Hoe zien Belgen in VS de toekomst van toerisme na corona en rellen?

13 min.

Eerst was er de corona-epidemie die talrijke Amerikaanse steden één voor één lam legde en die nog steeds om de hoek loert en nu komen daar ook nog de protesten bij. De betogers strijden onder de noemer van Black Lives Matter tegen het politiegeweld op zwarten en bij uitbreiding het diepgewortelde racisme in de VS. Heel wat reislustige Belgen zagen eerder dit jaar hun vakantie naar the States in duigen vallen terwijl een ander deel onzeker zit af te wachten of hun geplande trip wel kan doorgaan. Vetexbart sprak met 3 Belgisch-Amerikaanse stadsgidsen in de Verenigde Staten die allen actief zijn via de netwerk-groep Via Americana.

Chicago in Illinois

Leentje De Leeuw


Leentje De Leeuw is een Belgische die samen met haar gezin in het Amerikaanse Chicago woont. Daar is ze stadsgids. ‘Normaal gezien was ik helemaal klaar om vanaf half juni stilaan opnieuw op te starten met mijn tours. De mondmaskers en handgels stonden klaar om alles zo goed mogelijk via de regels te doen. Maar met de huidige onrusten zullen de toeristen nog wel een tijd wegblijven’, laat ze weten aan de telefoon.

De Cloud Gate aka The Bean. Eén van de toeristische trekpleisters in Chicago.

Normaal gezien komen zo’n 90% van de toeristen die ze de stad laat ontdekken uit Europa. Het grootste deel van haar klanten komt uit Frankrijk, gevolgd door de Belgen. ‘De meeste toeristen hebben hun vakantie uitgesteld, niet afgelast. Nu ga ik me als gids voor een tijdje focussen op toeristen uit de Verenigde Staten, en zelfs op dagjesmensen uit Chicago. Want ook zij zullen net als de Europeanen dit jaar niet volop kunnen reizen naar het buitenland.’

Ik wil niet pessimistisch klinken en ik weet dat ik tegen mijn eigen winkel spreek, maar ik denk dat het voor de toerist nog wat te vroeg is om echt te komen genieten van de stad. Hopelijk zal de rust terugkeren na de verkiezingen.

Leentje De Leeuw

Op de vraag of het een goede beslissing was om de VS te sluiten voor toeristen is ze formeel. ‘Wat moeten mensen hier komen zoeken als alles gesloten is, van attracties tot restaurants en bars? Er kwamen sinds kort wat meer perspectieven in het vooruitzicht, maar de rellen en opstootjes her en der beslissen daar momenteel anders over’. Leentje vreest wel dat heel wat horecazaken failliet zullen gaan, al prijst ze ook de inventieve Amerikanen die nu volop take-aways inrichten of hun goederen verkopen op de stoep.

Chicago is New York, maar dan op mensenmaat. Hier is veel meer plaats op straat, maar bijvoorbeeld ook op het openbaar vervoer. Mede daarom denk ik dat het hier wel wat makkelijker is om het virus tegen te gaan. De mensen volgen de regels in het algemeen goed op, denk maar aan het dragen van een mondmasker in de winkel.

Leentje De Leeuw

Leentje staat te popelen om opnieuw Europese toeristen rond te leiden in haar Chicago. ‘Maar we mogen de mensen ook geen rad voor de ogen draaien. Ze komen immers naar hier voor leuke herinneringen en betalen veel geld voor hun trip. Hen die top ervaring geven is momenteel niet mogelijk. Daarom moeten we nog een beetje geduld oefenen.’

Als de tijd rijp is kan je een Off the beaten path tour boeken bij Leentje via deze website.

New York City in New York

Jacqueline Goossens


Samen met haar man vertrok Jacqueline Goossens in 1980 naar New York. De bedoeling was om een jaartje te blijven zodat ze de verkiezingscampagne en verkiezingen zouden kunnen verslaan als freelancers. Dat draaide enigszins anders uit. ‘Ik kom van Maldegem, een landelijke gemeente’, zegt Jacqueline ons. ‘Ik had geen idee dat ik zo in de ban zou geraken van New York. Ik wou hier niet meer weg. De jaren ’80 waren zware jaren voor New York. Het was een stad in post-industrieel verval met alle gevolgen vandien.’

De cijfers spreken voor zich. ‘1990 was het dieptepunt. De bevolking was gedaald tot 7 miljoen (vandaag zijn er 8,6 miljoen inwoners). Dat jaar werden 2.262 New Yorkers vermoord. Vorig jaar was het aantal moorden gedaald tot 318. In 1990 namen slechts nog 1,5 miljoen mensen de subway (metro) per 24 uren. Vorig jaar zaten we op sommige dagen aan een record van 6 miljoen per dag. De werkloosheid was gedaald van 10 % in 1990 tot 4,1 % vorig jaar. In 1990 kwamen 26 miljoen toeristen naar New York. Vorig jaar was dit aantal gestegen naar een absoluut record van 67 miljoen. De gemiddelde bezettingsgraad van de hotels was 87 %.’

Central Park, één van de geliefde hotspots van zowel toeristen als locals.

NYC&Company, het bureau van toerisme, meende dat 2020 een nog spectaculairder jaar zou worden’, gaat Jacqueline verder. Toen Knack Weekend in 2002 aan Jacqueline vroeg om een aantal lezersreizen te begeleiden had ze de smaak van mensen rondleiden in haar stad snel te pakken. ‘Het aantal boekingen dat bij mij was binnengelopen voor dit jaar bevestigde de trend. Het is wel even anders uitgedraaid voor de toeristische sector.

