Home Blog

Op fietsvakantie met je e-bike? Volg dan dit stappenplan voor beginners!

0

Als vervolg op onze succesvolle #vetexbartfietst trips doorheen Wallonië en Noord-Brabant vorig jaar pakten we dit jaar uit met een nog grotere missie! We sprongen de fiets op en doorkruisten 4 landen, goed voor zo’n 1200 kilometer fietsplezier. Heb je na onze avonturen zelf enorme zin gekregen om de e-bike op te kruipen voor een meerdaagse fietsvakantie? Dan zetten we de do & dont’s voor jullie op een rijtje.

De voorbereiding

Hoe lang ga je fietsen?

Voor je effectief aan je fietstrip kan beginnen denk je best na over wat je exact wil doen. Een goede planning en organisatie is immers essentieel. Ga je een lang weekend fietsen in eigen land, trek je voor een volledige week de grens over of combineer je misschien wel meerdere landen in een trip die een maand duurt?

Probeer eerst met een korte trip van enkele dagen en begin daarna pas aan het grote(re) werk.

Waar fiets je naartoe?

Wie een fietstocht wil maken heeft waarschijnlijk al een ideale bestemming in zijn gedachten. De ene wil naar de Belgische kust fietsen met een paar tussenstops terwijl de andere liever de Ardennen opzoekt. Of misschien ziet de ene het Zwarte Woud als einddoel en wil de andere toch liever naar het Hoge Noorden.

Zorg er steeds voor dat je rekening houdt met factoren zoals hoogteverschillen, ondergrond en klimaat. Fietsen richting Andalousië in juli kan moordend warm zijn, terwijl trappen op de steile Oostenrijkse heuvels ook verre van ideaal is. Zeker niet voor beginners.

wp 1629924131756

Hoeveel kilometer fiets je dagelijks?

De grootste fout die mensen maken -ja, wij ook- is dat ze vooraf de dagelijkse routes te lang maken. Beperk je tot zo’n 50 à 75 kilometer per dag. Zo blijft het plezierig, heb je de kans om te stoppen op interessante plaatsen en calculeer je wat extra tijd in bij eventuele pech.

Denk er ook aan dat je tijdens het rijden met een e-bike constant moet rekening houden met de duur van de batterij. Meestal hebben fietsen een bereik van zo’n 80 kilometer in standaard modus. Maar let op: draag je heel wat extra gewicht mee, is de route heuvelachtig of is er veel wind? Dan kunnen de kilometers heel snel afnemen.

Het is verstandig om de batterij van je e-bike onderweg extra op te laden indien mogelijk, bijvoorbeeld tijdens de lunch. Denk eraan dat naar gelang welke fiets je hebt je batterij tot wel 6 à 8 uur nodig heeft om volledig te laden. Een uurtje extra opladen helpt dus wel, maar is geen echte zekerheid. Wie dagelijks meer kilometers wil afleggen zorgt best voor een tweede batterij, al zorgt dit weer voor extra gewicht.

Soort overnachting

Kies je tijdens je fietstrip om te overnachten in vooraf geboekte hotels of B&B’s of ga je de dag zelf op zoek naar accommodatie. Hier moet je de afweging maken tussen zekerheid en vrijheid. Ligt alles op voorhand vast dan ben je iedere avond zeker van een warm bed, maar moet je wel de vrijheid missen van het kunnen omgooien van de plannen. Zorg steeds voor een overnachting waar je je fiets ‘s nachts veilig kan wegzetten.

Ga je fietsen met een tentje, matras en slaapzak? Dan is logeren op een camping een goede en budgetvriendelijke optie. In sommige landen (zoals in Zweden) kan je zelfs wildkamperen. Denk er altijd aan dat er elektriciteit aanwezig moet zijn om je fietsbatterij op te laden.

wp 1630584914152

Maak vooraf een overzicht van de hotspots en toeristische attracties op je route. Zo mis je niks. Je kan gebruik maken van apps zoals Google maps, Komoot of Route.nl.

Wat bij pech?

En wat als je onderweg pech krijgt? Misschien ken je zelf wel wat van fietsen af en los je alle problemen vlotjes op. Ben je niet zo handig met lekke banden en kapotte kettingen, dan sluit je best een (Europese) fietsbijstand af.

Ook wij sloten voor onze laatste fietstrip van de Antwerpse Kempen naar Denemarken zo’n fietsbijstand af. We kozen voor die van Europ Assistance via Belfius. En dat bleek geen goede keuze te zijn. Waarom dat was lees je hier.

Het materiaal

Je fiets

Het allerbelangrijkste tijdens je fietstrip is ongetwijfeld -verrassing- … je fiets! Wij hadden voor onze laatste vakantie gekozen voor elektrische fietsen van het Nederlandse Stella Bikes. Bij de keuze voor je fiets moet je vooral rekening houden met het karakter van de reis. Ga je steden combineren in België of Nederland, dan kies je misschien het best voor een comfortabele stadsfiets voor recreatief gebruik. Trek je een ruiger landschap in dan is een iets sportievere fiets misschien een betere optie.

Voor het eerste deel van onze fietstocht kozen we voor de Livorno Premium MDB. Voor het tweede deel fietsten we met de Morena Premium MDS.

Fietszakken

Wanneer je enkele dagen of misschien wel weken gaat fietsen door weer en wind doe je er goed aan om te investeren in degelijke en waterdichte fietszakken. Ze zijn immers je kledingkast tijdens je trip.

Het is belangrijk om je fiets niet te overladen. Beperk je tot de hoogst noodzakelijke dingen zoals een minimum aan kleding, regenponcho, een kleine toilettas, medicijnen, extra powerbank en indien nodig wat kampeermateriaal.

Wij kozen voor deze zakken. Ze zijn waterdicht, stevig, hebben een inhoud van 25 liter per stuk en zijn gemakkelijk vast en terug los te maken op het bagagerek.

Accessoires

Verder doe je er goed aan te zorgen voor enkele extra accessoires voor onderweg. Zo is het belangrijk dat je genoeg water drinkt tijdens je fietstocht. Daarom kan een bidon houder handig zijn tijdens je trip. Ook een gsm houder aan het stuur is een toffe toevoeging om de route goed te volgen op je telefoon. Zorg daarnaast nog voor een basis reparatiekit en een (kleine) fietspomp.

Pech met je fiets? Reken dan vooral niet op Belfius & Europ Assistance

0

Zoals je misschien wel weet maken we bij Vetexbart al eens graag een fietstripje. Een dikke week door de steile Ardense heuvels crossen, enkele dagen voorbij een of ander pittoresk Brabants landschap trappen, of die ene zotte trip helemaal vanuit de Kempen richting Scandinavië. Je hoort het, geen kilometer is voor ons te veel.

Een zot plan wil echter niet zeggen dat je zomaar onbezonnen aan zo’n meerdaagse fietsvakantie moet beginnen. Zo zorg je bijvoorbeeld best voor een mooie route, haalbare planning en kies je vooraf heel zorgvuldig je materialen uit zoals je fiets, tassen of kampeermateriaal. En wat als je onderweg pech krijgt? Misschien ken je zelf wel wat van fietsen af en los je alle problemen vlotjes op. Ben je niet zo handig met lekke banden en kapotte kettingen, dan sluit je best een (Europese) fietsbijstand af. Of toch maar niet?

Onze zoektocht naar een bijstand die heel Europa dekt

Omdat ik zelf nogal veel op de fiets zit in België heb ik al enkele jaren een fietsbijstandsverzekering bij Touring. Zo ben je zeker dat je bij pech tijdens een tochtje altijd thuis kan geraken. Want als het probleem te groot is om ter plaatse op te lossen brengt de depanneur je gewoon terug naar je woonplaats, of indien je dat wil naar een fietsenmaker. Tot nu toe kon Touring al de kleine mankementen aan mijn fiets in de afgelopen jaren direct oplossen zodat ik de trip kon verder zetten.

Voor onze trip van Meerhout naar het noorden van Denemarken konden we jammer genoeg geen beroep doen op Touring of VAB. Zij bieden enkel service aan in België en/of gedeeltelijk in de buurlanden. Dit was voor ons geen optie aangezien we ook een groot deel in Denemarken zouden fietsen.

Na een grondige online speurtocht naar een geschikte Europese fietsbijstand bleek dat er heel weinig opties zijn. We kwamen uiteindelijk uit bij de Belfius Assistance verzekering, waarin ook een fietsbijstand zit binnen geografisch Europa.

Vetexbart

Belfius werkt hiervoor samen met Europ Assistance. Kostprijs: 66 euro voor het eerste jaar, daarna wordt het 10 procent duurder.

Wat beloven ze?

Het is eenvoudig. Heb je pech, een ongeval of wordt je fiets onderweg gestolen en is het niet mogelijk om verder te rijden? Dan kan je rekenen op fietsbijstand in heel Europa. Is een herstelling ter plaatse niet mogelijk? Dan kies je zelf waar je wordt naartoe gebracht. Klinkt allemaal goed, toch? Tot je effectief in het buitenland problemen ervaart met je fiets. Dan wordt het een ander verhaal…

Wat krijg je terug voor je geld?

