Home Blog

Wonderschoon vertoeven in Nederlandse nationale parken

Wie aan nationale parken denkt zal waarschijnlijk eerst spontaan in gedachten wegdromen bij de natuurpracht in de Verenigde Staten of Canada. Voor sommigen zal het zelfs een verrassing zijn om te horen dat ook dichterbij heel wat groene mogelijkheden zijn. Zo heb je in België het Nationaal Park Hoge Kempen en zijn er bij onze Noorderburen maar liefst 21 van zo’n natuurgebieden. Vetexbart trok zijn wandelschoenen aan en ontdekte er enkele van dichtbij.

Vogelen in het Tij

FYI en voor er vieze gedachten opdoemen; vogelen is het bekijken en bestuderen van vogels. Verschillende (trek)vogels zoals de tureluur, de visdief, de bruine kiekendief of de blauwborst kan je spotten vanuit het gloednieuwe vogelhuis Tij, aan de rand van het Haringvliet. Om het gebouw zo goed mogelijk te integreren in het natuurgebied is er gekozen voor een wel erg bijzonder ontwerp. Zoals de naam al doet vermoeden heeft het observatiepunt de vorm van een (reuzen)vogelei. Vanuit het 8 meter hoge en 11 meter lange gebouw krijg je een magnifiek 360° uitzicht op het weidse landschap. Voor de opbouw van het Tij werd hout aangerukt uit Scandinavië. Het gigantische skelet werd in Nederland balkje per balkje opnieuw gemonteerd. Kostprijs: zo’n 1 miljoen euro.

Parkeren kan je best nabij de jachthaven van Stellendam in de gemeente Goeree-Overflakkee. De plaats ligt in de provincie Zuid-Holland, op minder dan 100 kilometer van Antwerpen.

Bevers spotten in de Biesbosch

Een tijd geleden ging ik samen met enkele vrienden al eens enkele dagen met de boot varen op de riviertjes van de Biesbosch. Nu stapte er een ranger mee aan boord van de fluisterboot, die voorzien was van zonnepanelen en werd aangedreven door een stille elektromoter. De zoetwaterdelta met z’n fotogenieke kreken en geultjes is trouwens de thuis van meer dan 300 bevers. Volgens onze schipper was de kans om er eentje te zien niet echt bijzonder groot. Fout gedacht van de brave man. Tijdens onze tocht die anderhalf uur duurde zagen we er maar liefst vijf voorbij zwemmen.

Wie wil overnachten langs de oever van het nationaal park kan terecht bij de moderne Stayokay hostel in Dordrecht. Er zijn 2, 3 of 4 persoonskamers of tiny -wikkel- houses in de achtertuin.

Wie houdt van ochtendlijke fietstochtjes in combinatie met een prachtige zonsopgang raad ik aan om -zo net voor golden hour– op de fiets te springen. Wij vertrokken alvast voor het krieken van de dag en reden te midden van de waterrijke natuur waar we werden getrakteerd op verbluffende uitzichten.

bevers spotten biesbosch

De Woeste Wadden

Voor het vervolg van onze nationale parken trip reden we naar het uiterste noorden van Nederland. In Lauwersoog sprongen we even aan boord van de Wadop voor een boottocht rond de Wadden. Het is hier dat je ‘n redelijke kans hebt om zeehonden te zien. Een eer die ons dit keer jammer genoeg niet te beurt viel. Maar niet getreurd, want de dag zou nog heel wat in petto hebben (en we zagen al bevers, je kan niet alles hebben).

Via de haven van Lauwersoog, waar plaats is voor zo’n 150 vissersboten, kan je ook de ferry nemen naar het Waddeneiland Schiermonnikoog.

Geen rubberen laarzen dragen, maar oude sportschoenen met veters! Zo stond er te lezen in de memo van het namiddagprogramma. We gingen immers wadlopen oftewel in het slijk ploeteren tijdens laagtij. Noem het gerust ook de meest vreemde nationale sport van Nederland. Vreemd misschien, maar wel enorm tof, verrassend rustgevend, … en nogal vermoeiend. Wadlopen kan je op heel wat plaatsen doen, maar wij kozen voor het plaatsje Paessens Moddergat in de provincie Friesland en ten zuiden van de Waddenzee. Tijdens de avontuurlijke tocht kan je trouwens je jaszakken vullen met kokkels, scheermesjes en oesters. Ideaal voor een kookworkshop achteraf met waddenproducten als hoofdingrediënten. Maar je kan na al die noeste inspanningen natuurlijk ook gewoon een stapel lekkere belegde broodjes eten. Met kaas, uiteraard.

Een pikdonker park

In de provincie Groningen vind je nog een nationaal park met heel wat bijzondere dieren en unieke planten. Het Lauwersmeer is ook een befaamd vogelgebied met tienduizenden water- en trekvogels. Denk aan de lepelaar, otters, Schotse hooglanders of konikpaarden. Leuke extra is het label van Dark Sky Park, dat het Lauwersmeergebied met trots mag dragen. Hier wordt het nog echt donker ‘s nachts en is er bijna geen lichtvervuiling op te merken.

Het vernieuwde en interactieve activiteitencentrum Lauwersnest is het ideale startpunt voor wie een bezoek wil brengen aan het nationaal park.

Op de koffie bij Maxima

Niet echt op de koffie met Hare Majesteit natuurlijk, maar met een beetje geluk zie je het koningspaar wel in hun auto voorbijflitsen aan de poorten van hun prachtige Paleis Huis ten Bosch. En zo zijn we in het politieke hart van Nederland beland, Den Haag. Dat knusse optrekje van de Oranjes staat trouwens in het Haagse bos, een enorme lap groen die fungeert als groene long van de stad. Of het nu is om gezellig te picknicken (met broodjes & Gouda), te joggen of gewoon te wandelen tussen de magische oude bomen, het Haagse bos is dé ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Ons verrassende nationale parken tripje sloten we op dag drie in schoonheid af in de Hollandse Duinen, op een paar kilometer (elektrisch) fietsen van het Den Haagse centrum. Op de Waalsdorpvlakte stonden we even stil bij de herdenkingsplek voor de gebeurtenissen tijdens Wereldoorlog II. Bos- en duinenwachters Jenny & Joeri namen ons achteraf enthousiast mee naar de tofste plekjes van het park, incluis groene boomkikkers en een prachtig panoramisch uitkijkpunt. Op de Prinsenberg krijg je een adembenemend uitzicht op de stad en de natuur.

Nationaal Park Hollandse Duinen strekt zich uit over het brede Zuid-Hollandse kustgebied. Van Hoek van Holland tot Hillegom. In het park leven -hou je vast- 6800 soorten planten en dieren.

Nationale parken in Nederland praktisch

Wij reden met de Thalys vanuit Antwerpen naar het station in Rotterdam. Die trip duurde slechts 32 minuten.

