Heb je ook de indruk de kerstmarkten in eigen land allemaal al wel eens gezien te hebben? En ben je die van net over de grens stiekem ook een beetje beu? Dan vind je op slechts 4 uur rijden van Brussel heel wat unieke en diverse kerstmarkten terug. In de 9 stadjes van Nedersaksen kan je je laten onderdompelen in sprookjesachtige wintertaferelen. Je kan er smullen van lokale specialiteiten en genieten van de Deutsche gemütlichkeit. Ik zet voor jou 10 kerstmarkten in Nedersaksen op een rijtje, die je eigenlijk niet mag overslaan deze winter.
10 kerstmarkten in Nedersaksen
Hameln (27 november – 23 december)
In Hameln plaatsen ze tijdens de kerstmarkt ongeveer 60 houten hutjes in het oude centrum. Ze staan allemaal opgesteld in een historische en sprookjesachtige setting, omgeven door oude vakwerkhuisjes. Je kan er naast schaatsen op Lütje Eisbahn ook nog een boottocht ondernemen op de Weser. Of geniet na een stevige klim op de kerktoren van een prachtig uitzicht.
Specialiteit: Iedereen kent Hameln uiteraard uit het sprookje van de Rattenvanger. Je kan er in een bepaald restaurant zelfs een portie geflambeerde ‘rattenstaarten‘ bestellen. Smakelijk!
Hildesheim (27 november – 28 december)
Niet de grootste van alle 9 stadjes, maar wel één van de meest betoverende en charmante kerstmarkten vind je ook dit jaar in Hildesheim. Op 1 december kan je er de Oh holy Santa Claus tour volgen, waarbij je gegidst wordt door niemand minder dan de kerstman zelf.
Specialiteit: Voor de lekkerbekken heeft Hildesheim een lekker gemberbrood in de aanbieding op de kerstmarkt, de Pumpernickel.
Goslar ( 29 november – 30 december)
De bekende Marktplatz van Goslar wordt ieder jaar heel gezellig ingericht en ook het speciaal aangelegde kerstbos zorgt voor een magische kerstsfeer. Er zijn zo’n zestigtal verlichte dennenbomen te bewonderen. Ook niet te missen is het UNESCO-werelderfgoed de Rammelsberg. Daar toont men de geschiedenis van 1000 jaar mijnbouw.
Specialiteit: In Goslar vind je een speciale en pikante versie van de Duitse bratwurst: de Pfefferrolle. Blussen kan met een kloosterlikeurtje uit het nabijgelegen klooster.
Hannover (29 november – 22 december)
In Hannover komt er gewoon geen eind aan de verschillende kerstactiviteiten. Dat kon ik een jaar geleden met eigen ogen vaststellen. Bewonder de romantische setting van de kerstmarkt, waar bijna 200 stalletjes de stad verlichten. Op meer dan 50 podia kan je optredens en concerten bijwonen. Ga aan de Oskar-Winter fontein op zoek naar de befaamde gouden ring. Alle wensen van de vinder komen immers uit…
Specialiteit: Lüttje Lage is dé officiële feestdrank in Hannover. Een perfecte combo van bier und schnaps!
Göttingen (27 november – 29 december)
Göttingen is een echte universiteitsstad. Het oude centrum wordt omringd door stadswallen die uit de middeleeuwen stammen. Samen met de talrijke studenten geven de ambachtslieden deze plek een speciale vibe. Zo zorgen de glasblazers tijdens de kerstmarkt voor een bijzondere sfeer. Maak er zeker een ritje op het reuzenrad.
Specialiteit: De mensen van Göttingen weten wat lekker is. Vergeet de glühwein want hier drinkt men glühbier, op basis van Liefmans – en Belgisch dus – kriek.
Celle (30 november – 27 december)
Het schilderachtige dorpje Celle heeft de grootste collectie vakwerkhuisjes in Europa! De meeste huizen zijn zelfs meer dan 700 jaar oud, waardoor je je even terug in het verleden waant. Op de kerstmarkt geef je je ogen ook best de kost met een groot lichtspektakel.
Specialiteit: Als je niet te veel opkikkertjes gedronken hebt kan je in Celle je eigen Baumkuche maken. Dat is een ronde laagjescake die aan een spit gebakken wordt.
Lüneberg (27 november – 28 december)
De prachtige barokke gevels van deze vroegere Hanzestad worden prachtig verlicht. Tijdens de kerstmarkt in Lüneberg vinden er iedere dag muzikale optredens plaats, onder andere voor het oude Stadhuis. Wist je trouwens dat je er ook Europa’s grootste adventskrans kan bewonderen?
Specialiteit: In de middeleeuwen werd er heel wat zout ontgonnen uit de mijnen in Lüneberg. Daardoor had de stad heel wat rijkdom in het verleden. Nu nog steeds kan je hun zout – in verschillende varianten – kopen in de kraampjes. Maar ook de Bregenwurst is er een specialiteit.
Wolfenbüttel (28 november – 23 december)
De kerstmarkt van Wolfenbüttel bestaat al meer dan 430 jaar. Vergeet de verschillende binnenpleinen – die ieder jaar prachtig gedecoreerd zijn – zeker niet te bezoeken. Sla ook geen bezoek aan de Herzog August bibliotheek (een van de belangrijkste in Noord-Europa) en het Lessinghaus over.
Specialiteit: Dit is de hometown van de enige echte Jägermeister. Niet verwonderlijk dat het dus ook in zowat elk lokaal gerecht gebruikt wordt. Proef op de marktjes zeker de Jägerwein.
Braunschweig (29 november – 29 december)
Voor mij heeft Braunschweig één van de meest charmante kerstmarkten in Nedersaksen. Wist je trouwens dat die al sinds 1505 wordt georganiseerd? Rondom de Burgplatz zijn er een hele boel historische gebouwen zoals de dom en het stadsmuseum. Het dorp heeft met zijn oude werkmanshuisjes een erg hoog sprookjesgehalte. Stap er op een vlot en laat je rondvaren in de slotgracht rondom het Dankwarderode kasteel.
Specialiteit: Wie de kerstmarkt van Braunschweig bezoek moet zeker eens de typische Mumme glühwein proeven. Da’s een speciaal maltbrouwsel in de vorm van warme wijn.
Autostadt in Wolfsburg (1 december – 7 januari)
Themapark Autostadt in Wolfsburg is één van de bekendste toeristische bestemmingen in Duitsland. In het attractiepark staat de Volkswagen en de geschiedenis van de wagen centraal. In de wintermaanden wordt het park omgetoverd en krijgt het een uniek en speciaal winterjasje. Je kan er niet alleen auto’s bewonderen, maar ook boottochtjes maken en je schaatskunsten tonen.
Specialiteit: Mochten al die wagens je een klein hongertje doen krijgen is er in Autostadt Wolfsburg altijd de speciale Volkswagen Currywurst voorhanden.
Praktisch
Meer informatie over de kerstmarkten in Nedersaksen kan je hier en hier vinden.
Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines biedt 6 keer per week een rechtstreekse vlucht aan vanuit Brussels Airport naar Hannover (1u10 minuten). Ook met de trein (zo’n 5 uur) of de bus reis je makkelijk naar de hoofdstad van Hannover.
Hannover ligt op minder dan 500 km van Brussel en is vanaf de Duits-Nederlandse grens nog zo’n 3 uurtjes rijden met de auto.
Dit is mijn lijstje van kerstmarkten in Nedersaksen. Maar welke kerstmarkt in binnen- of buitenland is jouw favoriet?
€ | Gesponsorde post