/

‘Ga naar de steden waar je het net niet verwacht’

9 min.

Het Coronavirus houdt ons al enkele weken in de tang. Pintjes drinken op café mag niet meer en muziekoptredens worden massaal afgelast. Misschien is het net nu het ideale moment om de stapschoenen aan te trekken en op zoek te gaan naar de mooiste murals in openlucht. Vetexbart had onlangs een fijn gesprek met Tim Marschang, de community en social media manager van Street Art Cities.

VETEXBART | Dag Tim. Leg eens kort uit wat Street Art Cities is.

Zo’n kleine 7 jaar geleden werd ik gebeten door het graffiti virus. Ik zat toen in een moeilijke periode en zat ongeveer 7 maanden thuis van mijn werk. Mijn psycholoog hamerde er toen op om niet binnen te blijven zitten. Dus ik trok er regelmatig op uit en ontdekte toen toevallig  een muurschildering. Getriggered door een tekenpassie uit mijn jeugd en het jarenlang vertoeven op basketpleintjes die volstonden met tags, ontsloot zich een nieuwe wereld voor me. Ik ging overal in de stad op zoek naar meer en deelde dit onder een alter ego op social media. Zo bracht ik alles voor mezelf in kaart, maar bleef maar vragen krijgen naar de locaties van bepaalde werken.

Ik ging dus op zoek naar een handige website en vond die in het Nederlandse Heerlen, een gemeente waar niks te beleven valt, buiten street art spotten. Daarna nam ik contact op  met het team, bracht een bezoekje en na wat brainstormen vroeg ik of ik de website niet naar Antwerpen mocht halen. In mei 2016 lanceerde ik StreetArtAntwerp.com en later die maand nam ik op het laatste nippertje deel aan Apps from Antwerp. Na 3 weken social media te spammen haalde ik de 3de plaats binnen en won ik een klein budget waarmee we de eerste app ontwierpen, de Street Art Antwerp app. In deze samenwerking tussen Heerlen en Antwerpen ontstond het zaadje dat later uitgroeide tot het internationale platform Street Art Cities.

Bezoek hier de website van StreetArtCities.

VETEXBART | Kan je kort even de functies van de app uitleggen. Waarom moeten mensen hem downloaden?

Eerst en vooral even het verschil uitleggen tussen onze website en onze app want voorlopig is de website het fundament van het project. Hier kunnen de hunters toegang krijgen tot hun stad en kunstwerken uploaden. Op de website vind je ondertussen meer dan 600 steden terug die elk via hun eigen webinterface te verkennen zijn. In deze tijden van app-mania werd de Street Art Antwerp app na één jaar gereboot als de universele Street Art Cities app. Het einddoel is alle steden op de website één voor één te lanceren in de app, zodat je met 1 app alle street art in de wereld kan ontdekken. Elke maand lanceren we één stad, afgelopen maand was dit Manchester en deze maand wordt het Brisbane. Omdat we werken met locals, blijft de app en website up-to-date, wat niet altijd even makkelijk is in steden als New York, Los Angeles of Melbourne. Met ons klein team laten we ons leiden door onze hunters en ontwikkelen we nieuwe ideeën en verbeteringen die vanuit deze community komen.De app ziet aan de hand van jouw GPS locatie welke werken in de buurt zijn en via voorgeprogrammeerde routes kan je zelf een parcours volgen. Daarnaast vind je een uitgebreide event calendar zodat je nooit nog een festival of een expo moet missen. Deze zomer komt er een grote update waarbij de app nog beter en gebruiksvriendelijker wordt en waarbij iedereen kan bijdragen tot het initiatief.

VETEXBART | Welke zijn jouw favoriete street art steden? Welke stad en artiesten moeten we zeker in het oog houden?

Dat is zoals kiezen tussen mijn 2 kinderen. Omdat ik in contact sta met een wereldwijde community zie ik wekelijks nieuwe festivals opduiken overal ter wereld. Als ik een advies mag geven, ga naar de steden waar je het net niet verwacht. Iedereen spreekt over Berlijn, Parijs en New York, maar ik was afgelopen jaar enorm gecharmeerd door Lissabon, Manchester en Boulogne-sur-Mer. Advies voor je lezers: bekijk onze website of vraag het ons voor je vertrekt. We kunnen je de gouden tip geven. Wat artiesten betreft is dat net hetzelfde verhaal. Iedereen spreekt steeds over Banksy, D*face en dezelfde top 50 van artiesten, maar over heel de wereld zijn zo veel getalenteerde artiesten. Enkele van mijn favorieten zijn Millo (Italië), Insane 51 (Griekenland), Does (Nederland) en Dulk (Spanje). Wat de Belgische artiesten betreft moet je Dzia, Djoels, Kitsune, A Squid Called Sebastian en Smok zeker eens checken.


VETEXBART | Welke andere apps, websites of platformen zijn een mooie aanvulling op de app om te volgen?

Vanwege het visuele karakter is Instagram één van mijn meest gebruikte kanalen. Hier houd ik de artiesten, festivals en dergelijke in de gaten om zo nieuw werk te spotten. Voorts is Google Maps onontbeerlijk. Hier markeer ik alle locaties die ik ooit nog wil spotten en hier bereid ik ook mijn street art hunts voor in andere steden. Afgelopen winter ontdekte ik dat er nood is in België om op de hoogte te blijven van nieuwe werken, galleryshows, festivals en nieuws over onze Belgische artiesten in het algemeen. Daarom stuur ik maandelijks een nieuwsbrief uit naar al wie interesse heeft, inschrijven kan via deze link).


VETEXBART | Welk street art tour is je het meest bijgebleven?

Omdat ik in veel steden locals ken, ga ik dikwijls met hen op pad. Zij weten net die plekken die een normale toerist niet kent en zijn de ideale gids. Ik heb zo 4 dagen Lissabon gedaan en ik heb plekken gezien die je normaal nooit zou zien. Dat is nu net het mooie aan street art hunten. Je komt op plekken die je normaal niet zou bezoeken en net daar ligt de waarde ervan. Street Art kan bepaalde buurten net een boost geven, bezoekers lokken en de lokale economie een boost geven. Hier schuilt er wel een addertje onder het gras, want heel wat commercieel ingestelde bedrijven zetten gehuurde gidsen in om street art tours te geven. Deze geven echter niet altijd de juiste informatie. Daarom ben ik bezig om met Street Art Cities een netwerk uit te bouwen van authentieke street art tours. En dat samen met artiesten en locals die in de scene actief zijn. Dus het zijn deze tours die je absoluut moet volgen.


Bedankt voor het gesprek Tim.

Bekijk hier nog eens onze CLOSE UP reportage over Bushwick in New York

Laatste van Blog