De parken die we bezochten zijn allemaal helemaal gratis te betreden. Wie meer informatie zoekt over de nationale parken in Nederland kan terecht op deze website.

VETEXBART.BE 3 1

Deze trip kwam er in samenwerking met NBTC Holland Marketing.
Meer lezen over deze vakantie? Hou dan zeker de blogs van Sylvie en Glenn in het oog.

Shop till you drop: de gezelligste winkelplekjes in Brabant

Maandenlang mochten we de grens niet meer over. In de Antwerpse of Gentse winkelstraten is er dan ook geen kinderkopje meer te bespeuren waar we nog niet over gewandeld hebben de laatste maanden. Nu de runshopping stilaan weer plaatsmaakt voor het aangenamere funshopping trok Vetexbart naar Nederland. Hij ging er op zoek naar de mooiste en gezelligste winkelplekjes in Brabant.

Den Bosch

’s-Hertogenbosch is één van Nederlands vestigingssteden. Een stad waar gezelligheid troef is en waar de geschiedenis heel ver terug in de tijd duikt. Het stadscentrum behoort tot de oudste en best bewaarde van heel het land. Wie zin heeft om te shoppen zit alvast goed in Den Bosch. De grote winkelketens en bekende merken kan je vinden in de Vughterstraat of de Hinthamerstraat of bij de Arena. Maar ook wie op zoek is naar kleinere boetieks en unieke conceptstores heeft keuze te over. Zo is er de charmante wijk Uilenburg, maar ook de buurt van het Amadeiroplein.

winkelen in Den Bosch
De gezellige binnenstad van Den Bosch | (c) Visit Brabant

Vanuit Antwerpen kan je heel gemakkelijk en snel met de trein naar ‘s-Hertogenbosch sporen in iets meer dan 1 uur. Vanuit Gent is het met de auto dan weer net geen twee uur rijden (165 kilometer).

Meeste winkels open op zondag (12u-17u)
Koopavond op donderdag (tot 21u)

Breda

Wie houdt van shoppen kan zich ook laten gaan in Breda. Vanuit Antwerpen ben je er met de trein al op een half uur. Wie deze Noord-Brabantse stad bezoekt om te winkelen komt zeker aan zijn of haar trekken in onder andere de Veemarktstraat en het Annastraatje, beide in de buurt van de markt. Ook in de wijk Oranje Zuid gaat het hart van de fashionista harder slaan. De wijk Ginneken is dan weer de meest bourgondische buurt van de stad, maar ook de mooie en unieke designwinkels vallen er op tussen de vele terrasjes.

In Breda vind je ook heel wat oude ambachtswinkels zoals banketbakkerij Van Haaren of drogisterij Lamers om er maar een paar op te noemen.

bakkerij in breda
Banketbakkerij Van Haaren | (c) Vetexbart Rein Van den Bergh

Heb je genoeg gewinkeld? Vergeet dan zeker niet om je even te vergapen aan het interieur van de Grote Kerk in het midden van de stad. Het wordt algemeen aangenomen dat dit gebouw tot een van de mooiste kerken van Nederland wordt gerekend. Wie er een weekendje Breda wil van maken kan trouwens heerlijk overnachten in Hotel Nassau, waar je kan ontbijten boven het koor van een oude kerk terwijl je uitkijkt op de kapel.

kerk in breda winkelstraat
(c) Vetexbart Rein Van den Bergh

Meeste winkels open op zondag (12u-17u)
Koopavond op donderdag of vrijdag afhankelijk van de wijk (tot 20u)

Eindhoven

We zijn grote fan van Eindhoven! Deze stad in Zuid-Nederland is er niet enkel voor wie houdt van design of voetbal, maar ook voor een namiddag puur winkelplezier moet je hier zijn. Eigenlijk is het met voorsprong dé winkelstad van Brabant. Je hebt in het centrum en vlakbij het station de buurt de Bergen met zijn tientallen boetiekjes. Wie toch wat meer houdt van urban shopping doet er goed aan om een bezoek te brengen aan Strijp-S. Deze fascinerende wijk op en rond oude fabrieksterreinen is een knap staaltje van ideale herbestemming. Het is zowel het creatieve als culturele hart van de stad. Je vindt er enkele bijzondere horecagelegenheden terug en er is ook plaats voor verschillende pop-up projecten van (jonge) creatievelingen. De Urban Shopper is een unieke plek met zo’n 20 winkels, net een beetje anders dan anders.

nieuwe emmasingel winkelplekjes
Urban Shopper | (c) Hanneke Wetzer

Ook de Nieuwe Emmasingel in het centrum van Eindhoven heeft winkelplezier in de aanbieding. Erg leuk is het contrast van historische en moderne architectuur. Hier vind je allerlei winkels met oog voor design. Denk aan Hutspot, Vielgut en Sissy Boy.

winkelplekjes in brabant eindhoven nieuwe emmasingel
Nieuwe Emmasingel | (c) Blickfänger

Tip voor een regenachtige dag: het Van Abbemuseum is niet alleen een prachtig museum met werken van onder andere Picasso en Rodin, ook architecturaal is het een echt pareltje.

Meeste winkels open op zondag (12u-17u)
Koopavond op vrijdag (tot 21u)

Tilburg

Uiteraard heeft ook Tilburg zijn grote ketens als H&M en Zara en in het winkelgebied rond de Heuvelstraat en zijstraten kom je nog heel wat andere bekende merken tegen.

Merk Tilburg Download dsc 0131
(c) VVV Tilburg

Wie het allemaal liever een beetje kleinschaliger wil kan onder andere terecht in het Dwaalgebied of 013 Straatjes dat grenst aan het winkelgebied in de binnenstad. Hier vind je tussen de statige herenhuizen heel wat kledingzaken, interieurwinkels en creatieve conceptstores (maar ook enkele lekkere lunchspots). Op loopafstand kom je aan de Piushaven, een gezellige en levendige stadshaven waar het vooral in de zomer goed vertoeven is. Hier kan je borrelen, maar er zijn ook enkele fijne winkels te vinden.

Tilburg Piushaven winkelen
(c) Vetexbart Bart Melis

Breng ook een bezoekje aan Stadsbrouwerij Tilburg. Die is gevestigd in een oud koetshuis. Wie met de trein komt (45 minuten vanuit Antwerpen) kan gerust een glaasje extra proeven.

Meeste winkels open op zondag (12u-17u)
Koopavond op donderdag (tot 20u)

Ook interessant

In Roosendaal, vind je met de Passage misschien wel de mooiste overdekte winkelstraat van Nederland terug. Let zeker op de prachtige architectuur!

Ook in Bergen op Zoom is het goed vertoeven als je op zoek bent naar toffe winkeltjes. Hier zijn het vooral de zijstraatjes van de markt of ‘t Vierkantje die het meest te bieden hebben.

winkelplekjes in brabant bergen op zoom
Kremerstraat in Bergen op Zoom | (c) Visit Brabant

Naar Heusden ga je niet in de eerste plaats om te shoppen, maar je kan er wel genieten van een fantastische setting, inclusief heel wat ambachtsboetieks.

