Hoe kun je een visum voor Turkije aanvragen?

5 min.

Wil je genieten van een vakantie aan een van de zonovergoten stranden aan de Turkse Rivièra, ga je op een stedentrip naar prachtig Istanbul of staat er een zakenreis naar Turkije op de agenda? Dan heb je een visum voor Turkije nodig. Er zijn verschillende manieren om een visum voor Turkije aan te vragen. Zo kunt je online een elektronisch visum aanvragen. Vetexbart ging op onderzoek uit en bekeek welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot het aanvragen van een visum voor Turkije en welke manier het makkelijkst is.

Wanneer je op vakantie gaat naar Turkije, dan kun je niet zomaar het land inreizen. Turkije kent namelijk een visumplicht voor inwoners uit België en Nederland. De visumplicht geldt voor zowel vakantiegangers als zakelijke reizigers uit Nederland en België. Het visum voor Turkije is maximaal 180 dagen geldig. Gedurende deze 180 dagen mag je maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Het paspoort dient nog minimaal 60 dagen na het verlopen van het visum geldig te zijn. Op deze manier wil Turkije voorkomen dat je het land niet meer uit kunt reizen op het moment dat het visum verstrijkt.

Tot 2014 was het mogelijk om het visum bij aankomst op het vliegveld in Turkije aan te vragen. Door de grote drukte bij de visumbalie moest je hiervoor soms wel uren in de rij staan, vooral tijdens het hoogseizoen. Bovendien kon je het visum alleen contant betalen. Sinds 2014 kun je echter online een elektronisch visum (e-visum) aanvragen. Sindsdien is het niet meer mogelijk om een toeristenvisum op het vliegveld te kopen.

E-visum aanvragen

Het online aanvragen van een e-visum is een fluitje van een cent en duurt met behulp van een betrouwbaar visumbureau nog geen vijf minuten. Je vult de gewenste gegevens zoals je naam, het paspoortnummer, de ingangsdatum van het visum en een aantal aanvullende gegevens in en je kunt vervolgens direct op verzenden klikken. Zodra de visumaanvraag is goedgekeurd, ontvang je het digitale visum automatisch per e-mail.

Het visum kost via de reguliere aanvraag € 24,95 inclusief consulaire kosten en aanvraagkosten. Je kunt de kosten voor het visum voor Turkije betalen via iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard. Het is aan te raden het visum minimaal 48 uur van tevoren aan te vragen. Ben je per ongeluk te laat? Dan kun je een spoedaanvraag doen. Met een spoedaanvraag heb je het e-visum gemiddeld binnen 14 minuten binnen. Een spoedaanvraag kost doorgaans tussen de € 7,50 en € 9,95 extra.

Iedere reiziger heeft een eigen visum nodig, ook kinderen. Zelfs als de kinderen in jouw paspoort bijgeschreven staan, moet je voor hen een apart visum aanvragen. Het is wel mogelijk om in een keer een familieaanvraag te doen voor de visa.

Heb je een visum voor 180 dagen? Dan mag je meerdere keren het land in- en uitreizen zonder dat je een nieuw visum hoeft aan te vragen. De enige voorwaarde is dat je niet langer dan 90 dagen per half jaar in Turkije verblijft. Wil je toch langer in Turkije verblijven? Dan dien je het visum te laten verlengen bij een Turks consulaat of de Turkse ambassade. Overigens hoef je niet per se op de op het visum aangegeven aankomstdatum aan te komen in Turkije. Zolang het visum geldig is, mag je het land inreizen. Je kunt natuurlijk niet vóór de ingangsdatum van het visum arriveren.

Via de ambassade

Woon je in België en wil je een visum aanvragen voor Turkije? Dan kan dit ook op een ietwat ouderwetse manier; namelijk via de ambassade in Brussel. De ambassade is op doordeweekse dagen tussen 9.00 tot 13.00 en 14.30 tot 18.00 geopend. Dit is echter een omslachtige manier omdat je naar de ambassade moet reizen en vaak ook een afspraak moet maken om geholpen te worden. Het online aanvragen van een e-visum gaat dan ook een stuk sneller en eenvoudiger. Overigens kun je een e-visum alleen aanvragen voor toeristische doeleinden en zakenreizen. Heb je een werkvergunning of een studievisum nodig? Dan kun je contact opnemen met de ambassade in Brussel.

Wanneer heb je geen visum nodig?

Alle zakelijke en toeristische reizigers uit Nederland en België hebben een officieel visum nodig om Turkije in te mogen. Zij mogen de maximale duur van het visum niet overschrijden. Alleen functionarissen met een diplomatiek paspoort hebben geen visum voor Turkije nodig.

€ | ad

Laatste van Blog