Buiten buikpijn van de stress niet bijster veel, zo blijkt. Tijdens onze laatste fietstocht probeerden we twee keer een beroep te doen op de bijstand van Europ Assistance. Want ook al heb je twee splinternieuwe fietsen bij, als je met z’n tweetjes in totaal zo’n 2500 kilometers aflegt op drie weken tijd weet je dat er hoogstwaarschijnlijk wel eens iets zal voorvallen. Net daarom neem je natuurlijk zo’n verzekering. Tot twee keer toe werden we echter in de kou gelaten door onze verzekeraar.

Wanneer je ‘fietsbijstand’ niet meer dan een dure taxirit blijkt te zijn

Dag 4: Probleempje met de ketting

Feestelijk gepakt en gezakt vertrokken we vanaf onze startplaats aan de Grote Nete in Meerhout. We fietsten drie dagen lang gezwind door evenveel Nederlandse provincies alvorens we de Duitse grens overstaken. Na een dagje stevig doortrappen kwamen we ‘s avonds bijna aan op ons hotel, maar door een bruusk schakelmanoeuvre viel de ketting van een van onze fietsen van het voorblad. Kan gebeuren, en ook al kennen we alle twee niet veel van fietsen, een ketting er opnieuw opleggen zou nog net moeten lukken. Ze zat echter geblokkeerd en zonder materiaal lukte het ons toch niet om het probleem zelf op te lossen. Maar geen probleem, we hebben immers onze fietsbijstand. We zitten op dat moment op een 7-tal kilometer van ons hotel.

17u50: We bellen naar Belfius Assistance en worden doorverbonden met Europ Assistance.

18u30: Na een 40 minuten lang durende (en betalende) wachttune komen we bij iemand van Europ Assistance terecht. Hij zegt zo snel mogelijk contact op te nemen met zijn Duitse partner. Europ Assistance heeft begrijpelijk geen depanneurs zitten in alle Europese uithoeken en werk hiervoor samen.

19u42: We krijgen een smsje: binnen het uur is er hulp. Hoera!

20u51: Smsje 2: er is toch geen depannagedienst beschikbaar. Maar wel morgen om 9u30.

Ondertussen zoeken en betalen we een plek om te overnachten en annuleren we onze oorspronkelijke kamer.

9u55: Geen kat te zien. Bart wordt voor het eerst boos een stuurt een bericht met de vraag waar de hulp blijft.

11u05: Joehoe! Eindelijk iemand die onze ketting komt fiksen. Een auto komt de parking opgereden en een onvriendelijke man roept vanachter zijn raampje: Was ist los? Wanneer ik hem vertel dat er een klein probleem met de ketting is kan hij enkel maar de fiets opladen en ons naar onze oorspronkelijke bestemming brengen. Hoe dan? Kan u de ketting er niet gewoon terug opleggen? Neen. Dat doen we nooit. We maken geen fietsen, we vervoeren ze alleen maar.

We sturen de man dan maar naar huis en zoeken in het dorp een fietsenmaker. 3 minuten en 15 euro later kunnen we opnieuw fietsen.

Dag 15: Lekke band

Nog enkele dagen en we hebben ons einddoel bereikt: het meest noordelijke punt van Denemarken. Wanneer we naar onze volgende camping fietsen krijgt een van de fietsen een lekke band. Tja, kan gebeuren na meer dan 1000 kilometer fietsen. We rijden met e-bikes en dan is een achterband vervangen toch net iets lastiger. Daarom bellen we opnieuw -met een bang hart- naar Belfius Assistance.

16u10: We bellen naar Belfius Assistance en worden doorverbonden met Europ Assistance. Nu krijgen we meteen een vriendelijke medewerker aan de lijn, die opnieuw alles gaat doorgeven aan zijn partner. Dit keer geen Duitse, maar een Deense partner. Hulp is onderweg!

16u49: Vrij snel volgt er een telefoon van de Deense depannagedienst met de vraag waar we naartoe moeten worden gebracht, want fietsen maken dat doen ze niet. Ze repareren alleen wagens. Wait, whut? Maar meneer, het is gewoon een lekke band. Ik neem aan dat dit toch het meest courante fietsprobleem is? Toch is er opnieuw geen enkele andere oplossing mogelijk dan ons te vervoeren naar onze camping. Binnen een uur komt de taxi eraan.

Een lekke band? Je kan hem toch ook gewoon zelf plakken. Ik neem aan dat je materiaal bij je hebt tijdens zo’n lange trip, aldus de grapjas van de Deense depannagedienst die ik aan de lijn had.

17:55: Het duurt allemaal te lang en we zijn het beu. We sleuren de fiets te voet naar het dichtstbijzijnde station en sporen richting het dorp van onze camping. Morgen gaan we wel naar een fietsenmaker.

Conclusie

Wettelijk zullen zowel Belfius Assistance als Europ Assistance niet al te veel ten laste te leggen vallen. In hun voorwaarden staat duidelijk: is een herstelling onmogelijk? Dan brengen we u naar u woon- of verblijfplaats. Maar wat verstaan ze onder onmogelijk? Een lekke band plakken of een ketting opnieuw op het voorblad leggen is nu toch bezwaarlijk een onoplosbaar probleem te noemen. Breekt je stuur in twee of plooit je wiel dubbel, oké, dan is een herstelling ter plaatse waarschijnlijk onmogelijk. Maar niet bij onze voorvalletjes.

Deze fietsbijstand is eigenlijk niet meer of minder dan een te dure taxidienst. Blijf er daarom dan ook ver van weg als je met een gerust gevoel wil vertrekken op een (meerdaagse) fietstrip.

Tournai Générale: op boystrip in verrassend Picardisch Wallonië

0

Als je met je vrienden een weekendje weg wil plannen kom je al snel uit bij de usual suspects zoals een trip naar een of andere camping in Durbuy of een appartement in Blankenberge op de dijk. Wij gooiden het een tijd geleden over een andere boeg en trokken naar de bij de Vlamingen nog relatief onbekende regio WaPi of Picardisch Wallonië, tussen Brussel, Rijsel, Bergen en Kortrijk. Onze uitvalsbasis werd de historische stad Tournai, oftewel Doornik pour les Flamands, waar een gezellig terras met een resem aan streekbiertjes nooit heel ver weg is.

6 x doen in Picardisch Wallonië

Karten in een videogame

Een boystrip zonder adventure is zoals Tien Om Te Zien zonder Anne & Willy. Toch? Daarom trokken we met z’n vieren naar de BattleKart in Moeskroen voor een paar stevige rondjes karten. Je stapt er aan boord voor een unieke combinatie tussen werkelijkheid en augmented reality. Wedden dat de raceklok hier véél te snel naar je zin zal aflopen?

Battlekart | Rue du Valemprez 20 in Moeskroen

Educatief lunchen met bier

In het restaurant Trolls & Bush van brouwerij Dubuisson in Pipaix kan je je voeten onder tafel schuiven voor een pot mosselen of stoofvlees bereid met hun eigen Bush bier of Ambrasse-Temps. Wil je de bieren allemaal in een keer proeven? Dan kan je kiezen voor hun rafales, of proevertjes. Zorg wel voor een taxi, want de verschillende Bush varianten halen vlotjes de 12%. Lukt het jullie nog, passeer dan nog even langs het interactieve museum Beerstorium. De brouwerij bestaat al meer dan 250 jaar en heeft dus een rijke geschiedenis.

Beerstorium en restaurant | Ghyssegnies 15 in Pipaix, Leuze-en-Hainaut

Bezoek Doornik, de stad met de vijf klokkentorens

Wie een trip naar Picardisch Wallonië in het vooruitzicht heeft kan niet om een bezoek aan Doornik heen. Blikvangers zijn de Grote Markt en haar terrassen, de Gatenbrug, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal die op de UNESCO-lijst prijkt en het Museum voor Schone Kunsten, dat ontworpen is door Victor Horta. Voor een uitgebreid aanbod aan (lokale) biertjes ga je bijvoorbeeld naar Au Vieux Tournay (Grote Markt 48) of O’Malley’s Irish Pub (Place Saint-Pierre 13/14). Lekker dineren doe je eveneens op de markt bij Brasserie Le Beffroi.

wp 1630059780596

Op het driehoekige plein van Doornik vind je heel wat bistro’s en cafeetjes terug. Wist je trouwens dat de stad een recordaantal horecazaken heeft per inwoner?

Vetexbart

Stoombrouwer(ij) met een hoekje af

Jean-Louis Dits, de aimabele en eigenzinnige eigenaar en brouwer van Brasserie à Vapeur draait zijn stoommachine nog één keer per maand (iedere laatste zaterdag) in gang. Dan kan je tijdens de open brouwdag al de stappen van het proces volgen en meebeleven, maar ook aanschuiven voor een lekkere lunch. Proef er zeker ook enkele bieren zoals Saison de Pipaix (6,5%) of de Vapeur Cochonne (9%). Het is trouwens de enige brouwerij ter wereld die nog steeds aangedreven wordt door middel van stoom (vandaar de naam à Vapeur).

