Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


Couchsurfing: waarom op iemands zetel crashen de max is!

Het is waarschijnlijk een cliché, maar de meeste travellers willen een stad ontdekken zoals een local dat zou doen. Ook ikzelf ontdekte de leukste grafittikunstwerken of hipste coffeebars in NYC  meestal niet via één of andere papieren reisgids maar ik kreeg vaak tips van de echte New Yorkers zelf.

Voor wie avontuurlijk is en tegelijk zo lowbudget mogelijk wil reizen kan de website van Couchsurfing dan een goede oplossing zijn. Wie helemaal geen idee heeft waarover ik het heb, even een korte inleiding:

Wat is Couchsurfing?

Couchsurfing (CS) is een soort van social netwerk dat reizigers (surfers) en locals (hosts) met elkaar verbindt. Op de website van CS kan je gratis een profiel aanmaken dat zichtbaar is voor de bijna 10 miljoen leden die het netwerk wereldwijd telt. Surfers die plannen maken om een bepaalde stad te bezoeken kunnen vervolgens zoeken naar een host die gratis een sofa (couch), logeerkamer of matras op de grond aanbiedt. Via een request kom je in contact met je mogelijke host. Kies je toch liever voor een hotel tijdens je trip (bijvoorbeeld om iets meer privacy te hebben) kan je Couchsurfing gebruiken om met locals (of andere reizigers) af te spreken en er een hapje mee te eten of aan sightseeing te doen.

Stuk voor stuk super leuke ontmoetingen en ervaringen!
Stuk voor stuk super leuke ontmoetingen en ervaringen!

Onvergetelijke avonturen

 • DE EERSTE KEER

In september 2009 stond voor mij de eerste kennismaking met Couchsurfing op het programma. Ik verbleef toen vier dagen bij Elena en Ivica, een jong koppel uit Skopje in Macedonië. Het was een geweldige ervaring. Zo gidsten ze me door het oude gedeelte van de stad, namen ze me mee op restaurant én gingen we naar een festival. De laatste dag bedankte ik het gezin met een zelfbereide Vlaamse stoofschotel 🙂 Na al die jaren zijn we nog steeds vrienden en wisselen we niet alleen kerstwensen uit, maar kreeg ik ook al twee keer een geboortekaartje in de brievenbus!

 • BESTE VRIENDEN

Toen ik met mijn goede Amerikaanse vriend Mike een roadtrip ondernam vanuit Michigan (met zijn adembenemende Grote Meren) leerden we het excentrieke koppel Richard en Tara kennen. Een stel kwieke 50-plussers uit Muskegon. We logeerden enkele dagen in hun villa en een jaar later verbleven zij in mijn – iets bescheidener – appartement tijdens hun fietstocht door Europa. Ook al is het koppel ondertussen uit elkaar, het blijven vrienden voor het leven.

 • MEEST MEMORABEL

In november 2012 had ik een reis naar New York gepland, maar zo’n twee weken voor mijn vertrek werd het Oosten van de VS geteisterd door de storm Sandy. Mijn hosts woonden in Long Island, één van de zwaarst getroffen wijken. In plaats van mij teleur te stellen en de boel af te blazen (wat ik compleet normaal zou gevonden hebben) stond het Joodse koppel Anat & Uzi erop dat de afspraak gewoon zou doorgaan. Uiteindelijk sliep ik tien dagen lang in een omgebouwde (logeer)kelder zonder verlichting, wifi of verwarming. Tienduizenden mensen zaten door de storm wekenlang zonder stroom. Hoe basic de voorzieningen ook waren, het blijft voor mij een onvergetelijke reis.

Vele jaren en vele hosts/surfers later heb ik alleen maar super goede herinneringen aan Couchsurfing.

couchsurfing
Dankzij een uniek ratingsysteem kan je via positieve en negatieve beoordelingen je host of surfer beter inschatten. Slechte beoordelingen die je krijgt kan je achteraf uiteraard niet wissen en zijn voor iedereen zichtbaar.

