/

Hotspot: de Cubaanse wijk Little Havana in Miami

7 min.

Eén van de kleurrijkste en meest multiculturele wijken van Miami is ongetwijfeld Little Havana. Je maakt er kennis met de fascinerende Hispanic cultuur. Die werd door de Cubanen meegebracht naar de Verenigde Staten toen ze eind jaren ’50 massaal hun land moesten vluchten voor Fidel Castro en zijn communistisch regime.

Ikzelf ging er in m’n eentje een dag rondwandelen tijdens mijn 5-daagse bezoek aan Miami. Het meest interessante deel van de oude wijk is eigenlijk perfect te voet te doen. Maar, ik ontdekte toch al snel dat het wel wat moeilijk was om me er te oriënteren. Daarom vond ik het nuttig om deze kleine neighborhood guide te schrijven met de meest interessante dingen die je er kan zien en doen. Little Havana is een hotspot die je zeker niet mag overslaan. Het is perfect te combineren met een uitstap naar het mekka voor street art Wynwood op een twintigtal minuten rijden in noordelijke richting.

Bijna overal waar je in de wijk rondstapt hoor je (salsa)muziek. Uit de wagens die er door de straten voorbij rijden en uit smartphones van rondhangende jongeren die zich aan enkele dansmoves wagen. Of gewoon uit een versleten radiootje naast een oude man die vanop een krukje aan zijn dikke sigaar lurkt.

Waar naar toe in Little Havana?

  • Latin cafés, Cuban comfort food restaurants, openlucht fruitmarktjes of souvenierwinkels met handgerolde sigaren. Je ziet ze vooral in Calle Ocho (8th Street in het Spaans), de hoofdstraat van Little Havana. Doorheen het straatbeeld zie je ook overal de typische, grote geschilderde hanen (roosters) opduiken. Alhoewel de wijk vrij toeristisch is zijn de prijzen er redelijk goedkoop.
  • Kijk goed om je heen want in deze Hispanic wijk kan je heel wat prachtige muurschilderingen en andere street art tegenkomen.
  • Het MD’s Tower Theater is één van de oudste bezienswaardigheden van Miami. De bioscoop werd al gebouwd in 1926 en heeft dus een lange geschiedenis achter zich.
  • Absoluut niet te missen is het Maximo Gomez Park of in de volksmond ook wel het Domino Parkje genoemd. Hier zitten de echte Cubanen de hele dag tegen elkaar met de dominoblokjes te spelen. Trouwens het nationale spel in Cuba.
  • Little Havana heeft zijn eigen Walk of Fame met onder andere een ster voor de Cubaans-Amerikaanse zangeres en actrice Gloria Estefan.
  • Het momument Plaza de la Cubanidad is een eerbetoon aan de mensen die door Castro’s strijdkrachten werden verdronken. Dat gebeurde toen zij in 1994 probeerden om vanuit een schip Cuba te ontvluchten. Standbeelden en een eeuwige vlam langs Memorial Boulevard herdenken dan weer Cubaanse slachtoffers van de Varkensbaai-invasie. Ze eren ook de helden van een onafhankelijkheidsoorlog tegen de Spanjaarden.

Wie wil kan trouwens iedere laatste vrijdag van de maand naar het Viernes Culturales, een soort van openluchtfestival met een mix van kunst, food en live muziek.

Waar shop je voor de beste sigaren?

Cuba Tobacco Cigar Company

Sigaren slash souvenierwinkels spot je overal in Little Havana, maar de bekendste cigar shops liggen toch in Calle Ocho. Ik kocht mijn reuze exemplaar (om thuis te kunnen stoefen) in de Cuba Tobacco Cigar Company, een begrip in Miami. Je ziet er hoe sigaren in dit familiebedrijf (5 generaties!) op de authenieke manier met de hand gemaakt worden terwijl de verkopers een woordje uitleg geven over het proces. Je wordt er niet echt gepusht om iets te kopen, in tegenstelling tot in veel andere winkels. Ik wandelde uiteindelijk wel buiten me een joekel die met toch zo’n 25 dollar had gekost. Er waren nochtans ook goedkopere sigaren te vinden.

Duur $$$ – 1528 SW 8th Street, Little Havana, Miami

Rijst, bonen en Cuba Libre

Versailles

Een erg bekend en simpel, maar lekker restaurant waar zowel toeristen als de locals van Little Havana typisch Cubaanse gerechten komen eten. Deze diner zit meestal (van ’s morgens voor het ontbijt tot ’s avonds voor het diner) vol. Hou dus rekening met eventueel (lange) wachtrijen. Ga voor een Cuba Libra of Mojito aperitiefje, proef de bonen en rijst als hoofdgerecht en sluit af met een Cubaanse koffie. Het is er trouwens erg goedkoop.

Goedkoop $ – 3555 SW 8th Street, Little Havana, Miami

La Palma Calle Ocho

Naar dit kleine restaurant moet je gaan voor de overheerlijke Churros & chocolate. Om duimen en vingers af te likken, en ik kan het weten.

Goedkoop $ – 6091 SW 8th Street, Little Havana, Miami

Los Pinarenos Fruteria

Op een steenworp van Domino Park vind je Los Pinarenos Fruteria, een schattig Cubaans (fruit)marktje dat door een familie wordt gerund sinds de jaren ’60. Je kan er koffie drinken, maar sappen en smoothies zijn er de specialiteit. Laat je verrassen door de smaken van onder andere verse mameyes, guanabanas, guaves, mispels, anones, mango’s of caimitos. Dit is een echt stukje Cuba op 8th Street.

Gemiddeld $$ – 1334 Sw 8th Street, Little Havana, Miami


Lees ook mijn blogpost: 6 x heerlijk eten en drinken in Miami


Praktisch

Ik vloog rechtstreeks naar Miami met TUI fly en vond een zeer goede promo prijs (€ 299/retour) voor mijn vlucht. Een auto huren kan veilig en goedkoop bij Sunny Cars.

Zorg er voor dat je in orde bent met de geldigheid van je paspoort en regel tijdig je ESTA-aanvraag voor de Verenigde Staten.

Laatste van Blog