Fly & drive door de prachtige Alentejo regio

15 min.

Deze blogpost is geschreven door Stefan, gastblogger bij Vetexbart.be

De Alentejo regio is gelegen in centraal en zuidelijk Portugal. Het wordt gekenmerkt door uitgestrekte vlaktes met  glooiende heuvels vol wilde bloemen, olijfbomen en kurkeiken. Meer naar het noordoosten, in het natuurgebied van de Serra de São Mamede kom je terecht in bergachtig gebied. De streek ligt ten zuiden van de Taag, is begrenst door Spanje (oosten) en de Atlantische Oceaan (westen) en gaat in het zuiden over in de Algarve.

Dit mooie stukje Portugal is nog steeds minder bekend bij toeristen waardoor je er een enorme rust ervaart op de wegen en in de dorpen. Wie graag natuur, cultuur, rust en lekker eten combineert is hier dus aan het juiste adres. Bovendien kan je een weekje Alentejo koppelen aan een citytrip Lissabon: twee ervaringen voor de prijs van één vlucht!

Dag 1 – Évora

Vanaf de luchthaven van Lissabon rijd je ongeveer 1,5 uur naar Evora. Eens je de enorme Vasco da Gama brug over de Taag bent overgestoken ga je via de A6 richting Evora. Vooraleer je Evora zelf bezoekt loont het de moeite om een korte tussenstop te maken in Arraiolos.

In het historisch gebouw Pousada (Hotel) Convento Arraiolos heb je vrije toegang tot de kapel Convento dos Loios. Deze is bekleed met een overvloed aan Azulejos, de typisch blauw witte keramieken tegels. Best wel een indrukwekkende ervaring.

Even verderop naar het zuiden in Guadalupe vind je de Cromeleque dos Almendres. Hier staat één van de grootste Menhircirkels in Europa. Het bouwwerk zou een religieuze of ceremoniële betekenis hebben gehad al behoort een observatorium ook tot de mogelijkheden. De weg ernaar toe is een avontuur op zich: je rijdt een heel eind over een zandweg, soms door een bos van kurkeneiken. Bij droog weer dus best vensters en ventilatie gesloten houden en doorzetten.

Évora wordt beschouwd als de hoofdstad van de Alentejo en is écht de moeite waard om te bezoeken. De stad wordt gekenmerkt door een aantal mooie pleinen en monumentale bouwwerken en staat op de UNESCO werelderfgoed lijst. Eén van de bekendste bouwwerken is zeker de Romeinse Diana tempel op het centrale plein naast de al even imposante kathedraal.

Eén van de meest indrukwekkende en tevens macabere ervaringen op onze rondreis was het bezoek aan de Capela des Ossos (16e eeuw). Deze bevindt zich naast de Sao Francisco kerk zuidelijker in het stadje. Wegens plaatsgebrek werden schedels en beenderen van ca. 5.000 overleden monniken gebruikt om de kapel te “decoreren”. Niet voor gevoelige zielen, het opschrift bij de ingang meldt “Wij beenderen die hier liggen te wachten op de jouwe”.

In Evora kan je verder een bezoek brengen aan het Praça do Giraldo, de markthal, het  klooster, het universiteitsgebouw (°1553), en het Aquaduct. En er is nog veel meer…

Er zijn voldoende alternatieven om ’s avonds de lokale keuken uit te proberen, we boekten zelf een tafel voor 2 in een “taberna” in de Rua do Inverno. Overnachten kan vb. in een rustig gelegen B&B (met parkeerplaats) op wandelafstand van het centrum.

Dag 2 – Évoramonte, Estremoz, Portalegre

Vanuit Evora rij je in ongeveer 1h 15min. naar Portalegre. Onderweg zijn er nog een paar haltes die je kan overwegen. Évoramonte – 30 km boven Evora – heeft een middeleeuws karakter met witte huizen en kasseistraatjes. Op de 500 m hoge heuvel ligt een burcht van waar je een 360° zicht hebt over de Alentejo vlakte.

