De beste wijnlanden ter wereld

4 min.

Wijn wordt over de hele wereld gedronken, door zowel kenners als niet kenners. Wil je graag wat meer te weten komen over wijn, en de landen waar ze vandaan komen? In deze blog kom je alles te weten over de beste wijnlanden ter wereld, volg mee!

Wat maakt een goed wijnland?

Of een land nu een goed wijnland is of niet, hangt af van veel verschillende factoren. Zo is het eerste belangrijke aspect de geografische ligging. De (wijn)wereld is op te delen in 2 zones, namelijk een noordelijke en een zuidelijke zone. Onder de noordelijke zone vind je landen terug als Spanje, Italië en Frankrijk. Onder de zuidelijke zone heb je Zuid-Afrika, Argentinië, Chili… Enkel in deze zones is het mogelijk om aan wijnbouw te doen, omdat het klimaat een belangrijke rol speelt. Zo moet het voldoende regenen in de winter, maar ook warm zijn in de zomer om een goede wijn zoals een Pinot Noir te kunnen produceren.

Frankrijk: De top van de wijnindustrie

Eén van de populairste wijnlanden is Frankrijk. Zo produceren de Fransen al een lange tijd wijnen van topniveau, die bijna niet te evenaren zijn met de andere landen. Uiteraard heeft iedereen wel zijn persoonlijke voorkeur. Het klimaat in het land is dan ook enorm geschikt voor een kwalitatieve wijnbouw. Kenmerkend aan de Franse wijnen zijn de verschillende soorten druivenrassen die gebonden zijn aan verschillende streken. Als je dus in Frankrijk op vakantie gaat is het zeker de moeite om een aantal wijnstreken te verkennen. Zo zijn de bekendste de champagnestreek, voor een typisch mousserende wijn, Bourgogne, waar je misschien een mooie Chardonnay in aanbieding terugvindt en Elzas, voor een fruitige Franse witte wijn.

Chili: Zuid-Amerikaanse wijn op z’n best

Aangezien je zelf het vaakst wijnen uit de noordelijke zone hebt gedronken, is het misschien interessant om wat bij te leren over wijnlanden uit de zuidelijke zone. Chili is hier een perfect voorbeeld van. De wijnen die in Chili gemaakt worden staan erom bekend om een volle en sappige smaak te hebben. De meeste wijn in Chili wordt gemaakt van typisch Franse druivensoorten, maar het land heeft ook zijn eigen druivensoort, namelijk de ‘carmenère’. Enkele wijngebieden in Chili die je zeker kan bezoeken zijn: Atacama, Coquimbo en Aconcagua.

Australië: niet enkel kangoeroes, maar ook wijnen

Tot slot heb je een iets minder bekend wijnland, maar toch mag je Australië op je lijstje van beste wijnlanden zeker niet vergeten. Ook dit land uit de zuidelijke zone weet hoe je een kwalitatieve wijn maakt. Het land wordt beschouwd als een ‘modern’ wijnland, door de vele technologische innovaties die het gebruikt in zijn wijnbouw. Sterke, volle smaken van hun wijnen zijn hier dan ook het resultaat van. New South Wales, Victoria en Queensland zijn slechts enkele wijnregio’s die je er kan bezoeken. Elks met hun eigen smaken door de verschillende klimaatzones en bodems die het land kent. Welk van deze 3 landen verkies jij om op wijnvakantie te gaan?

Bart

Ik ben Bart, de globetrotter, schrijver & fotograaf achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van New York City en Antwerpen, maar ook van ruige plekken in Centraal en Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed. Hou van koken en nog veel meer van culinair genieten op restaurant. Aarzel niet om me te contacteren als je met een vraag zit.

×

Hoi!

Welkom bij de chatbox van Vetexbart.

× Heb je een vraag?