Ook Leeuwenstad Braunschweig viert Kerst

Voor mijn stedentrip doorheen de Duitse deelstaat Nedersaksen heb ik er voor gekozen om elke avond terug te keren naar hetzelfde hotel in Hannover. Zo moet ik namelijk niet iedere keer zitten zeulen met koffer en rugzak want – voor alle duidelijkheid – ik heb hier dus geen auto om van stad naar stad te rijden, maar ik maak gebruik van de trein. Dus beste lezer, u hoeft ook helemaal geen schrik te hebben bij het zien van al die foto’s waar ik gewillig poseer met een dampende kop glühwein of een glas bier. Glaasje op, ik laat me rijden! 🙂

Na een heerlijke dag in Hannover nam ik ’s ochtends de trein naar Braunschweig. Het hotel waar ik verbleef was het Grand Hotel Mussmann en lag gelukkig recht tegenover het Centraal Station. Dat leverde me dus ook weer wat extra minuten slaap op. De Deutsche Bahn bracht me op een half uurtje voor zo’n 17 euro naar Braunschweig, alias de Leeuwenstad!

[divider]Die Löwenstadt[/divider]

Braunschweig is nu met zijn 250.000 inwoners de grootste stad tussen Hannover en Berlijn en werd opgericht door Hendrik de Leeuw. Die liet in 1166 prompt en bronzen leeuw gieten, vandaag de dag nog steeds het symbool van de stad. Braunschweig wordt om die reden ook nog altijd Die Löwenstadt genoemd.

Braunschweig7
Het beeld dat je kan opmerken aan de Burgplatz is een kopie, terwijl je het originele kan bekijken in het Dankwarderobe Castle.
Braunschweig4
Een deel van de authentieke Maria Fontein kan je vinden in de inkomhal van het Altstadtrathaus. Omdat ze helemaal verwoest werd tijdens WOII is er einde jaren ’80 van vorige eeuw een kopie geplaatst op de Altstadmarkt.
Braunwscheig9
Tip! Krijg een mooi panoramisch zicht op de stad vanuit de 61 meter hoge toren (161 trappen) van het neogotische stadhuis, ‘Rathaus’.

Braunschweig5

Braunschweig8
Het kleurrijke gebouw ‘HAPPY Rizzi House’ is het werk van de Amerikaanse kunstenaar James Rizzi. Het fungeert als kantoorgebouw, maar trekt wel meteen de aandacht.

[divider]Magische kerst in Braunschweig[/divider]

Elk jaar opnieuw worden de pleinen rondom de Kathedraal omgedoopt tot een prachtige kerstdorp, met verlichte kramen waar er een gezellige sfeer hangt. Met zo’n 150 kerststalletjes is er voor iedere bezoeker wat wils. Zo vind je er een aantal echte vakmannen terug die hun waar zoals kaarsen, juwelen of houten speelgoed tentoon stellen en te koop aanbieden. Daarnaast zijn er tientallen eet en drankstallen die lokale specialiteiten aanprijzen. De Braunschweig Christmas Market kent een 500-jarige geschiedenis en trekt ieder jaar enkele honderdduizenden bezoekers volgens mijn gids Monika.

Braunwscheig10
De Sint Blasii Kathedraal op de Domplatz.

Braunschweig2

wpid-20151128_155543.jpg
No worries! Ik ben met de trein 🙂

Braunschweig6

Braunschweig12

[divider]Die Apotheke[/divider]

’s Middags ging ik lunchen in het hippe Die Apotheke op enkele meters van het toerisme kantoor, waar je terecht kan met al je vragen over de stad. Omdat ik later op de kerstmarkt nog een typische specialiteit van Nedersaksen wou proeven – Grünkohl mit Bregenwurst – koos ik voor een lichte, heerlijke salade met noten en kip. Met een zalige dressing trouwens (12,50 euro). Mijn gezelschap ging voor een pasta met pesto en een salade met aubergine en tomaat. Proef ook zeker de verse muntthee!

Braunwscheig Apotheker

[divider]Praktisch[/divider]

Vanuit Hannover kan je meerdere malen per dag naar Braunschweig reizen met de trein. Je bent er al binnen het half uur (IC, 34 euro retour).

Naast Braunschweig bezocht ik ook nog Hannover en Celle die ook tot de ‘9 steden’ behoren. De zes andere zijn trouwens Göttingen, Goslar, Hameln, Hildesheim, Lüneburg en Wolfenbüttel.

Binnenkort lees je op deze blog meer over mijn laatste dag in Nedersaksen. Die uitstap ging richting Celle.

De exacte data van de verschillende kerstactiviteiten en extra info over Braunschweig en de 9_stadjes vind je via www.9cities.de en www.visit-hannover.com. Neem zeker ook eens een kijkje op de Blog over Braunschweig (Duits).


ReizenReizen

Geef een reactie