Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


Een leuke dag in Valkenburg, dé kerststad van Nederland!

wpid-screenshot_2015-11-18-09-52-12.pngHet Zuid-Limburgse Valkenburg is er ieder jaar bijzonder snel bij om zich om te toveren tot dé Kerststad van Nederland. Van half november tot en met de eerste zondag van januari valt er echt van alles te beleven voor jong en oud. Dat is trouwens ook de Amerikaanse nieuwszender CNN niet ontgaan. Zij plaatsten Kerststad Valkenburg zelfs in de top 10 lijst van ‘World Christmas Destinations’.

Na een klein uurtje rijden vanuit de Antwerpse Kempen – vanuit Antwerpen of Brussel bereik je Valkenbrug trouwens al op zo’n 1,5 uur – parkeren we onze wagen en duiken we het gezellige stadje in op zoek naar het plaatselijke VVV kantoor. Daar krijgen we vriendelijk alle informatie en foldertjes over de verschillende kerstactiviteiten in de stad.

MergelRijk

De eerste stop van de dag wordt Mergelrijk. Ook in deze historische grot is het immers kerst! Hier worden verschillende mergelbeelden getoond en kom je aan de hand van infoborden en een interactieve quiz meer te weten over de grot. In het Grottenatelier kan je de kunstenaar in jezelf naar boven laten komen. Met een blokje mergel, een vijl en enkele andere attributen knutselen we een, euhm, … ‘prachtig’ souvenir. Zeker en vast leuk voor de kinderen, maar eigenlijk ook voor ons!

Valkenburg

Valkenburg5

Valkenburg2

wpid-20151118_144329.jpgLekker Lunchen aan de Geul

Lunchen doen we op het Geul eiland in het centrum van de stad. Vlakbij de onlangs herrezen Geulpoort ligt het proeflokaal Leeuw aan de brug. Op het gezellige verwarmde terras kiezen we uiteindelijk voor lekkere winterse kost! Een vriend van me die maar al te graag meekwam naar Valkenburg koos voor varkenswangetjes en ikzelf proefde een heerlijke konijnenbout 🙂 Uitstekende keuzes zo bleek.

Santa’s Village

Het valt ons meteen op dat de overgrote meerderheid van de Valkenburgse winkels in het centrum prachtige etalages hebben en dat de verschillende horecazaken gezorgd hebben voor sfeervolle en knusse terrassen om ons meteen in de kerststemming te brengen. Het is pas november maar vanaf het Theodoor Torrenplein waan je je al op Kerstdag. De geur van bockworsten en glühwein hangt boven het plein terwijl de enige echte kerstman gewillig selfies maakt met jong en oud.

Valkenburg14

Valkenburg7

Valkenburg6

Kerstmarkt Gemeentegrot

Dit jaar is het voor de 30ste keer kerstmarkt in de Gemeentegrot. Het is de oudste, grootste en ook de meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa. Vandaag is het helemaal niet zo druk waardoor we rustig kunnen rondslenteren door de lange, brede gangen die typisch zijn voor de grot. Halverwege houden we even halt voor een Schrobbelèr, een Tilburgs likeurtje. Cheers!

Christmas Parade

Woensdag! We hebben dus geluk. Twee keer per week trekt er immers een kerstparade door de stad. Op woensdag en zaterdag geven tientallen kinderen in mooie kostuums het beste van zichzelf tijdens de Christmas Parade. Ook de kerstman in zijn slee was opnieuw van de partij.

Valkenburg12

Valkenburg13

Valkenburg8

Valkenburg9

Valkenburg10

¡Viva México!

Op Twitter tipte een volger me om zeker eens langs te gaan bij El Castillo, een Mexicaans restaurant in het centrum van Valkenburg. Al toen we ’s ochtends aankwamen in de stad waren we enthousiast over het kleurrijke terras van de zaak. De typische gerechten (én de tequilla’s) waren heerlijk en helemaal niet zo duur. Een echte aanrader als je van tortillas, quesadilla’s en guacamole houdt!

Valkenburg collage2

Heb je ook zin gekregen om Valkenburg te bezoeken? Dan kan je de Kerststad nog bezoeken tot en met 3 januari 2016.

Extra informatie over Kerststad Valkenburg vind je op de website van Zuid-Limburg.


ReizenReizen

6 reacties

  • Leuk zeg! Ik heb al zoveel zin in kerst 😀 Mijn ouders gaan hier ook bijna heen. Ik ben er nog nooit geweest, maar komt er vast een keertje van!

  • Ziet eruit alsof je je prima hebt vermaakt! Leuk! Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit naar een kerstmarkt ben geweest.. Ik heb een hekel aan de winter en kijk liever lekker thuis op de bank kerstfilms haha. Al zeg ik wel al jaren dat ik een keertje een kijkje wil nemen. Wie weet dit jaar!

  • Wat leuk dat ik op jouw blog meer leer over mijn geboorteland dan dat ik zelf weet. Heb ik mij toch terecht voorgenomen om meer van NL te gaan zien de komende tijd! Op Valkenburg-Kerststad zal ik alleen eventjes moeten wachten denk ik. 🙂

    • Haha, je gaat inderdaad nog wat maanden geduld moeten hebben. Wel de moeite om eens langs Valkenburg te gaan hoor Yvonne! 🙂

Geef een reactie

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!