Spotgoedkoop en zonder zorgen naar Parijs met IZY

Izy2

Tijdens de voorbereidingen van onze uitstap naar Parijs moesten we uiteraard eerst kiezen op welke manier we in de Franse hoofdstad zouden geraken. We konden zelf met de auto rijden (dure parkeerplaats, geen pintjes drinken,…) of een bus nemen zoals Flixbus of Ouibus (en dus vier uur onderweg zijn vanuit Brussel).

De makkelijkste en snelste – maar jammer genoeg vaak niet de goedkoopste – manier om in Parijs te geraken is eigenlijk met de trein. Met IZY  (de nieuwe low cost trein van Thalys die pas werd gelanceerd) daarentegen geraak je er in het beste geval al voor 10 euro.

IZY is eigenlijk de no-nonsense variant van de bekende Thalys. Je hebt er in tegenstelling van bij de grote broer bijvoorbeeld geen wifi of bar aan boord. Je bent er ook iets minder snel met IZY. We reden van Brussel-Zuid naar het Parijse Noord Station in zo’n 2 uur en 15 minuten. Met de Thalys zou dat al gauw een veertigtal minuten sneller zijn.

De grootste reden om voor IZY te kiezen is voor mij toch de lage kostprijs van een ticket. Je hebt de keuze uit vier verschillende tarieven. Zelf kozen we voor het duurste XL kaartje (€ 29) tijdens de heenrit en een standaard ticket (€ 19) voor de terugkomst. De XL zitjes zijn heel wat ruimer, maar kosten dus wel € 10 extra.

Izy
Links de standaard zitjes, rechts de XL versie. Er is ook overal een tafeltje, voetsteun, leeslamp en stopcontact.

Wil je echt spotgoedkoop naar Parijs? Kies dan voor de € 10 (geen garantie op een zitplaats, dus als de trein vol zit moet je rechtstaan) of € 15 (je zit dan op een klapstoeltje) tickets.

Conclusie? Ikzelf betaalde dus € 48 voor mijn retour trip, terwijl een standaardticket voor de Thalys me tijdens dezelfde periode al snel het dubbele zou gekost hebben. Je kan dan inderdaad wel anderhalf uur langer genieten van Parijs. Mijn volgende reis naar de lichtstad zal ongetwijfeld opnieuw gebeuren met IZY.

Ik boekte dit hotel in Parijs via Booking.com
Dit artikel of mijn tickets werden in geen geval gesponsord door één of andere vervoersmaatschappij en bevat mijn eigen ervaringen.


Bart
Bart
Hoi. Mijn naam is Bart, een dertiger uit Vlaanderen. Ik ben de globetrotter, schrijver en fotograaf achter Vetexbart, een travel blog gestart in 2013. Ondertussen bezocht ik meer dan 50 landen, maar mijn grote liefde blijft sowieso de Verenigde Staten. Ook voor toffe kortbijbestemmingen heb ik een serieuze boon. Niets leuker dan de trein te nemen voor een weekendje weg. In eigen land of net voorbij de landgrenzen.

9 Comments

Leave a Comment