De wereld kent met Symphony of the Seas van rederij Royal Caribbean sinds enkele weken een nieuw allergrootste cruiseschip. Zijn eerste echte aftocht met betalende passagiers vond plaats begin april vanuit de haven van Barcelona, maar wij waren er al iets eerder bij tijdens een exclusieve preview.
De gigant is het vierde schip in de Oasis-klasse en is zo’n 1000 brutoton zwaarder dan – kleine zus – Harmony of the Seas. De titel van grootste cruiseschip ter wereld wordt trouwens toegekend aan diegene met de meeste kilo’s. Het is voor één keer dus niet de lengte dat telt.
Het prestigieuze wereldrecord wordt marketing gewijs natuurlijk handig uitgespeeld door Royal Caribbean, maar het is de Amerikaanse rederij toch vooral te doen om ook de beste te zijn. En dat merk je aan alles.
De clichés voorbij
Wie lacherig wil doen over de gemiddelde leeftijd aan boord van een hedendaagse cruise of wie denk dat de shows anno 2018 nog steeds een hoog Nicole en Hugo gehalte hebben moet zijn of haar mening toch maar eens dringend bijstellen. Het zijn net jonge koppels, vriendengroepen en gezinnen met kinderen die zich als een vis in het water zullen voelen in één van de 4 zwembaden van Symphony.
Iedereen die zich jong van geest voelt kan z’n hartje ophalen bij de surfsimulator, klimmuren, indoor schaatsbaan, mini-golfterrein, een 10-verdiepingen hoge glijbaan of een heuse deathride boven Central Park. Je leest het: wie bij het woord cruise spontaan dacht aan bingo-avonden of een partijtje rolstoelswingen, moeten we jammer genoeg teleurstellen.
Ook wie zich culinair wil laten verwennen zit op zijn plaats aan boord van Symphony of the Seas. Er zijn meer dan 20 restaurants waar je – de klok rond – terecht kan voor een vroeg ontbijt, snelle lunch, uitgekiend meergangenmenu of late-night snack. Buiten de Main Dining Rooms (waar maaltijden met meerdere gangen zijn inbegrepen in je cruisetarief) zijn er nog tal van (al dan niet betalende) speciality restaurants. Wij probeerden steakhouse Chops Grille uit waar je tegen betaling een selectie van het beste vlees op je bord mag verwachten. Bij El Loco Fresh waan je je dan weer helemaal in Mexico. De guacamole, salsa, en taco’s smaken er overheerlijk.
Virtueel balkon
Wie zich een indigestie heeft gegeten kan zich even terugtrekken in z’n kajuit. Net zoals in hotels zijn er ook op cruiseschepen verschillende kamertypes in diverse prijsklassen. Onze ruime balkonkajuit bestond onder andere uit een modern bureau, sofa, mini-bar, flatscreen televisie en een groot terras. Heb je het budget niet voor een hut met balkon of venster? Dan heeft Royal Caribbean de oplossing: het virtual balcony. Dankzij de allernieuwste technologie biedt een display van de vloer tot aan het plafond een live-verbinding met enkele camera’s buiten.
Enkele duizelingwekkende cijfertjes:
- Symphony of the Seas telt zeven verschillende neighborhoods, waaronder Central Park met 12000 bomen en planten.
- Het schip heeft plaats voor bijna 6700 passagiers en ongeveer 2200 bemanningsleden.
- Symphony of the Seas telt maar liefst 26 bars en lounges waar je iedere dag terecht kan voor verfrissende cocktails en live-optredens.
- Voor de exclusieve Ultimate Family Suite waar plaats is voor zo’n zes personen betaal je al snel enkele tienduizenden euro’s per week. Maar daar krijg je dan wel heel wat voor in de plaats.
- Aan boord vind je in totaal vier zwembaden en is er eentje extra voor kinderen. Er zijn ook maar liefst negen jacuzzi’s.
Praktisch
Momenteel vaart de Symphony of the Seas langs de Middellandse Zee. Na de zomer van 2018 vertrekt het schip vanuit Miami voor overtochten door het Caribisch gebied.
Een 8-daagse cruise rond de Caraïben kan je momenteel boeken vanaf € 800 per persoon, in een binnenkajuit en zonder vlucht. Hou er rekening mee dat singles vaak de volledige kamerprijs dienen te betalen. Alle maaltijden en dranken tijdens het eten zijn inbegrepen, net als de taksen en faciliteiten aan boord. Wi je een extra drankenpakket, dan kan je dat apart aanschaffen. Uitstapjes en aankopen op het schip zijn voor eigen rekening. Voor meer informatie en up-to-date prijzen klik je hier.
Vertrek nooit op vakantie zonder een goede reisbijstandsverzekering. VAB kan je daar bij helpen.
Cover foto: Credit SBW-Photo