Alles wat je moet weten over dé reistrends van 2020 [longread]

16 min.

Een nieuw jaar komt om de hoek loeren, dus hoog tijd voor een aantal nieuwe reistrends en vooruitblikken voor 2020.

Alternatieven zoeken: second city

Het is al langer bezig dan vandaag, maar sommige populaire steden kreunen echt onder het toerisme en dat zal ook in 2020 niet anders zijn. Zo erg vaak, dat het voor de lokale bevolking niet meer vol te houden is. Denk maar aan steden als Amsterdam, Barcelona of Venetië. De bewoners hebben geen plaats meer op het openbaar vervoer, huizen worden te duur door Airbnb of de straten liggen vol afval dat toeristen achterlaten. Venetië stemde vorig jaar nog voor entreegeld voor dagjestoeristen die de binnenstad bezoeken. Ze zullen in het hoogseizoen meer moeten betalen dan in het in laagseizoen. Het is de verwachting dat meer en meer mensen alternatieven gaan zoeken. Waarom niet kiezen voor een citytrip naar Granada of Bilbao in plaats van Barcelona? Zeker plaatsen in centraal en oost Europa of een aantal ex-Joegoslavië landen zullen daarom (blijven) boomen. Denk bijvoorbeeld aan Kroatië en z’n prachtige meren, of Slovenië dat voor meer dan 60% uit groen bestaat. Ook Noord-Macedonië zit in de lift. Bovendien zijn die bestemmingen vaak heel wat goedkoper dan de traditionele vakantieplaatsen.

Vliegschaamte

Wel of niet met het vliegtuig op citytrip naar Londen in 2020? Of toch maar met de fiets rondrijden in het prachtige Limburg? Het is voor velen een dillema. Vliegschaamte is een woord dat overgewaaid komt uit Zweden. Het wil zeggen dat iemand zich schaamt als hij of zij een vliegtuig neemt, terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om op je bestemming te geraken. Anno 2020 zal het steeds minder cool zijn om uit te pakken met al je vliegreisjes die eigenlijk evengoed met de trein te doen waren.

De comeback van de nachttrein

Het lijkt erop dat de nachttrein aan de vooravond van een grote comeback staat. In het nieuwe jaar staat alvast de lijn Brussel-Wenen/Innsbruck op de planning. Een ticket boeken kan al vanaf 29 euro, maar wil je ook slapen op een bed dan wordt dat 49 euro. In feite is de nachttrein momenteel het enige echte alternatief voor het vliegtuig. De Belgische spoorwegen stopten begin 2000 al met het aanbieden van nachtelijke ritten naar onder andere Basel en Milaan. Reden: verlieslatend. In heel wat landen onderzoekt men momenteel of het mogelijk en haalbaar is om het oude netwerk te herstellen.

Slo-Mo: mag het iets minder zijn?

2020 wordt relaxen en genieten. Niet snel snel door een stad crossen, maar op je gemak alles in je op nemen. Uit onderzoek blijkt trouwens dat 50% van de reizigers van plan is om voor langzamere vervoersmiddelen te kiezen, zolang ze maar een kleinere impact op ons milieu hebben. Het komt dus helemaal goed met de nachttrein.

Foodtourism

Belgen en hun eten, het is sowieso al a match made in heaven. Niet alleen bestemmingen moeten tegenwoordig Instaproof zijn, ook je eten (waar blijven m’n avocado’s en chai lattes?). In 2020 zijn er ook opnieuw een heleboel mensen die hun reizen kiezen in functie van de lokale keuken of specifieke restaurants die bijvoorbeeld hoog aangeschreven staan in allerlei gespecialiseerde gidsen. Andere vullen dan weer hun dagen met diverse foodtours, bezoekjes aan wijndomeinen of bierbrouwerijen, volgen kookworkshops of slurpen wat af tijdens koffie- of olijftastings. 2020 is (nog meer dan dit jaar) hét jaar voor foodtourism. Ook Airbnb springt mee op de kar. Ze starten immers met een nieuwe categorie die rond koken draait. Je kan nu kookles volgen bij locals.

Bucketlist hotspots in 2020

In de eindejaarslijstjes komt vaak de naam van Bhutan naar voor. Het kleine koninkrijk werd door Lonely Planet uitgeroepen tot nummer 1 land om te bezoeken in 2020. Ook hier tipt men Noord-Macedonië, met als hotspot het door UNESCO beschermde meer van Ohrid. Iets dichterbij zal Rotterdam heel wat bezoekers mogen ontvangen in het nieuwe jaar. Dat heeft de Nederlandse stad onder meer te danken aan het Eurovisiesongfestival dat er zal plaatsvinden. Volgens Google werd er in 2019 trouwens heel wat online gezocht naar bucketlist bestemmingen. Zo stond de Malediven bij Amerikanen op nummer één in de zoekopdrachten. Euromonitor International schuift in zijn jaarlijks rapport van de Top 100 City Destinations dan weer 4 bestemming met een stevige groei in 2019 naar voor die je best in het oog houdt: Singapore, Delhi, Hurgada en Fukuoka. Alle vier wordt verwacht dat ze opnieuw zullen stijgen in de ranking van populaire bestemmingen.

