15 redenen om in 2019 te gaan Waddeneiland hoppen

9 min.

De Waddeneilanden zijn een topfavoriet wanneer het op een dichtbij vakantie aankomt. Heel wat jonge gezinnen en koppels die eens lekker willen uitwaaien kiezen voor een welverdiend tripje op een of meerdere van deze prachtige Friesche eilanden. Zelf bezocht ik er ondertussen al drie van de vijf. Maar wat kan je er eigenlijk zoal allemaal uitspoken?

vogels spotten op texel
Vogels spotten op Texel.

Bezienswaardigheden op Texel

Texel is meteen het grootste Waddeneiland en het enige dat in de provincie Noord-Holland ligt. De prachtige polders en brede zandstranden trekken heel wat vakantiegangers aan die naast fietsen en wandelen ook wat willen shoppen en drinken in Den Burg. Het is een erg divers eiland dat voor ieder wat wils biedt.

Waai uit in het Nationaal Park Duinen van Texel

De Texelse duinen zijn betoverend mooi. Ik heb er altijd van genoten om hier uit te waaien tussen de heide, de hoge zandduinen en natte polders. Het nationale park strekt zich uit over de hele Westerzijde van het eiland, perfect voor lange wandelingen in de ongerepte duinen. Langs de idyllische paadjes zie je wilde paarden en koeien grazen en als je geluk hebt kan je zelfs enkele lepelaars spotten.

Bezoek het natuurmuseum Ecomare

Altijd al eens een zeehondje van dichtbij willen zien? Dat kan wanneer je een bezoek brengt aan het natuurmuseum Ecomare. In dit educatieve museum kan je tussen de ribben van een walvis wandelen en leer je heel wat bij over het leven in de Noordzee. Een echte aanrader voor natuurliefhebbers en knusse familievakanties met kinderen.

Ga bierproeven in de Texel Brewery

Heb je na al dat wandelen zin in een natje en een droogje? Sla dan alvast de Texel Brewery niet over. Deze kleinschalige speciaalbier brouwerij biedt interessante rondleidingen door de brouwerij aan, gecombineerd met bierproeven.

bezienswaardigheden op vlieland
Henriette Valkema

Bezienswaardigheden op Vlieland

Vlieland is het Waddeneiland met de hoogste duintop en is net als Texel een oase van rust. Het is een favoriete bestemming voor heel wat fietsers en wandelaars. Daarnaast kan je er ook terecht voor avontuurlijke activiteiten en watersporten zoals surfen en kitesurfen.

Maak een ritje met de Vliehors Express

De Vliehors Express is een omgetoverde legertruck die je comfortabel kennis laat maken met de grootste zandplaat van West-Europa. Een wandeling maken over de zandplaat – ook wel de Sahara van het Noorden genoemd, kan een hele onderneming zijn. De Vliehors Express neemt je mee naar de beste plekjes op de plaat en wie weet kan je enkele zeehondjes van dichtbij ontmoeten.

Breng een bezoekje aan De Noordwester

De Noordwester is een erg interessant museum waar je heel wat kan bijleren over het leven op de Waddeneilanden. Naast een mooi overzicht van de geschiedenis van Vlieland door de eeuwen heen kan je ook het skelet van de grote walvis bezoeken die in 2004 op het eiland aanspoelde.

Waag je eens aan kitesurfen

Ben je wat avontuurlijker ingesteld? Waag je dan zeker eens een keertje aan kitesurfen. Deze watersport is erg populair in Vlieland en je kan er dus zonder probleem professionele lessen volgen. Of je nu een absolute beginner bent, of een oude rot in het vak, hier is het de perfecte bestemming voor kitesurfers.

Bezienswaardigheden op Terschelling
Terschellingen | ei6

Bezienswaardigheden op Terschelling

Met 40 kilometer aan strand en 70 kilometer aan fietspad is het er erg aangenaam fietsen en wandelen. Daarnaast is Terschelling jaarlijks het toneel van Oerol, een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa. Zeker tijdens de zomermaanden komt Terschelling helemaal tot leven en ga je je hier niet snel vervelen.

Verdwaal in het wrakkenmuseum

Ben jij verzot op boten en scheepvaat? Breng dan zeker een bezoekje aan het wrakkenmuseum. Deze interessante expositie toont heel wat artefacten uit dichtbijgelegen scheepswrakken en items die op Terschelling aanspoelden. Voor een ticket betaal je amper €4 maar het is zeker en vast de moeite waard.

