Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


Waarom ik niet van Londen houd (en Parijs awesome is)

Londen, ik amuseerde me er wel, maar vertrok toch ook met een gevoel van oké nu kan ik het van mijn lijstje afvinken. Het regende er constant, alles zag er zo grijs uit, ik kon me nergens goed oriënteren en mijn portefeuille was na twee dagen leeg. Neen, het was allesbehalve liefde op het eerste gezicht.

De grootste boosdoener die er mede voor zorgde dat ik een niet al te rooskleurige indruk van Londen kreeg was vreemd genoeg een andere fascinerende Europese stad. Een bezoekje aan het prachtige Parijs van enkele maanden geleden zat gewoon nog te vers in mijn geheugen. En zo ging ik onbewust alles vergelijken met elkaar.

De Lichtstad overdonderde me onverwacht in al zijn facetten. Zo kreeg ik er niet alleen een fantastisch staaltje architectuur te zien, maar kon ik ook makkelijk ontsnappen aan de drukte in één van de groene parken met een verse croissant in de hand. Of klinken op het leven en de vriendschap met een goed glas wijn in de ontelbare brasseries. En dat allemaal terwijl die iconische Eiffeltoren je vanuit elke hoek vriendelijk begroet. Sorry Londen, daar kon jij met je Big Ben, gigantische reuzenrad of bier zonder schuimkraag echt niet tegenop.

Parijs5

Het compactere Parijs heeft met zijn verschillende quartiers nog dat echte neighbourhood feeling. Iedere wijk heeft er zijn authentieke bakkers, kaaswinkeltjes en slagers die allemaal op wandelafstand liggen. In Londen kan je dan weer op elke hoek van de straat een koffie drinken bij keten Costa of een sausage roll eten bij Greggs. Parijs heeft een 60-tal McDonald’s, in Londen zijn er dat bijna 200. ‘Nuff Said.

Parijs2

Mijn ziekelijke voorliefde voor New York City deed me vooraf denken dat Londen het makkelijk zou winnen van Parijs, maar het draaide anders uit. Ik ben echter niet rancuneus. Ik geef Londen sowieso een nieuwe kans. Maar niet voor ik die 78 andere bestemmingen van mijn bucketlist heb kunnen schrappen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties op deze blogpost! Is het appelen met peren vergelijken? Of heb jij ook een duidelijke favoriet?


ReizenReizen

18 reacties

 • Ik ben sowieso meer een Londenmens maar dat komt deels omdat ik niet van Frans hou en geen kaas en wijn lust. Londen is ook een beetje zoeken geweest maar ik houd van de metro, de rustigere wijkjes en de gratis musea. Eten is geen sinecure, dat is een feit. Ik ga er graag voor Indisch, een gebakje van the Hummingbird bakery en de vettigste hamburger ooit in het groezelige MEATmarket bij Covent Garden (waar ze overigens een Shake Shack hebben, als je heimwee hebt naar New York)

  • Haha, bedankt voor de tip! 🙂 Natuurlijk is het allemaal erg persoonlijk en is mijn post een beetje ’n uitvergroting van mijn frustratie ten opzichte van mijn Londentrip waar ik meer van verwacht had. Als je de tijd neemt om de stad beter te leren kennen zal je je er ongetwijfeld steeds beter thuisvoelen. Met Parijs was er wel dadelijk die ‘klik’.

 • Wat herkenbaar! Ik heb absoluut een haat-liefde-verhouding met Londen. Sommige plekken vind ik echt prachtig en enorm de moeite waard.. Maar over het algemeen vind ik de stad Londen grauw, saai, ‘gestressd’ en alles behalve relaxed. Parijs daarentegen is één van mijn favoriete steden: het sfeertje is er zo fijn, niks is er grijs en grauw en ik voel alleen maar liefde voor deze stad!

 • Ha, ik ging ooit eerst naar Londen – waar het zonnig en fris was – en daarna naar Parijs – waar het grauw en grijs was – en heb sindsdien een enorme voorkeur voor Londen! Ik hou van wandelen langs de Theems, de metro, de winkels, de bruggen… en waar ik Parijs sinds mijn eerste bezoek nooit meer heb bezocht, kan ik niet wachten om voor de zoveelste keer naar Londen te gaan.