Niet alleen maar shoppen…

Uiteraard ga je niet alleen naar Brabant om te winkelen. Dat zou echt wel zonde zijn. Er valt zoveel te beleven in de provincie dat je er gemakkelijk een weekend, of waarom niet een hele week kan vullen. Zo kan je een shopdag in Eindhoven bijvoorbeeld afsluiten met een bezoek aan Nuenen, waar alles in het teken staat van Vincent van Gogh. Het is hier dat de kunstenaar onder andere zijn meesterwerk De Aardappeleters schilderde. Of waarom fiets je niet een keertje naar Fort de Roovere bij Bergen op Zoom. Daar kan je wandelen door het water via de Mozesbrug.

Herinneren jullie onze fietstrips door Brabant nog? Wel, ook dit jaar trekken we door de regio tijdens onze trip van Meerhout naar Denemarken. We gaan op ontdekking in het nationaal park De Groote Peel. Die plannen kan je trouwens hier volgen.

TEASER fietstrip DAG 1 2

Winkelplekjes in Brabant praktisch

Wil je meer informatie over de toeristische regio’s van Noord-Brabant? Bezoek dan zeker deze website.

Check voor je vertrek ook de geldende corona maatregelen. Ook de informatie over openingsuren en speciale koopzondagen en koopavonden is onder voorbehoud.

Coverfoto: Bergstraat Eindhoven | (c) Bobby Born
Samenwerking met Visit Brabant

Waar kan je nog een vakantiehuis boeken voor deze zomer?

0

De bezetting van vakantiehuizen voor deze zomer groeit pijlsnel. Het zijn vooral accommodaties in eigen land, Frankrijk en Spanje die het zeer goed doen momenteel. Wij zetten de belangrijkste aanbieders alvast even op een rijtje en wijzen je zo de weg om toch nog een fijn vakantiehuis te boeken.

Vakantiehuis boeken? Wie zoekt die vindt!

Interhome

Meer dan 50.000 vakantiehuizen in bijna 30 landen: Interhome is één van de vakantiehuizenspecialisten in Europa. Je vindt er villa’s met zwembad, chalets in de bergen of zelfs een gezellig stadsappartement. Topbestemmingen zijn onder andere Spanje, Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

vakantiehuis boeken interhome
Mas de l’Ombrière. Boekbaar bij Interhome.

Holiday Suites

Bij Holiday Suites verhuren ze vakantieverblijven aan de Belgische kust en in Limburg. Het bedrijf werkt met een digitale receptie en heeft heel flexibele voorwaarden zodat hier een vakantiehuis boeken weinig risico’s met zich meebrengt.

Natuurhuisje

Via Natuurhuisje kan je bijvoorbeeld in Frankrijk, Nederland en in België kiezen uit fijne accommodaties. In de catalogus vind je eenvoudige hutten, maar ook luxueuze villa’s. In ons land zijn er zelfs meer dan duizend adresjes voorhanden: van Durbuy en Boullion in de Ardennen, Bree en Zutendaal in Limburg tot huisjes in de Kempen of aan de Belgische kust.

Belvilla

Belvilla heeft een aanbod van meer dan 40.000 vakantiewoningen in zo’n twintig -voornamelijk Europese- landen. Het bedrijf heeft al 40 jaar ervaring in is uitgegroeid tot één van de grootste spelers in de vakantieverhuurbranche. Neem contact op met ons voor een promocode die kan oplopen tot 20%!

vakantiehuis boeken belvilla
Boekbaar bij Belvilla met huiscode BE-8211-05.

Airbnb

Bij Airbnb heb je een keuze uit maar liefst 7 miljoenen (!) geregistreerde woningen op zowat iedere plek ter wereld.

TUI Villa

Ook bij TUI kan je heel wat toffe vakantiehuizen vinden. Op hun website word je doorverwezen naar TUIvillas.com, waar je meer dan 300.000 mogelijkheden kan vinden in Europa en daarbuiten.

Woning in vakantieparken

Wil je een huisje of chalet boeken in een vakantiepark? Dan kan je terecht bij Roompot vakanties die parken hebben in Duitsland, België, Frankrijk en Denemarken. Ook bij Landal heb je heel wat keuze. Ze hebben zo’n 100 bungalowparken en die liggen vaak in prachtige natuurgebieden. In dit artikel vind je alle vakantieparken in Vlaanderen terug.

Vakantiehuis boeken? Waar wil jij deze zomer naartoe gaan?

Dit artikel bevat affiliate links.

Verrassende citytrip: groen & hip Hannover

Een van die verrassende kortbij stedentrips is ongetwijfeld Hannover. In de winter (en zonder corona) bulkt het er van de vrolijke rendierhoedjes en kerststallen met schnaps. In de zomermaanden nemen dan weer verschillende toffe festivals de stad over. Door het groene en hippe karakter heeft Hannover echter het hele jaar door van alles te bieden. Vetexbart trok naar de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen.

nieuw stadhuis hannover
Vanop het ‘nieuwe’ stadhuis zie je pas echt hoe groen de stad wel is.

De must do’s in Hannover

Kultur for Free-tours

Hannover pakt uit met maar liefst vijf culture routes in openlucht. Zo ontdek je op een coronaproof manier de stad.

Een gouden tip voor iedereen die de stad al wandelend en op een leuke, interessante manier wil ontdekken: volg de Rode Draad! Via een stadstocht van iets meer dan vier kilometer kom je voorbij de meeste historische bezienswaardigheden van Hannover. Je vindt het start- en eindpunt van deze ontdekkingsreis aan de toerismedienst op de Ernst-August-Platz aan het Centraal Station. Aan de hand van een geprinte stadsgids en de rode lijnen op de grond mis je niets van de highlights. Je kan de route hier gratis downloaden.

Red Thread3 HMTG

Daarnaast kan je ook tientallen openlucht kunstinstallaties bewonderen. Er zijn er zo’n 200 te vinden in de stad. Tussen Königsworther Platz en Friederikenplatz kan je een heleboel sculpturen en beeldhouwwerken bekijken langs de Skulpturenmeile.

Hannover is al een hele tijd in de ban van … kersen. Mysterieuze kunstwerkjes in de vorm van kersen verschijnen her en der in de stad. Groot of klein, hoog of laag: houd je ogen goed open als je op pad bent in Hannover. Niemand weet precies wie er verantwoordelijk is voor deze speciale vorm van street art. Je vindt nog meer graffiti in de stadsdistricten Linden, Mitte, Nordstadt en List/Oststadt.

Street Art2 HMTG FalkHeise
(c) HMTG FalkHeise

Verder kan je de architecturale parels van Hannover ontdekken via het architectuurpad én kan je aan de hand van een wandeling kennismaken met Gottfried Wilhelm Leibniz, de uitvinder van het rekenmachine en het brein van de moderne computertechnologie.