Iets verder naar het noorden kan je even halthouden in Estremoz (Santa Maria). Zuidelijk van het centrale plein, in de benedenstad, staat het Convento das Maltesas (stadhuis) waar de trappenhal is bekleed met tal van blauw/witte Azulejo tableaus. Verder trekken de Sao Francisco kerk (naast de cavalerie) en het Lago do Gadanha de aandacht.

Dat de marmerontginning een belangrijke industrie was en nog is in de Alentejo merk je in de Torre de Menagem die hoort bij de burcht in de oudere bovenstad aan het “castelo”. Deze is volledig opgetrokken in marmer en kan worden beklommen.  

Door te overnachten in (de omgeving van) Portalegre  – 60 km noordelijker – kan je ‘s avonds nog even op verkenning in deze stad. Het Convento de Sao Bernardo – een voormalig klooster – is tegenwoordig in gebruik als kazerne maar nog toegankelijk. Verder vind je er op een zakdoek groot een kasteel,  kathedraal, verschillende musea, een aantal kerken en veel pittoreske restaurantjes.

De B&B die we boekten net buiten de stad is een gerenoveerde hoeve met zwembad waarin de uitbaters hun liefde voor de middeleeuwen duidelijk laten blijken. Een klein museum op zich.      

Dag 3 – Castelo de Vide & Marvão

In plaats van direct naar Marvão te rijden loont het de moeite een kleine omweg te maken via Castelo de Vide. Dit middeleeuws stadje is één van de best bewaarde van Portugal en telt meer dan 20(!) kerken. Dé trekpleister is uiteraard het kasteel zelf. Zonder hoogtevrees klim/loop je midden over het dak (zonder leuning !) naar de kasteeltoren van waaruit je beloond wordt met een prachtig zicht over de stad. Oren afdekken als de klokkentoren het uur slaat…  

Als je dol bent op chocolade passeer dan zeker even bij café/shop Toca do Chocolate.

Marvão ligt even verderop naar het oosten op circa 800 m. hoogte midden in het natuurpark van de Serra de São Mamede dat een (wandel)paradijs is voor de natuurliefhebber. Het heeft een Atlantisch (noorden) en Mediterraan klimaat (zuiden) en is gekenmerkt door een gebergte met loof -en dennenbossen (noordelijk) en vlaktes met de typische kurkeiken en geel/wit/paarse wilde bloemen (zuidelijk). De kans is niet gering dat je een gier of arend sierlijk door de lucht ziet zweven of een edelhert, wild zwijn of vos in het bos of veld ziet lopen.

Marvão is een klein langgerekt bergdorp met iets meer dan 100 inwoners. Je wandelt er over smalle kasseisteegjes doorheen een muur van witgekalkte huisjes naar het Castelo. Aan de voet van het kasteel vind je een tuin met rozen en vooral veel buxushagen. De buxusmot heeft hier duidelijk nog niet toegeslagen, misschien omdat ze de hete zomers niet overleeft ?

Het kasteel ligt op een rotsplateau en moest de Portugezen beschermen tegen een inval van de Spanjaarden. Je bevindt je hier dus vlak bij de Spaanse grens. Voor de durvers : maak een wandeling over de kasteelmuren en geniet van het 360° uitzicht op de omliggende vlaktes en bergen.

Bij cafe/lounge “O Castelo” kan je op het terras wat nagenieten.  

Je kan in Marvão zelf of in de omgeving overnachten, wij verkozen om al door te rijden naar het 80 km zuidelijker gelegen Elvas.  

Dag 4 – Elvas & Badajoz

De historische stad Elvas is omringd door een 10 km lange stadsmuur. Als je de stad langs het westen binnenrijdt passeer je het indrukwekkende Aquaduct met zijn 843-bogen. Parkeer je wagen bij zonsondergang aan de Igreja de Nossa Sr.ª da Nazaré en je bent getuige van een prachtig lichtspel.

