Stap voor stap: zo scoor je het goedkoopste vliegticket

pexels-photo-240524
SHARE
Eén van de meest gestelde vragen via de website is ongetwijfeld hoe je het best op zoek gaat naar een goedkoop vliegticket. Enkele tips!

De grootste hap uit je reisbudget is meestal de (te) dure kost van je vliegticket. In deze blogpost probeer ik je wat advies te geven dat ervoor kan zorgen dat je zeker niet té veel uitgeeft voor de prijs van je vluchtbiljet. Je zoektocht naar het goedkoopste vliegticket begint daarom hier.

Het goedkoopste vliegticket vinden doe je zo

Maak van rondkijken naar tickets je nieuwe hobby

Een vlucht met de beste voorwaarden boeken doe je niet op een kwartier tijd. Wil je de goedkoopste prijzen vinden dan check je beste de dagen en weken vooraf dagelijks even hoe de prijzen evolueren. Dat doe je op verschillende websites die tickets verkopen of prijzen vergelijken.

Boek vooral niet té vroeg

Boek je ticket vooral niet té vroeg op voorhand, maar wacht ook niet tot de laatste dag. De gouden regel is dat je een vlucht het best zo’n 6 à 8 weken op voorhand vastlegt. Natuurlijk kunnen er ook vroeger of later altijd bepaalde promoties of kortingen gelden die ook de moeite waard zijn. Daarom is het belangrijk om de prijzen goed op te volgen.

Staar je niet blind op goedkoopste vluchten

De allergoedkoopste prijs voor een ticket vinden is niet altijd het belangrijkste. Ga altijd na of er extra kosten van toepassing zijn. Bijvoorbeeld voor het meenemen van bagage, een maaltijd aan boord of het reserveren van een zitje. Je bent immers niets met een goedkoop ticket van € 49,99 als je achteraf nog € 60  moet spenderen aan de kost van je koffers. En dat terwijl je bij die andere luchtvaartmaatschappij voor € 99,99 euro je bagage wel gratis mag meenemen.

Sommige maatschappijen bieden je gratis een snack of drankjes aan terwijl dit bij andere (meestal low-cost maatschappijen) vaak nog extra moet vergoed worden.

Zoek naar de ideale vlieguren

Ga je op een 21-daagse rondreis door India, neem je vijf weken de camper voor een tocht door het zuiden van de Verenigde Staten of plan je een korte citytrip naar Milaan? Iedere vakantie heeft andere behoeften en eisen. Wanneer je op zoek bent naar een ticket voor een citytrip van enkele dagen kan je wat extra centen neertellen voor een vlucht met de meest ideale vlieguren. Je wil er immers zo veel mogelijk tijd spenderen, toch?

Waarschijnlijk kies je ook best voor een vroege vlucht bij vertrek en voor een avondvlucht bij aankomst. Zorg er bij een korte vakantie ook voor dat je non-stop kan vliegen, liefst dus zonder tussenlanding. Is een tussenlanding toch noodzakelijk? Kies dan voor de kortst mogelijke tussenstop (met een korte lay-over), maar let er wel op dat je jezelf genoeg tijd geeft om je aansluitende vlucht te halen. Anders draait je citytrip gegarandeerd in de soep!

Echt het goedkoopste vliegticket vinden? Kom uit je comfort zone…

Kijk ook eens naar andere luchthavens in je buurt. Ben je het gewend om vanop Brussels Airport te vertrekken? Waarom eens niet zoeken op vluchten vertrekkende vanuit Luik, Antwerpen, Charleroi, Oostende, Eindhoven, Maastricht, Parijs, Amsterdam of Düsseldorf? Zo vind je misschien wel het goedkoopste vliegticket!

Wees erg flexibel

Dat je flexibel kan zijn bij het kiezen van je vertrekplaats vertelde ik je al. Maar er geldt ook: hoe flexibeler je bent in de keuze van je vertrekdatum hoe beter. In plaats van tickets te zoeken op een exacte dag kan je beter bekijken of enkele dagen vroeger of later vertrekken ook mogelijk is. Vaak is er een erg groot prijsverschil merkbaar.

Ik hoef je niet te vertellen dat het zeer moeilijk is om goedkope vluchten te vinden naar populaire vakantiebestemmingen tijdens feestdagen of zomervakanties. Hou daarom rekening met de schoolvakanties en denk eraan dat die in onze buurlanden vaak vroeger of later starten. Het is in deze gevallen soms echt wel de moeite om net over de landsgrenzen te kijken en je vlucht te boeken via Nederland of Duitsland.

Combineer verschillende maatschappijen

Waarom beperken tot één bestemming? Soms zijn reizen naar verschillende steden, met verschillende maatschappijen financieel interessanter. Zo zou ik voor mijn retourticket tussen Brussel en Riga onlangs meer dan € 230 moeten betalen met Brussels Airlines. Door een extra bestemming toe te voegen met een andere maatschappij en de tickets apart te boeken zou ik voor zo’n € 150 ook nog naar Oslo kunnen. Of een besparing van zo’n € 80. Je ziet het: al is het vaak puzzelwerk, combineren is de boodschap!

