Bouillon, een historisch juweel langs de Semois

Onlangs liepen we enkele dagen in de voetsporen van Godfried van Bouillon. Samen met zijn kasteel is hij onlosmakelijk verbonden met de stad aan de Semois.

De Ardennen. Land van bossen, rivieren, steile rotsen en kleine dorpjes waarvan het ene al wat authentieker dan het andere. Afgelopen weekend zakten we af naar Bouillon, een plaats in de Belgische provincie Luxemburg met een nogal dik hoofdstuk in de geschiedenisboeken.

Le Château

Het Kasteel van Bouillon – de eerste vestingsmuren dateren reeds uit de 8ste eeuw – is ongetwijfeld één van de meest imposante vestigingen in België en de ons omringende landen. Het dateert nog uit het feodale leenstelsel van de Europese middeleeuwen. Het is Godfried van Bouillon die nog steeds in één adem genoemd wordt met het kasteel. De leider van de eerste kruistocht richting Jeruzalem verkocht z’n hertogdom om op die manier zijn reis te kunnen bekostigen.

De op een massieve rots gebouwde burcht torent boven de stad uit en ligt ingesloten aan een meander van de Semois. Een bezoek aan Bouillon zou steeds hand in hand moeten gaan met een kijkje in het kasteel. Een beetje zoals je nu eenmaal ook geen frikandellen eet zonder krieken (en diegene die dat in twijfel zouden trekken hebben sowieso ongelijk).

Vanop de hoogste toren van het kasteel krijg je een mooi zicht op de Semois en Pont de Liège. © Rein Van den Bergh

Doen in het kasteel

 • Bijna dagelijks zijn er demonstraties van roofvogels in vrije vlucht. De perfect tweetalige valkenier laat op vaste tijdstippen valken, arenden, uilen, gieren en buizerds op een spectaculaire wijze boven je hoofd vliegen.
 • In de zaal van het arsenaal van het kasteel vinden altijd tentoonstellingen plaats.

Van 1 maart tot 11 november vindt er elke dag een roofvogelshow plaats (daarna elk weekend en in de schoolvakanties). Een standaard toegangsticket (met show) kost zo’n € 7 voor volwassenen en € 5 voor kinderen. De openingsuren van het kasteel kan je hier vinden.

Onze Nederlandstalige gids Pascal spreekt met veel passie over de geschiedenis van het kasteel van Bouillon. © Rein Van den Bergh

Santé!

Of ze nu blond, amber of bruin zijn: de heerlijke Belgische bieren. Daar kan je ook in de Ardennen niet omheen. La Blanche de Bouillon, la Médiévale, la Saison des Chasses zijn enkele van de meest bekende bieren van de brouwerij van Bouillon. Liefhebbers kunnen een rondleiding door de brouwerij boeken die uiteraard wordt afgesloten door een rondje proeven. In de winkel Le marché de Nathalie kan je trouwens meer dan 300 soorten Belgische bieren in de rekken vinden.

Nog stedentrip ideetjes nodig? Lees dan hier mijn 10 x inspiratie voor een trip naar Wallonië artikel.

Op de uitkijk

Het allermooiste panorama van Bouillon en omgeving? Daarvoor klim je best omhoog op de Belvedère. De toren heeft acht verdiepingen en is zo’n 32 meter hoog (385 meter hoog en 180 meter boven de rivier). Na de 161 trappen krijg je een magnifiek 360° uitzicht dat kilometers ver strekt. Je kan vanaf Pont de Cordemois te voet wandelen naar de uitkijkpost, of met de wagen rijden richting Curfoz (op enkele minuten van het centrum van Bouillon).

