48 uur op ontdekkingstocht door bruisend Brussel

Grijs en saai. Zo wordt onze Belgische én de Europese hoofdstad wel eens omschreven in kranten of blogs die ik zie passeren op het net. De afgelopen dagen leerde ik Brussel echter op een heel andere manier kennen. Ik ontdekte een stad met prachtige gebouwen rond de Grote Markt, echte Brusseleirs en multiculturele commerçanten op het Vossenplein, verrassende en kleurrijke striptekeningen op muren, culinaire verwennerij rondom het Sint-Katelijneplein en enkele schitterende panorama’s met het bekende overblijfsel van Expo ’58 op de achtergrond.

Stadswandeling

Brussel is nog het beste te voet te verkennen (zeker de Koninklijke Museumwijk of het gebied rond de Grote Markt), maar alle toeristische plekken zijn uiteraard ook te bereiken via een goed uitgebouwd metronetwerk (koop een dagpas van 7,5 euro per persoon aan de automaten) of de handige en goedkope Villo’s die je in fietsstations her en der in de stad kan terugvinden. Heb je maar enkele uren? Dan zijn er uiteraard steeds de gekende Hop On Hop Off bussen. Een handige optie om snel de hotspots van Brussel te ontdekken. Er zijn twee verschillende tours en opstappen kan onder andere aan het Centraal Station (ter hoogte van Keizerinlaan).

Brussel2
Het enige grijze in Brussel waren de onweerswolken de eerste dag 🙂 Hier boven de Kunstberg met het standbeeld van Albert I.
Brussel3
Veel van de Brusselse musea kan je terugvinden rond het Koningsplein.
Brussels7
Wij kozen voor een bezoek aan het Muziekinstrumentenmuseum, of kortweg MIM. Bekijk de schitterende gevel van het gebouw en ontdek de verschillende instrumenten aan de hand van een interactieve tour met headset. Ga achteraf helemaal naar boven …
Brussels8
… voor een prachtig uitzicht over Brussel.

Brussels City Card

24 (22 euro), 48 (29 euro) of 72 uur (35 euro) in Brussel? Dan is de Brussels Card een onmisbare aankoop! Met het kaartje (en bijhorende, handige gids) verken je meer dan 30 musea (ook het MIM) en krijg je nog eens korting bij tientallen attracties en handelaars. Betaal je een beetje meer dan kan je ook op de Hop On Hop Off bussen springen met de Brussels Card. Meer info vind je hier.

Brussel4
Wie Brussels zegt zegt ook chocolats! Ik volgde een leuke workshop bij top chocolatier Laurent Gerbaud recht tegenover de Bozar.
Brussels9
Royalist of niet, een bezoek aan het Koninklijke Paleis hoort bij Brussel zoals slagroom op een wafel. We hadden geluk en kregen er gratis en voor niks een optreden van de Koninklijke Escorte te paard bovenop.
Brussels11
Geniet van een Brussels bier op één van de terrassen op de Grote Markt of bewonder het legendarische Manneke Pis in de Stoofstraat een beetje verderop, …
Brussels10
… maar vergeet er vooral niet de prachtige gildehuizen te bewonderen.
Brussels18
Neem ’s morgens zeker en vast eens een kijkje op de dagelijkse rommelmarkt op het Vossenplein en verken de Marollenwijk.
Brussels12
Must-see voor wie van strips houdt!

Belgisch Stripmuseum

België mag zich trots bovenaan het lijstje plaatsen van landen met een lange geschiedenis in de wereld van de strips. Hergé, Peyo, Franquin en Vandersteen om er maar enkele te noemen zetten België op de kaart met bekende stripfiguren als Kuifje, Suske & Wiske, de Smurfen of Lucky Luke. In Brussel zijn enkele musea gewijd aan stripfiguren zoals het Marc Sleen Museum of MOOF, maar wij namen een kijkje in het Belgisch Stripmuseum in de Zandstraat. Ongetwijfeld mega interessant voor de die hard fans van comic strips, maar eerlijk toegegeven, net niet spannend genoeg voor ons (maar onze stripkennis reikt dan ook niet verder dan de volledige Jommekes reeks).

