Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


Leuven: eeuwenoud, maar toch springlevend

De eerste stop tijdens mijn treinreis langs verschillende steden en jeugdherbergen doorheen Vlaanderen is Leuven. De Vlaamse hoofdstad van het bier heeft als spreuk Eeuwenoud, Springlevend en dat merk je effectief ook echt aan alles tijdens een wandeling door de stad, die gedurende het schooljaar voor een groot stuk bevolkt is door duizenden studenten.

Ook al reis ik veel en ver, ik moet toch al verdomd hard nadenken voor me een plaats te binnen schiet waar er meer cafés, koffiehuisjes, restaurants, sushi- of pitabars zijn binnen een stadscentrum zo groot als Leuven. De Oude Markt, een begrip bij inwoners en studenten, telt oneindig veel kroegen (de langste toog van West-Europa zegt men) en eetgelegenheden.

Foto door: Joel Hoylaerts
Foto door: Joel Hoylaerts

Leuven10

Leuven Walk

Een perfecte manier om de stad en zijn bezienswaardigheden te ontdekken en verkennen is met één van de vier uitgestippelde wandelingen (tussen de circa 4 en 6 kilometer) die je kan verkrijgen op de dienst Toerisme. Ikzelf kies voor de gratis en interactieve Leuven Walk app op mijn smartphone. Die wandeling brengt je langs alle highlights van de stad. De kaart heeft een handige navigatiefunctie en je kan de app ook offline gebruiken. Echt een aanrader!

Highlights

De wandelingen brengen je uiteraard ook langs hét gebouw van Leuven, het imposante gotische stadhuis met zijn adembenemende gebeeldhouwde voorstellingen uit de Bijbel (gelukkig bleef het Leuvense stadhuis als bij wonder gespaard van vernielingen tijdens de twee grote oorlogen). Dagelijks is er ook een begeleid bezoek van ongeveer één uur gepland.

leuven

Leuven11

Leuven13

Leuven blijft uiteraard dé Vlaamse studentenstad bij uitstek! Zo kan je de prachtige Universiteitsbibliotheek van dichtbij bewonderen (vergeet de grote leeszaal niet!) en krijg je na een klim in de toren een prachtig panoramisch beeld van de stad. Tijdens je tocht naar boven krijg je via een unieke fototentoonstelling een inkijk in de geschiedenis van de universiteitsbibliotheek.

Heb je de pech dat het pijpenstelen regent tijdens je bezoek aan Leuven bezoek dan zeker paradepaardje Museum M (ook als het niet regent uiteraard) 🙂

Leuven15

Leuven20

Leuven16

Foto: Toerisme Leuven
Foto: Toerisme Leuven

Leuven14

Leuven21

Leuven12

I Luv Leuven Pass

Als je van plan bent Leuven te bezoeken kan ik je zeker de I Luv Leuven Pass aanraden. Dat ticket geeft je toegang tot de Universiteitsbibliotheek, het stadhuis (met gids), M-Museum en de M-Schatkamer van Sint-Pieter voor slechts 16 euro (in plaats van 23 euro). Je koopt het ticket best via Toerisme Leuven.

* Overnachten deed ik in hostel De Blauwput, maar daarover lees je meer in dit artikel.

Stay tuned! Volgende week: Voeren #hostelvoeren

Deze trip kwam er in samenwerking met Visit Leuven en VJH.

Gingen jullie al eens op citytrip naar Leuven?

 


ReizenReizen

Geef een reactie

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!