Eindhoven: van lampenfabriek tot designhoofdstad

We associëren Eindhoven nog steeds met lampenfabrikant Philips. Maar de stad is in de eerste plaats een echt walhalla voor liefhebbers van design.

Van bij mij thuis tot in Eindhoven ligt welgeteld 55 kilometer. Dat wil zeggen dat mits een beetje geluk op de weg ik op minder dan een uur in het midden van de stad kan staan. En toch was het afgelopen week de allereerste keer (een paar ritjes naar de luchthaven of de IKEA achterwege gelaten) dat ik kennis ging maken met de stad die voor een groot stuk in het teken staat van design. Om zoveel mogelijk uit mijn trip te halen combineerde ik Eindhoven met het charmante ‘s-Hertogenbosch. Da’s de hoofdstad van Noord-Brabant en ligt slechts op een dik kwartier sporen.

Eindhoven: Philips City

Eindhoven wordt bij ons nog vaak in een adem genoemd met Philips. Wat ooit begon als gloeilampenfabriek werd later uitgebouwd tot een gigantische wereldspeler op het gebied van elektronica. De eerste televisie’s, radio’s of haardrogers rolden ooit allemaal van de band in een van de Eindhovense fabriekjes. In de gouden jaren stond de stad bijna volledig in het teken van Philips. Zo bouwde de gigant een heus dorp voor zijn werknemers, was er een eigen bedrijfsschool én sportvereniging en was er in de hele stad geen gezin te vinden waar er niemand op de loonlijst van Philips stond. Aan het einde van vorige eeuw – mede door de aanhoudende crisis – vielen er echter massa’s ontslagen bij de elektronicareus. Fabriekshallen sloten bij bosjes en de hoofdzetel verhuisde van Eindhoven naar Amsterdam.

(c) Mike Roelofs

Strijp-s

Een staaltje van ideale herbestemming vind je op de fabrieksterreinen in Strijp-S. Deze fascinerende wijk in Eindhoven is zowel het creatieve als culturele hart van de stad. Je vindt er heel wat bijzondere horecagelegenheden terug in de voormalige Philips-gebouwen (tip: Radio Royaal), maar er is ook plaats voor verschillende pop-up projecten van jonge creatievelingen, een skate- of BMX park en een versmarkt.

Designfietsroute

Samen met mijn toegewijde gids Irene ging ik op fietstocht door Eindhoven. In het kader van 25 jaar Dutch Design is er immers een fietsroute uitgestippeld die je langs de coolste plekjes en hotspots brengt. Het is hier dat de beste designers ter wereld ooit begonnen zijn. Starten doe je aan de Brandstore Eindhoven, vlakbij het station. Een treinstation uit 1956 dat volgens Irene verdacht veel op de Philips radio B5X14A lijkt. Wat vreemd is want die radio werd pas in 1961 gelanceerd. Google het even. Wat denk jij?

Hier kan je de route kopen

Van Gogh Village Nuenen

Ook in de namiddag profiteerde ik van het prachtige weer en sprong ik samen met Hans – een vrijwilliger van het Openlucht Museum Nuenen – opnieuw op de fiets. Het was in Nuenen waar niemand minder dan Vincent Van Gogh (vanaf 1883) zo’n 2 jaar van zijn leven spendeerde. Hij schilderde in het dorpje maar liefst een kwart van zijn in totaal meer dan 2000 schilderijen, waaronder ook zijn eerste meesterwerk De aardappeleters. Het startpunt van een (korte) wandeling voorbij alle locaties die aan Van Gogh doen herinneren is het Vincentre. Da’s een museum (waar echter geen originele werken van hem hangen) dat je laat ervaren hoe het leven van Van Gogh er in Nuenen zou moeten uitgezien hebben. Dichter kan je bij de schilder eigenlijk niet komen.

Vincentre | Berg 29 | Nuenen (op ongeveer 8 kilometer van het centrum van Eindhoven)

Enkele andere leuke plekjes in Eindhoven

 • Het Van Abbemuseum is niet alleen een prachtig museum met werken van onder andere Picasso en Rodin, ook architecturaal is het een echt pareltje | Bilderdijklaan 10 | Eindhoven
 • Op een historische locatie, waar Gerard Philips in 1891 begon met het produceren van  gloeilampen ligt het Philips Museum. Tip: hou er rekening mee dat in Eindhoven de meeste musea gesloten zijn op maandag | Emmasingel 31 | Eindhoven
 • Breng in de Machinekamer op Strijp-S een bezoek aan de Pastryclub. Hier staat alles in het teken van pastry. Je kan er proeven, kijken, feesten, kopen of workshops volgen | Ketelhuisplein 7-9 | Eindhoven
 • Op Strijp-R vind je één van Nederlands bekendste ontwerpers, Piet Hein Eek. Hij werd bekend door zijn meubelen uit sloophout. Zijn bedrijf zit nu – hoe kan het anders – in een oude Philips werkplaats, waar in de jaren ’50 onderdelen voor radio’s en televisies werden gemaakt. Er zijn ateliers, een showroom, maar ook een restaurant | In het hart van de wijk Strijp-R

Food & Drinks

Coffeelab UC

Vlakbij het treinstation, in hetzelfde gebouw als Brandstore Eindhoven – waar je allerlei info over de stad kan bekomen – kan je koffie drinken en vers gebak eten bij Coffeelab. Het is het ideale startpunt voor je bezoek aan de stad.

