Zomerideetjes: Dagje Olmense Zoo

Update (11/10/2017): Olmense Zoo moet sluiten door inbreuken op dierenwelzijn.

Verscholen langs het kanaal Dessel-Kwaadmechelen in een rustige deelgemeente van het Kempense Balen ligt het dierenpark Olmense Zoo. Het was een Antwerpse kapitein die midden jaren ’70 in Olmen terecht kwam tijdens één van zijn zoektochten naar een geschikte locatie om zijn privé-collectie aan dieren onder te brengen.  Oorspronkelijk enkel toegankelijk voor vrienden en kennissen van de eigenaar, maar in 1980 werden de deuren ook open gezet voor het grote publiek. De Olmense Zoo was born! Het was echter pas in 1995, bij de overname van de dierentuin door Charel en zijn gezin dat het park helemaal opfleurde en sindsdien een echte toeristische trekpleister is geworden.

Ik ben echt fan van dierentuinen! Onlangs trok ik opnieuw een keertje richting Olmen (de zoo ligt slechts 4 kilometer van mijn deur) en ik zag onmiddellijk dat er sinds mijn vorig bezoek, zo’n anderhalf jaar geleden, weer heel wat werk was verricht. Ondertussen huisvest het park meer dan 250 verschillende diersoorten.

Olmen11

Mijn favoriet van het park is ongetwijfeld het 4000 vierkante meter grote berenbos dat werd afgewerkt in 2008. Een drietal bruine beren zitten er samen met een aantal wolven. Je wandelt er op een soort van loopbrug enkele meters boven het bos waardoor je de dieren echt wel goed kan bekijken. Toen ik er was kregen de beren net hun lunch van de verzorgers..

Olmen14
Withandgibbons ©VELOfoto

Voor een stukje Afrika in de Kempen moet je even langs de Savanne passeren. De Afrikaanse olifanten leven er samen met gnoes, algazelles, zebra’s en antilopen. Via het wandelpad naar het verblijf van de beesten in het midden van de Savanne kom je best wel dicht bij de dieren. Tijdens mijn bezoek stonden de giraffen binnen. Misschien hadden ze wel schrik voor de regen 🙂

Olmen10
Vandaag op het menu van de diertjes: kip! 🙂

Nog een paradepaardje van de Olmense Zoo is de prachtige tropenhal die pas in 2012 werd geopend. Met zo’n 2000 vierkante meter aan oppervlakte is het een soort van tropische jungle waar kleurrijke vogels rondfladderen en schildpadden langzaam flaneren onder de warmtelampen. Aan een nieuw reptielenhuis, onder de tropenhal, wordt momenteel nog hard gewerkt.

In de wandelvolière kan je je dan weer laten omringen door onder andere ibissen, kraanvogels en een groep Chileense flamingo’s terwijl je vanop een bankje toekijkt.

De Olmense Zoo heeft een groot aantal katachtigen in het park. Je kan er in Casa Panthera gevlekte en zwarte panters of lynxen bekijken. Verder zijn er (witte) leeuwen, gestreepte hyena’s, tijgers en nevelpanters.

Volg zeker de bordjes van de wandelroute zodat je niets van het park mist.

Praktisch

De zoo is in de zomer (tot 7 november 2016) iedere dag open vanaf 10 uur tot 18u terwijl je er in de wintermaanden naartoe kan in het weekend tot 17u. Voor een standaard ticket betaal je €18 (€12,50 in de winter) en een abonnement kost je €60/jaar. Parkeren kan er voor €2 per dag, maar via het treinstation van Mol geraak je ook met een busverbinding tot aan de Olmense Zoo.

Uiteraard kan je ook lekker eten in het park. In het selfservicerestaurant Safari kan je terecht voor snacks en drankjes. De insectenburger was net iets te exotisch voor mij, maar ik kon toch niet weerstaan aan de geur van de Brusselse wafels (4 euro).

Ik kreeg mijn inkomticket voor dit bloguitstapje van de mensen van de Olmense Zoo, maar zoals steeds bevat deze post mijn eigen eerlijke mening.

ReizenReizen

10 reacties

 • Ghoh, dat is een hele poos geleden dat ik daar nog was. Moet zelf een schooluitstap geweest zijn als ik het me goed herrinner. Daar ga ik deze zomer nog eens rondwandelen met het gezin.

 • Ikzelf ben niet de grootste fan van dierentuinen, maar zo te zien doen ze daar wel hun best om de dieren in redelijke oppervlaktes te laten wonen. Ik vind de foto’s wel leuk, zeker die van de bruine beren.

  • Ik weet uit eigen ondervinding hoe onderkomen het park er jaren geleden bij lag. Om te zien hoe ruim de meeste dieren er nu zitten maakt dat ik er graag naar toe ga. Een grote zoo met 250 soorten dieren verander je niet zomaar in 1, 2, 3 :-/

 • Tripeconomy Blog

  Ik heb echt genoten van je artikel! Met veel goede items en nuttige informatie.

 • Leuk! Ik wil deze zomer ook heel graag eens naar de Olmense Zoo gaan, ben er nog nooit geweest en ik ben gek op dieren, reden te meer dus om deze dierentuin eens een bezoekje te brengen. Ik ben niet echt voorstander van dierentuinen waar de dieren gewoon in hokjes worden gepropt, ik vind het leuk als alles ruim en natuurlijk wordt gehouden en het lijkt me dat dat in de Olmense Zoo wel zo is 😉 Ik ben al benieuwd! 🙂

  • Wat leuk! 🙂 Je ziet deze zoo echt jaar na jaar evolueren en net dat vind ik er leuk aan. Veel plezier.

 • Leuke tip! Kende het nog niet ga ik zeker onthouden en mooie dierenfoto’s.

Geef een reactie