Langs de sporen van de ‘vergeten’ Slag om het Hürtgenwald

4 min.

Hoog tijd voor het tweede en laatste deel over mijn blogtrip langs enkele historische hotspots tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met een handvol internationale bloggers begon ik ergens halverwege februari aan een bezoek van een deel van de Liberation Route Europe. De herdenkingsreis startte in en rond de omgeving van de Waalse stad Bastenaken (lees hier mijn eerste blogpost) en ging de daaropvolgende dagen verder in de Duitse regio Rureifel. Daar werden we onder andere meegenomen naar het Hürtgenwald, waar een zeer bloederige veldslag werd gevoerd. Een ‘vergeten’ slag die in de naoorlogse geschiedenis toch wat ondergesneeuwd raakte.

DSC01803
Na de start in het Belgische Bastenaken ging onze tocht verder naar het Duitse Hürtgenwald.

In de vroege ochtend, na een deugddoend en stevig ontbijt, trokken we met een kleine groep onze wandelschoenen aan en gingen we voor het eerst naar het Hürtgenwald om er de Ochsenkopf trail te ontdekken met Hendrik, onze gids voor de dag.

liberation9

DSC01756

Het met stenen bedekte graf van een Amerikaanse soldaat is het eerste zichtbare en pakkende monument tijdens onze tocht. De vermiste Robert Cahow werd pas in het jaar 2000, meer dan 55 jaar na zijn dood teruggevonden. Tot op vandaag komen de familieleden van de gesneuvelde soldaat nog steeds regelmatig op bezoek naar zijn graf.

DSC01760

DSC01764

De slag om het Hürtgenwald duurde ongeveer vijf maanden, en vond plaats tijdens de strenge en barre winter van ’44 en ’45.  In deze periode kwam er ook een Duitse tegenaanval in de Ardennen, waardoor de gevechten in het Hürtgenwald zo goed als stilvielen. Die Slag om de Ardennen werd door de Duitsers niet echt als erg succesvol ervaren waardoor ze besloten om zich terug te trekken tot achter de Westwall, de Duitse verdedigingslinie. Het is uiteindelijk half januari wanneer de Amerikaanse soldaten de strijd hervatten in de dichte bossen, waar het inzetten van tanks en ander zwaar geschut zo goed als onmogelijk was. Hier vind je nu nog steeds heel wat van de originele bunkers terug.

DSC01777

DSC01778

liberation4

Tijdens onze wandeling passeren we een spoor van een Amerikaans pantservoertuig dat werd geraakt en verbrand in het Hürtgenwald tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ultiem doel van de Amerikanen is om via het Kallpad de hoger gelegen plaats Schmidt in handen te krijgen, wat ze na maanden ook bereiken. Tijdens onze wandeling langs kronkelende bospaadjes zien we heel wat schuttersputten of foxholes, gegraven gaten vanwaaruit de soldaten hun vijanden onder vuur namen.

DSC01767

Praktisch

Voor de twee overnachtingen tijdens het Duitse deel van onze Liberation Route Europe konden we gebruik maken van het gezellige viersterrenhotel Kallbach. In het nabij gelegen hotel-restaurant Talschenke kan je dan weer bekomen van je lange wandelinen bij een lekkere maaltijd. Beide hotels kan je boeken via Booking.com.

Overweeg je om zelf een uitstap naar het Hürtgenwald te maken? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Rureifel Toerisme voor tips, handige adresjes en wandelroutes. Je kan ook de praktische app van de Liberation Route Europe downloaden op je smartphone (iOS en Android). De applicatie geeft de mogelijkheid om verhalen over enkele grote gebeurtenissen te lezen, historische plaatsen te bezoeken of persoonlijke verhalen te horen.

DSC01747

Deze trip kwam er dankzij de samenwerking met Liberation Route Europe.

Laatste van Blog