Globaal toerisme

In 2019 is er globaal bekeken een groei van 4,2 procent op het aantal gemaakte reizen. Er zal zo’n 1,5 miljard keer gereisd zijn. Het vaakst deed met dat naar of binnen Azië, met 43 Aziatische steden in de top 100 van meest populaire bestemmingen. Europa bleef de tweede belangrijkste regio voor reizigers met 32 steden op de ranglijst. Ook voor 2020 verwacht met een stijging van het aantal reizen. Hong Kong staat op nummer 1 op de lijst van Euromonitor International met 26,7 miljoen bezoekers, gevolgd door Bangkok en Londen. Brussel krijgt plekje 60.

Welke trends zien touroperators?

Connections

Bij Connections valt vooral de explosieve groei op richting de Franse Antillen. Dat zegt Frank Bosteels aan Vetexbart. Dat komt door de komst van Air Belgium die wekelijkse vluchten aanbiedt van Charleroi naar Martinique en Guadeloupe. Verder zijn bij de langeafstandsvluchten Senegal en Tanzania populaire Afrikaanse bestemmingen. Zuid-Afrika, de forse groeier van de voorbije drie jaar, lijkt op zijn hoogtepunt en trekt minder reizigers aan bij Connections. In Zuid-Amerika scoren Colombia en Mexico, terwijl de klassieke ’trekker’ van het continent Peru achteruit gaat. Na een tumultueus jaar van vulkaanuitbarstingen lijkt in Azië Indonesië helemaal terug van weggeweest. Ook Vietnam en Cambodja zijn grote groeiers. Thailand heeft dan weer last van een duurdere lokale munt, en Sri Lanka herstelt -eerder moeizaam- van de aanslagen. De Verenigde Staten blijven status-quo.

Als we naar Europese bestemmingen kijken neemt Griekenland net als vorig jaar de pole position in bij de vroege boekingen, aldus Bosteels.

Ook Spanje, Italië en Frankrijk doen goede zaken. Ongetwijfeld is hier voor Connections sprake van een Thomas Cook effect want dit zijn geen core-bestemmingen voor ons. De klanten vinden nu ook voor Middellandse Zee bestemmingen hun weg naar onze shops.

Frank Bosteels van Connections

Kijken we naar de mid haul vluchten dan is Marokko de sterkste stijger, terwijl Turkije blijft surfen op zijn elan van de voorbije jaren. Ook Egypte doet dat, maar zij het dan in iets mindere mate. De derde grootste stijger in de bestemmingen die je op 4 à 6 uur kan bereiken zijn de Emiraten, Dubai en Abu Dhabi.

Onder andere Marokko doet het uitstekend bij Connections.

Corendon

Ook bij Corendon doet Griekenland het uitstekend, aldus Jo Thuys van PR-bureau Sound of C dat Corendon vertegenwoordigt in ons land. De Griekse eilanden doen het al een tijdje terug erg goed, maar toch is de stijging op Egypte nog verrassender. De laatste jaren werd er door de touroperators heel wat ingezet op het Noord-Afrikaanse land, maar dat lijkt pas nu zijn vruchten af te werpen.

Het vertrouwen in Egypte als vakantiebestemming blijkt helemaal terug te zijn. Ook het aanbod neemt toe. Je kan nu ook vanuit Maastricht op Egypte reizen, wat heel wat Belgen over de streep trekt.

Jo Thuys voor Corendon

In absolute cijfers blijft Turkije wel nog het meeste boekingen noteren bij Corendon.

TUI

TUI ziet in de boekingen nu al een uitbreiding via de Balkanlanden langs de Middellandse Zee. Enkele van die landen (denk aan Noord-Macedonië) zijn nog relatief onbekend, maar hebben een prachtig natuurschoon én hebben een ideale prijs-kwaliteit verhouding. Ook de islamitische landen zijn opnieuw super populair bij TUI zegt woordvoerder Piet Demeyere. Met name Egypte, Turkije en Tunesië groeien spectaculair t.o.v. de vaste Europese waarden. Ook bij TUI zien ze de slo-mo trend opduiken: rondreizen waarbij voldoende tijd wordt vrijgehouden om ook te genieten. Ook cruises zitten in de lift, aldus Demeyere.

