Geschiedenis en gezelligheid staan centraal in Doornik

Eindelijk! Na weken ongeduldig wachten ben ik deze ochtend begonnen aan mijn langverwachte roadtrip door het voor mij totaal onbekende Wallonië. Onder een stralende zomerzon en temperaturen tot maar liefst veertig graden stapte ik gepakt en gezakt de bus op richting treinstation. Want, pittig detail, ik leg deze tocht af met het openbaar vervoer, de fiets, te voet, op de rug van een shetlandpony of al liftend. Een week lang doorkruis ik het zuidelijke deel van België op zoek naar verbluffende steden, adembenemende natuurpracht en vriendelijke mensen. Reizen jullie mee?

Vanuit Diest vertrek ik (geloof het of niet, zonder vertraging) naar het station van Brussel-Noord. Daar neem ik uiteindelijk de trein richting Kortrijk om iets meer dan een uur later aan te komen op mijn eerste bestemming: Doornik (Tournai). De stad ligt aan de Schelde in het westen van Henegouwen.

Al vanaf de eerste blik op het historische centrum van Doornik kan je niet anders dan onmiddellijk besluiten dat deze plek geschiedenis en gezelligheid uitademt. Ik besluit eerst en vooral mijn dorst te lessen (40°C had ik je gezegd!) op één van de vele terrasjes op de Grote Markt, terwijl ik mijn ogen de kost geef. Op een boogscheut liggen het magnifieke belfort (oudste van ons land) en de imposante Onze-Lieve-Vrouwkathedraal, beide UNESCO werelderfgoed. Ik besluit in een zengende hitte de 257 trappen te trotseren om zo een knap panorama over te stad te zien. Het is de inspanning meer dan waard!

Doornik3

Doornik4

Doornik1

Voor de liefhebbers die graag een beetje extra duiding krijgen bij de woelige geschiedenis van mijn eerste bestemming is er in het bureau voor Toerisme een interessante videovoorstelling ‘Gang van de Tijd’. De zwoele stem van onder andere Herbert ‘Aspe’ Flack (als Clovis) 🙂 gidst u in twintig minuten door de 2000 jaar oude geschiedenis van Doornik. Van zijn Gallo-Romeins tijdperk tot vandaag. Een ideale inleiding tijdens u bezoek aan de stad als u het mij vraagt.

Als late lunch koos ik voor het gezellige en charmante Eva Cosy (Rue Piquet 6). Het waren de verschillende quiches in de etalage die me naar binnen zogen terwijl ik eigenlijk op weg was naar mijn hotel. Ik koos voor een heerlijke cappuccino en de ‘plat du jour’.

Doornik8

Actief doen zonder je echt moe te maken

Tijd voor wat actie. Om met deze uitzonderlijke warmte de inspanning een klein beetje te beperken koos ik ervoor om een stukje van het prachtige Picardisch Wallonië te verkennen met een elektrische fiets. P1060701Meteen mijn allereerste keer op een e-bike! De vriendelijke man van Proxy Cycle (Rue Gallait 10) zorgde voor een snelcursus zodat ik al na vijf minuten op pad kon. Een supertoffe knooppuntenroute van zo’n kleine 20 kilometer bracht me vanaf de Grote Markt naar het omliggende platteland en de Scheldekades. Na het belfort en de kathedraal kwam ik via verschillende groene paden terecht aan de kalkovens van Chercq en een duizelingwekkend windmolenpark, om zo langs de Schelde terug aan te komen in het stadscentrum. Een e-bike kan je al huren aan zo’n 23 euro voor een halve dag.

Doornik5

Doornik2

Doornik7

Doornik6

Logeren deed ik in het gezellige Hotel d’Alcantara (Rue des Bouchers St Jacques 2) in het centrum van Doornik.

Voor mijn volgende bestemming neem ik opnieuw de trein. Dit keer richting Bergen (Mons), de Europese culturele hoofdstad van 2015. Daarover lees je ongetwijfeld morgen meer!

Deze trip kwam er in samenwerking met Brussel-Wallonië Toerisme.

Was jij al eerder in Doornik? Welke stad mag ik zeker niet overslaan tijdens mijn Wallonië-trip volgens jou?

ReizenReizen

7 reacties

 • Doornik ziet er echt een stad uit om een weekendje op pad te gaan denk ik.

  Ik ben er nog nooit geweest, en heb al zeker nooit van Picardisch Wallonnië gehoord, maar de stad staat nu zeker op mijn wenslijst. Het ligt zelf maar op een uurtje van Brussel lees ik. Ben benieuwd naar het vervolg van je reis.

  • Bedankt voor je reactie Emilia! Ik ga zeker nog terug naar Doornik en te fietsen en te wandelen in het heerlijke landschap dat de streek te bieden heeft!

  • Jean-Pierre Dubois / Science Press vzw

   Gegroet

   Mooie tocht. Te weinig Vlamingen en Brusselaars, kennen Wallonië. Ik raad bijvoorbeeld Verviers aan, de stad waar ik in 1979 mijn legerdienst deed en die ik sindsdien onafgebroken bleef bezoeken. Veel plezier.

 • Ik ken voornamelijk de geijkte plaatsen in Wallonië maar echt veel verder ben ik nog niet gekomen… Wel een uitdaging inderdaad met deze temperaturen en dan ook ngo eens met het openbaar vervoer!

  • Echt een aanrader hoor! Tot nu toe Doornik en Bergen aangedaan, binnenkort richting natuur… Ben benieuwd.

  • Jean-Pierre Dubois / Science Press vzw

   Als journalist reis ik al van jongsaf met trein, tram, bus. Heerlijk.

Geef een reactie