Genieten van de verbluffende panorama’s op de Naamse citadel

Na twee prachtige (én hete) dagen in Doornik en Bergen was het vandaag de beurt aan Namen. De hoofdstad van Wallonië waar de rivieren Samber en Maas netjes samenvloeien ligt op ongeveer een uur en tien minuten sporen vanuit Mons, waar ik gisteren nog de stad ontdekte. Tijdens een blitzbezoek van enkele uren beklom ik de bekende citadel van Namen en slenterde even rond in het gezellige stadscentrum. Dat trouwens allemaal opnieuw onder een stralende zomerzon, maar gelukkig wel zo’n dikke 10 graden koeler dan de voorbije dagen 🙂 Vlakbij het station kan je het toerismebureau van de stad (Place de la Station) terugvinden waar je onder andere terecht kan voor een plannetje en informatie over de streek.

Namen7

Namen

De citadel van Namen is één van de grootste burchten van Europa en ligt op een honderd meter hoge heuvel boven de stad. Tijdens mijn wandeling kon ik enkele knappe kunstwerken bewonderen van de Vlaamse kunstenaar Jan Fabre. De beelden die her er der in de stad opduiken maakten deel uit van de tentoonstelling Rops/Fabre (Facing).

Namen5

Namen2
Het bronzen alterego van Jan Fabre op de rug van een schildpad.

Namen8

Namen6

Namen4

Namen3
Het beeld kreeg de titel: ‘De man die de wolken meet’

Uiteraard is Namen zoveel meer dan alleen zijn citadel. De stad heeft een enorme gevulde geschiedenis en is omringd door een prachtige groene kraag. Als hoofdstad van Wallonië kan je hier belangrijke instellingen terugvinden, maar Namen is vooral een stad op mensenmaat. Gezellig slenteren in de bijzondere straatjes, monumenten spotten in het historische centrum of à volonté shoppen in één van de verkeersvrije straten? De stad heeft het allemaal.

Na enkele uurtjes nam ik in het station van Namen terug de trein, dit keer richting Lustin (IC Dinant) op ongeveer een kwartiertje rijden. Van hieruit bereik je na een uur stevig doorstappen de adembenemende tuinen van Annevoie, maar daarover meer in een aparte blogpost!

Annevoie

Ik logeerde in de groene B&B Art’isane (Chaussée 12, Evrehailles, Yvoir) op zo’n 30 kilometer van Namen.

Morgen gaat de tocht verder naar Dinant. Hoe het daar met me vergaat lees je snel op mijn blog, zeker blijven lezen dus!

Deze trip kwam er in samenwerking met Brussel-Wallonië Toerisme.

Was jij al eerder in Namen? Welke stad mag ik zeker niet overslaan tijdens mijn Wallonië-trip volgens jou?


ReizenReizen

2 reacties

  • Oh neen. Is dat die zelfingenomen kunstenaar die zichzelf op zijn beelden zet? 🙂 Ben ook curieus naar het artikel over Les Jardains d’Annevoie want het is zeker zeer mooi daar.

    • Yep, dat is hij 🙂 De tuinen waren werkelijk ongelooflijk mooi! Had ik niet verwacht.

Geef een reactie