Brasserie à Vapeur | Rue du Maréchal 1 in Pipaix, Leuze-en-Hainaut 

Cabrio’s en koersfietsen à volonté

Grote fan van (oude) auto’s, brommers of fietsen? Dan moet je passeren langs het Automobielmuseum Mahymobiles. Het museum is zo’n 6000 vierkante meter groot en heeft enkele honderden voertuigen uit de gigantische collectie van de familie Mahy in de vitrines staan. Of je nu een Cadillac Coupe zoekt uit 1952 of een Fiat 503 uit 1927, de kans is groot dat je jouw droombak tegenkomt in dit autoparadijs. Je spendeert hier al snel enkele uren, zeker als je nog enkele streekbiertjes proeft in de cafetaria. Een toegangskaart kost zo’n 10 euro.

De totale Mahy-collectie bestaat uit zo’n 1000 auto’s wat het één van de grootste en meest interessante maakt ter wereld. Een 300-tal wagens worden permanent getoond.

Vetexbart

Automobielmuseum Mahymobiles | Rue Erna 3 in Leuze-en-Hainaut

Slapen op een boogscheut van de markt

Overnachten in Doornik kan bij het charmante hotel Alcantara. De kamers hebben alle comfort, beschikken over een eigen badkamer en prijzen starten vanaf 104 euro per kamer. Je kan er ‘s ochtends terecht voor een uitgebreid ontbijt. Het hotel heeft ook een gratis parking ter beschikking.

Picardisch Wallonië praktisch

Na al onze tips heb je ongetwijfeld veel zin gekregen om deze mooie streek zelf te ontdekken. Je kan heel wat praktische info en veel meer bezienswaardigheden vinden op de website van Visit Wapi.

We werden voor deze trip uitgenodigd door Visit Wapi.

Must do’s in en rond Leiden, streek van verrassingen

0

Hou je van Amsterdam, maar wil je het toch graag allemaal net wat rustiger? Dan is het Zuid-Hollandse Leiden misschien wel een plekje voor jou. De universiteitsstad heeft, na de hoofdstad, het meeste water binnen haar poorten stromen. Buiten de 88 bruggen over het water heeft Leiden ook de grootste concentratie van musea. Nergens in Nederland zal je meer musea op loopafstand van elkaar vinden. Vetexbart trok onlangs naar deze Stad van Ontdekkingen.

molen Leiden

Reis rond de wereld

Eén van de blikvangers van deze Nederlandse parel is het Museum Volkenkunde, dat is gevestigd in een voormalig academisch ziekenhuis. Je kan er kennismaken met de verschillende volkeren van de wereld in de goedgevulde collecties en expo’s. Wil je meer te weten komen over de bewoners van de Noordpoolgebieden of ben je gefascineerd door het gigantische rijk van de Azteken? Dan mag een bezoekje aan dit museum niet ontbreken.

museum Volkenkunde Leiden

Tip: bij café Abel kan je terecht voor koffie of gebak | Steenstraat 1B

Ontdek Leiden vanop het water

Wie naar Leiden trekt is het zichzelf verplicht om een plekje te reserveren aan boord van een bootje voor een rondvaart op de grachten. Tijdens de 1 uur durende uitstap word je getrakteerd op een heel aantal prachtige bezienswaardigheden.

Leiden op het water

De gids loodst je maar al te graag door de geschiedenis van de stad en laat je via het water kennismaken met de Leidse binnenstad. Wil je het toch graag wat actiever? Huur dan een board voor een rondje suppen.

Leiden laat zich bijzonder goed bekijken vanop het water. De stad heeft maar liefst 28 kilometer aan grachten en singels.

Vetexbart

Rondvaart Leiden | Aalmarkt 4

Schilderachtige wandeling

Treed in de sporen van Rembrandt tijdens een interessante stadswandeling. Kunstenaar Rembrandt van Rijn bracht immers zijn eerste 25 levensjaren door in Leiden. Hij werd in 1606 als negende kind van een molenaar geboren aan de Weddesteeg.

wp 1628239966428

Tijdens deze wandeling -die zo’n 2 uur duurt- kom je voorbij heel wat locaties die van belang waren in het leven van de schilder. Denk aan zijn geboorteplaats en het atelier waar hij naar school ging. Via je smartphone kan je op verschillende plaatsen gebruikmaken van Augmented Reality.

Wist je dat? Leiden met bijna 3000 monumenten de derde monumtenstad van Nederland is? Omdat de afstanden er niet zo groot zijn kom je achter iedere hoek wel een molen, kerk of interessant hofje tegen.

Vetexbart

Het groene Leiden

Nog niet uitgewandeld? Dan kan je het groene Leiden ontdekken door middel van de Singelparkroute. Het boekje met de route kan je onder andere ophalen bij het kantoor van VVV Leiden. De wandeling is zo’n 6 kilometer lang en verbindt alle pleintjes en parken in het Singelpark, een aaneengesloten stadspark langs de historische singels van Leiden.

wp 1628239966093

Vergeet geen bezoekje te brengen aan de beroemde Hortus Botanicus, een van de oudste nog bestaande botanische tuinen in Nederland.

De bruggen over de Nieuwe Rijn zijn genoemd naar de handel die er vroeger werd gedreven. Zo is er onder andere een Visbrug, Kippenbrug, Weverbrug of Karnemelksbrug.

Vetexbart

VVV Leiden | Stationsweg 26

Rondje fietsen

Ook voor wie er graag met de fiets op uit trekt zit goed in en rond Leiden. Zo zijn er heel wat fijne fietsroutes die je langs duinen, bloemenvelden, molens en oude kastelen voeren. Een korte lus is de Limes Matiloroute (15 kilometer) langs de Nieuwe Rijn. Wil je graag iets langer fietsen? Dan is de 35 kilometer tellende Molens en Meerroute een aanrader.

Een fiets huren kan bij Bizon Bike Company | Oosterkerkstraat 18

Even buiten de stad

Even de stad uit? Dan kan je ook de verrassende streek rond Leiden verkennen. Zo ligt de Noordzee op minder dan 10 kilometer en zijn andere interessante en idyllische plekjes nooit veraf.

Vetexbart

Museum Voorlinden

Iets buiten de stad, in Wassenaar, kan je een bezoek brengen aan een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Enkele blikvangers in het museum op het prachtige landgoed Voorlinden zijn Swimming Pool van Leandro Erlich en de sculptuur Open Ended. Je trekt best zo’n twee uurtjes uit voor deze uitstap. Nadat je een kijkje nam in het museum kan je genieten van de rijke natuur op Voorlinden. Wandel over het gigantische landgoed langs water, tuinen en weiden en misschien kom je er wel een aantal harige Galloway koeien tegen.

GOPR0337 1625509433405 scaled e1628240700576

Katwijk aan Zee

Ga heerlijk relaxen en geniet van de eerste zonnestralen bij één van de strandpaviljoens in de rustige maar verrassende badplaats Katwijk aan Zee, niet zo ver van Leiden. Bezoek er de op één na oudste vuurtoren van Nederland! De Vuurbaak (uit 1605) is geopend tijdens de zomermaanden en ligt aan de Boulevard. Je kan de toren beklimmen en met een beetje geluk krijg je een panoramisch uitzicht over het dorp, de zee en de duinen.

Vuurbaak Katwijk aan Zee

Natuurgebied Meijendel

Wil je je citytrip naar Leiden op een actieve manier afsluiten? Rijd dan bij het naar huis komen richting het natuurgebied Meijendel. Daar kan je prachtige wandelingen maken door het duinengebied waar bijzonder veel planten en dieren voorkomen. Starten doe je bij bezoekerscentrum Dunea.

Eten & drinken in Leiden

In een prachtig monumentaal pand aan de Doelensteeg kan je niet alleen borrelen, maar ook lekker lunchen en dineren in Grand Café Pakhuis. De gezellige verwarmde tuin is echt een aanrader.

Kasteel Oud Poelgeest -iets buiten de stad- katapulteert je terug naar 1668, toen professor Boerhaave hier met zijn paarden door zijn landgoed reed. Je kan er logeren, maar ook heerlijk dineren in het restaurant in de regio Leiden. In de zomer geniet je er van het zonnige terras in het groen.

Kan je je Belgische pintje niet missen? Ga dan langs bij Belgisch Biercafé Olivier in een prachtig pand aan de Hooigracht.

Leiden praktisch

Je kan naar Leiden komen met de auto, maar er is ook een goede treinverbinding met de stad. Je kan bijvoorbeeld vanuit Antwerpen al in minder dan anderhalf uur sporen naar Leiden Centraal, waar je direct in het centrum van de stad aankomt. Ga je toch met je wagen, dan kan je parkeren in de Lammermarktgarage, de diepste parkeergarage van Europa: 7 verdiepingen diep, met 525 parkeerplaatsen, centraal in de stad en winnaar van vele designprijzen.

