10 typische bruine cafés in Antwerpen (2)

7 min.

Bruine cafés in Antwerpen. Het is misschien een uitstervend ras, maar ’t Stad telt er toch nog enkele die je niet mag overslaan. Zeker niet wanneer je van frisse pinten, eerlijke gesprekken, typische dorpsfiguren en plezier houdt. Ik selecteerde alvast mijn 20 favorieten. In deel 1 konden jullie de eerste 10 ontdekken en hier maak je kennis met het vervolg.

10 bruine cafés in Antwerpen (deel 2)

Oud Arsenaal

Het Oud Arsenaal aan de Vogelenmarkt bestaat als sinds 1924 staat op het uithangbord boven de inkomdeur te lezen. Dit café waar de tijd heeft stilgestaan heeft een groot assortiment aan bieren tegen democratische prijzen. Het is er altijd gezellig druk met heel wat vaste klanten.

Maria Pijpelincxstraat 4 | Antwerpen

De Rui

Cafe De Rui ligt om de hoek van het Theaterplein en kent eigenlijk geen sluitingsuur. Hier kom je als heel Antwerpen al (of nog) slaapt. ’s Zondags na de Vogeltjesmarkt is het er meestal een zatte bedoening en the place to be.

Oudevaartplaats 60 | Antwerpen

Boer van Tienen

Op het Mechelsplein, waar best wel wat hippe zaken bij elkaar liggen valt toch vooral het café De Boer Van Tienen op. Deze kroeg is sowieso een begrip in Antwerpen, en het is voor veel sinjoren pure nostalgie. Extra pluspunt is het grote terras (en de visbak/veranda).

Mechelseplein 6 | Antwerpen

He je echt té veel Bollekes gedronken?

[vc_row][vc_column][vc_message icon_fontawesome=”fa fa-bed”] Hotel nodig? Kijk op de websites van Trivago.be of Booking.com
[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

Café Den Engel

Den Engel is misschien wel het bekendste bruine café van heel Antwerpen. Deze kroeg ligt op de Grote Markt in de schaduw van het gemeentehuis, onder het goedkeurend oog van Brabo. Hier komt men na de gemeenteraad politici tegen van alle strekkingen, maar ook de bezoekers zijn zeer divers en van alle slag en stoot. Eigenlijk mag je hier alleen maar Bollekes drinken (of een Stella van ’t vat)! Het café bestaat al sinds begin 1900.

Grote Markt 3 | Antwerpen

Scaldis

Nog één van die de gezellige bruine cafés in Antwerpen is Scaldis aan het Eilandje op de hoek van de Cadixstraat. De café deed zijn deuren voor het eerst open aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tientallen jaren later nam de dochter des huizes de tapkranen van haar ouders over. José staat nu nog steeds achter de toog! Let op want deze kroeg is maar enkele dagen per week geopend. Wie kan pianospelen komt hier trouwens zeker aan zijn trekken.

Cadixstraat 1 | Antwerpen

Café Monda

Op het levendige en misschien nog steeds een klein beetje beruchte Sint Jansplein ligt het authentieke Antwerpse volkscafé Monda. De hoogdagen zijn hier sowieso de dagen dat het markt is op woensdag en vrijdag. Dan gooien ze de deuren al heel vroeg open.

Sint Jansplein 44 | Antwerpen

Pub Breda

Pub Breda, ligt vlakbij het Centraal Station en is een café met – laat het me vriendelijk stellen – nogal een bedenkelijke reputatie. Dat neemt niet weg dat er in het piepkleine café een jukebox staat waar je zonder probleem muziek van André Hazes en Frans Bauer uit de boxen kan laten knallen. Ik heb in Pub Breda al een paar memorabele uren meegemaakt (verder geen commentaar), maar ik besef ook dat deze plaats niet voor iedereen synoniem staat met ambiance.

Statiestraat 3 | Antwerpen

Heb je mijn 27 helemaal gratis in Antwerpen tips al gelezen?

’t Licht der Dokken

Hoe mooi kan een cafénaam klinken? ’t Licht der Dokken is een klein havencafeetje aan de Antwerpse Londenbrug. Er hangt een warme sfeer, er draait heerlijk foute muziek en de boerkes vloeien er rijkelijk. Het is er meestal drummen voor een plaatsje, maar ’t is wel één van mijn persoonlijke favorieten én vlakbij het Eilandje.

Verbindingsdok Westkaai 2 | Antwerpen

Tante Lies

Café Tante Lies – op enkele meters van het Franklin Rooseveltplein – heeft een heel antiek en authentiek interieur. Het café is niet groot (er is ook een terrasje), maar het is er toch zo gezellig zitten aan de kleine toog. Hier mag er gelachen en gezwansd worden. De ideale stop dus als je wacht op je bus. Zou Simonneke trouwens nog achter den toog staan?

Kipdorpbrug 4 | Antwerpen

Petra’s Café

Nog zo’n echt schipperscafé aan de dokken (Eilandje) is Petra’s Café volgens mijn Twittervolgers en enkele Antwerpse facebookvrienden. Inderdaad, volgens hen. Want het is de enige bruine kroeg uit mijn lijst van 20 waar ik zelf nog niet ben geweest. Kwestie van de cirkel helemaal rond te maken, wie gaat er mee? Ik trakteer! 🙂

Kempisch Dok Westkaai 74 | Antwerpen

Hier lees je in een vorig artikel trouwens de eerste 10 bruine kroegen die ik bezocht

Een map met de 20 cafés:

[custom-mapping map_id=”7252″ height=”600″]

Welke bruine cafés in Antwerpen ontbreken in mijn lijst?

Wat zijn jullie toppers onder de bruine cafés in Antwerpen? Laat het me zeker weten in de comments en misschien komt er wel een deel 3.

Laatste van Blog