Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


LIVEBLOG | Reizen naar New York verboden

Het Coronavirus heeft verregaande gevolgen voor Europese reizigers die naar de Verenigde Staten willen afreizen. Amerikaans president Trump heeft een inreisverbod afgekondigd dat ingaat vrijdag 13 maart 2020 om middernacht lokale tijd. Dat is zaterdagochtend 5u hier. Het geldt voor 1 maand lang, wat wil zeggen dat ook een stuk van de paasvakantie in die periode valt. Concreet luidt het verbod: alle buitenlanders die de afgelopen 14 dagen in één van de 26 landen van de Europese Schengenzone zijn geweest. Amerikaanse burgers worden vrijgesteld. De beperking geldt vanaf vrijdag om middernacht voor 30 dagen.


UPDATE 10u24 | Deze blog wordt heel de ochtend up to date gehouden.


Klantendienst Brussels Airlines overbelast

Brussels Airlines geeft aan kennis te hebben genomen van de maatregelen van het US Department of Homeland Security. Ze laten weten de zaak momenteel te evalueren en ze komen later vandaag met een statement wat betreft die vluchten de gepland staan. Ze laten ook weten dan hun klantendienst momenteel overbelast is en lange wachtrijen kent. Wie geboekt heeft via een reisagent neemt best rechtstreeks contact op met de maatschappij, zegt Brussels Airlines nog via Facebook.

Terugkeren via Verenigd Koninkrijk

Reizigers die op het punt staan om naar de Verenigde Staten te reizen vragen zich af of ze ook wel tijdig kunnen terugkeren naar Europa. De vraag is dus of er vluchten vanuit de VS gegarandeerd kunnen worden. Reizigers proberen massaal antwoord te vinden op deze vraag. Sommigen lijken hun terugvlucht vanuit the States alvast om te willen boeken via het Verenigd Koninkrijk want voor dat land geldt het verbod van Trump niet.

Via bijvoorbeeld Londen toch nog naar New York reizen kan niet. Europeanen (zonder VK) hebben een inreisverbod.

Nog geen afgelastingen Brussels Airport en Schiphol

Zowel de Delta (10u) vlucht, United Airlines (10u10) vlucht als de vlucht van Brussels Airlines (10u35) van deze ochtend vanuit Brussels Airport naar New York gaan voorlopig door zoals gepland.

Ook in Nederland zijn er voorlopig nog geen afgelastingen van vluchten naar New York.

Delta rekent geen wijzigingskosten

Delta laat weten af te zien van de wijzigingskosten voor klanten die naar, vanuit of via Europa of het VK reizen. Dit door de opgelegde reisbeperkingen door de Amerikaanse overheid. De Delta policy geldt tot 31 mei 2020.

Reizigers kunnen geld terug krijgen

Als je naar de VS vliegt is er een grote kans dat je het geld van je tickets terug krijgt, dat zegt de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). Als luchtvaartmaatschappijen vluchten niet kunnen uitvoeren en touroperators niet meer kunnen leveren dan is kosteloos annuleren mogelijk.

VS vliegtuigmaatschappijen onzeker

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen kunnen momenteel niet garanderen dat ze mensen de volgende dagen ook terug kunnen brengen naar Europa. Vandaag nog vertrekken houdt dus wel risico’s in. Later meer.

Reactie Connections

Reisorganisator Connections reageert op Radio 1. Frank Bosteels: wij zijn druk bezig om onze klanten te verwittigen. Maar enkele duizenden Belgen zullen met de Paasvakantie in het vooruitzicht geaffecteerd worden. We kijken met de Belgen hoe we hen vanuit de VS terug kunnen brengen naar België, maar ik verwacht een soepele overgansperiode. We verwittigen sowieso iedereen die de volgende dagen bij ons geboekt heeft om een oplossing te zoeken. We raden momenteel niet aan om vandaag toch nog te vertrekken.

Vertrekken er nog vluchten vandaag vanuit Europa?

Het inreisverbod geldt voor de 26 landen van de Schengenzone, waaronder België en Nederland. Mensen uit Groot-Brittannië mogen het land nog wel binnen. Het verbod geldt tot

Momenteel contacteren we maatschappijen als Brussels Airlines en KLM. Vanuit Brussel vertrekken dagelijks Brussels Airlines, Delta en United vluchten naar New York.

Kan ik terug naar huis komen vanuit de VS?

Voorlopig mogen Belgen en Nederlanders die in de Verenigde Staten verblijven gewoon opnieuw naar huis keren. Het is wel de vraag af luchtvaartmaatschappijen de volgende dagen met lege toestellen (vanuit Europa naar VS) blijven over en weer vliegen tussen de VS en Europa. Dit lijkt economisch onhaalbaar voor langere tijd.

Waarom doet Trump dat?

De Amerikaanse president deed zijn aankondiging vanuit het Oval Office. De reisban is volgens USA-kenners toch een verrassende move van Donald Trump, maar hij kreeg de afgelopen dagen heel wat kritiek om zijn lakse aanpak van het Coronavirus.

Later meer.


ReizenReizen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!