Vlakbij het station kan je met al je vragen over de stad terecht bij VVV Leiden. Op de website Streek van Verrassingen kom je heel wat te weten over Leiden en de omgeving.

Het meest recente reisadvies vind je op https://diplomatie.belgium.be/nl.

Deze trip kwam er in samenwerking met Streek van Verrassingen.

Heel veel Goesting in Goes: 5 x Zeeland op z’n best

0

De Vlamingen zijn met z’n allen verzot op Zeeuws-Vlaanderen, hiermee vertellen we jullie niets nieuws. Van Cadzand tot Breskens vinden ze de sjiekste zandstranden, wie net over de grens wil borrelen doet dat vaak in Sluis en om te shoppen trekken ze dan weer voornamelijk naar Middelburg. Al is dé winkel- en modestad van Zeeland eigenlijk Goes, toch is dit verrassende plekje net dat tikkeltje minder bekend bij de Belg. Om dit onrecht helemaal de wereld uit te helpen trok Vetexbart onlangs naar dit winkelhart van Zeeland. Deze keer echter niet alleen om een nieuwe garderobe aan te passen, maar wel om ons er culinair te laten verwennen met alles wat uit de zee komt. We maakten daarnaast kennis met diverse waterrecreatie. Want ook daarvoor moet je in en rond Goes zijn!

We geven jullie alvast graag deze 5 must-do’s in Goes mee

Rondje Binnenhaven

Blikvanger van Goes is de pittoreske haven met typische kades en de kleurrijke huizen uit de zestiende eeuw. Start je dag hier met een prachtige wandeling. Wie naar Goes komt vanuit België kan dat natuurlijk met de auto (parkeren kan in parkeergarage Centrum aan de Westwal), maar ook met de trein kan je sporen naar Zeeland. Vanuit Antwerpen reis je eenvoudig via Roosendaal naar Goes.

Tip: ga voor een stukje taart of cocktail naar Eeterij Polly’s | Bierkade 7 in Goes.

Vaar op de Oosterschelde

Wil je het echte Goes beleven? Ga dan het water op in een motorboot zoals de Amelia van Goldies Travel (onderdeel Varen in Zeeland). Aan boord maak je kennis met de schipper die je wat meer kan vertellen over de Oosterschelde en zijn misschien wel bekendste inwoner: de zeehond. Misschien spot je er ook wel een paar tijdens de zeehondensafari? Er leven zo’n 3000 exemplaren in het nationaal park Oosterschelde. Als de zandplaat bij laag water zichtbaar wordt kan je tientallen zeehondjes zien genieten van de zonnestralen. Hoe zalig is dat! Heb je extra veel geluk? Dan kan je misschien zelfs een van de circa 70 bruinvissen zien voorbij zwemmen. Vergeet je telelens niet.

Waan je een echte kreeftenvisser

Vanuit de motorboot kan je ook overstappen aan boord bij een rasechte en professionele kreeftenvisser. Je gaat samen op zoek naar de korven of fuiken waar de beestjes in gevangen worden. Voldoen de Oosterscheldekreeften aan de strenge voorwaarden, dan belanden ze waarschijnlijk snel op iemands bord. Als je echt wil zelfs heel snel: aan boord van de Amalia krijg je namelijk al een heus kreeftendiner voorgeschoteld, inclusief lekkere wijntjes.

Meer info over de verschillende arrangementen aan boord kan je hier vinden.

Proef lokale bieren

In Slot Oostende, een hotel en restaurant gevestigd in het oudste gebouw van de stad, kan je ook heerlijke biertjes proeven. Het is namelijk ook een bierbrouwerij. Kies er voor een rondleiding én bijhorende proeverij. Zo leer je alles over het slot en het proces van het brouwen. Dit kan al vanaf 13 euro per persoon. Vergeet achteraf ook niet even halt te houden bij de Grote- of Maria Magdalenakerk, wandel langs de Manstuin en maak een korte stop in stadspark De Veste.

Slot Oostende | Singelstraat 5 in Goes

Laat je culinair verwennen

Krijg je maar niet genoeg van die heerlijke kreeften en andere zilte smaken uit Zeeland? Dan kan je de dag afsluiten door je voetjes onder tafel te schuiven bij één van de culinaire restaurants die Goes rijk is. Wij gingen dineren bij Restaurant Karel V, dat op een unieke locatie te vinden is op de Turfkade langs de Goese haven.

wp 1626192979274

Restaurant Karel V | Turfkade 11 in Goes

Goes praktisch

Deze trip kwam er dankzij een fijne samenwerking met Stichting Marketing Goes. Je kan heel wat nuttige informatie over de regio vinden op deze website. Op de verschillende socials kan je terecht via de profielen @goesisgoes en de hashtag #goesisgoes voor extra tips, events en leuke adresjes.

Kamperen met kinderen: dat doe je zo!

0

De zomer komt eraan en dat betekent voor velen onder ons: de tent en camper van onder het stof halen en erop uit trekken! Kamperen staat gelijk aan een gevoel van vrijheid, eenheid met de natuur en genieten van die zachte zwoele zomeravonden met een glaasje rosé. Maar soms betekent het ook een lange tijd bij elkaar zijn tijdens erg warme dagen in een kleine ruimte en zonder privacy of rust. Hoe maak je dus van een kampeertrip met je kinderen een zalige reis? Met onze tips komt dat zeker in orde.

Glamping, een vakantiepark of in de natuur kamperen?

Als je gaat kamperen, heb je veel keuze: je kan bijvoorbeeld kiezen voor glamping: wat staat voor ‘glamorous’ en kamperen. Je hebt iets meer luxe en afleiding, wat het allemaal wat makkelijker kan maken op een vervelende dag. Zo geniet je op de meeste glamping plaatsen van een unieke locatie, een stevige tent of hutje met een uitgeruste keuken en badkamer, wifi en extra sportplekken zoals een tennisbaan, een zwembad of zelfs een golfbaan. Ook zorgt het voor net iets meer luxe dan op een gewone camping: geniet dus van een grote familie barbecue met alles erop en eraan in plaats van een vuurtje aan je tent. Andere mogelijkheden zijn om te gaan kamperen bij een boer of op een water- of vakantiepark. Ook hier heb je vaak wat extra activiteiten en restaurants, zwembaden en douches. Natuurlijk kan je ook gewoon met je tent of camper erop uittrekken en dan huur je een plekje op een camping. Als je voor deze optie kiest, bereid je je best wat extra voor.

Wat neem je mee?

De basis van wat je nodig hebt om te gaan kamperen ken je waarschijnlijk wel: handige kleren, keukengerei, klapstoelen en een klaptafel. Maar met kinderen heb je nog wel wat extra nodig. Denk dus aan buitenspeelgoed zoals stoepkrijt, gezelschapspelletjes, een extra tent voor middagdutjes, snacks en drinkbussen, kleine fietsen, een kinderzwembad en waterspelletjes. Als je op een toffe kampeerplek zit in de natuur, zullen je kinderen zich erg amuseren. Stimuleer hen om zelfstandig te spelen en laat modder, water, planten en bomen vrij ontdekken en geef hen de aandacht en zorg als ze jou iets willen tonen of meer willen ontdekken in de natuur.

Betrek de kinderen in je reis

Als jij enthousiast uitkijkt naar de kampeertrip, zullen je kinderen dat ook zeker zijn. Laat ze hun favoriete speeltje meenemen, nodig misschien neefjes en nichtjes uit, en vraag hen wat ze graag willen meebrengen op de trip. Zo wordt het ook hun reis en zullen ze meer enthousiast zijn om alle plekjes te gaan ontdekken, op wandeltochten te gaan en het eten klaar te maken op een klein vuurtje. Betrek hen dus bij de dagplanning, wat ze graag willen bijleren, welke spelletjes ze ’s avonds willen spelen, maar maak ook duidelijk wanneer het tijd is voor de volwassenen en ze zelfstandig moeten spelen.

Met wat toffe activiteiten, duidelijke grenzen en een enthousiaste blik, maak jij van je kampeertrip een onvergetelijk moment!

Zomertijd: eilandhoppen in Kroatië (audio)

0

“Kroatië staat synoniem voor goed weer, royale porties zeevruchtenschotels en goed gevulde glazen wijn.” Vetexbart geeft reistips voor een weekje eilandhoppen in Kroatië.

Beluister het hier:

Zomertijd: roadtrippen in Italië (audio)

0

“Italië is een land dat ideaal is voor een roadtrip” Vetexbart geeft tips voor een roadtrip door Italië op Radio Mol.

