Nieuwe musea en grootse projecten in Bergen, cultuurhoofdstad van 2015

Deze ochtend was ik al vroeg uit de veren (de warmste nacht ooit, weet je wel). Na een lekker ontbijtje in Hotel d’Alcantara was het tijd om mijn roadtrip voort te zetten. Via het station van Doornik arriveerde ik met de trein (leve de airco!) in ongeveer drie kwartier rechtstreeks op mijn tweede bestemming, Bergen. Deze Henegouwse stad is dit jaar culturele hoofdstad van Europa waardoor een bezoek aan Mons, trouwens de thuishaven van Elio Di Rupo, zeker niet kon ontbreken tijdens mijn trip door Wallonië.

Bergen9

Cultuur à volonté

Na een korte visite aan het toerismebureau van Bergen om wat meer info over de stad bijéén te sprokkelen besluit ik om dadelijk wat van die tentoongestelde cultuur op te snuiven. 54661_1Als eerste breng ik een kort bezoek aan het museum van de Doudou, dat helemaal gewijd is aan de Ducasse van Mons, een plaatselijk folkloristisch feest dat jaarlijks (op de eerste zondag na Pinksteren) plaatsvindt in de stad. Je wordt er ondergedompeld in het legendarische gevecht tussen Sint-Joris en de Draak. In de buurt van het museum vind je ook de prachtige Jardin Du Mayeur terug.

Als tweede koos ik voor het Museum van Schone Kunsten (Rue Neuve 8) waar de tijdelijke tentoonstelling Monsens over art-brut te bekijken was. Het andere project was het resultaat van een uitzonderlijke samenwerking tussen hedendaag­se kunstenaars en de mentaal gehandicapte bewoners van centrum Le Carrosse (nog tot 6 september 2015).

Bergen6

Bergen

Voor een gezonde en snelle hap moet je absoluut bij Boule de Bleu zijn (Rue de la Coupe 46). Ik koos voor één van de lekkere salades! Een echte aanrader.

Ondanks het onmenselijk warme weer (opnieuw losjes boven de 35°C) besloot ik toch om het meeste uit mijn dag in Bergen te halen. Om 14u30 had ik een afspraak met een gids om samen de stad te ontdekken door middel van een leuke en interessante wandeling doorheen Mons (meer info bij de dienst toerisme, Grand-Place 27). Geniet even mee:

Bergen7
De gezellige Grote Markt van Bergen, met tientallen terrasjes én een fontein die voor verfrissing zorgt 🙂
Bergen8
Nog voor de opkomst van de stadsdichter, hadden veel steden blijkbaar een eigen dier als mascotte. Voor Bergen is dat een aapje, te vinden aan de ingang van het stadhuis.

Bergen5

Bergen4
Herken jij hem?
Bergen3
Het Belfort is 87 meter hoog en erkend als Unesco werelderfgoed. Het is ook het enige belfort in barokstijl in België.

Bergen2

Logen in een oude kapel

Overnachten deed ik op een zeer speciale plaats. Hotel Dream (Rue de la Grande Triperie 17), in het centrum van Bergen, is gevestigd in een voormalige kapel. De moderne kamers zijn voorzien van alle viersterren comfort. Logeren kan hier al in een standaard kamer vanaf 55 euro per nacht.

Morgen ben ik opnieuw weg, onder andere richting Namen voor een blitzbezoek. Volg mijn blog de volgende dagen om zeker niets van mijn trip door Wallonië te missen!

Deze trip kwam er in samenwerking met Brussel-Wallonië Toerisme.

Bracht jij al een bezoekje aan de Culture Hoofdstad van Europa 2015? Welke stad mag ik zeker niet overslaan tijdens mijn Wallonië-trip volgens jou?

ReizenReizen

4 reacties

  • Een vijftal jaren geleden bezocht ik Bergen tijdens een congres en toen gaf het me de indruk een grauwe stad te zijn. Aan je post te lezen en aan de prachtige foto’s te zien is er ondertussen heel wat veranderd in de positieve zin. Ik hoop snel nog eens te kunnen terugkeren.

    • Die indruk leeft misschien nog steeds in Vlaanderen, maar dan kan ik jullie wel vertellen dat dit zeker onterecht is. Bergen heeft me serieus verrast! Zeker bezoeken!

  • Wel benieuwd want ik ga zelf naar Bergen in augustus. Enig idee welk museum ik het best kies?

    • Je kan ééntje van de vijf nieuwe kiezen. Ik vond het museum van de Doudou wel leuk en interessant! Maar de papieren Google -Mundaneum- is ook tof denk ik (had ik nu wel geen tijd voor)

Geef een reactie