You fancy a nice view? Trotseer dan de trappen van het Belvedère! © Rein Van den Bergh

Nog doen in Bouillon…

 • Wandel over de Brug van Luik (Pont de Liège). Het is de oudste brug van de Semois en wordt voor het eerst vermeld in 1069. Toen was het een houten brug en moest hij het verkeer verzekeren tussen Duitsland en Frankrijk.
 • De perfecte picknick spot? Vanop één van de bankjes aan Pont de Cordemois.
 • Stap aan boord van het toeristisch treintje (niet in de winter). Het brengt je langs de belangrijkste hotspots in de stad en enkele fantastische uitkijkpunten.
 • Een charmante buurt in de stad is Quartier de Bretagne. De gezellige steegjes dateren uit de 16de eeuw.
 • In het dierenpark van Bouillon kan je kennismaken met de Ardense fauna. Er zijn herten, everzwijnen en mouflons maar je komt er ook dieren uit andere werelddelen tegen.
 • Vanuit de stad starten heel wat wandelingen en mountainbike tochten. Ze brengen je langs de mooiste panorama’s over de Semoisvlakte. Wij deden een makkelijke MTB-tocht van zo’n 10 kilometer.
 • Nog een mooi uitzicht op de stad en de burcht krijg je vanaf de Gallo-Romeinse uitkijktoren (wandeling nummer 10).
 • Jaarlijks (in september) vindt in Bouillon een groot en bekend mountainbike event plaats: Grand Raid de Godefroy.
 • In de omgeving van Bouillon liggen vier plekken die de titel Mooiste dorpjes van Wallonië dragen. Dat zijn: Laforêt, Gros-Fays, Our en Chassepierre.
Fantastisch uitzicht vanuit het kasteel op Pont de Cordemois. © Rein Van den Bergh

Overnachten

Overnachten deden we in het verzorgde viersterrenhotel Panorama, gelegen op een heuvel met een fantastisch uitzicht op de stad Bouillon (bekijk de timelapse hier boven). De ruime kamers zijn erg comfortabel en de badkamer is voorzien van een ligbad en douche. Het snelle wifi werkt in alle ruimtes. Het hotel heeft een uitstekend gastronomisch restaurant en er zijn ook diverse wellness mogelijkheden (supplement). Hou er rekening mee dat door de hogere ligging van het hotel het een serieuze inspanning vraagt om te voet of met de fiets het centrum te bereiken.

$$$ | Hotel Panorama | Au-Dessus De La Ville 25 | Bouillon | Kamerprijzen vanaf € 100 met ontbijt, boeken kan hier

‘Bouillon by night’ vanuit onze kamer in Hotel Panorama. © Rein Van den Bergh

Andere opties

Hotel de la Poste ligt centraal in de stad, aan de oevers van de rivier. Naar verluidt logeerde niemand minder dan Napoleon hier tijdens zijn doortocht.

$$$ | Hotel de la Poste | Place St.-Arnould 1 | boeken kan hier

In Bouillon is er ook een toffe jeugdherberg. Hij torent uit boven de stad en heeft ongetwijfeld het mooiste panorama van alle Waalse auberges. Je kan er logeren vanaf € 17.

$ | Jeugdherberg van Bouillon | Route du Christ 16

Praktisch

Bouillon ligt in de provincie Luxemburg. Het is zo’n 170 kilometer rijden vanuit Brussel of iets meer dan 200 kilometer vanuit Antwerpen. Wie met het openbaar vervoer wil komen moet er rekening mee houden dan Bouillon geen station heeft. Vanuit Brussel kan je het best sporen via Libramont en daar met de bus of een taxi (30 kilometer) verder reizen.

Onze mountainbikes huurden wij bij Capsemois. Voor een halve dag betaal je € 20 en voor een weekend € 35. Voor een supplement brengt het bedrijf de fietsen naar je accommodatie.

Vertrek nooit op vakantie zonder een goede reisbijstandsverzekering. VAB kan je daarbij helpen.

Fotografie: Rein Van den Bergh | Instagram

Deze trip naar Bouillon kwam er in samenwerking met Wallonië België Toerisme.


ReizenReizen

3 reacties

 • Bouillon is prachtig, hotel panorama vonden we ook best mooi. En ook erlangs het cosy hotel is een aanrader. Gaan zeker nog eens terug naar het diepe zuiden. (al was het maar voor die brouwerij)

 • Ik ga al tien jaar iedere maand een weekend naar Bouillon en omstreken. Prachtig juweeltje in de Ardennen. Ideaal om te onthaasten en ontstressen!

 • Soms moeten we het helemaal niet zo ver zoeken, hé! 😉 Dat uitzicht vanop het kasteel ziet er prachtig uit!

Geef een reactie