Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!


Mijn gids voor (de eerste keer) 72 uur in Manhattan, NYC

Altijd al eens naar New York City willen gaan maar net niet genoeg (vrije) vakantiedagen over? De stad is nochtans ook perfect te doen voor een korte citytrip. Meestal ga ik zelf voor een dikke week of meer, maar ook een drietal dagen is perfect mogelijk, zeker in combinatie met een andere Amerikaanse stad. In deze blogpost heb ik alvast een mogelijke planning gemaakt die jullie kunnen volgen om zo het meeste uit je eerste bezoek te halen. Ik beperk me tot de borough Manhattan omdat het onmogelijk is op drie dagen de hele metropool te ontdekken.

nyccover2

Dag 1:

De meeste rechtstreekse vluchten vanuit Brussel of Amsterdam richting NYC vertrekken in de voormiddag (meestal tussen 10u00 en 11u00). Dat zorgt ervoor dat je waarschijnlijk zo’n 8 uur later ergens rond 13u of 14u in de coolste stad ter wereld aankomt (dat komt dan weer door het tijdsverschil van 6 uur). Wil je het snelst naar Manhattan dan neem je uiteraard het best een yellow cab (of probeer je Uber), maar vanuit JFK airport (waar je meestal landt) kan je ook makkelijk en goedkoop de AirTrain nemen naar Jamaica-station, daar kan je dan met trein of bus naar je bestemming. Gooi snel je bagage af in je ho(s)tel of AirBnB-plekje en ontdek Manhattan.

Echt toeristisch, maar gewoon ook echt een verplicht nummer tijdens je eerste keer New York is natuurlijk een panoramisch zicht op de stad vanop het Empire State Building of de Top of Rock, dat kan je zelf kiezen. Ik zou persoonlijk voor het laatste gaan omdat je dan echt fantastische foto’s kan nemen van Central Park én uiteraard het Empire State Building.

newy4

Terug op de begane grond? Wandel dan op zo’n 10 minuten even naar Times Square. Het stikt er van de toeristen en mislukte straatartiesten –you love it or you hate it, oordeel zelf- maar absoluut een must-do! (West 46th Street en 7th Avenue)

Op naar Central Park! Ook dat moet je gewoon gezien hebben (of toch minstens een stukje ervan). Start je tocht (te voet of met de fiets) aan de ingang van het park aan Columbus Circle (W 59th Street en 8th Avenue). Strawberry Fields, Bethesda Fountain of The Mall zijn de hotspots.

park4

Hou je van musea? Breng dan een bezoekje aan het Metropolitan Museum of Art dat je na een half uurtje wandelen (vanaf Columbus Circle, diagonaal door het park) tegenkomt nabij E 80th Street en 5th Avenue. Het bekende Guggenheim Museum ligt dan weer op zo’n 5 minuten (noordelijk) wandelen van The Met. Meer tips over onder andere goedkoop naar een museum gaan lees je hier op mijn blog.

Toch niet zo’n kunstliefhebber? Zorg dan dat je het park uitwandelt via W 59th Street en 5th Avenue. Vanaf hier kunnen de shopaholics immers hun hartje ophalen. Start meteen in de Apple Store en wandel verder in de zuidelijke richting. 5th Avenue is de winkelstraat met de duurste huurgelden per vierkante meter ter wereld!

Sluit de eerste dag af met een musical op Broadway!

Dag 2

Start de dag vroeg met een full American breakfast. Zo kom je de volgepropte tweede dag waarschijnlijk goed door. Zoek een diner in de buurt en bestel het volgende (en het is uiteraard niet of of maar en en) 🙂

2 fried or poached eggs, 2 slices of bacon and 2 sausages, 2 french toast with butter and jelly and 2 pancakes with syrup! Enjoy!

2014-10-06_1412597577[1]

Wandel, stap in de metro (naar 34 Penn Station A,C,E,1,2 of 3) of neem een taxi naar de High Line (kies voor ingang aan W 30th Street en 10th Avenue)en bewonder Manhattan vanop een oude spoorlijn enkele meters boven de grond. Ik schreef hier eerder al een aparte blog over.

Neem de trappen van de High Line naar de begane grond aan W 16th Street en bezoek Chelsea Market. Da’s een niet te missen overdekte urban food hall in een oude fabriek (van Oreo-koekjes).

Slenter wat rond in de wijk Chelsea die heel wat kunstenaars en galerijen huisvest en bezoek ook zeker de aanpalende wijk Meatpacking District. Hier heb je aan de ene kant nog bedrijven die vers vlees verhandelen en aan de andere kant hippe, trendy, maar vooral dure boetieks en winkels.