Even verderop in de Av. 14 de Janeiro, aan de Capela Nossa Senhora da Conceição, kan je over de stadsmuren wandelen. Het centrale marktplein van Elvas (Praça da República) wordt omgeven door smalle steegjes met witte huizen, vele balkons, trappen en stadspoorten. Wie een stadswandeling wil maken stapt best even binnen bij de toeristische dienst. Elvas wordt omgeven door 2 intacte forten waarvan het Forte de Nossa Senhora da Graça het meest imposante is. Het geheel is UNESCO werelderfgoed. Voor 5 Euro kan je hier vrij rondlopen en verdwalen in de gangen van het centrale Gouverneurshuis. Een must see (!) voor wie in de buurt is.

Je bevindt je in Elvas op nog geen 30 min. rijden van Spanje. Wie nog wat tijd over heeft kan even de lands- en tijdsgrens oversteken naar het nabij gelegen Badajoz. Mooi stadje.  

We verbleven 2 nachten op een unieke locatie in de buurt van Elvas.

Dag 5 – Borba & Alquevameer

Vanuit Elvas gin onze laatste rit via Borba en Villa Vicosa naar het Alqueva-stuwmeer.

Borba is het centrum van de marmerindustrie. Op bepaalde plaatsen kan je de ontginning van het marmer in de indrukwekkende groeves met eigen ogen volgen. Met staaldraden worden gigantische blokken marmer uit de berg geslepen.

Even verderop in Villa Viçosa wordt duidelijk hoe rijkelijk het marmer aanwezig was/is in deze streek. De 100 meter lange gevel van het voormalige koninklijke paleis is volledig opgetrokken in marmer. Tegenwoordig doet het dienst als museum met tapijten, meubilair, porselein… uit de 16-18e eeuw.

Vanuit Vila Viçosa kan je via de westelijke route naar de Alqueva stuwdam rijden. Wij verkozen de oostelijke route via Monsaraz (volledig omwald wit dorp) en Mourão voor een beter zicht op het grootste kunstmatige meer van Europa. Het meer is vooral van belang voor de landbouw maar produceert ook elektriciteit voor de regio. De dam op het meest zuidelijke punt is 96 meter hoog,  458 meter lang en 33 meter breed.

Onze laatste verblijfplaats was gelegen ten zuiden van het stuwmeer op het domein van een wijnmakerij die naast de eigen wijn ook lekkere gerechten serveert in het restaurant.  

De volgende ochtend rest je nog de rit naar de luchthaven van Lissabon met – afhankelijk van het tijdstip van je vlucht  – nog een aantal stops onderweg zoals vb. Alcácer do Sal of Setúbal.

Alentejo praktisch

We maakten deze rondreis door de Alentejo in de maand mei. Een fly & drive is de perfecte manier om deze streek te ontdekken. Je huurt een auto op de luchthaven van Lissabon en boekt op de route een aantal B&B’s om zo op relatief korte tijd toch veel ervaringen te kunnen opdoen. Vijf overnachtingen volstaan om de boven beschreven trip te maken, wie het wat rustiger aan wil doen voorziet best een volledige week.

Van maart tot juni is de beste periode om de Alentejo te bezoeken. Het is dan groen en de bloemen staan in bloei. De zomermaanden kunnen zéér warm zijn, vermijd liever deze periode.

Er geldt een tolheffing op de Vasco da Gama brug (net buiten Lissabon) en op bepaalde autowegen. Als je als toerist een wagen huurt op de luchthaven heeft deze een elektronisch toestel aan boord om de tolpoortjes te passeren. Je zal de tol achteraf aangerekend krijgen via de creditcard die je gebruikt hebt om de wagen te huren.

Je mag er niet vanuit gaan dat elke Portugees Engels spreekt maar in de iets grotere stadjes of in dorpjes met toeristische attracties vind je zeker wel iemand die jouw vragen met plezier zal  beantwoorden.

Meer informatie vind je op deze website:  www.visitportugal.com

   

Geef een antwoord

Your email address will not be published.