Beluister het gesprek hier. 

wp 1626165732053

Shop till you drop: de gezelligste winkelplekjes in Brabant

Maandenlang mochten we de grens niet meer over. In de Antwerpse of Gentse winkelstraten is er dan ook geen kinderkopje meer te bespeuren waar we nog niet over gewandeld hebben de laatste maanden. Nu de runshopping stilaan weer plaatsmaakt voor het aangenamere funshopping trok Vetexbart naar Nederland. Hij ging er op zoek naar de mooiste en gezelligste winkelplekjes in Brabant.

Den Bosch

’s-Hertogenbosch is één van Nederlands vestigingssteden. Een stad waar gezelligheid troef is en waar de geschiedenis heel ver terug in de tijd duikt. Het stadscentrum behoort tot de oudste en best bewaarde van heel het land. Wie zin heeft om te shoppen zit alvast goed in Den Bosch. De grote winkelketens en bekende merken kan je vinden in de Vughterstraat of de Hinthamerstraat of bij de Arena. Maar ook wie op zoek is naar kleinere boetieks en unieke conceptstores heeft keuze te over. Zo is er de charmante wijk Uilenburg, maar ook de buurt van het Amadeiroplein.

winkelen in Den Bosch
De gezellige binnenstad van Den Bosch | (c) Visit Brabant

Vanuit Antwerpen kan je heel gemakkelijk en snel met de trein naar ‘s-Hertogenbosch sporen in iets meer dan 1 uur. Vanuit Gent is het met de auto dan weer net geen twee uur rijden (165 kilometer).

Meeste winkels open op zondag (12u-17u)
Koopavond op donderdag (tot 21u)

Breda

Wie houdt van shoppen kan zich ook laten gaan in Breda. Vanuit Antwerpen ben je er met de trein al op een half uur. Wie deze Noord-Brabantse stad bezoekt om te winkelen komt zeker aan zijn of haar trekken in onder andere de Veemarktstraat en het Annastraatje, beide in de buurt van de markt. Ook in de wijk Oranje Zuid gaat het hart van de fashionista harder slaan. De wijk Ginneken is dan weer de meest bourgondische buurt van de stad, maar ook de mooie en unieke designwinkels vallen er op tussen de vele terrasjes.

In Breda vind je ook heel wat oude ambachtswinkels zoals banketbakkerij Van Haaren of drogisterij Lamers om er maar een paar op te noemen.

bakkerij in breda
Banketbakkerij Van Haaren | (c) Vetexbart Rein Van den Bergh

Heb je genoeg gewinkeld? Vergeet dan zeker niet om je even te vergapen aan het interieur van de Grote Kerk in het midden van de stad. Het wordt algemeen aangenomen dat dit gebouw tot een van de mooiste kerken van Nederland wordt gerekend. Wie er een weekendje Breda wil van maken kan trouwens heerlijk overnachten in Hotel Nassau, waar je kan ontbijten boven het koor van een oude kerk terwijl je uitkijkt op de kapel.

kerk in breda winkelstraat
(c) Vetexbart Rein Van den Bergh

Meeste winkels open op zondag (12u-17u)
Koopavond op donderdag of vrijdag afhankelijk van de wijk (tot 20u)

Eindhoven

We zijn grote fan van Eindhoven! Deze stad in Zuid-Nederland is er niet enkel voor wie houdt van design of voetbal, maar ook voor een namiddag puur winkelplezier moet je hier zijn. Eigenlijk is het met voorsprong dé winkelstad van Brabant. Je hebt in het centrum en vlakbij het station de buurt de Bergen met zijn tientallen boetiekjes. Wie toch wat meer houdt van urban shopping doet er goed aan om een bezoek te brengen aan Strijp-S. Deze fascinerende wijk op en rond oude fabrieksterreinen is een knap staaltje van ideale herbestemming. Het is zowel het creatieve als culturele hart van de stad. Je vindt er enkele bijzondere horecagelegenheden terug en er is ook plaats voor verschillende pop-up projecten van (jonge) creatievelingen. De Urban Shopper is een unieke plek met zo’n 20 winkels, net een beetje anders dan anders.

nieuwe emmasingel winkelplekjes
Urban Shopper | (c) Hanneke Wetzer

Ook de Nieuwe Emmasingel in het centrum van Eindhoven heeft winkelplezier in de aanbieding. Erg leuk is het contrast van historische en moderne architectuur. Hier vind je allerlei winkels met oog voor design. Denk aan Hutspot, Vielgut en Sissy Boy.

winkelplekjes in brabant eindhoven nieuwe emmasingel
Nieuwe Emmasingel | (c) Blickfänger

Tip voor een regenachtige dag: het Van Abbemuseum is niet alleen een prachtig museum met werken van onder andere Picasso en Rodin, ook architecturaal is het een echt pareltje.

Meeste winkels open op zondag (12u-17u)
Koopavond op vrijdag (tot 21u)

Tilburg

Uiteraard heeft ook Tilburg zijn grote ketens als H&M en Zara en in het winkelgebied rond de Heuvelstraat en zijstraten kom je nog heel wat andere bekende merken tegen.

Merk Tilburg Download dsc 0131
(c) VVV Tilburg

Wie het allemaal liever een beetje kleinschaliger wil kan onder andere terecht in het Dwaalgebied of 013 Straatjes dat grenst aan het winkelgebied in de binnenstad. Hier vind je tussen de statige herenhuizen heel wat kledingzaken, interieurwinkels en creatieve conceptstores (maar ook enkele lekkere lunchspots). Op loopafstand kom je aan de Piushaven, een gezellige en levendige stadshaven waar het vooral in de zomer goed vertoeven is. Hier kan je borrelen, maar er zijn ook enkele fijne winkels te vinden.

Tilburg Piushaven winkelen
(c) Vetexbart Bart Melis

Breng ook een bezoekje aan Stadsbrouwerij Tilburg. Die is gevestigd in een oud koetshuis. Wie met de trein komt (45 minuten vanuit Antwerpen) kan gerust een glaasje extra proeven.

Meeste winkels open op zondag (12u-17u)
Koopavond op donderdag (tot 20u)

Ook interessant

In Roosendaal, vind je met de Passage misschien wel de mooiste overdekte winkelstraat van Nederland terug. Let zeker op de prachtige architectuur!

Ook in Bergen op Zoom is het goed vertoeven als je op zoek bent naar toffe winkeltjes. Hier zijn het vooral de zijstraatjes van de markt of ‘t Vierkantje die het meest te bieden hebben.

winkelplekjes in brabant bergen op zoom
Kremerstraat in Bergen op Zoom | (c) Visit Brabant

Naar Heusden ga je niet in de eerste plaats om te shoppen, maar je kan er wel genieten van een fantastische setting, inclusief heel wat ambachtsboetieks.

Niet alleen maar shoppen…

Uiteraard ga je niet alleen naar Brabant om te winkelen. Dat zou echt wel zonde zijn. Er valt zoveel te beleven in de provincie dat je er gemakkelijk een weekend, of waarom niet een hele week kan vullen. Zo kan je een shopdag in Eindhoven bijvoorbeeld afsluiten met een bezoek aan Nuenen, waar alles in het teken staat van Vincent van Gogh. Het is hier dat de kunstenaar onder andere zijn meesterwerk De Aardappeleters schilderde. Of waarom fiets je niet een keertje naar Fort de Roovere bij Bergen op Zoom. Daar kan je wandelen door het water via de Mozesbrug.

Herinneren jullie onze fietstrips door Brabant nog? Wel, ook dit jaar trekken we door de regio tijdens onze trip van Meerhout naar Denemarken. We gaan op ontdekking in het nationaal park De Groote Peel. Die plannen kan je trouwens hier volgen.

TEASER fietstrip DAG 1 2

Winkelplekjes in Brabant praktisch

Wil je meer informatie over de toeristische regio’s van Noord-Brabant? Bezoek dan zeker deze website.

Check voor je vertrek ook de geldende corona maatregelen. Ook de informatie over openingsuren en speciale koopzondagen en koopavonden is onder voorbehoud.

Coverfoto: Bergstraat Eindhoven | (c) Bobby Born
Samenwerking met Visit Brabant

Met een nieuwe look op pad

0

Het leven begint weer te bruisen na maandenlang opgesloten te hebben gezeten. Nu de winkels weer volop open zijn, de terrassen overstromen van ongeduldige cafégangers en de optredens en feestjes weer beginnen opstapelen, is het hét moment om een nieuwe look te nemen! Natuurlijk is een perfecte outfit uiterst belangrijk, maar ook jouw uitstraling en charisma moeten on point zijn wanneer jij straks de wereld gaat verkennen! Maar waar te beginnen met al die overdrukke winkels? En waar kun je dan terecht voor een goed product met een schappelijke prijs? Hoe weet je wat het beste bij jou past? Zo veel vragen geen antwoorden… of toch?