Stationsplein 17 | Eindhoven

Usine

Usine nam zijn intrek in de bijzondere Philips Lichttoren, waar men vroeger gloeilampen testte. Het is een toffe plek om te ontbijten, lunchen, dineren of te borrelen en bij  goed weer is het terras van Usine echt wel een gezellige plek om te vertoeven. Ik koos er na mijn fietstocht voor de wrap met boerderijkip en mango (€ 8).

$$ Gemiddeld | Lichttoren 6 | Eindhoven

Down Town Gourmet Market

Iedere zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig wel een foodmarket naar het voorbeeld van wereldsteden als Madrid, Londen of Rotterdam. Ook Eindhoven heeft met zijn Down Town Gourmet Market zijn allernieuwste hotspot. Voor een royale Aperol Spritz betaal je € 6, hapjes zijn er te vinden vanaf € 4 (probeer de fish & chips). Opgelet, je kan er overal enkel elektronisch betalen met de kaart.

$$ Gemiddeld | Smalle Haven 2 tot 14 | Eindhoven | gesloten op maandag

Bobby’s bar

Wil je hip doen en ben je een liefhebber van de betere gin-tonic? Dan ben je aan jezelf verplicht om een stop te houden bij het knusse Bobby’s bar. Ik liet de vriendelijke barman zijn gang gaan en kreeg enkele heerlijke G&T’s (met de nodige uitleg) voor mijn neus gezet. De gemiddelde prijs schommelde rond de € 15 per drankje.

$$ Gemiddeld | Kleine Berg 40 | Eindhoven

Expo restaurant Kazerne

Expo restaurant Kazerne brengt lekker eten en hoogwaardige design exposities samen in een prachtig pand waar vroeger de marechaussee hun kazerne hadden. Hou mijn blog in de gaten, want over deze locatie komt er snel een aparte hotspot blogpost.

$$ Gemiddeld | Paradijslaan 2-8 | Eindhoven

(c) Maarten Baas – Lensvelt

Nog meer…

 • Denf, koffiebar en branderij met zalig lekker gebak | Clausplein 4 
 • Zwartwit Koffie, ideaal voor een ontbijtje met koffie en croissant | Victoriapark 7 
 • Vershal Het Veem, nog een overdekte foodmarkt maar dit keer in Strijp-S! | Torenallee 86-02 
 • Café Wilhelmina, een van de oudste kroegen van Eindhoven | Wilhelminaplein 6 

Overnachten in Eindhoven

Ik logeerde in het viersterrenhotel Inntel Hotels Art Eindhoven, op een boogscheut van het treinstation en het centrum van de stad. De kamer was zeer ruim, er was een grote badkamer met ligbad en apart toilet. Een gedeelte van dit hotel ligt in de monumentale Philips lichttoren, die is gebouwd in 1909. ’s Ochtends is er een royaal cava-ontbijt.

Booking.com

Eindhoven praktisch

Je kan heel makkelijk naar Eindhoven reizen met de trein of bus. Ik nam in de vroege ochtend een intercity van Deutsche Bahn voor het Centraal Station van Antwerpen. Voor € 9,90 was ik in iets meer dan 1 uur in het centrum van Eindhoven. Bestellen kan hier. Vanuit Brussel rijd je met de auto zo’n 140 kilometer tot in de stad.

Deze trip kwam er in samenwerking met VisitBrabant en de stad Eindhoven

Ga jij ook zo graag naar Eindhoven? Laat het me weten.


ReizenReizen

8 reacties

 • Zeer leuk en grappig geschreven Bart. Ik ga elk jaar wel eens naar Eindhoven omdat ik er familie heb wonen. Het is een leuke en levendige stad.

 • Cool artikel, bedankt voor de tips!
  Groetjes,
  Julia Koning

 • Dankjewel! Erg blij met je onbevangen positieve ervaring over ‘mijn Eindhoven😊’ . Niet te vergelijken met oude steden maar zo heerlijk eigenzinnig bijzonder, met lef en hofleverancier van het succes van de economie van Nederland.
  Er is zoveel te beleven, erg fijn wonen, studeren en werken, super shoppen, eten en drinken, uitgaan, sporten etc.. Er wordt hard gewerkt aan de uitstraling – meer groen in het centrum en hippe woontorens (Victoriakwartier) een nieuw stationskwartier en het bewoonbaar maken van oude fabrieken zoals idd Strijp S. Zo leuk daar..
  Uiteraard nog veel uitdaging en genoeg te doen maar het bruist en er heerst een prettige dynamiek in Eindhoven!
  Met de komst van steeds meer internationale kenniswerkers komen er weer nieuwe culturen onze stad verrijken. De jaarlijkse Dutch Designweek (21-29 okt) is een echte aanrader en een walhalla voor creativiteit en inspiratie!
  Mij krijg je hier nooit meer weg ✨!

 • Had nog nooit op deze manier naar Eindhoven gekeken, zag het inderdaad meer zoals de meesten als de lampjesstad. Zie nu dat het de moeite waard is om er eens een uitgebreider kijkje te gaan nemen!

Geef een reactie