Bling-bling, plastieken borsten overal en chihuahua’s in roze tutuutjes. This must be LA. (deel 1)

Een van mijn favoriete Amerikaanse steden is en blijft Los Angeles. You love it or you hate it maar ik vind het geweldig. Die over the top bling-bling, de chihuahua’s in roze tutuutjes en plastieken borsten op straat: heerlijk toch? Ik ging er zo’n zestal jaar geleden voor het eerst naartoe. Drie bezoeken later blijf ik het een fascinerende stad vinden met extreme contrasten.

Nog nooit zag ik rijkdom en armoede zo dicht bij elkaar liggen dan in the City of Angels. Van ronduit decadente taferelen in de luxueuze winkelstraten in Hollywood of Beverly Hills tot de harde realiteit in Downtown Los Angeles waar duizenden daklozen de straten bevolken. Het zijn twee totaal verschillende werelden. De afstand tussen het armtierige Skid Row (waar naar schatting zo’n 6000 zwervers op straat leven en waar de stoepen bezaait zijn met kartonnen dozen, gammele tentjes, uitwerpselen en winkelkarretjes) en de mondaine villa’s op de Hollywood Hills aan de andere kant liggen welgeteld 10 luttele mijlen uit elkaar. Of een dikke 15 kilometer.

la2
De rijksten der aarde shoppen in de winkels langs Rodeo Drive in Bevery Hills
LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 28: Homeless people rest on a public sidewalk February 28, 2013 in downtown skid row area of Los Angeles, California. Los Angeles officials will ask U.S. Supreme Court to overturn a lower-court ruling preventing the destruction and random seizures of belongings that homeless people leave temporarily unatteneded on public sidewalks. The lower court ruling has hindered cleanup efforts. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
Terwijls de duizenden daklozen zwerven doorheen de straten van Skid Row in Downtown Los Angeles, zo’n kwartiertje verderop – Kevork Djansezian / Getty Images

Stranden

Voor de toerist heeft Los Angeles en zijn omgeving echter heel wat te bieden. Zo is het heerlijk vertoeven op de stranden aan de Westkust. Je kan celebrity spotten in Santa Monica of voor de kust van Malibu. Mijn persoonlijke favoriet is en blijft echter Venice. Venice Beach is misschien wel het populairste strand van heel Californië. Op de gezellige boulevard kan je (zeker in het weekend) je ogen de kost geven.

1269074_10202235337548393_2008851470_o
De stranden van Malibu kennen we van de populaire Amerikaanse reeks Baywatch. Je kan er onder andere heerlijk surfen – 2013 Vetexbart
1239353_10202244468536662_197821658_o
Op de boulevard van Venice Beach valt altijd iets te beleven. Er zijn straatartiesten te vinden, je ziet jongeren én gepensioneerden skeeleren of skaten. Maar ook je toekomst laten voorspellen of op de foto gaan met een hond in een roze badpak is er mogelijk. Mits kleine fooi uiteraard – 2013 Vetexbart

Muscle Beach

De fitness zoals wij die nu kennen kent zijn oorsprong aan de stranden van Santa Monica. Vandaag kan je op Muscle Beach jongeren en ouderen zich sporten dat het een lieve lust is. 65-plussers hangen er aan touwen en zwieren aan stokken. Het is een heerlijke plek om je op een bankje te zetten en je ogen de kost te geven.

2009 - Vetexbart
2009 – Vetexbart

Vanuit Venice kan je ook nog een bezoekje brengen aan de iconische Santa Monica Pier of het Venice Canal Historic District.

Logeren?

Ik kan je zeker Venice Beach Suites & Hotel (2013) aanbevelen. Toen ik met een vriend een rondreis maakte door zuidwest Amerika verbleven we zo’n vijftal dagen in de knusse appartementjes op de Venice Beach Boardwalk.

venicePlan je ook een reis naar Los Angeles of ben je er al geweest? Wat zijn jou to-do’s?

NEW YORK CITY SPECIALS VANAF €5995 reacties

 • Is het veilig om Skidrow te bezoeken als tourist? We plannen een reisje naar LA deze zomer.

  • Hoi Filip. Hoe graag ik je vraag ook anders zou willen beantwoorden, maar de buurt is doorgaans niet veilig. Ik ben er zelf tweemaal overdag gepasseerd om een indruk te krijgen over het volledige ‘beeld’ van Los Angeles. Ik werd steeds nageroepen, aangeklampt en voelde met nooit op mijn gemak in tegenstelling tot andere steden of zones met een stevige reputatie. Ik raad je dan ook aan om een eventueel bezoek te brengen overdag en zeker niet als het donker is. Loop ook niet met een camera rond en neem geen foto’s van de miserie die je er ziet. Die zijn er op het internet al genoeg te vinden. Zorg dat je niet alleen bent en pronk niet met dure goederen (smartphone, geld, camera, …). Je kan ook met je taxichauffeur afspreken en rit te maken doorheen de wijk. Wees low-profile.

   • Erg bedankt voor de tips die je geeft hier. Ik wil namelijk ook niet alleen het mooie plaatje zien maar ook het echte Los Angeles. De tip van de taxi is ook erg bruikbaar.

 • Toen ik in LA was schrok ik ook van de armoede. Je associeert LA toch snel met Hollywood en rijkdom, maar er is genoeg armoede te vinden.

  Gelukkig ook nog wat te lachen in LA. Want ja, die foto van die hond. Dan weet je dat je in Amerika bent 🙂

Geef een reactie