  Mooi hoe men steden zo anders kan ervaren 🙂

  • Eén enkel bezoek is natuurlijk altijd een soort van momentopname. Al die dingen die je opsomt waren voor mij persoonlijk leuker en verrassender in Parijs. Maar inderdaad erg leuk om lezen hoe meningen over dezelfde stad zo kunnen uiteenlopen 🙂

 • Ik ben dus zo’n Londenfanaat in hart en nieren en zie mijzelf er zelfs ooit wel wonen. Ik hou van de taal, het volk, de grootsheid, de parken, de bizar mooie gebouwen, de verschillende wijken, Big Ben is echt mijn grote vriend en het voelt aan als thuiskomen. In december ga ik voor de 9e keer die kant op. Het mooie is dat in welke maand ik ook gegaan ben, ik bijna altijd zon heb gehad op een enkel spetterbuitje na. Parijs is ook leuk, mooi en gezellig, maar ‘mist’ wat mij betreft iets. Het schijnt daar overigens net een paar uur per jaar meer te regenen dan in Londen ;-). nuff said.

  • Haha! 🙂 Ik zat echt te wachten op een reactie van jou! Tegen zo’n Londen lover kan ik echt niet winnen met mijn argumenten. Veel plezier in Londen binnenkort.

 • Leuk die verschillende meningen en interesses! Ik ben één keer in Londen geweest en één keer in Parijs. Londen al wat langer geleden helaas. Wat jij had heb ik juist andersom: Londen stal mijn hart, Parijs is mooi afgefinkt. Ik zou dolgraag terug willen naar Londen. Parijs hoeft niet zo nog een keer, behalve dan dat er nog wel wat kunst-musea zijn die ik nog wil zien. Dus het komt er vast nog wel een keer van!

  • Ja leuk al die meningen 🙂 Ik moet zeker nog een keertje naar Parijs voor de musea want daar hadden we jammer genoeg de tijd niet voor. Een X-mas is Parijs lijkt me ook wel wat :p

 • Gek is dat dan hè, dat je het zo vergelijkt. Daar kan je ook echt gewoon niks aan doen. Wat mij is opgevallen is dat bestemmingen waar je met hoge verwachtingen naartoe vertrekt soms zo kunnen tegenvallen, terwijl je op plekken waar je weinig verwachtingen van hebt de tijd van je leven kan hebben. Ik had dat laatste met Marokko. Echt gedacht dat het niet ons ding zou zijn, vooral door de opdringerige verkopers e.d. Het werd een fantastische reis. Nou ja, dan weet je ook weer dat Londen op dit moment niet jouw ding was… op naar de volgende mooie bestemming. 🙂

  • Inderdaad op naar de volgende! 😀 Het is vaak zo dat wanneer je hard naar iets uitkijkt het soms wel eens een keertje kan tegenvallen. Wanneer je op veel plaatsen komt word je natuurlijk ook steeds minder en minder weggeblazen door een bepaalde plek.

 • Parijs is zeker leuk, maar Londen is leuker. Inmiddels ben ik al drie keer in Londen geweest en twee keer in Parijs. Maar Londen heeft toch echt mijn voorkeur. Ik vind Londen juist een stuk relaxter en rustiger dan Parijs. Ik kom er graag. Betekent niet dat ik niet nog een keer terug zou gaan naar Parijs. Het Louvre zou ik nog wel eens van binnen willen zien, bijvoorbeeld.

  • Grappig dat je zegt dat het er relaxter was. Het was er bij mij net te stressy en druk 🙂 Het Louvre is inderdaad een echte must!

 • Bij mij is het net omgekeerd. Pas na de zevende keer Parijs ging ik de stad echt appreciëren. Bij Londen was het meteen “boenk erop”. Ik probeer ieder jaar minstens een keer te gaan en vertrek altijd weer met een droef hart. Moest het er niet zo belachelijk duur zijn, ik zou er meteen gaan wonen. Misschien ook iets te maken met dat ik thee boven koffie verkies?:-)

  • Dat duur geldt toch ook een beetje voor Parijs hoor, al had ik de idee dat Londen net nog niets duurder was…! Ik hoop ooit naar Londen terug te keren en naar huis te komen met hetzelde droeve hart als jij :p

 • Zelf ben ik ook niet bepaald dol op Londen. Ik vind het veel te druk, overweldigend en ongezellig. Af en toe maak ik een uitstapje naar Londen, maar dat is puur om er een aantal musea te bezoeken. De Londense musea vind ik dan weer geweldig, helemaal omdat ze gratis te bezoeken zijn.
  Parijs is prachtig, alleen zonde van het massatoerisme. Dat maakt de musea er daar dan weer minder leuk op. Er hangen een hoop toeristen rond van wie je je afvraagt: Interesseert dit museum jou nou écht, of kom je hier alleen omdat het werd aangeprezen in je reisgidsje?

  • Ik moet toegeven dat ik niet direct de man van museums ben 🙂 Ben graag buiten, geniet van eten en drinken, … Streetart vind ik dan weer helemaal de max! In de beschrijving van Londen met de woorden druk, overweldigend en ongezellig kan ik me echt wel vinden. Bedankt voor de comment!

Geef een reactie

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!