Brussel13
Vlakbij het stripmuseum ligt de Kruidtuin (Botanic). Een prachtige omgeving maar ook één van de bekendste concertzalen.
test
Snel schuilen voor het onweer! Aan de overkant van de Kruidtuin ligt de Brusselse winkelstraat ‘Nieuwstraat’ met het winkelcentrum City 2.
DSC00295
Ga ook zeker ’s avonds eens naar de Grote Markt. Je bent er zeker niet alleen.
Brussel15
Brussel kent enkele leuke & intieme parkjes. Het pleintje van de Kleine Zavel voor het Egmontpaleis is er zo eentje.
Brussels17
Achter de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk is er elk weekend een antiekmarkt. Er zijn ook enkele bekende chocolatiers in de buurt te vinden, maar hier is het vooral het mekka van de antiek.
wpid-20150915_123529.jpg
Een selfie voor het Atomium hoort er natuurlijk gewoon bij! Je kan er in de buurt trouwens een blik werpen op het Kasteel van Laken of de Japanse toren.

Overnachten

Ik verkende Brussel in 48 uur, maar eigenlijk is dat iets te krap! De metropool heeft zoveel te bieden (je hebt bijvoorbeeld ook nog de Europese wijk met de verschillende instellingen) dat je natuurlijk onmogelijk alle interessante plekken kan ontdekken op twee dagen, maar het geeft je toch de tijd om een duidelijk beeld van de stad en zijn bezienswaardigheden te krijgen.

Tijdens mijn bezoek aan de hoofdstad werd mij door Accor een overnachting aangeboden in het Hotel ibis Brussels Centre Gare Midi. Dit moderne 3-sterrenhotel ligt op slechts enkele meters van het station Brussel Zuid en heeft vlakbij een metrostation vanwaaruit je alle must-do’s in Brussel makkelijk en snel kan bereiken. Lees zeker mijn verslag over het verblijf in het hotel binnen enkele dagen op m’n blog.

Ook enkele leuke foodhotspots in Brussel komen er binnenkort aan.

In de aanloop naar en tijdens mijn blogtrip werd ik op weggeholpen door de mensen van Visit Brussels, waarvoor dank!

Was jij al eerder eens in Brussel? Welke waren jouw favoriete plekjes?

 


ReizenReizen

8 reacties

  • Wat ontzettend leuk Bart om op zo’n regenachtige dag op deze manier even een uitstapje te maken naar Brussel. Dit zonder van mijn stoel te zijn geweest. Mijn complimenten voor je leuke uitgebreide kennismaking met Brussel, ook je foto’s vind ik prachtig.

    • Bedankt voor je lieve reactie Godelieve! Ik heb me echt enorm geamuseerd in Brussel, er is echt (te) veel te zien 🙂

  • Leuk zeg! Ik vind Brussel echt een geweldige stad, maar ik heb er helaas nog veel te weinig van gezien. Dus deze tour moet ik ook maar eens doen als ik ooit in de buurt ben 🙂

  • Hmm, we zijn nog op zoek naar een leuke plek voor een weekendbreak. Lijkt me wel wat!

  • Leuk verslag! Jammer dat je vaak negatieve verhalen over Brussel hoort. Ik snap het wel een beetje, maar als je de stad een kans geeft valt er inderdaad heel veel te zien en te beleven. Ik heb er een paar maanden gewoond en me er uitstekend vermaakt. Genoeg leuke plekjes in Brussel. Vooral de Marollenwijk was bij mij favoriet.

    • Bedankt Anita! Idd Brussel staat vaak te negatief in het daglicht, maar als je de leuke plaatsen weet is het er echt wel super!

Geef een reactie