Waarom je in 2020 verplicht naar Limburg moet!

9 min.

Limburg is sowieso een plek waar gastvrijheid aangeboren in het DNA zit. De groenste provincie van Vlaanderen heeft ook in 2020 van alles in petto en verdient daarom minstens één bezoekje van jou dit jaar. Dat mag een daguitstap zijn, maar misschien plan je toch maar beter ineens een hele week. Lees even verder en dan weet je meteen waarom.

De troeven van Limburg (in 2020)

Wandelen of fietsen langs natuurpracht

2020 is het fietsenroutennetwerk jubileumjaar. Al 25 jaar geleden is het dat -in Limburg nota bene- het knooppuntfietsen is bedacht. Daarom zijn er meer dan 30 nieuwe premium routes gemaakt die heel wat toeristische attracties met elkaar in verbinding brengen. Vanaf maart vind je ze volledig op visitlimburg.be

fietstocht voeren
De Bronnenwandeling in Voeren, blijft één van mijn favoriete wandelingen.

Met Fietsen door het Water (Bokrijk) en Fietsen door de Bomen (Hechtel-Eksel) heeft Limburg twee internationaal bekroonde fietsbelevingen. TIME Magazine noemde 1 van hen zelfs één van de plaatsen ter wereld die je zeker niet mag missen. Via een nieuwe ultieme fiets-tweedaagse route kan je de twee belevingen trouwens met elkaar verbinden. Afspraak in 2020 dan maar?

In Eisden – één van de Maasmechelse deelgemeenten – vind je de belangrijkste toegangspoort tot het enige nationale park van België, Hoge Kempen. Terwijl fashionista’s etalages loeren in ’t gezellige Maasmechelen Village speelt er zich op enkele meters van de winkels heel wat natuurpracht af.

Geen betere plek om een daguitstap te maken met de fiets. Bijna alles in Limburg is verbonden met autoluwe, belevenisvolle en comfortabele fietspaden.

Vetexbart

Maasmechelen krijgt er in 2020 ook een fietsbeleving bij! Een 30 meter lange steiger zal over de Weg naar Zutendaal lopen en zo beide zijden van het nationale park met elkaar verbinden. Het project krijgt de naam Fietsen door de Heide mee.

Maasmechelen Connecterra
Kroatië? Nope, Maamechelen.

De Afrikaanse Sahara mag dan wel de grootste woestijn ter wereld zijn, toch vind je z’n kleine broertje ietsje dichterbij. In Lommel om precies te zijn. Het 200 hectare grote landschap smeekt om een wandeling in 2020. Denk aan meertjes, loof- en naaldbossen, vijvers en heide. Beklim zeker de Reus van Bosland, een gigantische uitkijktoren van meer dan 30 meter hoog.

Genieten van de Limburgse festivals

De zomermaanden staan natuurlijk in gans het land in het teken van allerlei festivals. Ook in Limburg kunnen (muziek)liefhebbers op heel wat weides terecht. Denk onder andere maar aan het Afro-Latinofestival in Bree (10 tot 13 juli), het steeds meer internationaler wordende Rock Herk (17 en 18 juli) of het Blues Festival in Peer van 17 tot 19 juli.

Wie nieuw talent uit binnen en buitenland wil ontdekken kan dat tijdens het tweedaags zomerfestival AFF in C-Mine in Genk op 7 en 8 augustus. Toch liever de gevestigde waarden zien optreden? Dan ken je zeker Pukkelpop. De festivalweide en zijn bijhorende artiesten in Kiewit bij Hasselt ontvangen je graag van 20 tot 23 augustus.

Polonaise dansen en zwieren met je zakdoek? Het Schlagerfestival in de Ethias Arena Hasselt vindt in 2020 plaats op 28 en 29 maart. Leef! Alsof het laatste dag is.

Verruim je (kunstzinnige en culturele) blik

Tot 8 maart kan je in het Hasseltse Modemuseum de expo SMUK gaan bewonderen waarin je wordt ondergedompeld in de wereld van de decoratietechnieken in de haute couture.