Stap 1: een nieuwe haarstijl

Bij het ontwikkelen van een nieuwe look, heb je natuurlijk ook een frisse haarstijl nodig. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je heel jouw kapsel moet veranderen en uit je comfortzone moet stappen. Maar nu en dan mag je je haren wel eens goed verzorgen, nietwaar? Voor elk haartype is er een andere haarverzorging en zelfs extreem beschadigd haar kun je met bepaalde merken helemaal terug opfrissen tot een nieuw kapsel! Zo is er bijvoorbeeld het professionele kappersmerk Olaplex dat uiterst beschadigd haar helemaal kan herstellen tot een glanzend, zijdezacht kapsel. Indien je dan toch gek wil doen en je haar een nieuwe kleur wil geven, is dit merk ook zeker en vast een aanrader om achteraf te gebruiken ter verzorging. Klaar om de ster van de nacht te zijn met jouw nieuwe, glanzende haren?

Stap 2: een stralende huid

Niet alleen wil je dat je haren er op en top uitzien, maar ook je huid moet stralen en schitteren! Zo moet je dus op zoek gaan naar de juiste huidverzorging om je huid te voeden en te verzorgen en naar de juiste make-up om je op te maken. Interessant is bijvoorbeeld de online webshop HBB24 die vaak werkt met organische, milieuvriendelijke producten. Zo is er bijvoorbeeld het merk Caudalie dat zowel op basis van natuurlijke producten, als op basis van milieu- en diervriendelijke producten werkt. Zo kun je er altijd van uitgaan dat je veilig en bewust bezig bent met je huid! Na je te verzorgen met de juiste skin care is het eventueel tijd voor een laagje foundation, een vleugje mascara, een potloodlijntje onder de ogen en het inkleuren van je lippen. De favoriete fase van vele mensen! Natuurlijk zijn gekleurde lippen niet alles. Je mag niet vergeten te lachen wanneer je je opmaakt! Dit maakt jouw nieuwe look nog eens tien keer zo mooi. Moest je inspiratie nodig hebben of niet goed weten wat je wil, dan kun je natuurlijk altijd inspiratie halen uit beautytips van blogs. Ook HBB24 geeft verscheidene beautytips in haar blog!

Stap 3: feesten maar!

Eindelijk heb je dan die nieuwe look… Je voelt je helemaal stralend, helemaal opgepept, helemaal herboren! Wanneer je dan zo veel moeite hebt gedaan om er op en top uit te zien en je stralende zelf naar boven te halen, is het tijd om de dansvloer op te gaan! Pronk met je nieuwe look en laat zien dat je er trots op bent! Santé!

Wonderschoon vertoeven in Nederlandse nationale parken

Wie aan nationale parken denkt zal waarschijnlijk eerst spontaan in gedachten wegdromen bij de natuurpracht in de Verenigde Staten of Canada. Voor sommigen zal het zelfs een verrassing zijn om te horen dat ook dichterbij heel wat groene mogelijkheden zijn. Zo heb je in België het Nationaal Park Hoge Kempen en zijn er bij onze Noorderburen maar liefst 21 van zo’n natuurgebieden. Vetexbart trok zijn wandelschoenen aan en ontdekte er enkele van dichtbij.

Vogelen in het Tij

FYI en voor er vieze gedachten opdoemen; vogelen is het bekijken en bestuderen van vogels. Verschillende (trek)vogels zoals de tureluur, de visdief, de bruine kiekendief of de blauwborst kan je spotten vanuit het gloednieuwe vogelhuis Tij, aan de rand van het Haringvliet. Om het gebouw zo goed mogelijk te integreren in het natuurgebied is er gekozen voor een wel erg bijzonder ontwerp. Zoals de naam al doet vermoeden heeft het observatiepunt de vorm van een (reuzen)vogelei. Vanuit het 8 meter hoge en 11 meter lange gebouw krijg je een magnifiek 360° uitzicht op het weidse landschap. Voor de opbouw van het Tij werd hout aangerukt uit Scandinavië. Het gigantische skelet werd in Nederland balkje per balkje opnieuw gemonteerd. Kostprijs: zo’n 1 miljoen euro.

Parkeren kan je best nabij de jachthaven van Stellendam in de gemeente Goeree-Overflakkee. De plaats ligt in de provincie Zuid-Holland, op minder dan 100 kilometer van Antwerpen.

Bevers spotten in de Biesbosch

Een tijd geleden ging ik samen met enkele vrienden al eens enkele dagen met de boot varen op de riviertjes van de Biesbosch. Nu stapte er een ranger mee aan boord van de fluisterboot, die voorzien was van zonnepanelen en werd aangedreven door een stille elektromoter. De zoetwaterdelta met z’n fotogenieke kreken en geultjes is trouwens de thuis van meer dan 300 bevers. Volgens onze schipper was de kans om er eentje te zien niet echt bijzonder groot. Fout gedacht van de brave man. Tijdens onze tocht die anderhalf uur duurde zagen we er maar liefst vijf voorbij zwemmen.

Wie wil overnachten langs de oever van het nationaal park kan terecht bij de moderne Stayokay hostel in Dordrecht. Er zijn 2, 3 of 4 persoonskamers of tiny -wikkel- houses in de achtertuin.

Wie houdt van ochtendlijke fietstochtjes in combinatie met een prachtige zonsopgang raad ik aan om -zo net voor golden hour– op de fiets te springen. Wij vertrokken alvast voor het krieken van de dag en reden te midden van de waterrijke natuur waar we werden getrakteerd op verbluffende uitzichten.

bevers spotten biesbosch

De Woeste Wadden

Voor het vervolg van onze nationale parken trip reden we naar het uiterste noorden van Nederland. In Lauwersoog sprongen we even aan boord van de Wadop voor een boottocht rond de Wadden. Het is hier dat je ‘n redelijke kans hebt om zeehonden te zien. Een eer die ons dit keer jammer genoeg niet te beurt viel. Maar niet getreurd, want de dag zou nog heel wat in petto hebben (en we zagen al bevers, je kan niet alles hebben).

Via de haven van Lauwersoog, waar plaats is voor zo’n 150 vissersboten, kan je ook de ferry nemen naar het Waddeneiland Schiermonnikoog.

Geen rubberen laarzen dragen, maar oude sportschoenen met veters! Zo stond er te lezen in de memo van het namiddagprogramma. We gingen immers wadlopen oftewel in het slijk ploeteren tijdens laagtij. Noem het gerust ook de meest vreemde nationale sport van Nederland. Vreemd misschien, maar wel enorm tof, verrassend rustgevend, … en nogal vermoeiend. Wadlopen kan je op heel wat plaatsen doen, maar wij kozen voor het plaatsje Paessens Moddergat in de provincie Friesland en ten zuiden van de Waddenzee. Tijdens de avontuurlijke tocht kan je trouwens je jaszakken vullen met kokkels, scheermesjes en oesters. Ideaal voor een kookworkshop achteraf met waddenproducten als hoofdingrediënten. Maar je kan na al die noeste inspanningen natuurlijk ook gewoon een stapel lekkere belegde broodjes eten. Met kaas, uiteraard.

Een pikdonker park

In de provincie Groningen vind je nog een nationaal park met heel wat bijzondere dieren en unieke planten. Het Lauwersmeer is ook een befaamd vogelgebied met tienduizenden water- en trekvogels. Denk aan de lepelaar, otters, Schotse hooglanders of konikpaarden. Leuke extra is het label van Dark Sky Park, dat het Lauwersmeergebied met trots mag dragen. Hier wordt het nog echt donker ‘s nachts en is er bijna geen lichtvervuiling op te merken.

Het vernieuwde en interactieve activiteitencentrum Lauwersnest is het ideale startpunt voor wie een bezoek wil brengen aan het nationaal park.

Op de koffie bij Maxima

Niet echt op de koffie met Hare Majesteit natuurlijk, maar met een beetje geluk zie je het koningspaar wel in hun auto voorbijflitsen aan de poorten van hun prachtige Paleis Huis ten Bosch. En zo zijn we in het politieke hart van Nederland beland, Den Haag. Dat knusse optrekje van de Oranjes staat trouwens in het Haagse bos, een enorme lap groen die fungeert als groene long van de stad. Of het nu is om gezellig te picknicken (met broodjes & Gouda), te joggen of gewoon te wandelen tussen de magische oude bomen, het Haagse bos is dé ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Ons verrassende nationale parken tripje sloten we op dag drie in schoonheid af in de Hollandse Duinen, op een paar kilometer (elektrisch) fietsen van het Den Haagse centrum. Op de Waalsdorpvlakte stonden we even stil bij de herdenkingsplek voor de gebeurtenissen tijdens Wereldoorlog II. Bos- en duinenwachters Jenny & Joeri namen ons achteraf enthousiast mee naar de tofste plekjes van het park, incluis groene boomkikkers en een prachtig panoramisch uitkijkpunt. Op de Prinsenberg krijg je een adembenemend uitzicht op de stad en de natuur.

Nationaal Park Hollandse Duinen strekt zich uit over het brede Zuid-Hollandse kustgebied. Van Hoek van Holland tot Hillegom. In het park leven -hou je vast- 6800 soorten planten en dieren.