Fietsen langs het water

Spendeer bij goed weer zeker een dag op de fiets! Het groene karakter van de stad leent zich perfect tot een fietstocht langs het water tot aan één van de hippe stadsdelen zoals Linden (al menen de inwoners van Linden dat Hannover een stadsdeel is van Linden) of de Nordstadt met zijn hipster winkels, originele kroegen en lekkere restaurants. Linden is hét stadsdeel om uit te gaan en feest te vieren, samen met de 40.000 studenten die Hannover telt!

Rijd ook langs de prachtige Herrenhausen Gardens aan de rand van de stad. De Großer Garten is misschien wel de belangrijkste baroktuin van Europa. Verder is er ook nog een mooie botanische tuin aan de overkant.

De stedelijke galerij KUBUS is het toneel voor prachtige tentoonstellingen van kunstenaars uit Hannover en zijn partnersteden. Ook het grote plein achter het gebouw wordt voor tentoonstellingen gebruikt.

Wist je dat? De opera van Hannover tot de mooiste in haar genre behoort? Tijdens de Tweede Wereldoorlog brandde het bouwwerk van Georg Ludwig Laves helemaal uit, maar nog geen vijf jaar later werd het terug heropend.

Het nieuwe Stadhuis werd in het begin van de 20ste eeuw gebouwd en behoort naast de Marktkerk en het Anzeiger-Hochhaus tot één van de beroemdste herkenningspunten van de stad. Je kan de fascinerende booglift naar de koepeltoren nemen en op vier grote maquettes de ontwikkeling van Hannover ontdekken. Ze tonen de stad in 1689, 1939,1945 en het heden. Let zeker op de verwoestingen na de Tweede Wereldoorlog, die meer dan 90% van de stad in puin legden.

Ook hier gooit corona roet in het eten. Check vooraf of het stadhuis en de booglift geopend zijn!

nieuw stadhuis hannover
Het ‘nieuwe’ stadhuis bleef -in tegenstelling tot de rest van de stad- als bij wonder bijna helemaal gespaard tijdens de oorlog.

In het hartje van de oude stad kan je iedere zaterdag rondwandelen op de oudste rommelmarkt van Duitsland. Je ziet er ook de traditionele vakwerk-huisjes.

Wie graag shopt moet absoluut in Hannover zijn. Zo heb je er galerij Luise die in ’87 de deuren opende met een veertigtal winkels. Mag het iets duurder zijn dan ga je best naar de Kröpcke-winkelgallerij aan de overkant! De grote ketens en outletshop vind je dan weer in de moderne Ernst-Agust-Galerie die zo’n 150 winkels herbergt. De binnenstad zorgt voor één van de langste voetgangerszones van Duitsland.

Feest in de zomer…

Check vooraf de corona beperkingen! Sommige events zijn tijdelijk gecancelled.

Met jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers mag je het Maschsee Lake Festival gerust bij een van de grootste Duitse openluchtfestivals rekenen. Drie weken lang kan je rondom het gigantische Maschsee Meer -pal in het centrum van Hannover- genieten van tientallen eetkraampjes, muziek en entertainment. Elke kant van de plas geeft een eigen touch en invulling aan het evenement. De toegang tot het festival is trouwens helemaal gratis. Zo blijven er meer centjes over om te spenderen aan al die Duitse, mediterraanse of Mexicaanse hapjes.

festival meer hannover
Het Maschsee Lake Festival, drie weken lang vanaf het begin van augustus.

Tip: vergeet zeker geen Lüttje Lage te proeven. Het is dé officiële feestdrank in Hannover. Een perfecte combo van bier und schnaps. Proost!

Verder kan je in Hannover ook carnaval vieren tijdens het Schützenfest. Vergeet Aalst Carnaval! Meer dan tienduizend deelnemers pralen en pronken ieder jaar tijdens een meer dan 12 kilometer lange parade door de straten. Of bewonder het prachtige vuurwerk vanop de Herrenhausen Gardens tijdens het Internationaal Vuurwerkfestival.

… en in de winter

Wie van kerstmarkten houdt kan ik zeker aanraden om eens een keertje Hannover te bezoeken. De oude stad is vanaf eind november helemaal omgetoverd tot een waar kerstsprookje met meer dan 170 stalletjes die stuk voor stuk tot in detail zijn afgewerkt. Waar je ook om je heen kijkt, er is geen plekje te vinden dat niet prachtig is verlicht.

Enkele begrippen

 • Niki de Saint Phalle: is een Franse kunstenares die nauw verbonden is met Hannover. Neem een kijkje in haar ‘grot’ in de Herrenhausen tuinen. Met haar kleurrijke kunstwerken probeert ze een deel van haar traumatische jeugd te verwerken.
 • Skulpturenmeile: of Sculpture Mile is een lange strook met beelden en kunstwerken. Start aan de Trammplatz, ga langs de oever tot aan de ingang van de Georgengarten.
 • Moestuintjes: had ik al gezegd dat Hannover erg groen is? Zo’n 5% van de totale oppervlakte van de stad is voorbehouden voor moestuintjes. Die kunnen mensen dan huren om er bijvoorbeeld groenten en fruit te kweken. Ondertussen zijn er in de stad al meer dan 20.000 van die kleine tuinen.

Overnachten

Hannover telt heel wat hotels. Wij kozen voor een uitstekend viersterrenhotel in het centrum van de stad, op enkele minuten wandelafstand van het meer en recht tegenover het nieuwe stadhuis. Je kan er al logeren vanaf 71 euro per nacht zonder ontbijt (€19).

Eten & drinken in Hannover

 • Bar & Restaurant Lindenblatt in Linden. Gezellig, modern en gastronomisch restaurant van hoge kwaliteit in de hipster wijk van de stad.
 • Street Kitchen, ook in Linden, is een Vietnamees restaurant. Goedkoop, lekker en snel.
 • List:ich is een coffeebar in de gezellige en charmante wijk List. Inwoners noemen het er maar al te graag ‘Little Paris’, onder andere door de prachtige architectuur.
 • Restaurant Stadtmauer aan de oever van de Leine rivier is een aanrader. Geniet van heerlijke cocktails en eenvoudige bistro gerechten.

Hannover praktisch

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vliegt vanaf 139 euro enkele keren per week met een rechtstreekse vlucht naar Hannover (1u10 minuten). Ook met de trein (zo’n 5 uur) of bus kan je eenvoudig naar de Duitse stad reizen. Hannover ligt op minder dan 500 km van Brussel. Vanaf de Duits-Nederlandse grens is het nog zo’n 3 uur rijden met de auto.

Wie door Duitsland rijdt denkt er best aan dat voor sommige steden een milieuvignet verplicht is.

Copy of Copy of Copy of VETEXBART.BE 5
Pin!

Deze trip kwam er in samenwerking met de regio. Alle informatie over Hannover kan je vinden op de website van Visit Hannover | Tekst bevat affiliate links.

