18 goede redenen om deze zomer Wallonië te bezoeken

Enkele weken geleden besloot ik om een deel van de zomervakantie door te brengen in eigen land. Dit keer geen paradijselijk strand in Thailand of all-in vakantie naar Turkije, maar wel een week roadtrippen in het voor mij onbekende Wallonië. De Ardennen waren altijd al een serieuze blinde vlek op m’n travelmap. Om het nog wat avontuurlijker te maken koos ik om me tijdens de tour enkel te verplaatsen met de trein, bus, fiets, te voet of desnoods op de rug van een shetlandpony. Zolang de auto maar in de garage mocht blijven staan. Hier heb je 18 super coole plaatsen die je deze zomer nog in Wallonië kan gaan ontdekken!

1. Doornik

Eerste halte is Doornik! Op een boogscheut van de Grote Markt vind je het oudste Belfort van ons land. Trotseer de 257 trappen en bewonder er het knappe panorama over de stad.

Doornik1

2. Picardisch Wallonië

Sleur je fiets mee op de trein (of huur er gewoon eentje) en ontdek de adembenemende landschappen in de prachtige streek rond Pacardisch Wallonië.

Doornik5

3. Musea Bergen

Als er ergens van alles te doen is dit jaar dan is het wel in Bergen. Als Europese culturele hoofdstad moet je gewoon dit jaar een keer langsgaan in de stad van Elio Di Rupo. Breng een bezoek aan één van de vijf nieuwe musea!

Bergen6

4. Nog meer Bergen

Bergen trekt dit jaar echt alle registers open. Kuier door de stad en bewonder prachtige kunstwerken, beklim het belfort of het rust even uit in Jardin De Mayeur.

Bergen7

5. Ok, ook slapen in Bergen dan!

Ben je nog steeds in Bergen? Overnacht dan zeker in Hotel Dream. Je logeert er in een prachtig verbouwde oude kapel.

6. Namen

Namen, de Waalse hoofdstad waar de rivieren Samber en Maas netjes samenvloeien is gekend omwille van zijn schitterende citadel. Vlaamse kunstenaar Jan Fabre plante er verschillende gigantische kunstwerken neer. Oordeel zelf.

Namen2

7. Ecologische B&B

Op zo’n 30 kilometer van Namen, in Yvoir vind je de groene B&B Art’isane. Marie-Agnes en Boudoin kregen als eerste in ons land de stempel ‘éco-gîte’ mee.

8. Les Jardin D’Annevoie

Droom weg in de prachtige Tuinen van Annevoie! Fonteinen, reusachtige oude bomen, perfect gesnoeide hagen, waterpartijen en leuke grotten die tijdens de tijdelijke tentoonstelling dit jaar perfect aangevuld worden door kunstwerken van Robert Arnoux.

Annevoie7

9. Kajakken

Wie aan de Ardennen denkt, denkt uiteraard ook aan kajakken. Doe je speedo aan en duik de Lesse in voor een heerlijke dagje ontspannend ronddobberen.

Kajak2

10. Adolph Sax-ville

Dinant is niet alleen maar zijn citadel, weinig mensen weten dat Dinant ook ‘iets heeft’ met saxofoons. Het is immers hier dat zijn uitvinder Adolph Sax het levenslichtzag. Bezoek daarom zeker Het huis van Meneer Sax.

11. Dinantse koek

Probeer er ook zeker de specialiteit, Dinantse koek, met bloem en honing. Lukt het jouw op hem stuk te bijten zonder je tanden te breken?

12. Sprookjeskasteel

Waan je even een prins of prinses in het sprookjesachtige Kasteel van Vêves op enkele kilometer van Dinant.

Celles2

13. Celles

Na een stevig klimmetje van enkele kilometers kom je aan in Celles. Uitgeroepen tot één van de mooiste dorpjes van Wallonië. De typische huisjes van breuksteen waarvan deuren en ramen zijn omlijst met gehouwen steen zijn uitstekend bewaard gebleven.

Celles7

14. Leisteenmijn Bertrix

In de provincie Luxemburg ligt de stad Bertrix. Van hieruit kan je (met de fiets) een bezoek brengen aan Au Coeur de l’Ardoise. Daar kan je via een onderaardse wandeling via audiofragmenten (ook in het Nederlands) kennismaken met het vroegere leven in de leisteenmijn.

15. Bastogne War Museum

Bastenaken is bovenal de stad van het Von Rundstedtoffensief, beter bekend als de Slag om de Ardennen. Bezoek het pas geopende Bastogne War Museum (écht de moeite) en het herdenkingsmonument Memoriaal van Mardasson.

P1060981

16. De Kelten!

In Libramont staat het enige museum in ons land dat gewijd is aan de Kelten!

17. Uitrusten met chocomelk

Op enkele meters van het museum moet je absoluut ‘ne warme chocomelk’ gaan proeven 🙂 Ik dronk er nooit geen lekkerder dan die in La Pause Chocolat-Thé (Grand-Rue 31).

18. Wildpark Saint Hubert

Sluit je trip af in Saint Hubert. Bewonder er de prachtige basiliek of ga met de kinderen naar het Wildpark. Hier kan je in een authentiek en natuurlijk kader het wild dat in de Ardennen leeft, zoalsedelherten, reeën of everzwijnen van nabij gadeslaan.

Tijdens deze reis gebruikte ik de hashtag #visitwallonia op diverse sociale media. Deze lijst van hotspots is uiteraard veel te kort. Hebben jullie nog leuke must do’s? Deel ze dan zeker met ons!

NEW YORK CITY SPECIALS VANAF €5992 reacties

  • Ziet er allemaal super uit en klinkt erg leuk, je overtuigde mij met het slapen in een oude kapel, hoe cool!

    • Het was dan ook een heel leuke trip Danielle! Inderdaad, je slaapt niet iedere dag in een kapel 🙂

Geef een reactie