Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


Tijdens mijn eerste reis naar de Letse hoofdstad Riga had ik zin om het (onverwachte) mooie weer te koppelen aan een leuke tocht door de stad per fiets. Toch altijd een stuk aangenamer dan een nieuwe plek te ontdekken met zo’n voorspelbare en meestal dure rode Hop On-Hop Off bus.

Momenteel zijn er met Brussels Airlines nog tickets voor 69 euro (retour) naar onder andere Riga tijdens de zomermaanden. Boek ze hier

In mijn hotel had ik al een foldertje gezien van de Riga Explorers Club en ook op verschillende sites op het internet stond de Riga Bike Tour met goede commentaren hoog gequoteerd in de to-do-lijstjes. Omdat alles niet echt vooraf gepland was besloot ik op de dag van mijn aankomst een mailtje te sturen naar het bedrijfje en nog geen half uur later kreeg ik antwoord. Ik mocht de volgende dag gewoon aansluiten voor de tour van 12u.

Bij aankomst aan hun kantoor in het Oude Centrum mocht ik direct een fiets uitkiezen en werd me een beetje uitleg geven van de mogelijke begeleide tours die allen zo’n 2,5 uur duren en 15 euro per persoon kosten. Omdat ik zou aansluiten bij een groepje jonge Nederlanders liet ik hen de keuze maken. Uiteindelijk vertrokken we met zijn achten voor een tocht doorheen Moskou district, een beetje off the beaten path.

Vetexbart
Het volledig gerenoveerde House of Blackheads aan het plein bij het stadhuis van Riga – Vetexbart 2015

De Engelstalige gids deed doorheen de tour perfect zijn best om zoveel mogelijk leuke plaatsen te tonen, samen met een blik achter de geschiedenis van de fascinerende stad. De tocht ging langs kerken, indrukwekkende gebouwen uit Sovjet tijdperk, kerkhoven en andere bezienswaardigheden.

P1060081
Sporthal uit het Sovjet tijdperk – 2015 Vetexbart
Vetexbart
2015 Vetexbart
P1060076
Impressie van de wijk Moskou District –  2015 Vetexbart

Opgelet. Fietsen in Riga is helemaal niet vanzelfsprekend. Er zijn nauwelijks fietspaden in de stad en iedereen fietst op het voetpad omdat de wegen en zeer slecht bijliggen. Kijk dus goed uit je doppen. Laat dit zeker geen reden zijn om niet voor een tour te gaan, mits een beetje voorzichtigheid is er immers geen enkel probleem.

Er zijn tussen mei en oktober dagelijks tours om 12u en 15u. Reserveren is niet verplicht, je kan dus gewoon aansluiten. Denk er wel aan dat de plaatsen beperkt zijn omdat er gewerkt wordt met kleine groepjes. Even contact opnemen vooraf is dus nooit een slecht idee.

Trek er zelf op uit

De volgende dag besloot ik zelf een fiets te huren. Geen begeleide tocht dit keer, maar zelf op ontdekkingstocht in het oude centrum van Riga. En geef toe, voor 10 euro per dag is dat een geweldig alternatief voor de mogelijke blaren op je voeten van het wandelen. Samen met de huurfiets kreeg je een reparatiekit en stevig hangslot mee.

P1060063
De Orthodoxe Pareizticico kathedraal in het centrum van de stad, omgeven door groen – 2015 Vetexbart
Vetexbart
De Holy Trinity Russian Orthodox Church ligt niet in de Oude Stad maar aan de overkant van de Westelijke Dvina – 2015 Vetexbart

Meer info over de Tour via www.rigabiketours.com

 

 


ReizenReizen

4 reacties

  • Bedankt voor de tip. Heb zonet een tour geboekt voor tijdens mijn trip volgende maand! Aftellen nu…

    • Met de fietsen kom je toch vaak in hoeken en kantjes waar je te voet misschien net niet komt he? 🙂

  • Ja, fietsen in een stad spreekt mij ook erg aan! Over een paar dagen vertrek ik richting Berlijn en dan staat fietsen ook weer op het programma. Riga wil ik ook zeker nog eens zien.

    • Berlijn, nog zo’n leuke stad. Toch zeker eens met de fiets door Riga Esther, echt de moeite waard..!

Geef een reactie

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!