Montafon: groene parel van de Oostenrijkse Alpen

0

De Montafon is het meest zuidelijke dal van Vorarlberg in Oostenrijk en niet alleen populair bij wintersporters. Iedere zomer trekken heel wat Belgen en Nederlanders naar dit buitengewone landschap. De ene gaat er om te smullen van typische lekkernijen terwijl de andere er voor kiest om actief de bergnatuur in te trekken. Vetexbart zocht de regio op en zag dat iedere dag een ware belevenis was.

Hiken & kneippen

Blotevoetenpad

Dat Oostenrijk nog steeds dé wintersport topper bij uitstek is moet ik jullie natuurlijk niet meer vertellen. Getuige daarvan zijn bijvoorbeeld ook de 250 kilometer aan skipiste die de Montafon rijk is. Maar zeker in de zomer is in Vorarlberg veel te zien en te doen. Zeker op het gebied van hiken heeft de deelstaat heel wat te bieden aan de sportieve bezoekers. Zo gingen we onder andere voor een heuse blotevoetenwandeling om helemaal één te worden met de natuur. Wandelgids Irena nam ons daarvoor mee naar St. Gallenkirch waar de sneakers en wandelschoenen voor een drietal uurtjes aan de kant werden gegooid. Door de blote voeten voel je door het mos, water en de grond de natuur echt op je huid. Al kunnen de steentjes onder je naakte voetzolen wel af en toe pijnlijk zijn. Daarna gingen we samen gezellig kneippen…

Wat is in godsnaam Kneippen? Wel, tijdens het kneippen gun je jezelf eigenlijk een innerlijke pauze terwijl je een arm- of voetbad neemt in ijskoud bronwater. Het zou bovendien goed weerwerk bieden tegen allerlei kwaaltjes.

Wiegensee

Om aan onze 7 uur durende wandeling richting de adembenemende Wiesensee te beginnen nemen we de Tafamuntbahn in Partenen. Die lift werd oorspronkelijk gebouwd om werkers en hun materiaal om elektriciteit op te wekken naar boven te brengen van 1000 tot zo’n 1250 meter hoogte. De Wiegensee zelf ligt middenin de Verwallgroep op zo’n 1950 meter boven zeespiegelniveau. Het is het oudste stuwmeer van de Montafon en is omgeven door een heidelandschap met beschermde planten en dieren zoals de steenarend. De weg ernaartoe ligt dan weer bezaaid met onder andere blauwe- en veenbessen. Natuurgids Gerlinde gaat met ons op zoek naar sporen van bijvoorbeeld de zwarte en drieteenspecht, de marmot en de auerhoen. In totaal klimmen we ongeveer 520 hoogtemeters terwijl de afdaling er eentje is van ongeveer 1000 hoogtemeters.

montafon wiegensee

Klettersteigen

In de Montafon regio leerde ik kennismaken met een nieuwe sportdiscipline: klettersteigen of Via ferrata. Tijdens deze bijzondere klim- en klauterervaring moest het verstand even op nul gezet worden. Dat moet al eens gebeuren wanneer je –als absolute bergsport beginner- enkele tientallen meters boven de grond zweeft met touw en musketon.

Wat is Via ferrata of klettersteigen? Letterlijk vertaald uit het Italiaans wil Via ferrata zeggen: ijzeren weg. Je volgt een op een rotswand gemaakt parcours terwijl je je vastklikt aan een stevige staalkabel. Middels steunbeugels, pinnen, trappen of touwen begeeft de klimmer zich dan van de ene naar de andere kant.

Via Ferrata’s heb je op heel wat plaatsen, en niet alleen in Oostenrijk. Speciaal voor die aan het Silvretta-meer is dat het niet om een traditionele bergwand gaat, wel om een 320 meter lang parcours op de wand van een stuwdam. Op het hoogste punt hang je zo’n 72 meter boven de grond vastgeklikt aan de damwand die beneden 40 en bovenaan 4 meter dik is.

Lees hier mijn ervaringen aan de bergwand aan het Silvretta-meer.

(e-)Mountainbiken in de Montafon

Elektrisch fietsen ben ik ondertussen al wat gewend, elektrisch mountainbiken was voor mij dan weer helemaal nieuw. Maar ik ben fan! Want, eerlijk, voor niet getrainde en lichtjes aan obesitas lijdende fietsers is er niet veel leuks aan om meer dan 850 hoogtemeter te stijgen en af te dalen met de fiets. Dat is vooral afzien, vloeken en massa’s zweten. 14 kilometer lang zachte beklimmingen op de-bikes van sportshop Harry -met de wind in de rug- da’s daarentegen puur plezier. Samen met een ervaren fietsgids maakten we een 4 uur durende tocht vanuit smokkelaarsdorp Gargellen naar de Vergaldaalpe op 1820 meter hoogte, waar de typische sura kees uit de Montafon wordt gemaakt.

Sura kees is een regionale specialiteit die van oudsher in het dal geproduceerd wordt door ervaren kaasmakers. De zure kaas kent een ambachtelijk proces dat in de loop der tijd nauwelijks is aangepast. Sura kees is een magere kaas en bevat een laag vetgehalte. Proef het zeker samen met de typische charcuterie.

montafon ebike

Hotel in Gaschurn

Tijdens onze reis kozen we voor Gaschurn als uitvalsbasis voor onze ontdekkingstocht doorheen het Montafon dal. Dit is een schilderachtig dorpje met het Tourismusmuseum Gaschurn als blikvanger en het walhalla voor de mountainbikers onder jullie. Het prachtige viersterren sport- en wellnesshotel biedt heel wat recreatiemogelijkheden. De kamers zijn erg stijlvol en hebben een balkon met uitzicht op de bergen rondom. Ook het wellness gedeelte is met z’n binnenzwembad, sauna’s en fitnessruimte erg indrukwekkend. Op zo’n vijf minuten wandelen kom je aan bij de Versettla Bahn, een kabelbaan die je naar meer dan 2000 meter hoogte brengt. Ideaal voor fanatieke wandelaars.

Het hotel heeft een uitmuntend restaurant waar ‘s ochtends een erg uitgebreid ontbijt wordt geserveerd in buffetvorm. Bij het avondeten krijg je dan weer culinaire hoogstandjes voorgeschoteld tijdens het meergangendiner.

Montafon praktisch

Wij vlogen vanuit Brussel naar Zurich. Van daaruit is het nog zo’n 2 uur naar het Montafon. Met de auto is de tocht naar Oostenrijk vanuit Brussel ongeveer 825 kilometer lang en ben je 8 à 10 uur onderweg. Ook sporen met de trein is een mogelijke (en milieuvriendelijkere) optie. Zorg steeds voor een goede reisverzekeringen.

Deze trip kwam er in samenwerking met de toeristische dienst van Montafon, echte bergen, echt beleven. Bezoek de website voor meer informatie.

Ben jij al eens in de buurt van Montafon op vakantie geweest?

