Celle, de stad van cultuur en charme

Op de laatste dag van mijn uitstap naar het Duitse Nedersaksen bezocht ik de stad Celle. In tegenstelling tot Hannover en Braunschweig bleef het oude centrum van Celle helemaal gespaard bij de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom kan je in de stad rondslenteren tussen tientallen prachtige vakwerkhuisjes, waarvan er sommigen al dateren uit de 15de eeuw.

Prachtig residentieslot met baroktheater

Celle is een stad die enorm veel charme uitstraalt. Absolute blikvanger is het kasteel van de Welfen dat voor het eerst werd vermeld in de 14de eeuw. Van zodra je het schitterende historische slot en zijn omliggende Schlosspark ziet waan je je onmiddellijk in een sprookje. Ook de kapel (van rond het jaar 1480) is met zijn schilderijen van de Nederlandse Maarten de Vos echt prachtig! George Willem liet er zelfs een barok slottheater bouwen dat onlangs helemaal werd opgeknapt en nog steeds wordt gebruikt voor voorstellingen.

Meer dan 35.000 bezoekers namen vorig jaar een kijkje in het kasteel. Voor een toegangsticket betaal je 5 euro per persoon, maar ook de rondleidingen zijn aan te raden om nog meer te weten te komen over de rijke geschiedenis van het slot en zijn inwoners. Zo’n tour kost 7 euro per persoon en duurt ongeveer 1 uur. Meer informatie vind je hier.

Celle
Zowel het park als het kasteel zelf zijn perfect onderhouden. Je kan Celle echt niet bezoeken zonder een wandeling in of rond het slot.

Celle9

Celle11
Het schilderij van de Vos achter het altaar (van de kruisiging) wordt algemeen beschouwd als het beste werk van de meester.
Celle6
Er is heel wat kunst te bewonderen in de vertrekken van het slot. Zo hangt er ook een origineel schilderij van de Antwerpse schilder Jacob Jordaens (links).
Celle5
Het slottheater is het oudste van Duitsland!

Kerstmarkt met prachtig decor

Celle is echt wel een unieke stad met enorm veel zorgvuldig gerestaureerde vakwerkhuizen die de kerstmarkt laten doorgaan in een prachtig decor. Ook de kerk in de stad is een pareltje met heel wat beelden uit pleister (je kan er natuurlijk gratis een kijkje gaan nemen). Iets verderop vind je tenslotte ook nog het raadhuis in renaissance stijl.

Celle3
Eén van de mooiste huizen in Celle is het Hoppener Huis in de Poststrasse. Het hoekhuis uit 1532 heeft een prachtige, kleurrijke gevel met beelden uit hout gesneden.

 

Celle10

Celle12
De stadskerk (rechts) en het raadhuis (links).

Celle2

DSC01302

Praktisch

Om in de vorstelijke residentiestad te geraken nam ik ’s ochtends de trein in Hannover om zo na een half uur en enkele stops later aan te komen in Celle. Dat ligt trouwens op een 40-tal kilometer in het noordoosten ten opzichte van de hoofdstad van Nedersaksen. Voor een retourrit betaalde ik ongeveer 19 euro.

Naast Celle bezocht ik ook nog Hannover en Braunschweig die ook tot de ‘9 steden’ behoren. De zes andere zijn trouwens Göttingen, Goslar, Hameln, Hildesheim, Lüneburg en Wolfenbüttel.

De exacte data van de verschillende kerstactiviteiten vind je via www.9cities.de.

ReizenReizen

2 reacties

Geef een reactie