De economische impact van de sluiting is fenomenaal. Alleen al in de horeca spreken we over 26.000 restaurants, 10.000 bars en 700 hotels.

Jacqueline Goossens

Jacqueline wil voorzichtig blijven in haar uitlatingen over covid-19. ‘Ik ben geen expert’, zegt ze. ‘Op zoveel plaatsen, ook in Belgie, is er al veel gedebatteerd over de beste aanpak. Stel: er was geen reisverbod. Dan zouden heel wat mensen toch hun reizen naar New York en de Verenigde Staten hebben geannuleerd eens het duidelijk zou geworden zijn hoe serieus het virus toesloeg in de stad. Een aantal experten meent dat New York minder harde klappen zou gekregen hebben, mocht ze de ‘shut down’ vroeger hebben uitgevaardigd.’

Geen recordaantal bezoekers voor New York City in 2020.

De shut down in New York begon op 16 maart. De heropening is gepland in 4 fasen. De eerste fase gaat in op 8 juni. Net als miljoenen New Yorkers keek ik daar erg naar uit. Tussen elke fase moeten 2 weken verlopen. In fase 3 mogen de hotels opnieuw open. 

Jacqueline Goossens

Of deze geplande fases ook door kunnen gaan is nog maar de vraag, nu over het hele land mensen op straat komen om te protesteren tegen het zinloze politiegeweld waaraan George Floyd op 25 mei bezweek. ‘Zoals wel meer gebeurt tijdens massa protesten daagden er onvermijdelijk ook mensen op die brand stichtten en winkels plunderden. De laatste leveren de spectaculairste beelden op en hebben in de media veel aandacht gekregen. In New York City alleen al werden honderden handelszaken groot en klein geplunderd.

Zal New York zich herpakken? Natuurlijk. De stad heeft dat al zo dikwijls gedaan in de afgelopen 4 eeuwen. De meerderheid van mijn klanten die hun reis moesten annuleren, zeggen in elk geval te hopen om volgend jaar te komen. New York was een internationale topbestemming geworden in de 21ste eeuw en dat ondanks eerst de aanslag in 2001 en dan orkaan Sandy in 2012. Ook dit keer slaan we er ons wel door. 

Jacqueline Goossens

Jaqueline schreef ook verschillende boeken waaronder twee reisgidsen. Eind oktober verschijnt er trouwens een nieuw boek van haar over New York op het einde van de 19de-begin 20ste eeuw. Hier vind je haar blog.

Detroit in Michigan

Trui Moerkerke


In Ann Arbor, niet ver van Detroit -in de staat Michigan- woont Trui Moerkerke die ook aan de slag is als gids. ‘Vorige zomer was mijn eerste seizoen. Dat waren vooral Europeanen: Belgen, Fransen en Nederlanders. Dat verliep prima. Het is werkelijk fantastisch om mensen op sleeptouw te nemen in Detroit want niemand verwacht dat het zo’n interessante stad is. Zeker, de stad staat nog steeds voor grote uitdagingen, daar ben ik niet blind voor, ik ken de stad ondertussen goed genoeg. Detroit heeft een reputatie, maar al mijn gasten zijn hier als grote Detroit-fan vertrokken.

Voor haar zijn het vooral heel onduidelijke tijden waarin ze niet goed weet wat er op haar en de stad afkomt zegt ze aan Vetexbart. ‘Punt is: ik weet echt niet wat er zal gebeuren. Vliegen vanuit Europa zal blijkbaar wel hernemen, maar hoe frequent en hoeveel toeristen zullen komen, dat lijkt me moeilijk in te schatten.’

Ik wil de slechte fee met slecht nieuws niet zijn, maar ik zie weinig Europees toerisme voor 2020 in Detroit. Dat is zeer jammer, Detroit was echt aan een remonte bezig.

Trui Moerkerke
Detroit Riverfront, met aan de overzijde Canada.

Het aantal internationale bezoekers in Detroit is de laatste jaren verdubbeld tot meer dan 3 miljoen per jaar. ‘Detroit was trouwens ook terug een citytrip en congresbestemming voor de Amerikaan. Wat er nu zal gebeuren is onduidelijk. Het hangt af van het virus (of beter het vaccin) en van wat er nu gebeurt met de protestbewegingen. Momenteel is een groot stuk van downtown Detroit dichtgetimmerd. Dus het is afwachten’, aldus Trui.

Ik ben benieuwd hoe de economie en het toerisme het hier terug zullenoppikken. Het is voor Detroit extra hard want ze waren nog maar net uit een diep dal aan het klimmen.

Trui Moerkerke

Hier vind je Dose of Detroit, de website van Trui. Ze schrijft ook columns op june.

Meer info

Via Americana


De drie Belgisch-Amerikaanse stadsgidsen die in het artikel aan het woord kwamen maken deel uit van de netwerk-groep Via Americana. Die zo’n 3 jaar geleden werd opgericht. Intussen zijn ze een begrip in de Belgische reiswereld én vertegenwoordigd in 9 Amerikaanse steden. Neem dus zeker een kijkje op hun website als je op zoek bent naar een gids in New York, Washington DC, Chicago , Los Angeles, Detroit, Philadelphia, Milwaukee, Denver of San Francisco.

Laatste van Blog