Limburg heeft een uniek mijnerfgoed, waarvan sommige bij de best bewaarde van Europa horen. Heel wat van hen kregen trouwens een nieuwe invulling. Denk maar aan C-mine en beMINE.

Vetexbart
Connecterra in Maasmechelen.

In Tongeren kan je dan weer naar de DACIA FELIX expo in het Gallo-Romeins Museum. Tot 26 april kan je er verbluffende goud- en zilverschatten bewonderen, in een sfeervol decor met grootse landschapsbeelden. Tijdstip van de afspraak: 106 na Christus, toen de Romeinen Dacia toevoegden aan hun gigantische Rijk.

Nog in Tongeren kan je een hypermoderne ervaring beleven via audiotours, video’s en een heuse videovloer in het TESEUM. Da’s de nieuwe museumsite aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Je krijgt er toegang tot mysterieuze gangen en zeldzame schatten van de basiliek. Of je kan iedere zondag van 6u tot 13u zelf op zoek gaan naar zeldzame schatten op de openlucht antiekmarkt van Tongeren. Misschien kan je er wel een prachtig schilderij op de kop tikken.

Een ander openluchtmuseum is dat van Bokrijk, waar je ook in 2020 naar de expo kan over Pieter Bruegel.

Sportief Limburg

Ook wie zijn favoriete helden op het veld, de piste of de fiets wil bewonderen stipt best enkele data aan. Zo is er onder andere op 4 en 5 april de Grand Prix MTB Benelux Cup op het mijnterril van Beringen. De mooiste paarden kan je dan weer gaan spotten op de Elran Arabian Cup in Alden Biesen in Bilzen. Daar wordt je op 17 juli getrakteerd op een show met Arabische volbloeden.

Op 2 augustus kan je in Lommel terecht voor motorcross tijdens de GP van België en op 8 en 9 augustus maakt Zolder zich op voor z’n jaarlijkse 24 uur race. Wie dan weer graag zelf een toertje gaat lopen kan dat tijdens de Bokrijkrun, langs erfgoedhuisjes op 11 november.

Is er nog meer?

Steenkool komt er in Beringen al lang niet meer uit de grond. Ondanks dat een groot deel van de mijnstructuur nog overeind staat, wist de stad hier wel blijf mee en toverde de mijnsite om tot be-MINE. Duiken of snorkelen in helder warm water, tussen een kleurrijke fauna en flora en massa’s speciale vissen? Dat kan je gewoon het hele jaar door bij indoorduikcenter TODI.

Wie houdt er niet van lachen? Ga tussen 10 en 13 juli naar het vijfdaagse humor- en theaterfeest Lachfestival in Houthalen-Helchteren.

Het is meestal rond half april dat de groene fruitbomen in het Limburgse Haspengouw fier hun kleurrijke bloesems tonen aan de buitenwereld. Amper twee weken. Langer dan dat duurt het jaarlijks fenomeen in de meeste gevallen niet. Trek bijvoorbeeld naar Sint-Truiden  -dé fruitstad van België -, waar de appel-, kersen- en perenbomen dan in volle bloei staan.

Ook in de Japanse Tuin in Hasselt bloeit er ieder jaar wat moois. Op 28 en 29 maart kan je er naar het Kersenbloesemfestival. Wil je liever van echte kersen proeven? Rep je dan op 5 juli naar het grootste kersenfeest van België, in Borgloon.

Hasselt heeft uiteraard alles voor een perfecte citytrip. Nip er aan een jenever, breng en bezoek aan het modemuseum of ga op 30 en 31 mei en geniet er van diverse jazz & bluesoptredens in talrijke cafés tijdens Live in Hasselt.

Toegegeven? Eén van mijn persoonlijke Limburgse favorieten is Voeren. Wandelen, fietsen, culinair genieten, de Voerstreek heeft het allemaal. Ik schreef er eerder dit artikel over.

fietstocht voeren
<3 Voeren.

Heb jij nog toffe 2020 tips in Limburg? Vul ze gerust aan via de commentaar box!

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.

×

Hoi!

Welkom bij de chatbox van Vetexbart.

× Heb je een vraag?