Eilandhoppen in Kroatië: de prachtige Kvarner-regio

0

Kroatië is met zijn idyllische kust die is volgezaaid met baaien en stranden bij heel wat toeristen al lang een favoriet vakantieland. Belgen trekken meestal naar schiereiland Istrië, in de Dalmatische Zee of gaan richting Dalmatië waar prachtige steden als Zadar en Dubrovnik hen opwachten. Vetexbart trok naar de –iets minder bekende- Kvarner regio om te gaan eilandhoppen in de Adriatische Zee. Laat je er onderdompelen in de mediterrane levensstijl van royale porties zeevruchten, lange wandelingen langs de haven en tot aan de rand gevulde glazen wijn.

eiland susak eilandhoppen kroatie

Mondain Opatija

Alvorens we de ferry opstappen om enkele van Kroatië’s mooiste en verrassende eilanden te ontdekken verkennen we Opatija, gelegen aan de voet van de hoogste Istriaanse berg Ucka. De stad verwelkomt jaarlijks tienduizenden toeristen die stuk voor stuk flaneren langs de kilometers lange promenade aan de kust. Opatija ademt door z’n statige hotels en prachtige villa’s in pastelkleuren heel wat nostalgie uit. Het milde mediterrane klimaat, zorgt ervoor dat de plek niet alleen in de zomermaanden, maar ook in het najaar, een aanrader is. Vergeet bij je bezoek zeker het symbool van de stad op de rotsen voor de kust niet te begroeten; de bronzen Madonna met de zeemeeuw.

Wij logeerden in het sjieke Remisens Premium Hotel Grand Palace, waar we genoten van het uitzicht op het helblauwe water van de Kvarner Baai én de prosecco bij het ontbijt. Wie zin heeft in een lekkere lunch of diner -met fantastisch havenzicht- doet er goed aan om de benen onder de tafel te schuiven bij restaurant Yacht Opatija.

Je vliegt vanuit Brussel rechtstreeks naar Zagreb, vanwaaruit je met een huurwagen in zo’n twee uur naar Opatija rijdt.

Er zijn ook vluchten vanuit Charleroi, Antwerpen, Rotterdam, Eindhoven of Maastricht

Cres, de grootste

Cres is -heel erg nipt- het grootste eiland van Kroatië, al is niet iedereen het daarmee eens (lees: de inwoners van Krk, het tweede grootste eiland). Als we het uitgerekte eiland na een half uur met de ferry bereiken, rijden we met de auto nog een stukje verder. Onderweg worden we getrakteerd op steile rotswanden, baaien en stranden. De meeste van de 3000 inwoners wonen in Cres-stad, al sinds de 15de eeuw het administratieve en tegenwoordig ook toeristische centrum van het eiland. Rond de haven vind je de meeste terrassen en restaurants, terwijl de souvenirwinkeltjes zitten verstopt achter de vroegere stadswallen. Dat historische gedeelte van Cres kan je bereiken via één van de drie nog bestaande toegangspoorten. Binnenin ontdek je een wirwar aan smalle straten met enkele prachtige Venetiaanse huizen, heel wat kerken en twee kloosters.

Wie zin heeft in kraakverse vis kan zijn eetlust stillen bij restaurant Riva aan de kleine haven, in het centrum van Cres. Proef er zeker de tartaar van tonijn en de overheerlijke zwaardvis.

Wist je dat? Er in de Adriatische Zee een grote kans bestaat om dolfijnen te spotten? Natuurlijk moet je wel wat geluk hebben, een vooral je ogen goed open houden.

Vanuit Opatija rijd je in ongeveer 45 minuten naar de ferryhaven van Brestova in Istrië. De weg hierheen is prachtig. Met de (auto)ferry ben je binnen het half uur op het eiland Cres.

Vitaal Lošinj

Wat ooit een geheel vormde met Cres is nu een apart eiland, met het kanaal van Osor als scheidingslijn. Lošinj wordt ook wel het eiland van de vitaliteit genoemd door z’n inwoners. En dat kunnen we na het proeven, zien of inademen van al de gastronomie, cultuur en de geur van pijnbomen alleen maar beamen. Met meer dan 200 dagen zonneschijn is het trouwens één van de zonnigste regio’s van Kroatië.

Losinj eiland

Op een eiland als Lošinj word je met gemak 100 jaar. Onze oudste inwoner is 107 en wandelt hier nog iedere dag rond.

Dalibor Cvitkovic, directeur Toerisme van Mali Lošinj

De stad Mali Lošinj heeft als culturele blikvanger een opmerkelijk museum dat helemaal gewijd is aan een bronzen standbeeld van de jonge atleet Apoxyomenos. Het beeld zou dateren uit de 1ste of 2de eeuw voor Christus en werd in 1997 in het water opgemerkt door een Belgische toerist. Twee jaar later werd het opgevist en gerestaureerd.

Mali Losinj panorama
Ga tegen zonsondergang naar het Providenca uitkijkpunt en geniet.

Tip! Rijd naar Providenca Tematski Vidikovac, voor wat misschien wel het allermooiste en romantische uitkijkpunt van de Kvarner-regio is. Bovenop de berg Umpiljak geniet je van een adembenemende zonsondergang bij een drankje en een hapje.

Via een brug nabij Osor rijd je in ongeveer 1 uur van Cres naar Mali Lošinj.

Afgelegen Susak 

Bij Lošinj horen nog een heleboel eilanden, waarvan en momenteel zeven van zijn bewoond. Al is ‘bewoond’ relatief, want op één van die eilanden wonen exact…twee mensen! Wij vertrokken vanuit Mali Lošinj met een prachtig en authentiek zeilschip naar Susak, een door water omringd stukje land op zo’n 15 kilometer varen. Susak bestond vroeger voor bijna 95% uit wijngaarden, waardoor de overgrote meerderheid van de 2000 inwoners mee instond voor het maken van wijn. Mede door economische redenen na Wereldoorlog II vluchten de meeste van de eilandbewoners echter naar Italië dat nog geen 100 kilometer verder ligt. Vandaag telt het eiland nog slechts een hondertal mensen.

Mali Losinj eilandhoppen kroatie
Fancy a ride?

“Ons schooltje heeft exact 3 leerlingen”, zegt de enige lerares op het eiland. Als we later aanschuiven voor lunch, blijkt diezelfde vrouw ook achter de kookpotten van het restaurant te staan.

Vetexbart

Op het afgelegen eiland kan je heerlijk tot rust komen aan het strand, zeker in het najaar als de grote stroom toeristen er niet meer is. Wil je lekker lunchen? Ga dan langs bij Konoba Barbara, vlakbij de kerk in Susak die ook zeker een bezoekje waard is. Ook hier eet je -uiteraard- het best verse vis. You are on an island, remember? Wie wil overnachten op het eiland kan dat bijvoorbeeld bij kleinschalige B&B’s, want echte hotels zijn er niet op Susak.

