27 x compleet gratis in New York City

New York City is niet goedkoop. Ik heb er zelf al heel wat centjes achtergelaten, maar als je goed uitkijkt hoeft een bezoek aan de stad je niet per se bankroet te maken. Je kan er stukken pizza eten voor 1 dollar, de dure taxi ruilen voor een metro pass en slapen in hostels in plaats van sjieke hotels. En met volgend gratis in New York lijstje zet ik je ook al een eind op weg.

Gratis in New York

Gratis in Manhattan

 1. In Washington Heights vind je het Hispanic Society of America. Een knap museum en bijhorende bibliotheek die gratis te bezoeken zijn.
 2. De hoofdafdeling van de New York Public Library langs 5th Avenue kan je eveneens gratis bezoeken. Het prachtige gebouw (en dito interieur) dat dateert van 1895 herbergt enkele unieke exemplaren.
 3. Naast de bibliotheek ligt Bryant Park. Een knap en gezellig parkje in hartje Manhattan, omgeven door wolkenkrabbers. Je kan er gratis boeken lezen in de mini-openlucht bib én er is gratis wifi.
 4. In hetzelfde park kan je in de wintermaanden een ijsbaan terugvinden. Die is volledig gratis te gebruiken, maar het huren van schaatsen kost je wel enkele dollars.
 5. Wandel rond op het Rockefeller Center complex. Op Rockefeller Plaza staat een standbeeld van Prometheus en in de winter is er een ijsbaan (die niet gratis is).
 6. Ga naar de wijk Chelsea en spring even binnen bij de verschillende kunstgallerijen.
 7. Ga in het publiek van een televisieshow (The Daily Show, Good Morning America, …) zitten! Een echte aanrader en meestal helemaal gratis.
 8. Bezoek de Federale Reserve Bank in New York. Opgelet! Vooraf boeken (lang op voorhand).
 9. Neem een kijkje in het New Yorkse modemuseum FIT. De tentoonstellingen zijn helemaal gratis.
 10. Een klassieker in de gratis is New York lijstjes, maar absolute must-do: wandel door Central Park. Het kost je niets en je kan er makkelijk een halve dag ronddwalen.
 11. Ga eens naar de African Burial Grounds. Een nationaal monument in Lower Manhattan ter ere van overleden Afrikaanse slaven.
 12. Neem een kijkje in de rooms-katholieke Saint Patrick’s Cathedral tussen de dure winkels langs 5th Avenue. Je geraakt er makkelijk vanaf metrostop Rockefeller.
 13. Wie in New York is voor de eerste keer MOET gewoon eens joggen of wandelen over de fantastische High Line, een in onbruik geraakte spoorweg enkele meters boven de grond!
 14. Wandel rond in de Theodore Roosevelt Birthplace, een historische plek want hij was de enige Amerikaanse president die geboren werd in New York. Toegang is helemaal gratis. (Opgelet door renovatiewerken gesloten tot midden 2016).
 15. Nog een klassieker: wandel van Manhattan over de iconische Brooklyn Bridge richting Brooklyn en geniet van het prachtige uitzicht voor of achter je. Wandel terug tegen zonsondergang en aanschouw een prachtige skyline!
 16. Wist je dat je helemaal gratis kan kajakken (20 minuten) in de Hudson Rivier?
 17. Verken de Grand Central buurt in zo’n 90 minuten helemaal gratis met gids! Iedere vrijdag van het jaar om klokslag 12u30 starten ze. Er is geen reservatie nodig, je moet gewoon opdagen.
 18. Het MoMa (Museum of Modern Art) is volledig gratis op vrijdag van 16u tot 20u. Da’s een buitenkansje, maar wees gewaarschuwd voor de lange wachtrijen (tip: ga vanaf 18u).
 19. Ook foodmarkets zijn super! Mijn favorieten in Manhattan: Gansevoort Market (52 Gansevoort Street), Gotham West Market (600 11th Avenue) en uiteraard Chelsea Market (75 9th Avenue).
centralpark6
Filmopnames in Central Park! Dagelijkse kost.

Gratis in Queens

 1. In de wijk Astoria vind je het Socrates Sculpture Park een outdoor museum (gratis toegang). Er vinden vaak activiteiten plaats.

Gratis in Brooklyn

 1. Ga op visite bij de jongens van de Brooklyn Brewery en zie de oude magazijnen en pakhuizen van de Brooklyn Northside. In het weekend zijn er gratis tours, de biertjes zal je uiteraard moeten betalen.
 2. Ook de Brooklyn Botanical Garden is een bezoek waard. Ga op dinsdag (hele dag) of zaterdag (10u tot 12u) en de toegang is gratis (ook tijdens alle weekdagen in de winter)!
 3. Kuier rond langs Brooklyn Bridge Park en de promenade. Bewonder de skyline van Manhattan. Onbetaalbaar uitzicht, maar toch helemaal gratis.
newy2
Prachtige skyline (2013).

Gratis in The Bronx

 1. The Bronx Museum of Arts is volledig gratis te bezoeken! Met vooral hedendaagse kunst uit verschillende culturen die ook in de wijk terug te vinden zijn. Eén van de mooiste en gezelligste kunstmusea van New York als je het mij vraagt.

Gratis in Staten Island

 1. Neem de gratis Staten Island Ferry en geniet van een 25 minuten durende rit. De ferry vaart 24/24 en op de terugweg naar Manhattan krijg je een prachtige skyline te zien! Ze passeert uiteraard ook het Statue of Liberty.

Nog enkele tips …

 1. Boek een gratis tour met een Big Apple Greeter en ontdek een stukje New York. Je geeft (lang) op voorhand via de website een persoonlijke top drie van neighborhoods die je wil leren kennen op. Een local gidst je er dan enkele uren rond. Gratis, maar een tip geven kan nooit geen kwaad. Dit was persoonlijk één van mijn beste tours in NYC.
 2. New York heeft (vooral in de zomermaanden) ontelbare flea en vintage marktjes die het bezoeken waard zijn (mijn favorieten staan hier).

Heb jij nog enkele gratis in New York tips om mijn lijstje aan te vullen? Shoot!6 reacties

 • Leuk blog. Ik hou van NYC. Ik ben er nu twee keer geweest en vind het geweldig. Inderdaad ook al redelijk wat van die gratis dingen gedaan. Mijn ervaring is je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Persoonlijk vind ik het wel een sport om de gratis dingen te ontdekken. ?

  • Heel erg bedankt voor de leuke feedback Chantal! New York is mijn favorietje 🙂 Als je een beetje uitkijkt met een citytrip NYC niet per se mee kosten dan een all in week naar Turkije..

 • Wat een onwijs gave blog Bart! Ik heb nog zoveel te zien & doen in New York, we móeten echt eens terug gaan. En dat is niet eens duur, met al deze toffe tips!

 • Heel handige tips allemaal! Eind jaren ’90 ben ik een keer in NYC als onderdeel van een rondreis, maar toen was ik er slechts 2 verregende dagen 🙁
  Er zo veel te zien, misschien toch maar eens terug gaan naar New York.

  • Oei, einde jaren ’90 dan moet je dringend nog eens terug gaan Eric. Er zal best wel wat nieuws te zien zijn nu 🙂

Reageer mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *