/

Is er ondertussen al internet in Cuba?

4 min.

Cuba is een eiland van extremen. Een land van sigaren en revolutie, zon en socialisme, rum en dictaturen. Als één van de weinige landen ter wereld kon je in Cuba tot voor kort helemaal niet online gaan. Omwille van het communistische karakter van het eigenzinnige land was het bezitten van een internetconnectie er helemaal niet zo evident. Sinds half 2018 is daar echter verandering in gekomen. Locals en toeristen kunnen nu -zij het nog heel beperkt- verbinding maken met het world wide web. Ik leg je uit hoe en waar je internet in Cuba kan vinden.

Internet in Cuba

Hoe?

Om als toerist met je smartphone verbinding te maken met het internet moet je eerst en vooral op zoek naar een wifi hotspot. Meestal is dit een centraal gelegen plein in het centrum van de stad. Je gaat daar dan vervolgens op zoek een open ETECSA netwerk en je probeert verbinding te maken. Als dat lukt zal men vragen in te loggen met een login en paswoord. Daarvoor moet je een internetkaart aankopen.

wifi spot in trinidad internet in cuba
Op dit plein in Trinidad zat iedereen ‘s avonds naar hartenlust te internetten.

Waar?

De ETECSA internetkaarten kan je kopen in de winkeltjes van de gelijknamige staatsoperator. Ze kosten 1 CUC (1 dollar) en daarmee kan je 1 uur internetten. Als je stopt met surfen, stoppen ook de minuten met lopen. De kaart blijft 30 dagen geldig nadat je ze voor het eerst hebt geactiveerd. In de meeste gevallen heb je je paspoort nodig bij het aankopen van de kaarten. Als toerist mag je in principe 3 kaarten per keer aankopen, al wordt dit niet overal even strikt toegepast.

internet in cuba kaartje etecsa
Dit zijn de kraskaartjes van ETECSA.

Alternatieven?

De ETECSA kaartjes zijn momenteel de populairste optie. Af en toe kan je ook een internetconnectie vinden in hotellobby’s of restaurants, maar vaak moet je ook hier inloggen met je ETECSA kraskaart. Sommige casa particulars hebben wifi.

Weetjes

  • Je weet dat je in de buurt van een wifi hotspot bent als er massa’s jongeren op hun smartphone beginnen tokkelen.
  • Is er geen ETECSA winkel in de buurt, dan kan je op de pleinen zelf ook kaartjes kopen van locals, meestal voor het dubbele van de prijs.
  • Het internet in Cuba wordt gereguleerd door de overheid. Wees je er dus van bewust dat er censuur kan optreden en de staat misschien met je meekijkt. Zelf ondervonden we geen hinder van geblokkeerde websites of toepassingen.
  • Je mag dan al verbinding hebben, de kwaliteit is niet echt goed. Verwacht geen vloeiende Whatsapp-verbindingen of Netflix-downloads. Om één aflevering van mijn guilty pleasure Good Girls te downloaden had ik ruim een uur nodig.

Cuba praktisch

Wij vlogen rechtstreeks naar Varadero met TUI fly. Onze vlucht kostte 349 euro retour per persoon zonder ruimbagage en met een standaardmaaltijd. Een vlucht met hotel boeken kan natuurlijk ook.

Ik haalde heel wat inspiratie en praktische tips uit de heel erg handig opgestelde reisgids Cuba van anwb.

Meer tips over Cuba en ons reisbudget vind je op Vetexbart.

Zou jij internetkaartjes kopen? Of kies je voor een social detox van enkele dagen, zonder internet in Cuba?

Bart

Ik ben Bart, de globetrotter, schrijver & fotograaf achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van New York City en Antwerpen, maar ook van ruige plekken in Centraal en Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed. Hou van koken en nog veel meer van culinair genieten op restaurant. Aarzel niet om me te contacteren als je met een vraag zit.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

×

Hoi!

Welkom bij de chatbox van Vetexbart.

× Heb je een vraag?