Dit zijn dé reistrends voor 2019!

corey-agopian-306180-unsplash (1)
SHARE

Een nieuw jaar, dus tijd voor een aantal nieuwe reistrends en vooruitblikken. Siska Schoeters van De Madammen nodigde Vetexbart vandaag uit in de studio van Radio 2 voor een gesprek. Je kan het gesprek onderaan herbeluisteren.

Green travel in opmars

Zo groen mogelijk proberen reizen is natuurlijk niets nieuws. Maar toch is green travel de rode draad door de reistrends dit jaar. Nog meer dan vorig jaar zal in 2019 het belang van eco-toerisme groeien. Heel wat mensen zullen proberen zo weinig mogelijk hun ecologische voetafdruk na te laten tijdens de vakantie.

Uiteraard zal je altijd meer CO2 uitstoten op reis dan wanneer je gewoon thuis blijft. Daarom enkele tips, waar je zelf op kan letten.

  • Het vliegtuig is nog steeds erg milieubelastend, maar je kan je de uitstoot van je reis compenseren door een bedrag te betalen dat wordt geïnvesteerd in duurzame energie of herbebossing.
  • Als je het vliegtuig neemt naar een verre bestemming, ga dan niet voor enkele dagen, maar voor een langere periode.
  • Kies beter voor een verblijf bij locals of kleinere familiehotels, en vermijd de grote all-inclusievehotels. Of kies overnachtingen in accommodatie met een Green Key logo.
  • Mensen worden zich meer en meer bewust om voor kortere afstanden te kiezen voor trein of bus.
  • Plan je een roadtrip? Overweeg dan een elektrische of hybride huurwagen.

Overtoerisme aanpakken

Het is al langer bezig dan vandaag, maar sommige populaire steden kreunen echt onder het toerisme. Zo erg vaak dat het voor de lokale bevolking niet meer vol te houden is. Denk maar aan steden als Amsterdam, Barcelona of Venetië. De bewoners hebben geen plaats meer op het openbaar vervoer, huizen worden te duur door Airbnb of de straten liggen vol afval dat toeristen achterlaten. Venetië stemde onlangs nog voor entreegeld voor dagjestoeristen die de binnenstad bezoeken. Ze zullen in het hoogseizoen meer moeten betalen dan in het in laagseizoen.

Maribor wijn
Slovenië, groener dan groen

Het is de verwachting dat meer en meer mensen alternatieven gaan zoeken. Waarom niet kiezen voor een citytrip naar Valencia of Zaragosa in plaats van Barcelona? Zeker plaatsen in centraal en oost Europa of een aantal ex-Joegoslavië landen zullen daarom boomen. Denk bijvoorbeeld aan Kroatië en z’n prachtige meren, of Slovenië dat voor meer dan 60% uit groen bestaat. Ook Servië, dat met Belgrado dé partyhoofdstad bij uitstek heeft, zit in de lift. En bovendien zijn die bestemmingen vaak heel wat goedkoper.

Als het maar Insta-proof is

Sociale media was al belangrijk bij de keuze van de bestemming, en ook in 2019 blijft dat zo. Zo is Corendon eind 2018 gestart met Instagram rondreizen, waarbij de most Instagrammable plekjes worden bezocht.

Unieke accommodatie in West-Virginia

Specialisten zien ook een duidelijk vraag naar unieke accommodaties. Een hotel in Manhattan met zicht op Central Park én een fotogenieke buitendouche of een kamer met een eigen tapkraan. Say what? Mensen willen overnachten in kastelen, een omgebouwde bus of een gezellige boomhut. Dat zegt ook Airbnb. Het moet niet luxueus of comfortabel zijn, alles kan zolang het maar Insta-proof is.

Food, food en nog eens food

Belgen en hun eten, het is sowieso al a match made in heaven. Niet alleen bestemmingen moeten tegenwoordig Instaproof zijn, ook je eten (waar blijven m’n avocado’s en chai lattes?). In 2019 zijn er ook opnieuw een heleboel mensen die hun reizen kiezen in functie van de lokale keuken of specifieke restaurants die bijvoorbeeld hoog aangeschreven staan in allerlei gespecialiseerde gidsen. Andere vullen dan weer hun dagen met diverse foodtours, bezoekjes aan wijndomeinen of bierbrouwerijen, volgen kookworkshops of slurpen wat af tijdens koffie- of olijftastings. 2019 is hét jaar voor het foodtourism.

Olijftasting

Topbestemmingen 2019

De Verenigde Staten blijft voor velen een tot de verbeelding sprekende bestemming. Door de goedkope vliegtickets richting VS zal de opwaartse trend van citytrips naar steden als New York en Miami blijven groeien.

Bij TUI vroegen we dan weer naar de Europese toppers van 2019. Spanje blijft voor hen veruit het belangrijkste vakantieland, gevolgd door Griekenland. Turkije is er de grootste stijger, maar ook Egypte doet het goed. Verrassing is misschien wel Montenegro met een groeipercentage van +75%.

Brussels Airlines laat Vetexbart weten dat er al heel wat boekingen binnenlopen voor Portugese steden als Porto, Faro en Lissabon. Ook Kroatië doet het heel goed met het historische Split en Zadar, het Knokke van de Kroatische kust. Corsica blijft een attractieve bestemming deze zomer, zoals ook de Canarische Eilanden, met Lanzarote en Tenerife op kop. Ze zien ook dat Sicilië en de Peloponnesos veel succes hebben dit jaar.

Split, Kroatië

Internationale online vluchtenvergelijkers als Skyscanner zien dan weer dat er opvallend veel gezocht wordt naar Madagaskar.

Herbeluister hier het interview bij De Madammen op Radio 2 van 3 januari 2019: (voorlopig niet beschikbaar op smartphone).Geef een reactie