Zin in? Zo ga je te werk!

Neem een kijkje op Couchsurfing.com, registreer je en zorg voor een volledig ingevuld profiel. Iedereen weet tenslotte graag bij wie hij of zij terechtkomt. Via de zoekfunctie kies je een geschikte host waarna je hem of haar een persoonlijk request schrijft met je plannen (start de tekst op zijn minst met de naam van je mogelijk host en zorg ervoor dat je zijn profiel hebt bekeken). Fingers crossed en hopen op een positief antwoord!

Pro’s

 • Je woont en leeft voor een tijdje bij de echte locals.
 • Je maakt snel nieuwe vrienden. Soms echt wel vrienden voor het leven!
 • Je hosts helpen je met het ontdekken van hidden gems op je reisbestemming. Dingen die je niet leest in de reisgidsen.
 • Door de vele Couchsurfing evenementen (in grote steden zijn er vaak zelfs meerdere per week) ontmoet je massa’s andere reizigers en locals.
 • Couchsurfing is helemaal gratis (eenmalige verificatie van 18 euro aan te raden, maar helemaal niet verplicht). Bekijk het alstublieft echter niet als een gratis hotel! Heb respect voor je host, laat je kamer niet achter als een varkensstal en neem bijvoorbeeld een klein geschenkje mee vanuit je thuisland (doosje pralines, typisch biertje, …) of kook op de laatste avond eens voor de host. Voor wat hoort wat.
Probeer eens een meeting uit bij je in de buurt. Zelfs voor mijn kleine gemeente en omliggende dorpen is er een groep waarmee we af en toe op kroegentocht gaan :-)
Probeer eens een meeting uit bij je in de buurt. Zelfs voor mijn kleine gemeente en omliggende dorpen is er een groep waarmee we af en toe op kroegentocht gaan 🙂 PS: Ik had écht nog niet gedronken op deze foto! | Foto: Rifka Setia Arianti

Con’s

 • De perfecte host vinden is niet altijd even makkelijk! Vaak moet je (zeker in grote en toeristische steden) veel requests sturen (+10 is geen rariteit) voordat je een positief antwoord krijgt. Niet opgeven is de boodschap!
 • Een afspraak kan steeds last minute gecanceld worden. Hou altijd een noodoplossing achter de hand.
 • Laten we niet rond de pot draaien, misschien klikt het niet met je host. Dat kan altijd natuurlijk! Daarom is het uber belangrijk vooraf zijn of haar profiel goed te lezen en je eigen wensen en plannen goed neer te pennen in het request dat je verstuurt.

Heb jij al eens eerder bij iemand op de zetel gecrasht tijdens je vakantie? Zou je het aandurven om de volgende trip eens te kiezen voor het Couchsurfing concept? Laat me zeker weten in de comment box wat jij er van denk!


ReizenReizen

3 reacties

 • Hahaha ik lig alleen al van de titel compleet in een deuk. Gewoon, zo grappig… maar goed. Mijn vriend is ook couchsurfer en heeft in Amsterdam veel mensen ontvangen en ook zelf bij mensen op de bank geslapen. Ik vind het vooral leuk om mensen te ontvangen, maar bij mensen slapen… ik weet het niet. Ik ben nogal gehecht aan mijn privacy. Misschien voor 1 of 2 nachtjes. Misschien moet ik het gewoon eens doen om die angst te overwinnen. Jimmy zou het ook wel graag willen. Maarja als ik dat dan zo weer zeg… ik weet het niet hahaha

  • Haha, ik probeer het ‘Vlaams’ een beetje te behouden in mijn schrijfstijl! 🙂 Couchsurfen is zooo leuk, wat tof dat je vriend er ook van houdt! Je moet het echt een keertje proberen Sabine :p Ik blijf ook wel liever niet te lang op dezelfde plaats, als het dan toch niet 100% je ideale host is kan je na enkele dagen gaan lopen! 🙂 🙂

 • Héél interessant artikel om te lezen 🙂

Geef een reactie

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!