Rode Duivels deed ik ook! Zo gingen we onder andere kijken naar het team op verplaatsing in Wales en combineerden we dat met een trip naar Bristol. Andere bezochte landen waren Noorwegen, Tsjechië, Zwitserland en Duitsland.

“Ben jij nu weeral weg?” was met voorsprong de meest gestelde vraag van 2015.

Ja ik ben wééral weg! Ik reis nu eenmaal ontzettend graag en wil tegen de tijd dat ik op pensioen ben graag een heel stuk van de wereld gezien hebben. Ik wil niet het risico nemen om te wachten tot dan om misschien een dag later dood te vallen.

“Gij hebt een ezeltje staan dat geld schijt zeker?” stond in 2015 op de tweede plaats van meest gestelde vraag.

Neen, maar heb jij nu weer nieuwe schoenen aan? Ik werk en een groot deel van mijn loon gaat naar reizen, dat klopt. Ik heb ook het geluk om soms voor mijn werk naar het buitenland te mogen en dat is altijd leuk meegenomen als reizen je grootste hobby is. Daarnaast word ik als travel blogger af en toe uitgenodigd om over een bepaalde stad of bestemming een leuk artikel te schrijven. Dat wil zeggen dat mijn vervoer, hotel en of onkosten soms – helemaal of gedeeltelijk – worden vergoed. Verder heb ik geen geldverslindende vrouw of vriendin, geen kinderen én heb ik een fiets in plaats van een auto. Dan kunnen er elk jaar wel enkele citytrips vanaf, geloof me vrij.

2016

In 2016 ga ik opnieuw reizen. Uiteraard! Heb je mijn travel bucket list al gelezen? Doen! New York City en Seattle staan al zeker op de planning.

Hoe zag jouw 2015 eruit? Heb je al plannen voor 2016?


FOTO'S: De foto's die je vindt in deze blogpost zijn allemaal gemaakt met een eenvoudige systeemcamera, tenzij anders vermeld. Hier kan je hem kopen.16 reacties

 • “Gij hebt de lotto gewonnen zeker?” “Amai, moete gij weeral niet werken?” Haha, ik ken het de vooroordelen. Denk dat het stiekem ook beetje jaloezie is, het gaat vooral om keuzes maken. En dan blijf ik toch heel bewust en heel graag voor die reisjes kiezen in plaats van die nieuwe schoenen!

  • Ik trek het me allemaal niet te hard aan hoor. Ik moet er zelfs soms een beetje mee lachen! 🙂 Ga lekker blijven reizen, ook in 2016!

 • Haha lach me rot… nou je hebt in ieder geval meer gereisd dan ik in twee of zelfs drie jaar Haha. Heerlijk! Het scheelt ook inderdaad dat je die geldverspillende vrouw niet hebt :p

  • Maar jij zit gewoon altijd onder de zon daar in Colombia 🙂

   • Haha nou dat valt tegen hoor. Dit jaar was heel mooi wegens El Niño (en daardoor ook extreme droogte wat niet gunstig is voor zo’n beetje alles). Maar volgend jaar is er in Bogotá als het goed is weer gewoon elke dag 100% regenkans (het regent dan niet de hele dag hoor). In de avond, ochtend en nacht is het hier ook gewoon hartstikke koud (5 graden), maar wel overdag 20 in de zon (en 15 in de schaduw). Heel raar weer hier, moeilijk uit te leggen. In zo’n beetje de rest van Colombia zit je wel echt het hele jaar in de zon en hoge temperaturen. Het klimaat in Bogotá is echt ideaal eigenlijk…

 • Klinkt als een geweldig reisjaar! 40 steden? Wauw! Leuk dat je enthousiast bent over Nederland. Ik ben ook enthousiast over België, maar afgelopen jaar alleen in Antwerpen geweest. Wil binnenkort graag een keer naar Gent. Zo’n leuke stad, ben er alleen nog maar tijdens de Gentse Feesten geweest. Mijn reisjaar bestond trouwens ook uit veel korte trips. Super leuk, maar volgend jaar staat er weer een verre reis op de planning. Ik ben benieuwd naar je avonturen in 2016. Hopelijk heb je dan wel een ezeltje staan dat geld schijt, dan kun je nog meer reizen 😉

  • Gent is echt te druk voor mij tijdens de Gentse Feesten. Veel liever op een ‘normaal’ weekend naar daar. Zeker een jenever gaan drinken bij Pol in ’t Dreupelkot btw 🙂

 • Wow wat een jaar! Ik ben ook in Riga en Bordeaux geweest in 2015, wat een fijne plekken! En herkenbaar die reacties van anderen. “Ik vloog nog niet eens voor 20 euro retour naar Dublin. Hoeveel kost jouw iPhone 10S per maand?”

  Wat zijn je plannen voor volgend jaar? =D

 • Hahaha.. Zo herkenbaar die vragen! Het niet hebben van een auto en kinderen kan al een groot verschil maken inderdaad. Ook wij maken hierin bewuste keuzes en kunnen hierdoor iets meer van de wereld zien dan anderen. Keuzes maken! Een mooi reisjaar voor jou. Ook wij zijn dit jaar Europa niet uit geweest, maar ook dichter bij huis kun je geweldig veel moois zien! Ik Ben benieuwd naar wat 2016 je gaat brengen 🙂

 • Wat heb je ontzettend veel leuks gezien Bart! 40 steden, 16 landen, wat tof! Laat dat ezeltje maar lekker schijten, dan kan je nog meer reizen. Groot gelijk! Ik zag dat je naar Seattle gaat, leuk! Het zal er je zeker bevallen. Enjoyy!

 • Mooi overzicht hoor! Leuk dat je het dit keer wat dichter bij huis hebt gezocht en ook regelmatig in Nederland bent geweest! Wij zijn juist afgelopen jaar 2x in de Ardennen geweest en dat is zeker een bestemming waar we jaarlijks wel even naar toe gaan.

 • “Gij hebt een ezeltje staan dat geld schijt zeker?” Haha, die kende ik nog niet, maar vind m erg vermakelijk. En idd ook in NL worden dit soort vragen mij (meestal iets subtieler) gesteld. En ja, ik concludeer dan ook altijd dat mij trui uit de opruiming van vorig jaar stamt (of het jaar daarvoor) en niet gisteren uit de nieuwe collectie. Toch lijkt dat lang niet altijd over te komen gek genoeg, mensen meten graag met 2 maten… liefst een voor hunzelf gunstige maat! 🙂

Reageer mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *