Voor ongelooflijke collectie Street Art moet je in Wynwood zijn

Nog maar een paar uur op Amerikaanse bodem en mijn mood is al niet meer kapot te krijgen. Zelfs niet wanneer blijkt dat ik in alle haast geen oplaadkabeltje voor m’n gsm heb meegebracht naar Miami én ik de verkeerde (lees: tot op de draad versleten) sneakers heb ingepakt. Maar hey, de zon én de mensen stralen hier in Florida! Dus ik doe gewoon mee! De volle vijf dagen lang 🙂

Gratis open-air museum

Als er iets is waar ik gek op ben, in welke stad ter wereld dan ook is het wel Street Art. Geen muf, oubollig en meestal ook nog eens veel te duur museum om stil en braafjes kunstwerken te gaan bekijken (zonder camera, laat staan met flits), maar gratis en voor niets rondslenteren en op zoek gaan naar graffiti, posters, stickers of andere kunstwerken op oude gebouwen of muurtjes gezet door wereldbekende artiesten of lokaal talent.

In Miami heb je zo’n wijk die bijna helemaal in het teken staat van Street Art, in alle mogelijk vormen en kleuren. In het noorden van Downtown Miami ligt Wynwood, een neighborhood die op zijn beurt nog eens is opgesplitst in twee verschillende districten: het Wynwood Fashion District en het Art District, in het noorden.

Momenteel is het één van de grootste, legale open-air Street Art plekken in de Verenigde Staten en zelfs in de wereld. Overal waar je rondom je kijkt kom je wel één of ander kunstwerk tegen.

Miami8

Wynwood is al enige tijd op weg om veruit de hipste plek van Miami te worden volgens de locals die ik sprak. Vergelijk het een beetje met wat Williamsburg – en nog meer recent – Bushwick zijn voor New York. De ietwat ruige en industriële setting van deze Street Art wijk zou er wel voor kunnen zorgen dat niet iedereen er zich altijd even veilig voelt. Jammer genoeg zijn sommige straten en trieste pleintjes van Wynwood ook de woonplek van massa’s daklozen. Laat dit je echter niet tegenhouden om deze prachtige plek te ontdekken. Loop er niet open en bloot te paraderen met een duur fototoestel waarvan de lens groter is dan een doorsnee regenpijp en zorg er – zeker ’s nachts – voor dat je er niet alleen bent.

Ook Belgische kunst…

Ook het werk van een bekende Belgische kunstenaar is momenteel terug te vinden in Wynwood. Op de foto’s hierboven zie je trouwens een gloednieuwe creatie van de anonieme artiest met het pseudoniem ROA. De Gentenaar staat vooral gekend staat om zijn reusachtige tekeningen van dieren in overwegend zwart en wit.

Miami3

Iedere dag komen er nieuwe Street Art murals en installaties bij in Wynwood, maar er verdwijnen er ook elke dag opnieuw. Je vindt een handig overzicht van de verschillende projecten op deze map.

Miami13

Van kunst naar food mekka

Miami17Ook wie de lekkerste koffie wil drinken of de beste donuts wil eten moet tegenwoordig blijkbaar naar Wynwood afzakken. Ikzelf slenterde zo’n vier uur rond in het Art District en dronk enkele biertjes bij grill en beer garden The Butcher Shop. Voor een super lekkere burger moet je bij KUSH zijn. Ik nam de Johnny Utah (13 dollar), verkozen tot Beste Burger van Miami! Ze hebben ook een uitgebreide bier selectie met enkele mooie Belgische bieren zoals Sint Bernardus, Chimay en Orval.

Zelf koos ik om te overnachten in Miami Beach. Om makkelijker te socializen met leeftijdsgenoten en andere reizigers boekte ik een bed op een slaapzaal van zes bedden in jeugdherberg HI Miami Beach (van de bekende Hostelling International groep). Iedere kamer heeft er een eigen badkamer, koelkast, airco én – misschien wel het belangrijkst – gratis wifi. Ik vloog vanuit Oostende naar Miami met Jetairfly.

Staat Miami op je planning? Denk er dan zelfs nog maar niet aan om Wynwood over te slaan tijdens je trip! 😀


ReizenReizen

4 reacties

  • Wauw! Heel erg leuke foto’s en een heel interessante plaats om te bezoeken denk ik. Miami wil ik echt wel eens snel bezoeken.

    • Je hebt er zo wat voor ieder wat wils Lisa. Van zonnen op het strand, lekker eten, de natuur in de Evergladen, … echt een aanrader.

  • Wat een kleurrijke foto’s!!! Ik zou echt uren kunnen rondwandelen is die wijk denk ik. Ik was nog nooit in Miami, maar na het zien van de foto’s moet ik het toch echt eens overwegen hoor.

Geef een reactie