Neem de metro naar het meest zuidelijke punt van Manhattan, Battery Park (Metrohalte South Ferry). Van hieruit kan je helemaal gratis 24/24 en 7/7 de Staten Island Ferry nemen (met vertrek iedere 15 tot 60 minuten naargelang het tijdstip). Een enkel ritje van ongeveer 25 minuten brengt je van Whitehall Terminal in Manhattan naar borough Staten Island. Je hebt een schitterend uitzicht op de skyline van Manhattan en je komt langs het iconische Vrijheidsbeeld (opgelet, de ferry stopt hier NIET). Kom met de eerste ferry terug naar Manhattan.

Vlakbij Battery Park ligt het financiële centrum van de wereld, met de stier Charging Bull als symbool. Daar moet je echt wel even mee op de foto! Wandel verder en verken onder andere Wall Street, Trinity Church en de New Yorkse beurs.

Waarschijnlijk heb je honger gekregen van al dat wandelen? Hoog tijd om je naar Chinatown te begeven en ergens spotgoedkoop rijst en noedels gaan te eten. Je kan te voet op ongeveer een half uur naar de Chinese wijk wandelen of van metrostation Broad Street (vlakbij de stier) rijden naar halte Canal Street op zo’n tien minuten. Hier heb je voor zo’n 15 dollar per persoon lekker en véél gegeten! Heb je liever pizza af pasta, wandel dan naar Little Italy, al heeft die wijk veel van zijn pluimen verloren.

newy8

Als het ondertussen al wat schemert is het het ideale tijdstip om een wandeling te maken op de wereldberoemde Brooklyn Bridge. Neem de metro aan Canal Street naar de halte Brooklyn Brigde-City Hall en steek de East River over naar Brooklyn. Liever met de fiets over de brug? Huur dan een Blue Bike die je overal kan vinden in de stad, ik schreef hier een aparte post over! Je kan uiteraard terug te voet (of met de fiets) richting Manhattan wandelen of neem de metro (High St of Clark St) terug.

Sluit je tweede dag af met een Cosmopolitan of Margherita in één van de vele New Yorkse rooftop bars of neem een kijkje in een (stand-up)comedy club.

Dag 3

08u30: Breakfast time. Again! Ga naar Ellen’s Stardust Diner (Broadway en 51st St) voor een ontbijt dat wordt geserveerd door zingende kelners. Toegegeven ook weer toeristisch, maar een unieke ervaring. Bekijk het als een gratis musical, vaak staan de jongens en meisjes die je bedienen enkele maanden later ook echt op Broadway. Ontbijten is hier ietsje duurder dan in een klassieke diner, reken op een 10 dollar per persoon.

Wandel ongeveer een kwartier in zuidelijke richting en hou halt aan Bryant Park. Dit gezellige park vlakbij Times Square is een echte ontmoetingsplaats in de zomer, met bankjes, grasperken en drank- en eetkiosken (én free wifi). In de winter staat hier een gigantische ijsbaan. Spring ook eens binnen in de wereldberoemde en aanpalende New York Public Library.

Wandel ongeveer vijf minuten richting Grand Central aan Lexington Avenue en 43rd Street (bekijk zeker het prachtige plafond en de gouden klok in de centrale hal). Eenmaal terug buiten kan je enkele tientallen meters verderop de wolkenkrabber in art-decostijl Chrysler Building bewonderen.

Wandel vijftien minuten in oostelijke richting en breng een bezoek aan de hoofdkantoren van de Verenigde Naties. Zorg dat je hier (heel lang op voorhand online) een tour voor boekt!

Je tijd in New York begint stilaan opgebruikt te geraken, hoog tijd om wat souvenirs te kopen. Neem een taxi (om al zie zakken en dozen in te laden) en stuur hem naar SoHo (South of Houston). Die hippe wijk ligt tussen Houston Street, Lafayette Street, Canal Street en Sixth Avenue. SoHo barst van de trendy shops! Tip: Regent het toevallig? Wissel dan SoHo in voor Macy’s, hét winkelcentrum van New York City (Herald Square, 151 W en 34th St).

Sluit de onvergetelijke trip af met een echte hotdog!

newy13

Lees zeker ook mijn volgende artikelen over New York:

New York City is zooo groot dat ik ongetwijfeld een heleboel leuke plaatsen niet heb vermeld! Welke hotspot kan jij aanraden wetende dat je slechts 72 uur de tijd zou hebben om te spenderen in NYC?

ReizenReizen

2 reacties

Geef een reactie

Wil je Vetexbart blijven volgen? Geef ons dan een like op Facebook. Bedankt, je bent een schat!