Brussels Airlines

Brussel Airlines laat ons weten dat ze in 2020 Antalya in Turkije als nieuwe bestemming openen omdat ze daar een grote vraag zien vanuit de Belgische markt, aldus Kim Daenen. Verder blijven klassiekers zoals de Griekse eilanden heel hoog scoren. Marrakech zit al enkele jaren in de lift, en blijft ook in 2020 een geliefde bestemming met zijn vele hippe riads en drukke souks. Ook niet heel verrassend: Ibiza blijft een favoriet. Wel nieuw is de toenemende vraag naar bestemmingen zoals Rwanda en Oeganda als vakantiebestemming. Heel verrassend mag dat eigenlijk niet zijn want met hun prachtige natuur zijn het fantastisch mooie landen om rond te reizen en de gorilla trekkings die je er kan doen zijn adembenemend.

Cruises worden groener

Cruise-expert Mike Louagie zet voor Vetexbart enkele trends en nieuwtjes uit de cruisewereld op een rijtje. Zo is hij benieuwd naar de komst van een nieuwe rederij: Virgin Voyages, van Richard Branson. Verder ziet hij een groei in het aantal schepen in de expeditie klasse voor polaire en avontuurlijke bestemmingen. De extreme bestemmingen is de nieuwe luxe volgens Louagie.

Cruise-expert: "opgelegde quota kan overtoerisme tegengaan"
Mike Louagie

Tussen 1986 (Herald of Free Enterprise), 1994 (Estonia) en de jaren na de Costa Concordia stond alles in het teken van veiligheid. Dat heeft geleid tot het Safe Return To Port principe, met heel wat veilige innovaties. Nu gaat de hoofdaandacht echt wel naar milieu.

Mike Louagie, cruise-expert

Er gaat heel wat aandacht naar het milieu. Verschillende nieuwe schepen zullen varen op het milieuvriendelijke LNG, maar daarbuiten investeert men in onderzoek naar mogelijkheden met batterijen of waterstof. Zo wordt MSC de eerste klimaatneutrale rederij.

Toerisme in eigen land

Vlaanderen: Vlaamse meesters

In Vlaanderen komt in 2020 het derde en laatste luik van de Vlaamse Meesters aan bod. De hoofdrol is daarvoor weggelegd voor Jan Van Eyck en de Vlaamse primitieven. Ook een leuke wordt de World Choir Games in juli, da’s een soort van olympiade van 700 koren uit alle continenten. Daarnaast wordt er ook nog uitgekeken naar Fifty Best Chefs, waarmee we onze regio als culinaire bestemming willen uitspelen, zegt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen aan Planet Lifestyle. Nog een klepper in 2020 wordt de ommegang van Het Ros Beiaard in mei in Dendermonde. Verder komen toeristen (én Belgen) steeds meer naar Vlaanderen om te genieten van de prachtige natuur, op de fiets of al wandelend.

Brussel gokt binnenkort op 10 miljoen overnachtingen.

Brussel: stilaan een hippe citytripbestemming

Onze hoofdstad wil het toerisme zoveel mogelijk spreiden, zodat niet alle druk op het historische stadscentrum ligt. Men verwacht een verdere toename van het toerisme in de Europese Wijk, maar ook rond Tour&Taxis. Dat zegt Jeroen Roppe van Visit Brussels aan Vetexbart. Momenteel ligt de verhouding tussen het vrijetijds- vs zakentoerisme op ongeveer 50/50 in Brussel. Men is er zelfs van overtuigd dat binnenkort 10 miljoen overnachtingen per jaar zullen bereikt worden. Sterkste stijgers zijn de Japanse, Russische en Italiaanse markt, maar ook de Belgen zelf vinden steeds meer de weg naar de hoofdstad. Twee grote kleppers die in 2020 in Brussel in het oog zullen springen zijn de expo Ai Wei Wei en het vernieuwde Gare Maritime in Tour & Taxies.

Wallonië: focus op duurzaam toerisme

Het Waalse jaarthema in 2020 is Natuurlijk Wallonië, dat zegt Morgane Vander Linden van Wallonië België Toerisme ons. Ze focussen zich op alles wat te maken heeft met het beleven van de natuur, duurzaam toerisme en herbronningsactiviteiten. Er wordt heel wat volk verwacht in Luik waar verschillende grote expo’s zullen zijn in het nieuwe jaar. Zo is er in de herfst een prestigieuze expo rond Andy Warhol in La Boverie. Het Euro Space Center in Transinne heropent dan weer zijn deuren op 1 juli, na een grondige renovatie. De grootste groep toeristen die Wallonië bezoeken komt trouwens uit Vlaanderen, gevolgd door Nederlanders en de Walen zelf. Wat opvalt is dat het aantal bezoekers uit het Groothertogdom Luxemburg stevig in de lift zit, maar ook Polen, Amerikanen en Spanjaarden ontdekken stilaan de regio.

Laatste van Blog