Snuif geschiedenis op in de Terschelling bunkers

Maak een wandeling door de adembenemende Terschelling bunkers. Deze bunkers uit de Tweede Wereldoorlog zijn een stille herinnering aan de woelige strijd die in West-Europa werd gevoerd. Dankzij duidelijke informatie, prachtige artefacten zorgen ervoor dat jong en oud een onvergetelijke dag beleven.

Bezoek de oudste vuurtoren van Nederland

De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland. Gebouwd in 1323 overleefde de toren zelfs de grote brand van 1666 die amper 30 van de 400 huisjes op het eiland spaarde. Deze imposante toren doet ook nu nog dienst als vuurtoren!

Bezienswaardigheden op Ameland
De iconische vuurtoren op Ameland.

Bezienswaardigheden op Ameland

Ameland is een knus en gezellig eiland dat behoord tot de Nederlandse Waddeneilanden in de Waddenzee. Het eiland is een prachtig, groen eiland met heerlijke zandstranden waar zeehonden maar al te graag zonnebaden. Ameland is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Daarnaast staat Ameland bekend als een paradijs voor surfers en blokarters.

Ga een dagje blokarten en surfen

Avontuurlijke reizigers kunnen op Ameland hun hartje ophalen in de blokarts of op een surfplank. Je kan hier naar hartenlust over het strand crossen of een golfje pakken in een van de surfclubs.

Bezoek de koren en mosterdmolen De Verwachting

Nederland staat wereldwijd bekend voor zijn prachtige antieke windmolens. Hier op Ameland kan je een bezoek brengen aan De Verwachting. Deze koren en mosterdmolen uit is een stellingmolen die opgetrokken werd op de plek waar van 1840 tot 1945 de originele molen De Verwachting stond. In het kleine molenwinkeltje vindt je heel wat lekkere ambachtelijke specialiteiten van de streek. Dit kleine museum is een leuke uitstap voor geschiedenisfanaten en gezinnetjes met kinderen.

Ga terug in de tijd in Nobels Nostalgisch Museum

Ben jij helemaal verzot op vintage? Mis dan het Nobels Nostalgisch Museum zeker niet. Dit kleine museum staat bomvol vintage memorabilia. De eigenaar van het museum heeft heel wat leuke anekdotes en kan je over ieder voorwerp wel iets vertellen.

Bezienswaardigheden op Schiermonnikoog
De ‘rode’ vuurtoren op Schiermonnikoog.

Bezienswaardigheden op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het laatste en meest Noordelijke van de Waddeneilanden. Het eiland is een rustige oase van heide, duinen en strand, mede omdat bezoekers het eiland niet met de auto kunnen bereiken. Schiermonnikoog is een rustig en idyllisch eiland waar mensen voornamelijk komen ontspannen en ontstressen.

Breng een bezoekje aan Bunker Wasserman

Bunker Wasserman is een overblijfsel van de tweede wereldoorlog. Deze betonnen mastodont is een stukje Waddeneiland dat je niet mag missen. Je kan de bunker zelfs van binnenuit bezichtigen. Vanaf de top van de bunker heb je eveneens een prachtig uitzicht over de groene duinen.

Vergaap je in het schelpenmuseum

Schelpen rapen hoort steevast bij een fikse strandwandeling. In het schelpenmuseum vind je een uitgebreide collectie aan schelpen groot en klein. Elk schelpje is gevonden op het strand, niets in deze collectie is gekocht of geruild. Deze verzameling is het levenswerk van Thijs en Annelies De Boer en omvat meer dan 1500 schelpen.

Maak een wandeling door natuurpark Schiermonnikoog

Natuurpark Schiermonnikoog is met zijn duinen, watervogels en polders een prachtige plek om te wandelen en fietsen. Het natuurpark herbergt een grote variatie aan fauna en flora. Een wondermooie plek om even op adem te komen.

brouwerij texel
Op de Waddeneiland moet je gewoon één van de biertjes proeven van de Texelse bierbrouwerij.

Waddeneilanden praktisch

Wil je nog meer te weten komen over de Waddeneilanden? Dan kan je onder andere terecht op deze website.

Bart

Ik ben Bart, de globetrotter, schrijver & fotograaf achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van New York City en Antwerpen, maar ook van ruige plekken in Centraal en Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed. Hou van koken en nog veel meer van culinair genieten op restaurant. Aarzel niet om me te contacteren als je met een vraag zit.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

×

Hoi!

Welkom bij de chatbox van Vetexbart.

× Heb je een vraag?