Brabant Remembers: oorlogsverhalen komen na 75 jaar tot leven

Noord-Brabant. Heel ver is het voor de meeste Belgen niet. En toch wordt de Nederlandse provincie vaak over het hoofd gezien. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Dankzij een cultureel en innovatief programma van Brabant Remembers kan je dit najaar en ook nog volgend jaar in de hele provincie heel wat meer te weten komen over de geschiedenis rond de Tweede Wereldoorlog. Sta even stil bij de tragedies van weleer en vier de bevrijding die 75 jaar geleden plaatsvond. Centraal staan 75 persoonlijke en lifechanging oorlogsverhalen. Wist je trouwens dat Brabant sneller werd bevrijd dan de rest van Nederland?

Vetexbart geeft je een blik op de diverse activiteiten van Brabant Remembers.

Beleef de oorlogsgeschiedenis

Fiets dwars door een museum

In 2020 vindt de officiële opening plaats, maar al vanaf september dit jaar kan je in Museum Overloon zo’n 90 meter lang fietsen door een grote oorlogsmuseumhal. Bewonder vanaf een hoogte van drie meter tientallen legervoertuigen, kanonnen en de rest van een indrukwekkende collectie. Een dagje Museum Overloon is een leerrijke uitstap, zeker samen met de kinderen.

© Oorlogsmuseum Overloon 1
© Oorlogsmuseum Overloon
© Oorlogsmuseum Overloon 2
Fietsen door het museum © Oorlogsmuseum Overloon

Fiets de Liberation Route Brabant

Op een mooie herfstdag kan je de fiets nemen voor een van de acht verschillende belevingsroutes langs de Brabantse mijlpalen uit WOII. Dompel je onder in de verhalen over de oorlog via luisterzuilen, musea en monumenten langs de Liberation Route. Via het knooppuntennetwerk is zo’n fietstocht een fluitje van een cent. Routekaarten kan je hier bestellen.

Bezoek voormalig concentratiekamp


?c=1393&m=1904839&a=227118&r=&t=html

Het Nationaal Monument Kamp Vught ligt op de terreinen van een voormalig SS-concentratiekamp nabij ’s-Hertogenbosch. ‘Indrukwekkend en kippenvel’ zijn maar een paar van de veelgehoorde reacties bij bezoekers van het museum. Het herinneringscentrum wordt momenteel vernieuwd en gaat opnieuw open eind 2019.

Liberation Route Brabant 3 KampVught © VisitBrabant
© VisitBrabant

Bewonder de collectie van Bevrijdende Vleugels

In Best nabij Eindhoven vind je Museum Bevrijdende Vleugels. Je kan er zelf leren vliegen in een heuse simulator. Kruip jij in de cockpit achter de stuurknuppel? Verder maak je er kennis met legervoertuigen, vliegtuigen en machinerie die zijn gebruikt tijdens WOII.

Noord-Brabant was een belangrijke strijdplaats in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo was Operatie Market Garden -in september ’44- één van de grootste manoeuvres van de geallieerden om de strategische bruggen over de Rijn, Waal en Maas in handen te krijgen. Op die manier kon men de Duitse Siegfriedlinie omzeilen.

Wat zou jij nu doen? Bezoek het Dilemma Doolhof!

In Bergen op Zoom kan je niet alleen lopen door het water, je hebt er ook een heus Dilemma Doolhof. Da’s een interactieve kunstinstallatie die je confronteert met het moeilijke leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kan het Dilemma doolhof iedere dag gratis beleven tot zonsondergang.

Stel: iemand heeft je hulp nodig, waardoor je jezelf in gevaar brengt. Help je of sluit je je ogen?

Een van de dilemma’s waar de bezoeker voor wordt gesteld.
Dilemma Doolhof © Brabant Remembers 2
© Brabant Remembers

Maquettes met elk een verhaal

De Dutch Design Week is een begrip in Eindhoven en ver daarbuiten. Het is het grootste design evenement van Noord-Europa. Van 19 tot en met 27 oktober 2019 zullen niet minder dan 75 maquettes -die elk hun oorlogsverhaal vertellen- er tentoongesteld worden in de expositie STILLLEVENS. Elke maquette laat een belangrijke scene zien uit 75 Brabantse oorlogsverhalen. Enkel de hoofdrolspelers werden door Studio Rocco Verdult gekleurd. Er is voor elk jaar dat Brabant bevrijd is 1 verhaal te zien. Elke maquette laat een belangrijke scene zien uit 75 Brabantse oorlogsverhalen. Vanaf het derde weekend van november zullen de STILLLEVENS ook te zien zijn in de Lochal in Tilburg en dat tot mei volgend jaar.

STILLLEVEN Eindhoven © Studio Rocco Verdult
Eindhoven © Studio Rocco Verdult

Ga naar een event

Van tentoonstellingen, Bevrijdingsfeesten tot stadswandelingen en concerten: Brabant staat in 2019 en 2020 stil bij 75 jaar vrijheid. Bekijk hier alle evenementen op een rijtje.

Combineer de WOII belevingen bijvoorbeeld met een bezoek aan de nabij gelegen steden zoals design capital Eindhoven, historisch Bergen op Zoom of het prachtige ’s-Hertogenbosch.

ADVERTORIAL | Credits: coverfoto © Museum Bevrijdende Vleugels Best

baaf271ce3b331ea8367d854af4c9a02?s=96&d=identicon&r=g
Barthttps://www.vetexbart.be
Ik ben Bart, de globetrotter, blogger, fotograaf en oprichter van Vetexbart. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Deel dit artikel

Bart

Content creator & reisblogger

Hoi! Ik ben Bart, globetrotter, fotograaf en content creator bij Vetexbart. Deze Vlaamse reisblog en bijhorend sociale media platform bestaat sinds 2013. Je vindt me vaak ergens in de Antwerpse Kempen, maar in mijn hoofd zit ik meestal op dat ene groene bankje in Central Park.

Gloednieuw

spot_img