Hoe blijf je in shape op vakantie?

4 min.

Vakantie is essentieel voor onze gezondheid. Even eruit kunnen en alles kunnen vergeten is wat je nodig hebt om het leven op lange termijn vol te houden. Alleen is het natuurlijk wel zo dat je vaak juist op het moment dat je op vakantie gaat al je andere gezonde gewoonten overboord gooit. Zo kom je bijvoorbeeld weken niet in Fitness Leuven om te sporten. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Met deze tips kan je gewoon genieten van je vakantie en toch in shape blijven.

Een bestemming met een gym

In de eerste plaats kan je slim op zoek gaan naar leuke vakantiebestemmingen. Kies bijvoorbeeld altijd een park, hotel, complex waar je ook een gym bij kunt vinden. Die is misschien niet zo uitgebreid als de sportschool die je thuis hebt, maar je kunt in ieder geval in bepaalde mate iets doen. En als die gym er niet is, kies dan in ieder geval voor een plek met een goed zwembad. Een paar baantjes trekken is een goed alternatief voor de weken van je vakantie. Zo kan je in ieder geval je beweging gewoon krijgen.

Werken met je lichaam

Natuurlijk kan je op je vakantieadres nog gewoon een bepaalde mate van lichaamsbeweging krijgen. Je kunt misschien niet je gebruikelijke programma van de sportschool volgen, maar je kunt wel voor een goed alternatief gaan. Zo kan je bijvoorbeeld gewoon je gehele lichaam trainen met een lichaamsgewichtprogramma. Met wat squats met lichaamsgewicht, een paar sets pus-ups en wat sit-ups ben je al een heel eind op weg om gewoon goed in conditie te blijven en je spieren te onderhouden zolang je niet de sportschool in duikt. Dit kan je bijvoorbeeld direct ’s ochtends als je opstaat al doen. Nog voor de dag echt begint.

Neem één gewicht mee

Als je dan toch niet voldoende vertrouwen in een lichaamsgewicht routine hebt, neem dan zelf iets mee. Met één gewicht kan je al veel meer bereiken dan je denkt. Voor een korte periode is dat meer dan genoeg. Je hebt dan echt niet al die ingewikkelde machines die je in de sportschool vindt nodig. Met een dumbbell of een kettlebell van enkele kilo’s ben je er al helemaal klaar voor om gewoon al je spieren te belasten tijdens je vakantie. Let wel op dat dit natuurlijk ook je bagage zwaarder maakt. Andere spullen moeten dus plaatsmaken.

Let een beetje op jezelf

Tot slot is er nog een hele andere tip van waarde. Het is ook zaak om gewoon even goed op jezelf te letten als je op vakantie gaat. Lekker ontspannen is iets heel anders dan jezelf volledig laten gaan. Natuurlijk kan je lekker genieten van niks doen. Of kan je aanschuiven voor een lekkere maaltijd. Je hoeft echter niet helemaal uit de bocht te vliegen twee of drie weken lang. Doe ook eens een dagje rustig aan met de maaltijden. En ga er ook eens lekker een dag op uit om lekker bezig te zijn.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.

×

Hoi!

Welkom bij de chatbox van Vetexbart.

× Heb je een vraag?