Lüneburg, een historische parel in Nedersaksen

6 min.

Laatste update op 19 februari door

Lüneburg, gelegen in het noorden van Duitsland, in de deelstaat Nedersaksen, is een stad met een geschiedenis die eeuwenlang terugloopt. De stad bevindt zich niet enkel op een zoutbron, wat de reden was waarom de stad groter werd, maar er zijn in de buurt ook archeologische vondsten gedaan uit de brons- en ijzertijd! Maar daar zijn wij de dag van vandaag natuurlijk niets mee. Hieronder dus enkele dingen die je in de hedendaagse tijd kan doen in deze prachtige stad!

Lüneburg werd wereldberoemd dankzij het populaire Duitse televisieprogramma Rote Rosen. Romantische straatjes als deze zijn dagelijks in de serie te zien.

Zoutmuseum

In een stad waar er meer dan 1000 jaar aan zout gewonnen werd, is het natuurlijk logisch dat er van die geschiedenis nog iets te vinden is. Het zoutmuseum in Lüneburg is dan ook een must-see. Het gebouw op zich, een oude zoutziederij, is op zich al een prachtig gebouw. Het museum zelf is lichtjes verouderd, met een redelijk statische en soms ietwat oubollige inrichting, maar dat doet niet af aan hoe interessant het is. Er zijn zoutstenen te bezichtigen, nagebouwde oude karren, en nog veel meer. Bij het buitenkomen zal je gegarandeerd iets bijgeleerd hebben over hoe zout gewonnen word, hoe belangrijk zout was, enzovoorts. Verwacht echter geen virtual reality tours of iets dergelijks, aangezien het museum nogal bij de basis van het woord museum blijft.

Kerken

Indien je graag nog even in het thema van de geschiedenis blijft, zijn er ook nog twee middeleeuwse kerken te vinden in Lüneburg. De Sint-Johanneskerk en de Sint-Michaëlkerk, beide afgewerkt tussen de 14e en de 15e eeuw en gebouwd in de gotische stijl, zijn een mooie stap terug naar het middeleeuwse Lüneburg. In beide worden (soms) nog kerkdiensten georganiseerd, en beide kerken kunnen -natuurlijk- ook bezocht worden. In de Sint-Michaëlkerk kan trouwens ook een audiogids gevolgd worden, wat het bezoek aan deze kerk misschien iets leuker kan maken voor kinderen, die anders nogal snel verveeld raken bij het bezoeken van oude gebouwen.

Lüneburger Heide

Voor mensen die graag wandelen is er in elke uithoek van Duitsland wel een minimum van één wandeling te vinden. Zo dus ook in Lüneburg. De Lüneburger Heide is een mix van heide- en bosgebied waar men prachtig kan wandelen tussen bomen, struiken, en andere planten. Bezienswaardigheden op de heide zelf zijn onder andere het Lüneburg Heide Natuurpark, met in het midden Wilseder Berg, het hoogste punt op de hele heide. Het gebied dat het dichtst rond de berg ligt heeft nog een eigen naam, het Lüneburg Heide Natuurreservaat. Er zijn tevens ook verschillende “soorten” natuur te vinden op de heide. Zoals eerder vermeld zijn er natuurlijk heide- en bosland, maar ook nog een soort moerasgrond kan hier en daar op de heide gevonden worden. Deze verscheidenheid zorgt er ook voor dat je al wandelend op de heide verschillende dieren kan tegen komen zoals, maar niet beperkt tot, Europese bizons, bruine beren, wolven, en elanden.

Wist je dat? Als klein weetje wil ik er nog aan toevoegen dat Heinrich Himmler, de nummer één van de SS en één van de partijleiders van de NSDAP, evenals één van de belangrijkste mensen die geholpen heeft aan de holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog, ergens op de heide begraven werd. Waar het graf exact ligt, is echter niet bekend.

Restaurants

Natuurlijk moet je, nadat je een hele dag op de Lüneburger Heide rondgewandeld hebt, ook je buikje weer lekker rond kunnen eten. Ook daar heeft Lüneburg meer dan genoeg mogelijkheden toe. Enkele aanraders zijn Malzer Brau und Tafelhaus, een brouwerij die tevens dienstdoet als restaurant; Altes Brauhaus, waar men hoogstaand Duits kan eten, evenals vegetarisch; en voor mensen die graag vis eten is er ook nog Neptun’s Fischhaus. Een laatste tip hier is Das Kleine, een restaurantje met zich op de rivier waar er geen gecompliceerde delicatessen, maar simpel en smakelijk eten kan krijgen.

Celle praktisch

Naast Lüneburg bezocht ik ook nog Hannover en Celle die ook tot de ‘9 steden’ behoren. De zes andere zijn trouwens Göttingen, Goslar, Hameln, Hildesheim, Autostadt en Wolfenbüttel.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vliegt vanaf 91 euro 6 keer per week met een rechtstreekse vlucht naar Hannover (1u10 minuten). Ook met de trein (zo’n 5 uur) of bus kan je eenvoudig naar de Duitse stad reizen. Hannover ligt op minder dan 500 km van Brussel. Vanaf de Duits-Nederlandse grens is het nog zo’n 3 uur rijden met de auto. Vanaf Hannover is het dan weer zo’n 125 kilometer tot in Lüneburg of zo’n anderhalf uur met de trein.

Wie door Duitsland rijdt denkt er best aan dat voor sommige steden een milieuvignet verplicht is. Zorg ook steeds voor een goede reisverzekering.

Deze trip kwam er in samenwerking met de regio. Alle informatie over Lüneburg kan je vinden op de website van de toeristische dienst | Tekst bevat affiliate links.

Ik ben Bart, de globetrotter achter Vetexbart, een reisblog gestart in 2013. (In mijn dromen) vaak te vinden op dat ene groene bankje in Central Park. Enorme fan van NYC & Antwerpen. Zot van Centraal & Oost-Europa. Rijbewijsloos, maar altijd in de mood voor een epic roadtrip. Slaap liever op hotel dan in mijn eigen bed.