De IZY trein naar Parijs: snel en spotgoedkoop

4 min.

Wie naar Parijs wil voor een dag of weekendje kijkt als snel aan tegen erg dure Thalys tickets. Wie kiest voor de bus kan met aanbieders zoals Flixbus of Quibus dan weer vaak voor enkele tientallen euro’s naar de Franse hoofdstad rijden. Eén groot nadeel: je bent minstens zo’n 4 uur onderweg. Met de auto moet je dan weer rekening houden met files en de dure parkeerplaatsen. Wij reisden naar Parijs met de minder bekende IZY trein.

No-nonsense

De IZY trein is eigenlijk de no-nonsense variant van de bekende Thalys en al sinds april 2016 actief. Je hebt er in tegenstelling van bij grote broer bijvoorbeeld geen wifi of bardienst aan boord. Je bent er ook ietsje minder snel met de IZY trein. Wij spoorden van Brussel-Zuid naar het Parijse Noord Station in zo’n 2 uur en 15 minuten (maximaal 2u30). Met de Thalys zou dat slechts 1u22 zijn.

De prijs van een IZY trein ticket

De grootste reden om voor de IZY trein naar Parijs te kiezen is de goedkope kostprijs van een ticket. Je hebt de keuze uit vier verschillende tarieven. Zo kost het goedkoopste ticket 10 euro, maar het geeft je geen garantie op een zitplek (dus als alle plaatsen volzet zijn, moet je een plekje op de grond inpalmen). Voor een plaats op één van de genummerde klapstoeltjes betaal je 15 euro. Een standaard ticket heb je voor 19 euro, terwijl de XL zitjes wat ruimer zijn, maar wel €10 extra kosten. De prijzen zijn uiteraard voor een enkele rit.

Conclusie: wij deden zelf de test en kozen in de heenreis voor een klapstoeltje aan €15. Dit is best een handige optie als je goedkoop wil reizen. De stoeltjes bevinden zich op de platformen tussen de rijtuigen. Erg comfortabel is het niet, maar we houden dit makkelijk iets meer dan 2 uur vol. Voor de terugtocht gingen we voor het meest luxueuze XL ticket aan €29 euro. Hier zit je in iets bredere zetels dan de standaard zitjes, heb je meer beenruimte en is je tafel een beetje groter. Ook is er een handige hoofdsteun en de stoel kan achteruit gekiept worden. Uiteindelijk betaalden we dus -zonder extra opties- €44 voor een retourticket. Best, een heel faire deal. Ik betaal voor een retourtje vanuit de Kempen naar de Kust (met de NMBS) immers meer, ben langer dan drie uur onderweg en moet minstens twee keer overstappen.

IZY trein praktisch

De IZY trein vertrekt enkel vanuit het station van Brussel-Zuid en spoort naar het station van Parijs-Noord. Je kan per traject een 1 hand- en 1 cabinebagage meenemen. Zorg er steeds voor dat je minstens 30 minuten voor vertrek op het perron staat. Weet ook dat een treinreis heel wat milieuvriendelijker is dan met de wagen, bus of het vliegtuig naar Parijs reizen. Je geschatte CO2-voetafdruk is 3,10 kg voor deze route.

Van maandag tot en met donderdag en op zaterdag kan je eenmaal per dag de IZY trein nemen. Op vrijdag en zondag wordt dit opgetrokken naar tweemaal per dag. De regel is ook bij de IZY trein: hoe vroeger je boekt, des te meer kans je hebt op het goedkoopste ticket. Je kan een ticket reserveren tot 2 maanden op voorhand.

Een ticket kopen kan enkel online en dus niet aan het loket. Betalen doe je eveneens online met bank- of kredietkaart.

Dit artikel werd niet gesponsord.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.

×

Hoi!

Welkom bij de chatbox van Vetexbart.

× Heb je een vraag?