Wij vertrokken van Mali Lošinj met een private zeilboot naar Susak, maar je kan ook de betalende veerboot nemen om het eiland te bereiken.

Rab, het mooiste

Het eiland Rab, ten oosten van Cres, was voor mij de verrassing van deze eilandhopping trip. Rab-stad heeft één van de mooiste historische centra in de regio. Denk aan prachtige gebouwen met Venetiaanse invloeden en de drie parallelle straten, die met elkaar verbonden zijn door een aantal zijstraatjes. De stad wordt in de gaten gehouden door vier prachtige belforten, die al eeuwenlang het herkenbare symbool van de stad zijn. Helemaal tot rust kom je in één van de drie stadsparkjes. Aan de waterkant kan je dan weer genieten van enkele gezellige pleinen. Wil je opnieuw het water op? Dan brengt een watertaxi je voor enkele euro’s graag naar je bestemming rond het eiland.

Luxueus overnachten op Rab doe je in hotel Imperial, vlakbij het oude centrum. Ga zeker ook dineren in één van hun restaurants en eveneens wijnbar Vino Veritas.

Neem de ferry aan de haven van Merag, op iets meer dan een uur rijden van Mali Lošinj (hou er rekening mee dat de bruggen een paar keer per dag gesloten zijn). Vanuit Merag neem je de ferry naar Krk (30 minuten), waar je vervolgens overstapt op de ferry naar Rab (1u20).

Nog op het eiland Rab ligt Lopar, een wat meer toeristische plaats die bekendstaat om zijn prachtige stranden, zoals Paradise Beach, dat 1,5 kilometer lang is. Onlangs werd het door CNN nog uitgeroepen tot één van de 100 mooiste stranden ter wereld. In totaal heeft Lopar 22 zandstranden, waarvan drie waar ook nudisten welkom zijn. Wij reden naar het iets afgelegen Ciganka of Gypsy Beach in het noordoosten van het eiland en 2,5 kilometer van Lopar. Ook op dit kleine strand, verscholen tussen dennebomen en rotsformaties is naaktzwemmen toegelaten.

Tip! Ook op Rab kan je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht. Rijd (of wandel) via steile wegen naar restaurant Kamenjak, gelegen op het hoogste punt van Rab. Let op want de plek is slechts open tot 18u.

Lopar ligt op zo’n 12 kilometer rijden van Rab-stad.

Eilandhoppen in Kroatië praktisch

Wij vlogen met Croatia Airlines naar Zagreb, de Kroatische hoofdstad. Die rechtstreekse vlucht duurt net geen 2 uur. Op de luchthaven van Zagreb kan je een auto huren voor je trip. Vroege of later vlucht? Dan is het luchthavenhotel Aristos een fijne optie.

Wie een hotel boekt kan trouwens rekening houden met het Stay Safe logo. Dat veiligheidslabel maakt duidelijk of er voldoende rekening gehouden wordt met de geldende corona maatregelen. Meer informatie vind je hier.

Vergeet niet dat er in Kroatië wordt gewerkt met de Kroatische Kuna en niet met de Euro.

Lees hier ook mijn artikels over het eiland Brac en de stad Split.

Perstrip in samenwerking met de toeristische dienst van Kroatië. Meer informatie over het land vind je hier | In het artikel zitten affiliatielinks verwerkt.

img 20190929 104743 011739821858200741838
Bewonder Rab-stad vanaf het uitkijkpunt.

In de schaduw van Ambiorix: uitje naar oudste stad van het land

0

Wie geschiedenis opsnuiven graag combineert met culinair genieten en gezellig rondstruinen langs winkeletalages moet in de oudste stad van het land zijn. Vetexbart trok onlangs opnieuw naar Limburg om er dit keer kennis te maken met de stad van Ambiorix. Hij kwam terug met enkele fijne tips die ook jullie kunnen doen in Tongeren.

Doen in Tongeren

Gloednieuwe Per pedes wandeling

Wie naar Tongeren gaat en er de stad wil beleven als een echte Romein kan daarvoor de gloednieuwe digitale stadswandeling gebruiken. De interactieve Per Pedes tour -die zo’n 2,5 kilometer lang is- kan je downloaden op je smartphone. Onderweg scan je verschillende QR-codes op de grond. Je ontdekt zo enkele iconische locaties via een 3D realisatie. Door de camera van je telefoon zie je Romeinse bouwwerken van vroeger. De wandeling start aan het toerismekantoor.

wp 1621620068756

Klassieker: Gallo-Romeins museum

Misschien heb je vroeger met je klas al wel eens het Gallo-Romeins museum bezocht? Hoog tijd om er nog eens lang te gaan want het is echt iets dat je moet doen in Tongeren! Buiten de permanente tentoonstelling Van Neanderthaler tot Gallo-Romein is er momenteel een fantastische tijdelijke expo over hoe het leven echt was ten tijde van de Romeinen. Oog in Oog met de Romeinen kan rekenen op zo’n 250 topstukken van het British museum en is nog te bezoeken tot 1 augustus 2021. Met de museumpas kan je dit museum gratis bezoeken.

wp 1621620068703
Gereconstrueerd gezicht van Tongerenaar uit Romeinse tijd in het Gallo-Romeins museum.

Pittoresk begijnhof

Het sprookjesachtige Begijnhof in Tongeren is het oudste van de Nederlanden en staat uiteraard niet alleen te pronken op dit Vetexbart-lijstje, maar ook op de befaamde en enige echte UNESCO-werelderfgoedlijst. Slenter er door de bochtige geplaveide straten en kijk onderweg je ogen uit. Ontdek de buitenkant van de Sint-Catherinakerk of ga binnen in het Museum Beghina dat is gehuisvest in een echte begijntjeswoning. Loop daarna via het bruggetje over de rivier de Jeker naar de wandelpromenade.

Nog interessant

 • In de zomermaanden is er Bar Liv in het Pliniuspark. Ga heerlijk relaxen bij deze popup-zomerbar tussen het groen.
 • Deze zomer zal er een tijdelijke expo openen in het Teseum: Enclosed. Hier neemt de hedendaagse kunst het met open vizier op tegen geslotenheid.
 • Wandel langs de restanten van de hoge middeleeuwse omwalling.
 • Op zondag vanaf 7 uur is er de befaamde antiek- en brocantemarkt in de straten van de stad. Telkens op donderdagvoormiddag is het dan weer een klassieke marktdag rond het beeld van Ambiorix.
 • Ga je naar Tongeren? Download dan zeker de Tongeren city app op je telefoon. Je vindt er tours en bezienswaardigheden.

Eten, drinken en overnachten in Tongeren

Bruine kroeg: café ‘t Poorthuis

In de zomer kan je op het gezellige terras van café ‘t Poorthuis genieten van een fijn uitzicht én een uitgebreide bierkaart. De bruine kroeg ligt aan de voet van de Moerenpoort.