Open Jaw

Vlieg je vanuit Brussel? Kijk dan eens hoeveel het je zou opleveren om terug te keren via bijvoorbeeld Amsterdam of Luxemburg. Zo’n ticket noemt men een Open Jaw, ofwel open vliegticket.

Wat zijn Error Fare Flights? En hoe kan ik ze vinden?

De laatste tijd speuren heel wat mensen het internet af op zoek naar Error Fare Flights. Op die manier kunnen ze dan spotgoedkoop reizen naar verre en luxueuze bestemmingen. Een Error Fare (of Mistake Fare) is eigenlijk niet meer dan een foutief ingegeven prijs voor een vliegtuigticket bij een online aanbieder van vluchten.

Gigantische softwareprogramma’s zorgen er immers voor dat de honderden vakantiewebsites hun tickets online kunnen aanbieden aan de klant. Door de dagelijkse wijziging van de tarieven, taksen en supplementen worden er uiteraard soms (menselijke) fouten gemaakt waardoor tickets dan aan de foutieve prijs worden aangeboden: de Error Fare Flight. Een (zeer) klein deel van de aangeboden tickets kan op deze manier tegen een prikje worden aangekocht door de oplettende en geduldige surfer. Tip: volg enkele dealzoekers, want zij zoeken in jouw plaats (verderop dit artikel).

Zoek je favoriete vliegtuigmaatschappij en verdiep je in hun mijlensysteem

Iemand die regelmatig het vliegtuig neemt of op hotel gaat doet er goed aan om vliegmijlen te sparen. Die mijlen geven je immers recht op een heleboel voordelen zoals gratis vliegreizen, upgrades naar Business Class, bezoekjes aan de luchthaven-lounge of hotelkamers voor helemaal (of bijna) niets. Surf dus wat rond en doe opzoekingswerk over het frequent flyer programma van jouw favoriete luchtvaartmaatschappij.

De meeste airlines werken samen met verschillende andere maatschappijen. Binnen die partners verzamel je meestal mijlen op hetzelfde account, waardoor je sneller aan een hoog aantal zit. Dit zijn de 3 grootste allianties ter wereld:

  • Star Alliance (Brussels Airlines, SWISS, Lufthansa, …)
  • Skyteam (Delta, KLM, …)
  • Oneworld (American Airlines, British Airlines, …)

In dit artikel geef ik trouwens enkele handige websites en links die je helpen bij het boeken van je volgende reis, een goede aanvulling op deze tips om het goedkoopste vliegticket te vinden!

Waar moet ik beginnen?

Er zijn op het internet honderden sites en tools te vinden die je kunnen helpen bij het zoeken van de goedkoopste vlucht. De meest bekende zijn:

Vergelijkingswebsites

Dealzoekers

Websites die voor jou op zoek gaan naar deals en error fares. Volg ze ook op Facebook en Twitter om zo snel mogelijk op de hoogte te zijn van de deals, want ze zijn vaak erg snel terug weg.

Rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij

Check ook altijd bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Ze hebben vaak een speciale promo pagina of zoektool. Bij andere, externe boekings- en vergelijkingswebsite moeten vaak extra dossierkosten voldaan worden. Daardoor is rechtstreeks boeken bij de luchtvaartmaatschappij vaak – maar zeker niet altijd – het voordeligst.

Enkele belangrijke klassieke vliegmaatschappijen (die opereren vanuit Brussel)

Enkele bekende lowcost maatschappijen

Reisorganisaties – chartervluchten – vakantievluchten

Je kan bij je touroperator meestal ook je vlucht boeken zonder verblijf. Check daarom ook eens deze websites. Vaak hebben ze bepaalde promoties en zijn de prijzen (zeker naar typische vakantiebestemmingen) soms goedkoper dan de klassieke maatschappijen.

Veel succes!

Heb jij nog andere tips & tricks om het goedkoopste vliegticket te vinden? Laat ze dan zeker achter via de comments.

Dit artikel bevat affiliatie links.


3 reacties

  • Handige tips Bart! Thanks voor het delen! 😀

  • Handige tips! Ik merk inderdaad dat flexibel opstellen een heel belangrijk iets is, zo heb ik mijn terugvlucht eind deze zomer ook gekozen op basis van de prijs. Ik wist ongeveer wanneer ik terug in het land zou moeten zijn, maar het maakte niet zoveel uit. Het handige bij veel sites is ook dat ze alle laagste prijzen automatisch tonen. En om daar mijn hobby van te maken, vind ik niet zo’n probleem 🙂

  • Rechtstreeks bij de maatschappij boeken is vaak ook goedkoop, soms opeens weer tientallen euro’s duurder. Skyscanner en Momondo zijn vaak goedkoop. Zag laatst ook een nieuwe, FlyGRN . Die is ook best goedkoop en compenseert de CO2 van je vlucht.

Geef een reactie