Nationale parken in Nederland praktisch

Wij reden met de Thalys vanuit Antwerpen naar het station in Rotterdam. Die trip duurde slechts 32 minuten.

De parken die we bezochten zijn allemaal helemaal gratis te betreden. Wie meer informatie zoekt over de nationale parken in Nederland kan terecht op deze website.

VETEXBART.BE 3 1

Deze trip kwam er in samenwerking met NBTC Holland Marketing.
Meer lezen over deze vakantie? Hou dan zeker de blogs van Sylvie en Glenn in het oog.

Waar kan je nog een vakantiehuis boeken voor deze zomer?

0

De bezetting van vakantiehuizen voor deze zomer groeit pijlsnel. Het zijn vooral accommodaties in eigen land, Frankrijk en Spanje die het zeer goed doen momenteel. Wij zetten de belangrijkste aanbieders alvast even op een rijtje en wijzen je zo de weg om toch nog een fijn vakantiehuis te boeken.

Vakantiehuis boeken? Wie zoekt die vindt!

Interhome

Meer dan 50.000 vakantiehuizen in bijna 30 landen: Interhome is één van de vakantiehuizenspecialisten in Europa. Je vindt er villa’s met zwembad, chalets in de bergen of zelfs een gezellig stadsappartement. Topbestemmingen zijn onder andere Spanje, Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

vakantiehuis boeken interhome
Mas de l’Ombrière. Boekbaar bij Interhome.

Holiday Suites

Bij Holiday Suites verhuren ze vakantieverblijven aan de Belgische kust en in Limburg. Het bedrijf werkt met een digitale receptie en heeft heel flexibele voorwaarden zodat hier een vakantiehuis boeken weinig risico’s met zich meebrengt.

Natuurhuisje

Via Natuurhuisje kan je bijvoorbeeld in Frankrijk, Nederland en in België kiezen uit fijne accommodaties. In de catalogus vind je eenvoudige hutten, maar ook luxueuze villa’s. In ons land zijn er zelfs meer dan duizend adresjes voorhanden: van Durbuy en Boullion in de Ardennen, Bree en Zutendaal in Limburg tot huisjes in de Kempen of aan de Belgische kust.

Belvilla

Belvilla heeft een aanbod van meer dan 40.000 vakantiewoningen in zo’n twintig -voornamelijk Europese- landen. Het bedrijf heeft al 40 jaar ervaring in is uitgegroeid tot één van de grootste spelers in de vakantieverhuurbranche. Neem contact op met ons voor een promocode die kan oplopen tot 20%!

vakantiehuis boeken belvilla
Boekbaar bij Belvilla met huiscode BE-8211-05.

Airbnb

Bij Airbnb heb je een keuze uit maar liefst 7 miljoenen (!) geregistreerde woningen op zowat iedere plek ter wereld.

TUI Villa

Ook bij TUI kan je heel wat toffe vakantiehuizen vinden. Op hun website word je doorverwezen naar TUIvillas.com, waar je meer dan 300.000 mogelijkheden kan vinden in Europa en daarbuiten.

Woning in vakantieparken

Wil je een huisje of chalet boeken in een vakantiepark? Dan kan je terecht bij Roompot vakanties die parken hebben in Duitsland, België, Frankrijk en Denemarken. Ook bij Landal heb je heel wat keuze. Ze hebben zo’n 100 bungalowparken en die liggen vaak in prachtige natuurgebieden. In dit artikel vind je alle vakantieparken in Vlaanderen terug.

Vakantiehuis boeken? Waar wil jij deze zomer naartoe gaan?

Dit artikel bevat affiliate links.

Verrassende citytrip: groen & hip Hannover

Een van die verrassende kortbij stedentrips is ongetwijfeld Hannover. In de winter (en zonder corona) bulkt het er van de vrolijke rendierhoedjes en kerststallen met schnaps. In de zomermaanden nemen dan weer verschillende toffe festivals de stad over. Door het groene en hippe karakter heeft Hannover echter het hele jaar door van alles te bieden. Vetexbart trok naar de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen.

nieuw stadhuis hannover
Vanop het ‘nieuwe’ stadhuis zie je pas echt hoe groen de stad wel is.

De must do’s in Hannover

Kultur for Free-tours

Hannover pakt uit met maar liefst vijf culture routes in openlucht. Zo ontdek je op een coronaproof manier de stad.

Een gouden tip voor iedereen die de stad al wandelend en op een leuke, interessante manier wil ontdekken: volg de Rode Draad! Via een stadstocht van iets meer dan vier kilometer kom je voorbij de meeste historische bezienswaardigheden van Hannover. Je vindt het start- en eindpunt van deze ontdekkingsreis aan de toerismedienst op de Ernst-August-Platz aan het Centraal Station. Aan de hand van een geprinte stadsgids en de rode lijnen op de grond mis je niets van de highlights. Je kan de route hier gratis downloaden.

Red Thread3 HMTG

Daarnaast kan je ook tientallen openlucht kunstinstallaties bewonderen. Er zijn er zo’n 200 te vinden in de stad. Tussen Königsworther Platz en Friederikenplatz kan je een heleboel sculpturen en beeldhouwwerken bekijken langs de Skulpturenmeile.

Hannover is al een hele tijd in de ban van … kersen. Mysterieuze kunstwerkjes in de vorm van kersen verschijnen her en der in de stad. Groot of klein, hoog of laag: houd je ogen goed open als je op pad bent in Hannover. Niemand weet precies wie er verantwoordelijk is voor deze speciale vorm van street art. Je vindt nog meer graffiti in de stadsdistricten Linden, Mitte, Nordstadt en List/Oststadt.

Street Art2 HMTG FalkHeise
(c) HMTG FalkHeise

Verder kan je de architecturale parels van Hannover ontdekken via het architectuurpad én kan je aan de hand van een wandeling kennismaken met Gottfried Wilhelm Leibniz, de uitvinder van het rekenmachine en het brein van de moderne computertechnologie.

Fietsen langs het water

Spendeer bij goed weer zeker een dag op de fiets! Het groene karakter van de stad leent zich perfect tot een fietstocht langs het water tot aan één van de hippe stadsdelen zoals Linden (al menen de inwoners van Linden dat Hannover een stadsdeel is van Linden) of de Nordstadt met zijn hipster winkels, originele kroegen en lekkere restaurants. Linden is hét stadsdeel om uit te gaan en feest te vieren, samen met de 40.000 studenten die Hannover telt!

Rijd ook langs de prachtige Herrenhausen Gardens aan de rand van de stad. De Großer Garten is misschien wel de belangrijkste baroktuin van Europa. Verder is er ook nog een mooie botanische tuin aan de overkant.

De stedelijke galerij KUBUS is het toneel voor prachtige tentoonstellingen van kunstenaars uit Hannover en zijn partnersteden. Ook het grote plein achter het gebouw wordt voor tentoonstellingen gebruikt.

Wist je dat? De opera van Hannover tot de mooiste in haar genre behoort? Tijdens de Tweede Wereldoorlog brandde het bouwwerk van Georg Ludwig Laves helemaal uit, maar nog geen vijf jaar later werd het terug heropend.

Het nieuwe Stadhuis werd in het begin van de 20ste eeuw gebouwd en behoort naast de Marktkerk en het Anzeiger-Hochhaus tot één van de beroemdste herkenningspunten van de stad. Je kan de fascinerende booglift naar de koepeltoren nemen en op vier grote maquettes de ontwikkeling van Hannover ontdekken. Ze tonen de stad in 1689, 1939,1945 en het heden. Let zeker op de verwoestingen na de Tweede Wereldoorlog, die meer dan 90% van de stad in puin legden.

Ook hier gooit corona roet in het eten. Check vooraf of het stadhuis en de booglift geopend zijn!

nieuw stadhuis hannover
Het ‘nieuwe’ stadhuis bleef -in tegenstelling tot de rest van de stad- als bij wonder bijna helemaal gespaard tijdens de oorlog.

In het hartje van de oude stad kan je iedere zaterdag rondwandelen op de oudste rommelmarkt van Duitsland. Je ziet er ook de traditionele vakwerk-huisjes.

Wie graag shopt moet absoluut in Hannover zijn. Zo heb je er galerij Luise die in ’87 de deuren opende met een veertigtal winkels. Mag het iets duurder zijn dan ga je best naar de Kröpcke-winkelgallerij aan de overkant! De grote ketens en outletshop vind je dan weer in de moderne Ernst-Agust-Galerie die zo’n 150 winkels herbergt. De binnenstad zorgt voor één van de langste voetgangerszones van Duitsland.

Feest in de zomer…

Check vooraf de corona beperkingen! Sommige events zijn tijdelijk gecancelled.