Restaurant Magis

In een zijstraat van de markt kan je sterrenrestaurant Magis (*) vinden achter de gevel van een statig herenhuis. Nu worden de gerechten nog (even) verplicht -en in aangepaste vorm- in de prachtige stadstuin geserveerd, maar binnenkort kan je weer gewoon binnen je voetjes onder tafel schuiven bij Aagje en Dimitri. Ze kregen hun ster in 2010, zo’n drie jaar na de opening.

Hotel Eburon

Wie van zinnens is om in Tongeren te blijven overnachten kan dat doen in het hippe Hotel Eburon, in het centrum van de stad en vlakbij alle bezienswaardigheden. Het monumentale klooster is omgetoverd tot een modern viersterrenhotel. Via HotelSpecials kan je hier voordelig een overnachting boeken en krijg je een VIP behandeling met enkele speciale extra’s als een kamer upgrade, ontbijt en de mogelijkheid om later uit te checken.

Tongeren praktisch

Je kan gemakkelijk met de trein sporen naar Tongeren, maar er zijn ook voldoende (betalende) parkeergelegenheden in de stad.

Misschien kan je een uitstap naar Tongeren ook wel combineren met een tripje naar Voeren of Maasmechelen?

Ken jij nog andere niet te missen dingen om te doen in Tongeren? Laat het dan zeker weten via onze sociale media kanalen.

3 dagen in het onbekende westen van Servië

Voor mij was het niet de eerste keer op Servische bodem. Vorig jaar bezocht ik met m’n vrienden immers al eens een keertje Belgrado. Terwijl de hoofdstad vrij kosmopolitisch was, is het westen van Servië eerder landelijk, authentiek en groen.

Na een erg korte nacht in Belgrado vertrokken we de volgende ochtend al richting het onbekende stukje Servië. Autosnelwegen zijn in het land zo goed als onbestaande, waardoor het toch zo’n 4 uur rijden is naar het beboste en bergachtige westen. Gelukkig hadden we enkele interessante stops op weg naar Zlatibor, waar we 2 nachten zouden doorbrengen. De kronkelende wegen brachten ons langs groene landschappen, traditionele huisjes in kleine dorpjes en kleurrijke zonnebloemvelden.

Dag 1

Topola, een koninklijk stadje

Deze kleine Servische stad is vooral gekend om zijn koninklijke verleden en daarom een echte must see op de weg naar Zlatibor. De Sint Joris kerk (Church of St. George) die bovenop de Oplenac heuvel ligt huisvest ook het mausoleum van het vorstenhuis Karađorđević.  Stap zeker ook even het prachtige gebouw binnen. Maar liefst 14 miljoen stukjes mozaïek bekleden de muren van de kerk, goed voor ongeveer 15.000 verschillende kleurtinten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bouwwerk bijna helemaal gevrijwaard. Het deed dienst als uitkijktoren en was daarom strategisch te kostbaar om te vernietigen.

Naast het mausoleum kan je ook nog de koninklijke wijngaarden, het museum in het huis van King Peter en de kerk van Karadjordje bezoeken

DSC06197 01

Wijntjes drinken

De regio in het westen, en bij uitbreiding heel Servië kan uitpakken met fantastische wijnen. Zo is Tarpos restaurant – dat tussen de wijnranken ligt – die ideale lunchstop. Ga voor een heerlijke schotel met gegrild vlees, kies voor enkele aangepaste wijnen en sluit af (of begin, of doe beide) met een lokale pruimen rakija.

DSC06209 02

Zlakusa

In het kleine etnisch dorpje Zlakusa vind je Terzića avlija, een soort mini-openluchtmuseum van de Servische geschiedenis. Het park stelt een typisch huishouden voor uit de regio Užice rond het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Je krijgt er ook een blik op de wereld van het pottenbakken, want daar is het dorp het meest voor gekend. Alles bij elkaar genomen is dit een interessante stop, maar ook niet veel meer dan dat. Trek er zeker niet meer dan een uur voor uit.

Zlatibor

Zlatibor is een echt toeristisch ski- en zomer resort met een heleboel hotels, restaurants en cafés. Wij gebruikten de stad als uitvalstbasis van onze 3-daagse trip doorheen het westen van Servië en logeerden 2 nachten in het basic viersterrenhotel Mona.

Dag 2

Mokra Gora

Wie voor het eerst voet zet in het traditionele plaatsje Drvengrad (ook Küstendorf) zal ongetwijfeld denken dat hij rondloopt in een dorp dat al enkele honderden jaren oud is. Niet dus. Het was de Servische regisseur (en gewiekste zakenman, zo blijkt) Emir Kusturica die in 2002 het houten stadje liet bouwen als filmdecor. Vanaf toen is het een echte toeristische trekpleister, met zo’n 130 bedden, restaurants, een zwembad, tennisvelden en zelf een cinemazaal. In januari is Drvengrad ook het toneel voor een jaarlijks filmfestival | Je betaalt hier 250 RSD (€ 2) entree.

Wie van authentieke treinritjes doorheen schitterende landschappen houdt kan best een stop inlassen in Morka Gora. Daar kan je een tocht maken met de Šargan Eight Railway, langs de prachtige Servische bergen en het platteland. De route telt maar liefst 22 tunnels. De eerste 9 kilometer van de sporen werden gebouwd in 1916, maar toen één van de tunnels instortte lieten heel wat werkers het leven. In 1925 werd de laatste hand gelegd aan de spoorlijn die nu enkel nog dienst doet als toeristische attractie | Een kaartje voor de trein kost 600 RSD (ongeveer € 5).

Uvac Nature Reserve

Tijd om de trein in te ruilen voor een bootje waarmee je de Uvac rivier kanontdekken en aanmeert nabij een prehistorische grot. Sla zeker het bekende viewpoint over de Uvac meanders niet over. Je bereikt het na een korte, maar pittige wandeling van een dik half uur. Maar hey, it’s all worth it. De natuurlijke haarspeldbochten die je ziet zijn er gekomen nadat het water van de rivier zich gedurende vele jaren een weg zocht door de kalkstenen bergen.

Symbool van het gebied is ongetwijfeld de vale gier, die overal in het natuurreservaat opduikt. Met zijn vleugelspanwijdte van zo’n 3 meter kan je er vast en zeker ook eentje spotten.

IMG 20170701 183156 01
DSC06319 01
Uvac

Dag 3

Tara National Park

Tara National Park is één van de 5 nationale parken in Servië en werd opgericht begin jaren ’80. Het uitzicht vanop het viewpoint Banjska Stena (1080 meter) over de Drina rivier en buurland Bosnië is gewoonweg adembenemend. Tara is 192 km² groot en telt maar liefst 3 miljoen bomen, waaronder de zeldzame Servische spar. Dit onaangeroerd stukje Servië is ook de thuis van zo’n 40-tal bruine beren (van in totaal ongeveer 60 in het ganse land). Best op de begane paden blijven dus.