Met jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers mag je het Maschsee Lake Festival gerust bij een van de grootste Duitse openluchtfestivals rekenen. Drie weken lang kan je rondom het gigantische Maschsee Meer -pal in het centrum van Hannover- genieten van tientallen eetkraampjes, muziek en entertainment. Elke kant van de plas geeft een eigen touch en invulling aan het evenement. De toegang tot het festival is trouwens helemaal gratis. Zo blijven er meer centjes over om te spenderen aan al die Duitse, mediterraanse of Mexicaanse hapjes.

festival meer hannover
Het Maschsee Lake Festival, drie weken lang vanaf het begin van augustus.

Tip: vergeet zeker geen Lüttje Lage te proeven. Het is dé officiële feestdrank in Hannover. Een perfecte combo van bier und schnaps. Proost!

Verder kan je in Hannover ook carnaval vieren tijdens het Schützenfest. Vergeet Aalst Carnaval! Meer dan tienduizend deelnemers pralen en pronken ieder jaar tijdens een meer dan 12 kilometer lange parade door de straten. Of bewonder het prachtige vuurwerk vanop de Herrenhausen Gardens tijdens het Internationaal Vuurwerkfestival.

… en in de winter

Wie van kerstmarkten houdt kan ik zeker aanraden om eens een keertje Hannover te bezoeken. De oude stad is vanaf eind november helemaal omgetoverd tot een waar kerstsprookje met meer dan 170 stalletjes die stuk voor stuk tot in detail zijn afgewerkt. Waar je ook om je heen kijkt, er is geen plekje te vinden dat niet prachtig is verlicht.

Enkele begrippen

  • Niki de Saint Phalle: is een Franse kunstenares die nauw verbonden is met Hannover. Neem een kijkje in haar ‘grot’ in de Herrenhausen tuinen. Met haar kleurrijke kunstwerken probeert ze een deel van haar traumatische jeugd te verwerken.
  • Skulpturenmeile: of Sculpture Mile is een lange strook met beelden en kunstwerken. Start aan de Trammplatz, ga langs de oever tot aan de ingang van de Georgengarten.
  • Moestuintjes: had ik al gezegd dat Hannover erg groen is? Zo’n 5% van de totale oppervlakte van de stad is voorbehouden voor moestuintjes. Die kunnen mensen dan huren om er bijvoorbeeld groenten en fruit te kweken. Ondertussen zijn er in de stad al meer dan 20.000 van die kleine tuinen.

Overnachten

Hannover telt heel wat hotels. Wij kozen voor een uitstekend viersterrenhotel in het centrum van de stad, op enkele minuten wandelafstand van het meer en recht tegenover het nieuwe stadhuis. Je kan er al logeren vanaf 71 euro per nacht zonder ontbijt (€19).

Eten & drinken in Hannover

  • Bar & Restaurant Lindenblatt in Linden. Gezellig, modern en gastronomisch restaurant van hoge kwaliteit in de hipster wijk van de stad.
  • Street Kitchen, ook in Linden, is een Vietnamees restaurant. Goedkoop, lekker en snel.
  • List:ich is een coffeebar in de gezellige en charmante wijk List. Inwoners noemen het er maar al te graag ‘Little Paris’, onder andere door de prachtige architectuur.
  • Restaurant Stadtmauer aan de oever van de Leine rivier is een aanrader. Geniet van heerlijke cocktails en eenvoudige bistro gerechten.

Hannover praktisch

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vliegt vanaf 139 euro enkele keren per week met een rechtstreekse vlucht naar Hannover (1u10 minuten). Ook met de trein (zo’n 5 uur) of bus kan je eenvoudig naar de Duitse stad reizen. Hannover ligt op minder dan 500 km van Brussel. Vanaf de Duits-Nederlandse grens is het nog zo’n 3 uur rijden met de auto.

Wie door Duitsland rijdt denkt er best aan dat voor sommige steden een milieuvignet verplicht is.

Copy of Copy of Copy of VETEXBART.BE 5
Pin!

Deze trip kwam er in samenwerking met de regio. Alle informatie over Hannover kan je vinden op de website van Visit Hannover | Tekst bevat affiliate links.

Montafon: groene parel van de Oostenrijkse Alpen

0

De Montafon is het meest zuidelijke dal van Vorarlberg in Oostenrijk en niet alleen populair bij wintersporters. Iedere zomer trekken heel wat Belgen en Nederlanders naar dit buitengewone landschap. De ene gaat er om te smullen van typische lekkernijen terwijl de andere er voor kiest om actief de bergnatuur in te trekken. Vetexbart zocht de regio op en zag dat iedere dag een ware belevenis was.

Hiken & kneippen

Blotevoetenpad

Dat Oostenrijk nog steeds dé wintersport topper bij uitstek is moet ik jullie natuurlijk niet meer vertellen. Getuige daarvan zijn bijvoorbeeld ook de 250 kilometer aan skipiste die de Montafon rijk is. Maar zeker in de zomer is in Vorarlberg veel te zien en te doen. Zeker op het gebied van hiken heeft de deelstaat heel wat te bieden aan de sportieve bezoekers. Zo gingen we onder andere voor een heuse blotevoetenwandeling om helemaal één te worden met de natuur. Wandelgids Irena nam ons daarvoor mee naar St. Gallenkirch waar de sneakers en wandelschoenen voor een drietal uurtjes aan de kant werden gegooid. Door de blote voeten voel je door het mos, water en de grond de natuur echt op je huid. Al kunnen de steentjes onder je naakte voetzolen wel af en toe pijnlijk zijn. Daarna gingen we samen gezellig kneippen…

Wat is in godsnaam Kneippen? Wel, tijdens het kneippen gun je jezelf eigenlijk een innerlijke pauze terwijl je een arm- of voetbad neemt in ijskoud bronwater. Het zou bovendien goed weerwerk bieden tegen allerlei kwaaltjes.

Wiegensee

Om aan onze 7 uur durende wandeling richting de adembenemende Wiesensee te beginnen nemen we de Tafamuntbahn in Partenen. Die lift werd oorspronkelijk gebouwd om werkers en hun materiaal om elektriciteit op te wekken naar boven te brengen van 1000 tot zo’n 1250 meter hoogte. De Wiegensee zelf ligt middenin de Verwallgroep op zo’n 1950 meter boven zeespiegelniveau. Het is het oudste stuwmeer van de Montafon en is omgeven door een heidelandschap met beschermde planten en dieren zoals de steenarend. De weg ernaartoe ligt dan weer bezaaid met onder andere blauwe- en veenbessen. Natuurgids Gerlinde gaat met ons op zoek naar sporen van bijvoorbeeld de zwarte en drieteenspecht, de marmot en de auerhoen. In totaal klimmen we ongeveer 520 hoogtemeters terwijl de afdaling er eentje is van ongeveer 1000 hoogtemeters.

montafon wiegensee

Klettersteigen

In de Montafon regio leerde ik kennismaken met een nieuwe sportdiscipline: klettersteigen of Via ferrata. Tijdens deze bijzondere klim- en klauterervaring moest het verstand even op nul gezet worden. Dat moet al eens gebeuren wanneer je –als absolute bergsport beginner- enkele tientallen meters boven de grond zweeft met touw en musketon.

Wat is Via ferrata of klettersteigen? Letterlijk vertaald uit het Italiaans wil Via ferrata zeggen: ijzeren weg. Je volgt een op een rotswand gemaakt parcours terwijl je je vastklikt aan een stevige staalkabel. Middels steunbeugels, pinnen, trappen of touwen begeeft de klimmer zich dan van de ene naar de andere kant.

Via Ferrata’s heb je op heel wat plaatsen, en niet alleen in Oostenrijk. Speciaal voor die aan het Silvretta-meer is dat het niet om een traditionele bergwand gaat, wel om een 320 meter lang parcours op de wand van een stuwdam. Op het hoogste punt hang je zo’n 72 meter boven de grond vastgeklikt aan de damwand die beneden 40 en bovenaan 4 meter dik is.

Lees hier mijn ervaringen aan de bergwand aan het Silvretta-meer.

(e-)Mountainbiken in de Montafon

Elektrisch fietsen ben ik ondertussen al wat gewend, elektrisch mountainbiken was voor mij dan weer helemaal nieuw. Maar ik ben fan! Want, eerlijk, voor niet getrainde en lichtjes aan obesitas lijdende fietsers is er niet veel leuks aan om meer dan 850 hoogtemeter te stijgen en af te dalen met de fiets. Dat is vooral afzien, vloeken en massa’s zweten. 14 kilometer lang zachte beklimmingen op de-bikes van sportshop Harry -met de wind in de rug- da’s daarentegen puur plezier. Samen met een ervaren fietsgids maakten we een 4 uur durende tocht vanuit smokkelaarsdorp Gargellen naar de Vergaldaalpe op 1820 meter hoogte, waar de typische sura kees uit de Montafon wordt gemaakt.

Sura kees is een regionale specialiteit die van oudsher in het dal geproduceerd wordt door ervaren kaasmakers. De zure kaas kent een ambachtelijk proces dat in de loop der tijd nauwelijks is aangepast. Sura kees is een magere kaas en bevat een laag vetgehalte. Proef het zeker samen met de typische charcuterie.